|
Odoslaný - 27 september 2012 : 16:11:54
|
citácia: citácia: Inak čo si tu všímam a znepokojuje ma čím ďalej viac je ten falošný humanizmus, "tolerantizmus" ... hrôza, keď som si čítal staré katolícke časopisy tak slová ako hovädo tam padali, a dnes? Všetci sa budeme hladkať po hlave a striehnuť či náhodou niekto neprekročí ťuťuli- muťuli pri diskusii... otrasné toto. Keď mi tu niekto bude trepať také bláboly tak to hneď asi seknem, mňa dnešný humanizmus nijako nezaujíma. Tie humanistické grcy o nevstupovaní do svedomia... ďakujem vám páni lóžoví bratia za takéto maniere, asi by bez nich nebolo možné budovať ten ekumenizmus, kde lož a pravda budú koexistovať v pohode vedľa seba.... Pôvodne zaslal mino - 27 september 2012 : 12:32:30 To, že sa v starých katolíckych časopisoch spomínalo hovädo, to neznamená, že to musíme robiť stále. Vstúpiť druhému do svedomia sa dá aj inak ako nadávkami. Je na nenadávaní niečo zlé? Ale hlavne, že si vykáme. Pôvodne zaslal giggi - 27 september 2012 : 12:51:57
Giggi dúfam že nechcete aby som toleroval herézy a všelijaké bludy a obaľoval to do kecov o slobode svedomia a pod. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2012 : 17:03:49
|
|
|
Odoslaný - 27 september 2012 : 17:49:59
|
Ale človek tu zažíva ťažké chvíle, napr. Každá ľudská bytosť má právo na náboženskú slobodu... až ma v kostiach striaslo, keby to bolo z ústavy Spojených (slobodomurárskych) štátov amerických, alebo nejaké heslo Veľkej (slobodomurárskej) francúzkej revolúcii... ale ono je to vytiahnuté z dokumentov Druhého (...) vatikánskeho koncilu... čo na toto, čo na toto? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 07:05:11
|
citácia: Mozeme skusit vyssiu formu, napriklad rozne ukazky z textov, kde sutaziaci urcia, ktore su z katolickeho pera. To beztak bez znalosti (prinajmensom katechizmu) nepojde. Napriklad: v/s Sli by ste do toho? Pôvodne zaslal Rarach - 27 september 2012 : 16:02:48
škoda, že je len skúšobná, ten istý trik ako duchovný nápoj a duchovný pokrm v NOM, neviem či konsekráciu vyjadruje aj slovo posvätenie, zrejme nie, a ak tak nie jednoznačne, posvätiť a konsekrovať nie je to isté. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 08:27:46
|
citácia: Ale človek tu zažíva ťažké chvíle, napr. Každá ľudská bytosť má právo na náboženskú slobodu... až ma v kostiach striaslo, keby to bolo z ústavy Spojených (slobodomurárskych) štátov amerických, alebo nejaké heslo Veľkej (slobodomurárskej) francúzkej revolúcii... ale ono je to vytiahnuté z dokumentov Druhého (...) vatikánskeho koncilu... čo na toto, čo na toto? Pôvodne zaslal mino - 27 september 2012 : 17:49:59
No zbraňami ťažko človeka prinútite aby začal skutočne veriť. Na to je potrebná sloboda. |
Počet príspevkov: 325 ~
Člen od: 04 júl 2012 ~
Posledná návšteva: 24 november 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 09:29:37
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 09:41:36
|
citácia: No zbraňami ťažko človeka prinútite aby začal skutočne veriť. Na to je potrebná sloboda. Pôvodne zaslal giggi - 28 september 2012 : 08:27:46
Giggi, tu sa hovorí o náboženskej slobode, nie o slobode inej, samozrejme že nikoho nikto nemôže nútiť. A to nikto ani nevyžaduje.
Pôvodne zaslal mino - 28 september 2012 : 09:29:37 [/quote]
Tak nerozumiem celkom dobre. Veď preto má každá bytosť právo na náboženskú slobodu aby mohla slobodne dôjsť k viere. Ja to tak vidím. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 09:46:52
|
Náboženská sloboda znamená toľko a poviem to hrubo- každý si môže veriť čo chce... pozor, toto ale tvrdí Koncil Katolíckej Cirkvi. A sloboda všeobecne je o tom, že máte slobodu neísť do Tesca, ale niekto vás tam násilím zoberie keď nechcete. Takže treba rozlišovať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 10:20:20
|
citácia: Náboženská sloboda znamená toľko a poviem to hrubo- každý si môže veriť čo chce... pozor, toto ale tvrdí Koncil Katolíckej Cirkvi. A sloboda všeobecne je o tom, že máte slobodu neísť do Tesca, ale niekto vás tam násilím zoberie keď nechcete. Takže treba rozlišovať. Pôvodne zaslal mino - 28 september 2012 : 09:46:52
A ako chcete prinútiť niekoho aby veril tomu čo nechce? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 12:25:46
|
o tom nepojednáva právo na náboženskú slobodu, ja ako katolík nikdy nesmiem priznať bludu právo na existenciu, pre mňa môže byť len trpený. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 13:17:17
|
Náboženská sloboda - veselá téma. Mino, presne tak, pre katolíka je blud len možnosť, ktorá je trpená.
