|
Odoslaný - 22 september 2010 : 11:11:37
|
Skúsme napísat o sebe akú máme v sebe vieru ,ale neprajem si aby ste sa odsudzovali
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 68 ~
Člen od: 13 máj 2009 ~
Posledná návšteva: 07 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2010 : 13:36:32
|
citácia: Skúsme napísat o sebe akú máme v sebe vieru ,ale neprajem si aby ste sa odsudzovali Pôvodne zaslal evitajanita - 22 september 2010 : 11:11:37
Noze sama ukazte svojim prvym vstupom k teme, o com tuna akoze chcete mat rec.
Dufam ze sa mylim, ze ma ist iba o dalsiu temu o prezivani viery, co je vo svojej podstate exhibicionalisticka uchylka.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 september 2010 : 14:58:32
|
Aky je rozdiel medzi exhibicionalistickou uchylkou a svedectvom? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 09:01:33
|
Rarach:
Neviem čo Ti mám na to odpísat ... Kto je poučený darom milostí a spozná trpkost jej nedostatku.neopováži sa pripočítat si nič dobrého,radšej si prizná svoju slabost
|
Počet príspevkov: 68 ~
Člen od: 13 máj 2009 ~
Posledná návšteva: 07 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 10:20:47
|
citácia: Aky je rozdiel medzi exhibicionalistickou uchylkou a svedectvom? Pôvodne zaslal Mato - 22 september 2010 : 14:58:32
Exhibicionizmus je v tom, ze sa skryte vynasa a stava sa zjavnym z pohnutok toho, kto exhibuje.
Uchylka v tom, ze pohnutky k exhibovaniu idu zvnutra osoby , cize typicka sublimacia pretlaku a dozadovanie sa pozornosti, o ktoru povodne nikto nestal. Motivaciu k exhibovaniu vsak mozno dostat od tretich stran (ked niekto nahodi exhi temu a dalsi na nu exhi naskakuju ako muchy na lep).
Svedectvo viery ukazuje skryte ako zjavne z pohnutok vynutenych tretimi stranami, nikdy nie zo seba (inak ide o exhi). Podanie informacii je prosto vyziadane a ocakavane. Odhliada od seba a zameriava sa k inemu: nikam sa netlaci a nikomu nepredklada zrkadlo prebiehajucich tuzob v nom samom, a nikoho neponuka, aby sa na tychot tuzbach podielal s nim. Seba minimalizuje, maximalizuje toho, o kom svedci.
==================================== pre tzv. katolikov: na kieho certa aj sem zavadzate protestantsky etos kadejakych svedectiev? Uz ste niekedy niekde citali o nejakom svatcovi, ktory by o sebe tataril kade chodil? Ako neradi o sebe hovorili! A ak uz hovorili, tak jedine ak boli k tomu donuteni, obycajne prikazom nadriadeneho, knaza, biskupa, papeza, alebo spovednika. Inak mlcali a svedcili tisko, iba zivotmi a skutkami. Drzali gamby aj svoje tuzby na uzde. Vsak tak aj uci vasa katolicka mravouka v asketike (t.j. duchovnych navodoch na cnostny a spravny zivot v Bohu). Takze naco su dobre tie tzv.svedectva, ktore zacinaju a koncia iba pri mnozstve slov?
==================================== Pre autorku tejto temy: tak a teraz vazne - o com ma akoze byt tato tema?
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 15:44:04
|
citácia: Pre autorku tejto temy: tak a teraz vazne - o com ma akoze byt tato tema? Možno sa autorka potrebuje porovnať a zorientovať sa, aj sama v sebe.. vo svojej viere. Všeobecne sa o viere ale ťažko hovorí.. |
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 16:40:28
|
Tu musím uznať, že porovnávanie a zisťovanie sily viery iných nemôže viesť k ničomu dobrému. To už človek či chce či nechce automaticky môže sebe prisúdiť dostatočnosť viery, lebo ten a ten ju má o dosť slabšiu... To aká má byť naša viera, ako máme žiť, hovorí jednoznačne Písmo. Stále sa máme viac a viac snažiť podobať Ježišovi Bohu. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 19:28:33
|
V jednej kázni som počula, že kto má nejakú duchovnú skúsenosť, zážitok s Bohom, ten o tom nerozpráva, a ak rozpráva, je to len výplod jeho fantázie. |
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 19:53:18
|
citácia: V jednej kázni som počula, že kto má nejakú duchovnú skúsenosť, zážitok s Bohom, ten o tom nerozpráva, a ak rozpráva, je to len výplod jeho fantázie. Pôvodne zaslal slovenka - 23 september 2010 : 19:28:33
To nesedi. Duchovne skusenosti maju mnohi, staci si spomenut na kvanta duchovnej, tzv. mystickej literatury, ktore obsahuju zazitky viery. Uz prvy sv. Pavol apostol o tom rozpraval, vari to neoznacite za vyplod fantazie?
