|
Odoslaný - 12 december 2010 : 22:02:05
|
Ako, tak ak to beries z tej stranky tak clovek musi byt pri vedomi, ved dobrovolne musi nechat, aby no cez neho sa modlil jeho duch. ale neviem ako to bolo konkretne v tom tvojom pripade,ale ja som uz zazil ze sa ludia modlia v jazykoch, a nieje to nieco nezrozumitelne, samozrejme tomu nerozumies, co vravia, ale ma to svoj vyznam...a jedna vec ma na tom zarazila, teraz myslim v dobrom. ja som tiez len nedavno objavil taketo spolocenstvo a spoznal ludi co sa modlia v jazykoch. No a proste ak bi si dani ludai nieco povedzme vymislali tak bi rozpravali neakou prepacte za vyraz hatlaninou, ale ono to tak nieje, vsetci naraz ak hovorili v jazykoch tak hovorili to iste....cize si nemohli vymyslat.a v jednu chvilu nepride na um 20tim ludom to iste.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 159 ~
Člen od: 15 november 2009 ~
Posledná návšteva: 23 marec 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2010 : 22:13:56
|
Ale to je záležitosť mládežníckych spolkov prevažne u protestantov. Mňa zaujíma modlitba katolíckych mystikov a svätcov. Videl si pravú extázu pri zjavení, zažil si levitačnú chôdzu nad zemou? Potom by si neveril všetkému.
|
veriaci |
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2010 : 22:23:49
|
nie, tak to som nevidel :D zatial:D mozno raz uvidim, a teraz nevravim aby si veril vsetkemu, ved je predsa dobre veci spoznavat rozumom, lebo niektore veci su zle, ale niektore , ako napriklad vkladanie ruk nema ziadny zly pociatok.je to dobra vec potvrdena aj pismom.a triez sa v pisme pise aj ohladom duchovnych darov, ako je modlenie sa v jazykoch. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 december 2010 : 22:40:07
|
Bojím sa že tá vec nemá veľa spoločného s biblickou modlitbou v jazykoch u prvých kresťanov, a že je to len vec ľudskej vôle a domýšľavosti. A "vkladanie rúk" v tých spolkoch je nepatričné, lebo to patrí iba kňazom.
|
veriaci |
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 09:14:34
|
citácia: Bojím sa že tá vec nemá veľa spoločného s biblickou modlitbou v jazykoch u prvých kresťanov, a že je to len vec ľudskej vôle a domýšľavosti. A "vkladanie rúk" v tých spolkoch je nepatričné, lebo to patrí iba kňazom. Pôvodne zaslal Dušan - 12 december 2010 : 22:40:07
V predchádzajúcich príspevkoch si spomínal protestantov a to prečo sa nevrátia do cirkvi. Kde berieš istotu, že katolícka cirkev je tá jediná ktorá má monopol na Božie tajomstvá. Nie je dokonca ani prvá cirkev ktorá vznikla. Pokiaľ viem Ježiš nezaložil katolícku cirkev. To by potom ortodoxná židovská, kopská, pravoslávna boli asi tie nepravé, však? Ale o to tu predsa nejde. Ďalej si spomínal levitáciu. Môžem menovať teda aj telepatiu, telekinézu, jasnovidectvo. Ale ak si naozaj poriadne prečítame nový zákon, tak tam sú vymenované nielen tieto schopnosti. Ježiš predsa vraví, keby si mal vieru ako horčičné zrnko... Každý má tieto schopnosti a je len naša brutálna lenivosť, že ich nevyužívame. Naša chyba a musím sa priznať, že aj moja. Hanba mi. A keď tieto schopnosti niekto začal využívať tak takéhoto človeka KC vyhlásila za - opravte ma ako sa mýlim za kacíra, čarodejníka, spriahnutého s diablom, atď. A nasledovalo upálenie, hoc KC tvrdí nezabiješ. Budem ironický ale túto cirkev si myslel? Návrat ku koreňom kresťanstva je podľa mňa dobrá vec. A keď používali vkladanie rúk a aj dar jazykov tak prečo by sme ich nemali používať aj my? A argumenty ako patrí to kňazom, ruky preč od toho , v dnešnej dobe je to zbytočné - to všetko je len prezlečené do „som lenivý a nechce sa mi“. Dúfam že tento príspevok prinesie konštruktívnu debatu.