1. Vývoj nezastavíš Všeobecne sa asi zhodneme, že každý jazyk sa vyvíja a deje sa tak aj s významom slov. A tu je jádro pudla. Pod pojmom právo sa dnes nie celkom rozumie to, čo pod tým rozumeli teológovia v stredoveku. Pre katolíka s klasickým chápaním si treba zaviesť prekladový slovník. Dnes povedané - človek má právo na náboženskú slobodu Klasicky - človek má možnosť vybrať si čomu bude veriť a žiadny iný človek ho nemá právo k niečomu v tomto ohľade nútiť.
2. Tvrdá je to reč Pravdou je, že ani zo strany Cirkevnej hierarchie zatiaľ nezaznela uspokojivá odpoveď ako uvedený výrok chápať v duchu Tradície Cirkvi. A niektorí teológovia si myslia, že ani zaznieť nemôže. Ja nie som teológ, no myslím si, že by aj mohlo zaznieť vysvetlenie celkom rozumné. Minimálne to, že pojmy právo a sloboda sa dnes už chápu inak ako sa chápali vtedy - viac humanisticky - čiže z ľudského pohľadu, ale by sa dalo ešte možno povedať subjektivisticky.
3. Upresnenie. Právo v zmysle ľudského práva a zákonov - v takomto prípade to sedí. Právo v zmysle absolútnom je už ale o inom. Vysvetlím. Ak sa na to pozeráme z pohľadu človeka, tak každý má právo na náboženskú slobodu v zmysle, že ho nikto, žiadny človek do toho nemôže nútiť. Ak sa ale pozrieme na to z hľadiska Božieho, tak človek nemá právo hrešiť, má iba takú možnosť. A z toho vyplýva, že človek nemá právo odmietnuť Boha, má ale takú možnosť, človek môže neveriť v Boha, ale nie je to jeho právo. |
RKC |
Počet príspevkov: 1076 ~
Člen od: 01 február 2006 ~
Posledná návšteva: 19 júl 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 13:28:44
|
Mx stačilo stručne, ten koniec. To predtým je pre mňa anathema sit. ale opačná taktika ako modernisti, tí do kotla pravdy kvapnú kvapku jedu, a tu je to opačne, kotol jedu a kvapka lieku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 14:56:06
|
Chápem, problém je ale v tom, že dnešná spoločnosť už nerozumie reči, ktorú používala Cirkev kedysi, sekularizácia od 18. storočia sa na myslení ľudí podpísala veľmi silno. A preto sa možno nechali "zviesť" aj tí, ktorí boli/sú pravoverný v hierarchii - teraz píšem napríklad o tej slobode.
Mne je jasné, a osobne ma neskutočne vytáča (pri mojej povahe - vonkajší pozorovateľ by to asi ani nepostrehol), ako veľmi dnes degradovali a devalvovali slová. Najviac devalvovala láska. Ale to je o inom.
Chcel som tým len naznačiť, že načo mi je dokonalý jazyk, keď mi nikto nebude rozumieť? Samozrejme nie je dobré ani tento dokonalý jazyk zavrhnúť, len je potrebné naučiť sa tlmočiť jeho pravdy aj do reči ľudu aspoň trochu prijateľným spôsobom a potom môžem začať ľudí učiť ten dokonalý jazyk, keď si ich už získam pravdou v ich reči.
PS: Keď už sme u toho. Mňa osobne trápievala a občas aj trápi, či by čisto teoreticky bolo možné a vhodné, aby sa Cirkev uchýlila k lesti, dnes sa také "postupy" nazývajú politikou. Čiže, aby nepovedala drsnú pravdu na plnú hubu, ale aby použila techniku známu z reklám, že povie A (čo samo o sebe bez dodatku je bludom) ale zároveň povie aj dodatok B, len ten je už veľmi malými písmenkami. Mne by sa taký prístup nepáčil, aj keď by možno znamenal dočasné vylepšenie pozície, v konečnom dôsledkom by to pre mňa bolo stratou. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 15:57:11
|
Mx, vás tu pokladám za všetkými rahnerovskými masťami mazaného pokoncilového kresťana, ale keďže som ním bol aj ja, tak viem kdeže sa to tak učí dišputovať, tuším v Genezis je známa dišputa o jednom ovocí, tam sa zrejme inšpirovali aj tí pokonciloví rečníci, a inak po Pascendi mi takéto myšlienky prídu dosť "divné"... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 september 2012 : 17:07:21
|
citácia: Mx, vás tu pokladám za všetkými rahnerovskými masťami mazaného pokoncilového kresťana, ale keďže som ním bol aj ja, tak viem kdeže sa to tak učí dišputovať, tuším v Genezis je známa dišputa o jednom ovocí, tam sa zrejme inšpirovali aj tí pokonciloví rečníci, a inak po Pascendi mi takéto myšlienky prídu dosť "divné"... Pôvodne zaslal mino - 28 september 2012 : 15:57:11 Neviem, či som mazaný a akými masťami, ale encykliku si prečítam znovu a uvidíme. Prípadne poprosím o modlitby, aby sa mi otvoril duchovný zrak. Kým to neprelúskam, nebudem prispievať (prečítané by som to mal mať rýchlo, ale chcem to prelúskať). Vďaka za podnet.