Nejde o to, ze by zazitky viery neexistovali. Ide o to, ze o nich sa nesvedci slovami a nenukaju sa nevyziadane, ako nejake prostituovanie zaziteho, ku ktoremu maju ini vzhliadat, hodnotit, porovnavat, pridavat svoje,... Duchovne zazitky mozno vyjavovat iba z primeranej priciny, ktora nejde z vnutra zazivajuceho, ale zvonka (napriklad ako prikaz od autority)
Dobra rada nad zlato: neriadte sa nazormi z kazatelnic. Nikdy nemate ani len moralnu istotu, ze kazatel je v obraze. Najma v sucasnej dobe krizy a nezorientovanosti aj u pastierov. Dokaz ze tomu tak je aj v tomto pripade, je Vasa odvolavka na nezmysel odpocuty z kazne |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 20:04:32
|
citácia: V jednej kázni som počula, že kto má nejakú duchovnú skúsenosť, zážitok s Bohom, ten o tom nerozpráva, a ak rozpráva, je to len výplod jeho fantázie. Pôvodne zaslal slovenka - 23 september 2010 : 19:28:33
To není pravda. ale faktem je, že se takový duchovní zážitek dá velmi těžko vyjádřit slovy. U mně, když mi naposledy dal Bůh znát jak mě miluje (před 4-mi dny na modlitební skupince). Měl jsem chuť to vyřvat do světa, podělit se o první, poslední z tohoto zážitku. Všem říct jak je Bůh užasný a bylo by mi jedno, že bych působil jako blázen . Tato chuť se podělit, byla utlumena tím, že jsem musel přebalit a uspat syna. Takový je život a já život miluju. Je možné, že se třeba špatně vyjádřil, vždyť zážitky s Bohem nejsou nic abstraktního, nebo nedosažitelného. |
Křesťan |
Krajina: Czech Republic ~
Počet príspevkov: 79 ~
Člen od: 15 september 2010 ~
Posledná návšteva: 29 november 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 22:03:11
|
Tak kým to tu Rarach nepremení na dokazovanie si vlastnej dôležitosti, odpoviem na pôvodnú otázku.
Nemám svoju vieru nijako pomenovanú. Na to, či nejaký stvoriteľ alebo nejaká vyššia entita existuje, nemám žiadny názor. Považujem to za nepodstatné. Osobne som zástanca toho, že najvyššiu bytosť nie je nikdy možné poznať s absolútnou istotou. Všetká vedomosť človeka je v skutočnosti viera v nejakú autoritu, či už je to cirkev, vlastný rozum, veda, empirické vnímanie, rodičia, médiá alebo čokoľvek iné. Vo všetkých prípadoch je to však opieranie sa o nejakú autoritu a už z toho vyplýva, že to nemôže byť 100%. Pretože aj tá autorita môže byť chybná, resp. opierať sa o inú autoritu. A tá zas o inú atď.
Ako som už nedávno v diskusii s Azuritkom naznačil, jediné, čomu jedinec môže veriť s absolútnou istotou, je to, že existuje. Či už ako samostatná bytosť, alebo ako niekoho ilúzia, niekoho sen, či je jeho existencia len systém fyzikálnych procesov jeho tela a mozgu, vždy môže s istotou tvrdiť, že existuje. To je moja jediná osobná dogma.
Teraz sa určite mnohí pýtate: čo s takou vierou? Ako mám podľa takejto viery žiť, keď mi nič neprikazuje?
Moja odpoveď: neviem. Neviem, čo znamená správne žiť a v skutočnosti si myslím, že to nevie nikto. Ja sa snažím žiť tak, aby som
1. nikoho neobmedzoval, nikomu neubližoval 2. si splnil všetky svoje materiálne a duševné potreby 3. nepríjmal a neveril tvrdeniam a dojmom automaticky ako faktom a pojmom 4. prežil
Moja viera vlastne spočíva v tom, že ak ma po smrti bude súdiť nejaká forma boha alebo čohokoľvek, snáď ma za takéto správanie skôr odmení ako potrestá. Ak ma za to potrestá, tak smola. Ak však aj budem potrestaný, tak za svoje hriechy som pripravený pykať sám a považujem za sebecké a neférové hádzať všetku obeť na akéhokoľvek mesiáša.