|
Počet príspevkov: 28 ~
Člen od: 28 september 2010 ~
Posledná návšteva: 27 september 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 12:08:11
|
citácia: citácia: Bojím sa že tá vec nemá veľa spoločného s biblickou modlitbou v jazykoch u prvých kresťanov, a že je to len vec ľudskej vôle a domýšľavosti. A "vkladanie rúk" v tých spolkoch je nepatričné, lebo to patrí iba kňazom. Pôvodne zaslal Dušan - 12 december 2010 : 22:40:07 V predchádzajúcich príspevkoch si spomínal protestantov a to prečo sa nevrátia do cirkvi. Kde berieš istotu, že katolícka cirkev je tá jediná ktorá má monopol na Božie tajomstvá. Nie je dokonca ani prvá cirkev ktorá vznikla. Pokiaľ viem Ježiš nezaložil katolícku cirkev. To by potom ortodoxná židovská, kopská, pravoslávna boli asi tie nepravé, však? Ale o to tu predsa nejde. Ďalej si spomínal levitáciu. Môžem menovať teda aj telepatiu, telekinézu, jasnovidectvo. Ale ak si naozaj poriadne prečítame nový zákon, tak tam sú vymenované nielen tieto schopnosti. Ježiš predsa vraví, keby si mal vieru ako horčičné zrnko... Každý má tieto schopnosti a je len naša brutálna lenivosť, že ich nevyužívame. Naša chyba a musím sa priznať, že aj moja. Hanba mi. A keď tieto schopnosti niekto začal využívať tak takéhoto človeka KC vyhlásila za - opravte ma ako sa mýlim za kacíra, čarodejníka, spriahnutého s diablom, atď. A nasledovalo upálenie, hoc KC tvrdí nezabiješ. Budem ironický ale túto cirkev si myslel? Návrat ku koreňom kresťanstva je podľa mňa dobrá vec. A keď používali vkladanie rúk a aj dar jazykov tak prečo by sme ich nemali používať aj my? A argumenty ako patrí to kňazom, ruky preč od toho , v dnešnej dobe je to zbytočné - to všetko je len prezlečené do „som lenivý a nechce sa mi“. Dúfam že tento príspevok prinesie konštruktívnu debatu. Pôvodne zaslal ferdo3 - 13 december 2010 : 09:14:34
Drahé Božie Dieťa Ferdo. Pokoj Ježiša Krista nech je s nami.
Predovšetkým ti dakujem, že si otvorene napísal svoj názor ako to vidíš a aj ked v tejto téme neide o to, ktorá Cirkev je pravá, predsa by bolo dobré si upevniť základy viery na skale, aby bola debata konštruktívna, tak bude dobre si prečítať viac na : http://rim-katolicka-cirkev.webnode.sk/
Ale, čo sa týka tej lenivosti, tak z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj ja mám s tým problém a hlavne čo sa týka strachu. Ako vieme, tak tam, kde je strach, tam nie je láska, lebo "láska vyháňa strach dokonale" a tak aj ja ak som spoznával dôvody prečo sa modliť v "anjelských jazykoch" alebo "vkladaním rúk", tak to bolo viac o strachu, že je to od zlého.
Už s tým taký problém nemám, ale skôr z ľahostajnosťou. Myslím na to, že pokiaľ sa to netýka mňa - mojej choroby - uzdravenia tela a duše-ducha, s tým spojené -tak to prenechávam na iných... Je mi to ľúto, ale chcel som tým poukázať na to, že nie len lenivosť, ale aj iné zlé vlastnosti môžu človeka privádzať k takým záverom.