Skôr je môj prístup o mojej povahe, snažím sa vždy a každého ospravedlňovať. Čo znamená, že ospravedlňujem aj tých, čo mi ubližujú a tiež tých, s ktorými nesúhlasím. A to môže mýliť a vyvolávať zdanie, že zdieľam ich názory, pripúšťam. |
RKC |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 15:48:38
|
citácia: citácia: Mozeme skusit vyssiu formu, napriklad rozne ukazky z textov, kde sutaziaci urcia, ktore su z katolickeho pera. To beztak bez znalosti (prinajmensom katechizmu) nepojde. Napriklad: v/s Sli by ste do toho? Pôvodne zaslal Rarach - 27 september 2012 : 16:02:48 škoda, že je len skúšobná, ten istý trik ako duchovný nápoj a duchovný pokrm v NOM, neviem či konsekráciu vyjadruje aj slovo posvätenie, zrejme nie, a ak tak nie jednoznačne, posvätiť a konsekrovať nie je to isté. Pôvodne zaslal mino - 28 september 2012 : 07:05:11
To bola skusobna, ano. Oba texty su z malych katechizmov, jeden z Maleho katechizmu Dra. Luthera.
Podme na ostru. Cenou za uspesne vyriesenie je Aeterni Patris. Na zaciatok nieco lahke na rozbeh.
Oznac fotky, ktore zachytavaju katolicky event (resp. su z katolickeho prostredia):
Styri spravne oznacenia rovna sa spravna odpoved. Hra len pre mina, v tomto kole. |
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 17:15:39
|
Prvý a tretí určite nie, štvrtý pekný moderný katolícky, a ten druhý rozmýšľam môže byť chyták, ale prikloním sa že je katolícky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 17:34:24
|
Dakujem, sice uz nesutazne, skuste zdovodnit, ake konkretne dovody stoja za Vasimi odpovedami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 október 2012 : 18:09:54
|
Tam kde chýba oltár je to jasné, stoly nie sú oltár, ten posledný je ako z učebnice, ani som si nemyslel že dnes sa niečo také stavia. Pekne vidno strany- evanieliovú s kazateľňou a epištolovú, pekne vidno rozdelenie pre prijímanie žien a mužov, a pekne po kľačiačky, nádherná krstiteľnica. Ten málo jasný je iba "málo" odfotený, ale pekne tam vidno tabuľku- kánon. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 08:54:23
|
citácia: Sli by ste do toho? Pôvodne zaslal Rarach - 27 september 2012 : 16:02:48 Pardon, tento prispevok som prehliadol, jasne, ze by som do toho siel, vyzera to zaujimavo. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:01:49
|
citácia: Prvý a tretí určite nie, štvrtý pekný moderný katolícky, a ten druhý rozmýšľam môže byť chyták, ale prikloním sa že je katolícky. Pôvodne zaslal mino - 08 október 2012 : 17:15:39
Prvy a treti su fotky katolickych bohosluzieb, priamo sv. omse. Druhy zachytava anglikanskych heretikov pri ich Services. Stvrty je interier nekatolickeho chramu.
citácia: Tam kde chýba oltár je to jasné, stoly nie sú oltár, ten posledný je ako z učebnice, ani som si nemyslel že dnes sa niečo také stavia. Pekne vidno strany- evanieliovú s kazateľňou a epištolovú, pekne vidno rozdelenie pre prijímanie žien a mužov, a pekne po kľačiačky, nádherná krstiteľnica. Ten málo jasný je iba "málo" odfotený, ale pekne tam vidno tabuľku- kánon.
Aspon vidite, ako lahko je mozno ludi oklamat akcidentaliami.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:30:58
|
čo už zdá sa že celé to bolo chyták. musím s hanbou priznať, že katolíckej svätej omše som sa nezúčastnil. naozaj nie je všetko zlato čo sa blyští (pri tej fotke s anglikánmi som presne tipoval na nich, nebol som si istý či prešli "liturgickou reformou") to vnútro nekatolíckeho chrámu vypadá naozaj ako katolícke.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:35:34
|
Dame dalsie kolo sutaze? Alebo stacilo a Aeterni Patris prip. dalsie mozne vyherne ceny, ked budu vyhlasene, si zozeniete po svojej osi?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:47:48
|
dodržíme- trikrát a dosť, tak ešte skúsim, nech zistím svoje hlboké nevedomosti. kanály sú dokonale zapchaté. toho Hlavatého nezoženiem, to je doslova nedostupné. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2012 : 09:56:46
|
citácia: Dame dalsie kolo sutaze? Alebo stacilo a Aeterni Patris prip. dalsie mozne vyherne ceny, ked budu vyhlasene, si zozeniete po svojej osi? Pôvodne zaslal Rarach - 09 október 2012 : 09:35:34 Ved pisem, ze chcem. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|