Neprekážajú mi jednotlivé náboženstvá a viery, pretože ak už nič iné, drvivá väčšina z nich dáva ľuďom aspoň odporúčania, ako žiť tak, aby sme sa navzájom nevyvraždili. Samozrejme, ak to prejde do extrému, má to opačný efekt, ale "stvoriteľ" bohužiaľ nezariadil, aby hlúposť človeka bolela ;)
Veľa nábožensky založených ľudí, ktorých poznám, majú vo svojej viere jednu významnú dieru, ale máloktorý z nich ju vidí. Viera človeka je stále len viera. Mnohí argumentuju tým, že ich viera sa opiera o Boha, ale ako som vyššie spomenul, Boh je tiež len autorita, ktorej pravdivosť a omylnosť je už zo samotnej definície objektívne neoveriteľná ;)
Bez ohľadu na to, v čo človek verí, je jeho viera v konečnom dôsledku materiálneho, prospechárskeho charakteru. Povedzme si na rovinu, koľko katolíkov (teraz tých vzdelaných, uvedomelých, nie babičky, ktoré chodia do kostola, keď nemajú čo robiť) by malo svoju vieru, ak by ich za ňu nečakala odmena v podobe Neba ;) ?
A zá úplne základnú popud každého veriaceho je strach z toho, čo bude po smrti. Resp. strach z neznáma toho, čo bude po smrti. |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 23 september 2010 : 23:02:14
|
citácia: citácia: V jednej kázni som počula, že kto má nejakú duchovnú skúsenosť, zážitok s Bohom, ten o tom nerozpráva, a ak rozpráva, je to len výplod jeho fantázie. Pôvodne zaslal slovenka - 23 september 2010 : 19:28:33 To není pravda. ale faktem je, že se takový duchovní zážitek dá velmi těžko vyjádřit slovy. U mně, když mi naposledy dal Bůh znát jak mě miluje (před 4-mi dny na modlitební skupince). Měl jsem chuť to vyřvat do světa, podělit se o první, poslední z tohoto zážitku. Všem říct jak je Bůh užasný a bylo by mi jedno, že bych působil jako blázen . Tato chuť se podělit, byla utlumena tím, že jsem musel přebalit a uspat syna. Takový je život a já život miluju. Je možné, že se třeba špatně vyjádřil, vždyť zážitky s Bohem nejsou nic abstraktního, nebo nedosažitelného. Pôvodne zaslal Maeror - 23 september 2010 : 20:04:32
... to je uzasne. Viem si predstavit ten uzasny dotyk Boha, ked si s nim zazil Jeho lasku, pretoze na modlitbovych stretnutiach sa to stava casto, aj ked kazdy to preziva rozne, ale v podstate ide prave o to, ze clovek tento dar, ci milost, chce odovzdat dalej ako ked apostoli ale aj ini veriaci prijali Ducha Svateho a pochopitelne, ze zvestovali Boziu lasku dalej.
Ked som zazil takuto Boziu lasku v spolocenstve modlacich sa, tak aj ja som chcel to povedat vsetkym a Boh mi to doprial. Ale stalo sa mi aj to, ze tiez v spolocenstve veriacich mi Jezis uzdravil viecko nad okom a stalo sa mi podobne ako tebe, ze moje svedectvo nebolo dane tak ako som si predstavoval. A prave toto sa mi vidi ako to podstatne, na co by sme mali byt vnimavi.
Totizto nevidim problem ani tak v tom, ze by som mal ocakavat schvalenie od predstavenych, ci budem svedcit o mojich zazitkoch ludom, ale skor o to, ze akym sposobom.
Mne sa vtedy stalo, ze v tom nadseni z Bozieho skutku som chcel hned povedat celu skutocnost, ale nemalo to ani hlavu ani patu. Ked som skoncil, tak knaz sa prihovoril a povedal, ze dobra skusenost, ale aj svedcit sa treba naucit. A vysvetlil, ze najprv 1. sa povie problem, aky clovek mal, 2. potom ako ho Jezis tento problem odstranil a 3. ako to zmenilo daneho cloveka.