Ešte, čo sa týka "telepatie, telekinéze, jasnovidectvo", ktoré si spomínal, tak to nemá nič dobré a spoločné s charizmami Ducha Svätého,akými sú: levitácie, jazyky, uzdravovanie v mene Ježiša Krista! Porovnaj: "Silvove a iné im podobné kurzy sa na prvý pohľad zdajú byť pomerne neškodnými ponukami zameranými na rozvoj mysle a na objavovanie vnútorných schopností, o ktorých nemáme ani tušenie, ako je napríklad predpovedanie budúcnosti, uzdravovanie, telepatia či ovplyvňovanie osudov druhých ľudí. viac na : http://www.sekty.sk/sk/articles/show/265
Verím, že aj takýto pohľad na tieto skutočnosti nám pomôže v diskusii spoznať viac a aj ked sa vynoria dalšie otázky, v Božej láske a zo vzájomným porozumením dokážeme nájsť správne riešenie.
A ked už píšeme o modlitbách ako sú modlitby: príhovoru, oslobodenia, či uzdravenia, kde sa poúžíva aj vkladanie rúk, tak ma zaujíma, čo si myslíš o tom, že pritom boli aj v súčasnosti ľudia uzdravení, či oslobodení od rôznych zlých zviazanosti ako je závislosť na drogách alebo okultizmu - v mene Ježiša Krista? Myslíš si, že to bolo konané v Duchu Svätom ako za čias prvých kresťanov? Alebo žeby diabol vyháňal démonov z človeka v mene Ježiša Krista, prostredníctvom toho, kto sa modlí za chorého, hoc aj vkladaním rúk ? azda by mohol diabol v mene Ježišovom konať takéto skutky ?
Dakujem vopred za úprimnú odpoved a prajem požehnaný týždeň s Pánom Ježišom, Pannou Máriou, anjelmi a svätými + |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 14:12:42
|
citácia: Myslím že tam kde k tomu nebola daná moc, by sa do modlitby nemalo zbytočne pridávať vkladanie rúk. Veď samotná modlitba je záležitosť srdca. Pôvodne zaslal Dušan - 12 december 2010 : 14:39:20
Presne tak. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 14:17:22
|
citácia: Zdá sa, že až také novoty to nie sú, ale ak myslíš že tak približne 2000 rokov trvajú novoty tak v tom prípade áno:) Nezabúdajme, že aj Ježiš používal vkladanie rúk alebo degrabujete samotný počiatok cirkvi? Pôvodne zaslal ferdo3 - 12 december 2010 : 19:00:50
Tradícia je jasná a nemenná. Nemožno ju nikdy nazvať novotou. A Ježiš je Boh. Ak on určil kto môže vkladať ruky a sám to robil, tak sa toho treba držať. Ak neurčil, že je to u obyčajného človeka potrebné alebo osožné ku spáse, a nemá to žiaden duchovný význam, tak nieje dôvod na to robiť to, a ak to ešte môže niekomu pripadať divné a tým odpútavať pozornosť od modlitby, alebo ak to samotné vkladanie odpútava pozornosť, tak to je vyslovene zlé. Treba si ujasniť čo na to hovorí tradícia. Lebo ak niečo robím, tak kôli niečomu. A ak to niečo je len od ľudí a nie od tradície, nemá to čo v modlitbe hľadať. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 14:23:00
|
citácia: nie, tak to som nevidel :D zatial:D mozno raz uvidim, a teraz nevravim aby si veril vsetkemu, ved je predsa dobre veci spoznavat rozumom, lebo niektore veci su zle, ale niektore , ako napriklad vkladanie ruk nema ziadny zly pociatok.je to dobra vec potvrdena aj pismom.a triez sa v pisme pise aj ohladom duchovnych darov, ako je modlenie sa v jazykoch. Pôvodne zaslal MartinQo - 12 december 2010 : 22:23:49
A ty máš snáď monopol na výklad Písma? Všeličo sa spomína, ale nestačí len spomínať. Ak to neprebehneš tradíciou, tak nemusíš pochopiť význam a môžeš konať zle. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 14:24:56
|
citácia: V predchádzajúcich príspevkoch si spomínal protestantov a to prečo sa nevrátia do cirkvi. Kde berieš istotu, že katolícka cirkev je tá jediná ktorá má monopol na Božie tajomstvá. Nie je dokonca ani prvá cirkev ktorá vznikla. Pokiaľ viem Ježiš nezaložil katolícku cirkev. To by potom ortodoxná židovská, kopská, pravoslávna boli asi tie nepravé, však? Ale o to tu predsa nejde. Ďalej si spomínal levitáciu. Môžem menovať teda aj telepatiu, telekinézu, jasnovidectvo. Ale ak si naozaj poriadne prečítame nový zákon, tak tam sú vymenované nielen tieto schopnosti. Ježiš predsa vraví, keby si mal vieru ako horčičné zrnko... Každý má tieto schopnosti a je len naša brutálna lenivosť, že ich nevyužívame. Naša chyba a musím sa priznať, že aj moja. Hanba mi. A keď tieto schopnosti niekto začal využívať tak takéhoto človeka KC vyhlásila za - opravte ma ako sa mýlim za kacíra, čarodejníka, spriahnutého s diablom, atď. A nasledovalo upálenie, hoc KC tvrdí nezabiješ. Budem ironický ale túto cirkev si myslel? Návrat ku koreňom kresťanstva je podľa mňa dobrá vec. A keď používali vkladanie rúk a aj dar jazykov tak prečo by sme ich nemali používať aj my? A argumenty ako patrí to kňazom, ruky preč od toho , v dnešnej dobe je to zbytočné - to všetko je len prezlečené do „som lenivý a nechce sa mi“. Dúfam že tento príspevok prinesie konštruktívnu debatu. Pôvodne zaslal ferdo3 - 13 december 2010 : 09:14:34
A tu je to ovocie, čo napríklad tomuto človeku prinieslo možno z časti aj to vkladanie rúk. Vykladať Písmo po svojom a ignorovať tradíciu a teda neveriť žiadnej cirkvi. Ak je toto ovocím vkladania rúk, tak rýchlo ruky preč kým to neobalamutí viac ľudí. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 21:14:29
|
citácia: citácia: V predchádzajúcich príspevkoch si spomínal protestantov a to prečo sa nevrátia do cirkvi. Kde berieš istotu, že katolícka cirkev je tá jediná ktorá má monopol na Božie tajomstvá. Nie je dokonca ani prvá cirkev ktorá vznikla. Pokiaľ viem Ježiš nezaložil katolícku cirkev. To by potom ortodoxná židovská, kopská, pravoslávna boli asi tie nepravé, však? Ale o to tu predsa nejde. Ďalej si spomínal levitáciu. Môžem menovať teda aj telepatiu, telekinézu, jasnovidectvo. Ale ak si naozaj poriadne prečítame nový zákon, tak tam sú vymenované nielen tieto schopnosti. Ježiš predsa vraví, keby si mal vieru ako horčičné zrnko... Každý má tieto schopnosti a je len naša brutálna lenivosť, že ich nevyužívame. Naša chyba a musím sa priznať, že aj moja. Hanba mi. A keď tieto schopnosti niekto začal využívať tak takéhoto človeka KC vyhlásila za - opravte ma ako sa mýlim za kacíra, čarodejníka, spriahnutého s diablom, atď. A nasledovalo upálenie, hoc KC tvrdí nezabiješ. Budem ironický ale túto cirkev si myslel? Návrat ku koreňom kresťanstva je podľa mňa dobrá vec. A keď používali vkladanie rúk a aj dar jazykov tak prečo by sme ich nemali používať aj my? A argumenty ako patrí to kňazom, ruky preč od toho , v dnešnej dobe je to zbytočné - to všetko je len prezlečené do „som lenivý a nechce sa mi“. Dúfam že tento príspevok prinesie konštruktívnu debatu. Pôvodne zaslal ferdo3 - 13 december 2010 : 09:14:34 A tu je to ovocie, čo napríklad tomuto človeku prinieslo možno z časti aj to vkladanie rúk. Vykladať Písmo po svojom a ignorovať tradíciu a teda neveriť žiadnej cirkvi. Ak je toto ovocím vkladania rúk, tak rýchlo ruky preč kým to neobalamutí viac ľudí. Pôvodne zaslal Azuritko - 13 december 2010 : 14:24:56 Teraz som to moc nepochopil. Veď on bol predsa protestant a zostal protestantom teda evanielikom. Neprestúpil predsa