Ale k tomu poviem este tolko, ze svedcit som isiel preto a to pred vsetkymi, pretoze vsetci boli vyzvani, takze to bola vlastne vyzva predstaveneho. Potom, ked sme boli vyzvani do ulic, aby sme svedcili ludom o nasich skusenostiach s Jezisom, tak znova som nevahal, ale opat musim povedat, ze to vsetko bolo na vyzvu predstaveneho knaza.
A ked mam uz povedat to, ze kedy som svedcil bez vyzvy knaza, tak to sa mi stava casto, ked stretavam ludi, ktori fajcia cigarety a casto sa mi stava, ze ma oslovia, ci mam zapalky / ohen/ . A vtedy mi neda, ze by som mu nepovedal o tom, ako mna Jezis oslobodil od fajcenia cigariet. Taketo stretnutia povazujem za povolanie od Jezisa, kedy mi do cesty posiela ludi, aby som im povedal o Jeho laske k nim, a ze ma s nimi uzasny Plan, ze im chce pomoct a ze to dokaze, lebo mnohi pochybuju.
Dakujem, ze som sa mohol podelit o skusenosti v tejto oblasti zivota. God bless you with Virgin Maria + |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2010 : 01:03:27
|
O živosti a pevnosti mojej viery sa nemôžem vyjadriť ja sám. Bol by to len môj sebaklam. Len Boh vie aká je skutočne moja viera, lebo On jediný vidí do môjho vnútra.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2010 : 11:51:05
|
citácia: Tu musím uznať, že porovnávanie a zisťovanie sily viery iných nemôže viesť k ničomu dobrému. To už človek či chce či nechce automaticky môže sebe prisúdiť dostatočnosť viery, lebo ten a ten ju má o dosť slabšiu... To aká má byť naša viera, ako máme žiť, hovorí jednoznačne Písmo. Stále sa máme viac a viac snažiť podobať Ježišovi Bohu. Pôvodne zaslal Azuritko - 23 september 2010 : 16:40:28 Prečo? Mne často pomohli zorientovať sa v sebe príklady a vyznania viery. Či už biblické (Abrahám, Rachab, Mária Magdaléna, Peter, Pavol) alebo aj veriacich, ktorí ma svojou vierou posilnili, keď ja som v danej chvíli bola človekom malej viery. Niekto tu spomenul duchovné zážitky a dotyky.., keby vysvetlil o čo ide. Lebo treba dať pozor na pocity, tými sa viera nemeria. Viera je základ, ktorého vyrastajú vyznania a skutky viery. Kiež by sme rástli a upevňovali sa.
|
Počet príspevkov: 1311 ~
Člen od: 10 jún 2005 ~
Posledná návšteva: 23 február 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2010 : 13:55:58
|
citácia: Mnohí argumentuju tým, že ich viera sa opiera o Boha, ale ako som vyššie spomenul, Boh je tiež len autorita, ktorej pravdivosť a omylnosť je už zo samotnej definície objektívne neoveriteľná ;) Pôvodne zaslal Kolji - 23 september 2010 : 22:03:11 Zasadna otazka tu je, co Vy povazujete za objektivne overenie, inymi slovami co povazujes za dokaz.
Niektori ludia totiz povazuju za dokaz iba to co vidia a a mozu sa toho dotknut, tak ako zvieratko, ktore vidi a zje travicku. Lenze my nie sme iba zvierata - mame rozum a dokazeme (mali by sme dokazat) prijat aj intelektualny dokaz. Napriklad krasa v hudbe, ci obraze je vnimana myslou, nie zmyslami. Zvieratko moze pocut tie iste zvuky, ci vidiet tie iste farby na obraze a predsa neuzasne nad ich harmoniou a proporciami. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2010 : 17:34:14
|
|
|
Odoslaný - 24 september 2010 : 23:33:41
|
citácia: citácia: Zvieratko moze pocut tie iste zvuky, ci vidiet tie iste farby na obraze a predsa neuzasne nad ich harmoniou a proporciami. ... no s tym by som celkom nesuhlasil, su zvieratka, ktore si dokazu uvedomit hlavne tie zvuky (hudba napr.) i tu harmoniu a proporcie ale ak sa tu naraza napriklad na svaby, blchy ci nieco podobne, nemam namietky Pôvodne zaslal saxsax - 24 september 2010 : 17:34:14
Užasnutie a podnetná reakcia je trošku rozdiel. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 01:30:21
|
Len pre informáciu...ako vnímaš rozdiel medzi užasnutím a podnetnou reakciou? |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 10:25:00
|
citácia: Skúsme napísat o sebe akú máme v sebe vieru ,ale neprajem si aby ste sa odsudzovali Ja si dávam veľký pozor na to komu a čo uverím. Už sa mi totiž niekoľkokrát stalo, že ma dobehli podomoví díleri a od vtedy nakupujem len po dobrom uvážení v obchodoch a vyberám si , v ktorých. A rovnaako som postupoval aj v mojej náboženskej orientácii, išiel som na to cez štúdium a poznanie. Odporúčam, len pozor, aby ste sa nestali agnostikmi, alebo ateistami. |
Počet príspevkov: 288 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 10:31:32
|
Dopĺňam, aj včera sa u mňa zastavili podomoví díleri, dílerky - jehovistky a boli veľmi usilovné, ponúkali všeličo možné, aj spasenie. Tak ešte dopĺňam, dá sa skĺznuť aj do sekty. |
Počet príspevkov: 288 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 11:03:58
|
citácia: A rovnaako som postupoval aj v mojej náboženskej orientácii, išiel som na to cez štúdium a poznanie. Odporúčam, len pozor, aby ste sa nestali agnostikmi, alebo ateistami. Pôvodne zaslal slovak - 25 september 2010 : 10:25:00
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 12:32:19
|
citácia: Len pre informáciu...ako vnímaš rozdiel medzi užasnutím a podnetnou reakciou? Pôvodne zaslal Kolji - 25 september 2010 : 01:30:21
Zviera - hudba - určitá podnetná reakcia. Daj zvieraťu zakaždým pri spustení určitej hudby odmenu, bude šantiť ba možno to bude vyzerať ako tanec hneď ako tú hudbu pustíš. Človek - hudba - reakcia podľa nálady, podľa toho, čo daného človeka oslovuje. Pusti hudbu, prvý krát kľudne a človeku môže napr. vtisnúť slzy do očí. Alebo mu spôsobí radosť. Len tá hudba samotná. Podnetná reakcia spojená s myslením, ktorá má za následok užasnutie nad krásou.
Radek ti už dostatočne vysvetlil, že ak pochybuješ o tom, že konáš slobodne a celé je to podľa teba len nevyhnutná reakcia, tak popieraš vlastne svoje názory. Porovnanie obsahu látok, zvráskavenia mozgu a podobne so zvieratami čo tiež tu bolo podané, je tiež veľa vravné o tom, že myslenie nebude len taká nejaká prírodná súhra chemických reakcií s organickou hmotou. Čo ešte chceš počuť? Aký dôkaz? V tomto smere už fakt neviem čo ešte chceš? Nič iné v tvojom pôsobení na fóre nevidím, ako snahu poprieť Katolícku vieru. Veď radšej súhlasíš s ortodoxnou len aby si katolícku poprel. To je ako snaha o objektivizmus a najväčšiu pravdepodobnosť? No z ďaleka nie. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 12:47:42
|
Ja nesúhlasím s ortodoxnou vierou. Je neuveriteľné, ako ty si dokážeš v hlave deformovať každé tvrdenie tak, aby si ho úplne mylne pochopil.
To s tou odmenou pri pustení akejkoľvek hudby je samozrejme tvoja domnieka, podobne ako väčšina tvojich domnienok, je mylná. Zvieratá reagujú na zmyslové podnety podobne ako človek, ich myslenie je však väčšinou nie dostatočne sofistikované na to, aby sa dala rôznorodosť reakcií na rôzne zmyslové podnety vošným okom pozorovať.
Vidím, že teraz začínaš svoje ego uspokojovať tým, že vraj nesúhlasím s vlastným názorom. To, že niečo, v čo verím, ale neviem to dokázať, nechcem v diskusii používať ako argument je niečo iné, ako nesúhlasiť s vlastným názorom. To, že ľudské myslenie je komplikovanejšie ako zvieracie, ešte nie je dôkaz toho, že má aj inú ako fyzikálnu formu. Keď to tebe ako dôkaz stačí, je to tvoj problém. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 13:00:14
|
citácia: Ja nesúhlasím s ortodoxnou vierou. Je neuveriteľné, ako ty si dokážeš v hlave deformovať každé tvrdenie tak, aby si ho úplne mylne pochopil. Pôvodne zaslal Kolji - 25 september 2010 : 12:47:42
"ono človek, ktorý si váži vlastný zdravý rozum, dá ruky preč od oboch cirkví."