do KC. Teraz som si spomenul že je vlastne iróniu to že k viere ma priviedli ľudia ktorí vlastne neboli katolíkmi. A keď som si chcel prehĺbiť vieru tak zase prišli ľudia ktorí neboli katolíkmi. Nedávno som spoznal fajn manželský pár, debatovali sme a čosi sme aj popili, takže atmosféra sa dostatočne uvoľnila a prišla reč na vieru. Oni teraz patria do Apoštolskej cirkvi. Tak som sa ich opýtal ako sa tam vlastne dostali a rozprávali mi ako ona bola katolíčkou a mrzí ma že to teraz poviem ale obmedzenosť KC ju priviedlo do inej cirkvi. On bol protestant. Pridal sa k manželke a zdá sa mi že sú šťastný. Viem že to s vkladaním rúk nemá nič spoločné ale má predsa jedného spoločného menovateľa - TRADÍCIA. Tradícia skostnatela. Nič nepreverila práveže zdeformovala aj to čo bolo na začiatku dobré. Keď ľudia nevedeli pochopiť nejaké veci tak si ich prispôsobili tak ako vkladanie rúk. Nerozumiem - nerozumie veriaci ľud- prispôsobím - oklamem ľud - vznikne tradícia. A stým balamutením ľudí to tiež vyzerá bledo lebo čoskoro už nebude koho balamutiť. Stačí sa poobzerať okolo seba. Stále menej a menej mladých ľudí chodí do kostola. KC má stále nové a nové škandály. Ak sa nevrátime ku koreňom viery a neuveríme živému Ježišovi tak... Teraz si dovolím citovať niečo z Tomášovho Evanjelia. KC ho nekanonizovala je mladšie ako naše najmladšie kanonizované Evanjelium podľa Jána. Nevadí. Je to 29 verš: Ježiš povedal: Ak telo vzniklo kvôli duchu, je to zázrak, ak ale duch vznikol kvôli telu, je to zázrak zázrakov. Divím sa však, ako sa toto veľké bohatstvo usídlilo v takej chudobe. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 22:28:27
|
citácia: Teraz som to moc nepochopil. Veď on bol predsa protestant a zostal protestantom teda evanielikom. Neprestúpil predsa do KC. Teraz som si spomenul že je vlastne iróniu to že k viere ma priviedli ľudia ktorí vlastne neboli katolíkmi. A keď som si chcel prehĺbiť vieru tak zase prišli ľudia ktorí neboli katolíkmi. Nedávno som spoznal fajn manželský pár, debatovali sme a čosi sme aj popili , takže atmosféra sa dostatočne uvoľnila a prišla reč na vieru. Oni teraz patria do Apoštolskej cirkvi. Tak som sa ich opýtal ako sa tam vlastne dostali a rozprávali mi ako ona bola katolíčkou a mrzí ma že to teraz poviem ale obmedzenosť KC ju priviedlo do inej cirkvi. On bol protestant. Pridal sa k manželke a zdá sa mi že sú šťastný. Viem že to s vkladaním rúk nemá nič spoločné ale má predsa jedného spoločného menovateľa - TRADÍCIA. Tradícia skostnatela. Nič nepreverila práveže zdeformovala aj to čo bolo na začiatku dobré. Keď ľudia nevedeli pochopiť nejaké veci tak si ich prispôsobili tak ako vkladanie rúk. Nerozumiem - nerozumie veriaci ľud- prispôsobím - oklamem ľud - vznikne tradícia. A stým balamutením ľudí to tiež vyzerá bledo lebo čoskoro už nebude koho balamutiť. Stačí sa poobzerať okolo seba. Stále menej a menej mladých ľudí chodí do kostola. KC má stále nové a nové škandály. Ak sa nevrátime ku koreňom viery a neuveríme živému Ježišovi tak... Teraz si dovolím citovať niečo z Tomášovho Evanjelia. KC ho nekanonizovala je mladšie ako naše najmladšie kanonizované Evanjelium podľa Jána. Nevadí. Je to 29 verš: Ježiš povedal: Ak telo vzniklo kvôli duchu, je to zázrak, ak ale duch vznikol kvôli telu, je to zázrak zázrakov. Divím sa však, ako sa toto veľké bohatstvo usídlilo v takej chudobe. Pôvodne zaslal ferdo3 - 13 december 2010 : 21:14:29
Ja som nehovoril o protestantovi, ale o tebe. A tento zvyšok nehovorí absolútne nič o pravde. Tradícia a Biblia sú korene, od trojjediného Boha. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 december 2010 : 23:18:23
|
každého vedie Pán Boh ku sebe inou cestou Ked niekomu pomáha charizmatické hnutie treba to rešpektovat ale pri otázke čo sa vlastne modlia tým nezrozumitelným jazykom odpovedou že ani sami nevedia a že vraj sa tak modlia preto aby im diabol nerozumel je ,,silná káva" hovorím o vlastnej skusenosti Alebo vyznavat hriechy pred dvoma svedkami aby boli odpustené je velmi diskutabilné Načo máme potom sviatost zmierenia? |
handulka |
Počet príspevkov: 96 ~
Člen od: 16 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 10 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 december 2010 : 11:12:52
|
Ak niečo niekoho iba privedie k Bohu, ale nie k úplnej Pravde, ba to od nej odkláňa, aké rešpektovanie potom? Božiu existenciu si uvedomuje kde kto, ale to ku spáse nestačí. A to čo popisujete je už podľa mňa blízko k sektárstvu... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2010 : 12:25:07
|
citácia: Nie je dokonca ani prvá cirkev ktorá vznikla. Pokiaľ viem Ježiš nezaložil katolícku cirkev.
Pokial ja viem, tak zalozil iba JEDNU Cirkev a tou je Katolicka Cirkev.
citácia: To by potom ortodoxná židovská, kopská, pravoslávna boli asi tie nepravé, však?
Ano. Podobne ako evanjelicka, baptisticka, adventisticka a dalsie tisice dalsich... Hoci pre uprsnenie, existuje aj Koptska katolicka Cirkev a ta je totozna s pravou Cirkvou. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2010 : 20:01:20
|
Je velky rozdiel ak polozim ruku na bratovo rameno a sa pomodlim ... a ked biskup liturgicky vklada ruky napriklad pri vysviacke novoknazov. V Biblii ked je spomenute vkladanie ruk tak su pritom skoro vzdy apostoli, az na jedno miesto kde sa hovori ze ucenici budu vkladat ruky na chorych.... Nie som proti ak polozi niekto na moje rameno ruku ak to je clovek ktoreho poznam. V kostoloch ci na inych verejnych miestach sa to neodporuca praktizovat, lebo to narusuje ochrannu zonu cloveka a zvycajne to ludi vyrusuje az znechucuje. A este nieco .... nemali by sme dovolit laikom vkladat ruky na nasu hlavu.... tam mozu iba knazi a biskupi.... |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 december 2010 : 22:11:05
|
citácia: Je velky rozdiel ak polozim ruku na bratovo rameno a sa pomodlim ... a ked biskup liturgicky vklada ruky napriklad pri vysviacke novoknazov. V Biblii ked je spomenute vkladanie ruk tak su pritom skoro vzdy apostoli, az na jedno miesto kde sa hovori ze ucenici budu vkladat ruky na chorych.... Nie som proti ak polozi niekto na moje rameno ruku ak to je clovek ktoreho poznam. V kostoloch ci na inych verejnych miestach sa to neodporuca praktizovat, lebo to narusuje ochrannu zonu cloveka a zvycajne to ludi vyrusuje az znechucuje. A este nieco .... nemali by sme dovolit laikom vkladat ruky na nasu hlavu.... tam mozu iba knazi a biskupi....Pôvodne zaslal tornero - 16 december 2010 : 20:01:20
... drahé Božie Deti - bratia a sestry ... Ako Božie deti zaiste radi uvítame požehnanie našich nebeských Rodičov a ako v každej dobrej kresťanskej rodine, sa tiež dobre cítia deti, ked ich požehnávajú rodičia. Veľmi sa mi páčilo, ked o tom rozprávali kresťania ako svoje deti požehnávaju križikom na čelo alebo pohladenie na tvári a vôbec dotyky nežných rúk mamy alebo otcovských rúk, ktoré vkladaju na hlavu svojho dieťa, lebo vnímaju, že slová nestačia.