"Stručná a výstižná odpoveď." (reakcia na popieranie katolíckej Pravdy)
Tak sa vyjadruj jasnejšie a premysli si dopredu čo svojou reakciou môžeš povedať. Ja ti nevidím do mysle aby som vedel čo vlastne chceš. A tu je vidieť, že to absolútne nemám ako to spoznať po takýchto tvojich reakciách.
citácia: To s tou odmenou pri pustení akejkoľvek hudby je samozrejme tvoja domnieka, podobne ako väčšina tvojich domnienok, je mylná. Zvieratá reagujú na zmyslové podnety podobne ako človek, ich myslenie je však väčšinou nie dostatočne sofistikované na to, aby sa dala rôznorodosť reakcií na rôzne zmyslové podnety vošným okom pozorovať. Pôvodne zaslal Kolji - 25 september 2010 : 12:47:42
Lebo reagujú iba na základe prírodných a fyzikálnych zákonov. Takpovediac to čo sa tu snažíš tvrdiť aj o ľuďoch, že toľko čo im mozog dovolí.
citácia: Vidím, že teraz začínaš svoje ego uspokojovať tým, že vraj nesúhlasím s vlastným názorom. To, že niečo, v čo verím, ale neviem to dokázať, nechcem v diskusii používať ako argument je niečo iné, ako nesúhlasiť s vlastným názorom. To, že ľudské myslenie je komplikovanejšie ako zvieracie, ešte nie je dôkaz toho, že má aj inú ako fyzikálnu formu. Keď to tebe ako dôkaz stačí, je to tvoj problém. Pôvodne zaslal Kolji - 25 september 2010 : 12:47:42
Toto tvoje tvrdenie vychádza z pravdivosti predchádzajúcej vety. A dôkaz na jej pravdivosť nemáš. Ty čo všade chceš dôkazy by si mal konať tak ako to aj vyžaduješ. Ale vôbec sa tak nedeje. Takže u teba to tiež asi bude skôr uspokojovanie ega že? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 13:05:10
|
1. Z tých dvoch tvrdení nevyplýva to, že som zástanca OC, ale to, že súhlasím s tým opretím katolíckej pravdy.
2. To nedokazuje, že aj človek nereaguje len na základe fyzikálnych zákonov.
3. Dôkaz pravdivosti čoho zase nemám? Toho, že VERÍM v nefyzikálnu zložku ľudského rozumu? Veď práve preto je to viera, nie vedomosť. To, že v to verím, je pravdepodobne dané mojim egom alebo ktovie...možno aj vnútením od boha. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 september 2010 : 13:52:36
|
citácia: 1. Z tých dvoch tvrdení nevyplýva to, že som zástanca OC, ale to, že súhlasím s tým opretím katolíckej pravdy. 2. To nedokazuje, že aj človek nereaguje len na základe fyzikálnych zákonov. 3. Dôkaz pravdivosti čoho zase nemám? Toho, že VERÍM v nefyzikálnu zložku ľudského rozumu? Veď práve preto je to viera, nie vedomosť. To, že v to verím, je pravdepodobne dané mojim egom alebo ktovie...možno aj vnútením od boha. Pôvodne zaslal Kolji - 25 september 2010 : 13:05:10
1. Čiže mám pravdu, že ti ide iba o to (pre posilnenie ega), aby si za každú cenu išiel proti katolíckej Cirkvi aj na základe súhlasu s príspevkom, ktorý Zachariáš píše neustále dookola, pričom to nieje argument. Keby si aspom netvrdil o argumentoch a dôkazoch to čo tvrdíš.
2. Dôkaz nájdeš ak sa len zamyslíš. Už to je dôkaz. Neviem si predstaviť iné dokazovanie. Proste čo nieje overiteľné príordnými a fyzikálnymi zákonmi nemôžeš podľa týchto zákonov dokázať. Môže sa tak maximálne dokázať, že tieto zákony sú príliš obmedzené na to, aby obsiahli ľudské myslenie. Ale keďže sa na tom ani vedci nevedia zhodnúť, tak mi tu nemáme šancu podať priame dôkazy ani z jednej strany. Zase vec, ktorá vyžaduje uvažovanie, nie iba slepé prijímanie nejakých dôkazov...
3. Ak si písal, že si to iba myslíš aj v príspevkoch, tak sorry. Ak nie, tak sa vyjadruj presne. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|