Kedže su laici, zaujímalo by ma ako si to myslel "Tornero", že laici by nemali vkladať ruky na hlavu pri modlitbe ... ?
Dakujem, že si ... |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2010 : 07:35:27
|
no myslel som to tak, ze vravime vo vseobecnej rovine o vkladani ruk pri modlitbe. Pisem o tomto a uvediem priklad ktory zamerne dam do extremu pre lepsie chapanie...
Predstav si ze dnes nabehnem do vasho spolocenstva a zacnem vam pokladat ruku na hlavu a modlit sa za vas, hovoriac vam ze ste vsetci chori ... ak mi povies ze nejsi chory tak este pridam na tvoju hlavu aj moju druhu ruku poriadne stlačim a pomodlim sa modlitbu za oslobodenie od pychy, lebo vsak vsetci sme predsa chori... :) Kedze ma nikto nepozna ake budu reakcie? ....
Ak sa pozname a poprosim ta o modlitbu tak ti dovolim ti polozit na mna ruku .. ale len na rameno ... preco? Bolo mi to vysvetlovane tak.... ze hlava je miesto kadial moze preniknut ten špatak ... Ak laik nieje v milosti posvacujucej, mozem od neho daco chytit, nejakeho zleho ducha ... Aspon tak vraj dokazuje cirkevna prax. Hovorim o krestanoch napriklad v kostole, alebo v spolocenstve ....
Aj mne dal niekolko krat dekan krizik na čelo, aj ja som dal sponntanne svojej manzelke par krat... nemam nič proti pozehnavaniu deti .... ale hocikomu koho nepoznam by som deti pozehnat nedovolil .... zase je to predsa len nieco ine ked mamina poklada ruku na dieta ...
Mne sa raz stalo ked sme sli evanjelizovat tak nas chcel povedzme veduci jedneho spolocenstva pozehnat a akoby modlitbou umocnit isť a kazať ... chcel polozit ruku na moju hlavu, ze sa pomodli aby cezomna posobil Duch SV., ja som to nedovolil lebo to bol laik, a takato moc bola dana bispupom a nimi poverenim knazom. Tak mi bolo povedane knazom, ktoreho respektujem a viem ze je priamo z praxe... Vysvetlujem ako laik laikovi .... je lepsie ak navstivis nejakeho exorcistu a sa ho spytas. On ti iste lepsie a mozno zrozumitelnejsie vysvetli, ocom pisem... |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2010 : 09:02:58
|
no pokial ibe o to ze co ti da niekto ruku na hlavu alebo na rameno a ty od neho nnieco "chytis" tak je to jedno,l"chytis"to tak ci tak a my sme sa na tuto temu pytali ak exorcistu a nieje ma tom nic zle ak noekoho pozehnavas.napr od esre odpprucil aby moja mama dala ruky otcovi na d halavu a pozehnala ho.ved to pozehnanie predsa nieje ani od jedneho z nas ale od nasho Nebeskeho Otca. a ajak bi noekyo ppvedzme sa hral na svateho a chcel ta pozehnat a povedzme bol pri tom necisti ci ba ak satanista ktory bi ti cjcel uskodit,tak nad tebou nema ziafnu moc ani to jeho zle"pozehnanoe" ak si v stave ppsv milosti ps ospravedlmujem sa za chyby ale som na nete len cez telefon amen :) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2010 : 14:39:44
|
vzdy si kazdy hudre to svoje, ale tak to na forach byva... MartinQo ak si myslis ze ked polozis niekomu na hlavu ruky a ustanovis tym niekoho za papeza, alebo za farara tak ok.. ludia maju rozne nazory.. no najlepsie vtom pripade aby som polozil ruku rovno na seba ved preco to davat druhym, MartinQo neviem kam chodis do cirkvi alebo zboru... ale ten vas veduci co vam kaze bol ako dosadeny na ten svoj flek a kto ho tym poveril?
ja inak tiez bezne pozehnavam mojich bratov a opacne, a pouzivam pritom gesta. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2010 : 22:19:50
|
Chcem sa opýtať či vie vôbec niekto prečo by nemohol modlitbu vkladania rúk s hocijakého dôvodu používať každý veriaci? Alebo trošku inak, kto kompetentný v KC by mi to mohol prezradiť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 december 2010 : 23:00:55
|
Skôr je podľa mňa na mieste otázka, či vie niekto aj z praktizujúcich vkladanie povedať, prečo by sa vkladanie malo používať pri prosebnej modlitbe obyčajným človekom? A mal by to odôvodniť učením KC a nie vlastným názorom, či vlastným výkladom Biblie. Lebo ak toto samotný vkladanie praktizujúci nevie, tak aký má zmysel, že to vykonáva? Nevie čo koná a vlastne ani nevie či to je dobré. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2010 : 02:48:09
|
A podľa mňa je na mieste otázka, prečo dokážete robiť vedu z takejto, odpusťte mi, hlúposti. Poďme rovno upáliť všetky matky, ktoré dávajú pred spaním svojim deťom "krížik". |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2010 : 09:29:52
|
ftornero : sry ale ty co.tu dristas?absolutne ti nechapem... co azda ja niekoho usyanovujem alebo sa o to snazim?mozno si si zle vysvetlilnieco cosom pisal.ja som jedine zacal s tym ze nieje zle ked niiekooho pozehnas.ved aj knazi to robia.robili to aj apostoli.a aj matky svojim detom na celo davaju kriik..... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 december 2010 : 10:32:40
|
citácia: ftornero : sry ale ty co.tu dristas?absolutne ti nechapem... co azda ja niekoho usyanovujem alebo sa o to snazim?mozno si si zle vysvetlilnieco cosom pisal.ja som jedine zacal s tym ze nieje zle ked niiekooho pozehnas.ved aj knazi to robia.robili to aj apostoli.a aj matky svojim detom na celo davaju kriik..... Pôvodne zaslal MartinQo - 18 december 2010 : 09:29:52
Už neviem kde, no dočítal som sa, že požehnanie môže človeku dať len niekto, kto má v rámci "Cirkevnej hierarchie" (v úvodzovkách preto, že takéto slová tam použité neboli a úplne presne to nesedí) vyššie postavenie, než požehnaný. Takže napríklad biskup kňazovi, alebo laikovi, kňaz laikovi. Laik požehnanie nedáva. Výnimkou sú rodičia, ktorý dávajú svojím deťom.
No a čo píšeš, že tak robili aj apoštoli - hej, robili. Ibaže, oni neboli laici, ale boli biskupmi. Dával ale požehnanie napr. Jozef Arimatejský, Mária Magdaléna, či iný laik? Respektíve, aby sme neboli len v Novom Zákone - bitka s Amalekitmi (Ex 17, 11-12). Mojžiš počas bitky tiež žehnal Izraelitom. Ostatný dvaja (Áron a Hur) čo boli s ním tak ale nerobili. Prečo, keď to Mojžišove žehnanie tak pomáhalo? |
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS |
Počet príspevkov: 1877 ~
Člen od: 16 apríl 2010 ~
Posledná návšteva: 27 november 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|