|
Odoslaný - 07 september 2010 : 18:44:08
|
Sme mladomanzelia , a chcem vediet ze ked pred orgazmom vytiahnem ci je to hriech , deti si zatial dovolit nemozme lebo ich nemame kde vychovavat , ale ked sa usadime urcite budu , moznoo tak za 5 rokov , bilingsovu metodu urcite vylucujem neni 100 percentna , ale intimne zit chceme , preto chcem vediet ci sa s toho treba spovedat ci nie , pred manzelstvom som sa stoho spovedal stale dufam ze v manzelstve uz nemusim
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 8 ~
Člen od: 07 september 2010 ~
Posledná návšteva: 08 september 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 18:57:24
|
Na takejto úrovni podania a vyjadrovania, páľ si toto milionkrát riešené a vyriešené, riešiť inde.
|
Počet príspevkov: 3722 ~
Člen od: 18 január 2008 ~
Posledná návšteva: 10 jún 2024
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 19:08:04
|
ked nevies poradit tak radsej bud ticho na debilov zvedavy niesom , ja chcem jasnu odpoved , ked nevies tak nereaguj !!! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 19:43:03
|
Dovolim si odcitovat cast vyroku, ktory zaznel tot nedavno od jedneho z forakov:
citácia: Presne, každý hľadá, pýta sa a tu má každý priestor. A kto chce správne veriť, toho neodradí tvrdší prístup. Ak áno, je to len jeho snaha zbaviť sa zodpovednosti.
Takze iba co si svojim historicky druhym prispevkom na tomto fore potvrdil opravnenost vyroku, ze "Na takejto úrovni podania a vyjadrovania, páľ si toto milionkrát riešené a vyriešené, riešiť inde."
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 20:48:54
|
keby som bol admin mas dozivotny BAN, toto je forum a tu sa ma pravo kazdy pytat na co chce !! Takze sa opakujem ked nevies poradit radsej nereaguj !!! A ak ti mam poradit opusti toto forum a reakcie prenechaj pre normalnych ludi |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 20:53:13
|
Uz dvakrat som ti poradil: pal si tieto veci, milionkrat riesene a vyriesene, riesit inde, s takym sposobom vyjadrovania a podania, ako si zvolil (a tretikrat volis).
Takze poradit viem. Tretikrat ti radim to iste.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 21:20:17
|
ale ja som sa ta na nic nepytal , debilov sa nezvyknem pytat nic takze pal do ....... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 21:23:52
|
Kam?
Nech je jasne, na aku uroven musi klesnut ten, kto sa rozhodne akoze vazne ti odpovedat.
Simile simili gaudet. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 21:53:26
|
Whiscool, jednoznačne je to hriech. A k tej Bilingsovej metóde - je najspoľahlivejšie, aj v kombinácii s teplotnou. Len sa treba sledovať a ovládať. O tom to je. Kto nežil čisto pred svadbou, bude to mať ťažšie aj potom. Lebo láska, aj sex v manželstve je aj o obetovaní a ovládaní sa. |
Počet príspevkov: 346 ~
Člen od: 07 máj 2010 ~
Posledná návšteva: 25 máj 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:04:04
|
Ani nahodou to jednoznacne hriech nie je. Slovenka, viete, co znamena slovo "jednoznacne"? Prva akoze odpoved k veci a uz v prvej vete kravina, kedze jej pravdivost je zavisla od urcitych okolnosti, ktore vsak autor otazky odflakol.
Ale tak to ma byt, nech sa tu k takymto veciam pytaju a vyjadruju ti, ktori su na jednej vlne. Autor sa pyta jak vo vidlakove a dostal vidlacku odpoved.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:15:10
|
Azuritko a slovenka dakujem za slusnu odpoved tu hned vidno kto je inteligentny ja som sa pytal vy ste mi odpovedali dakujem za odpoved pekny vecer |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:27:06
|
Slusna odpoved trikrat zaznela aj odo mna. To si len niekto pletie neslusnost s neprijemnou reakciou.
Azuritko ak odpovedal, tak iba ak cez PM, tu na fore jeho reakcia nie je. Ak tak urobil, tak fajn, na rozdiel od autora otazky pochopil, ze nie je vzdy mudre so vsetkym ist na verejnost.
Slovenka odpovedala problematicky. Ak toto staci ako odpoved, naroky autora na kvalitnu odpoved su extremne prizemne.
No a tym padom mame aj plasticky obraz toho, ako asi autor chape pojem "inteligentnost". Ani sa ho nebudem pytat, ci vie, co to slovo znamena, ked uz ho pouziva. Bacha na to, co pisete, dofrasa. Od sameho zaciatku to cele mohlo vyzerat inac.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:32:40
|
keby som vedel ze tu je taky blb ako si ty ani tu nepisem , cakal som normalnu odpoved no od debila sa ine cakat ani nedalo dufam ze ta tunajsi admin vyhodi ty tu naozaj nemas co robit , citaj na internete slovo forum a za 50 rokov ked to zistis o com to je tak sa vrat , ale myslim ze sa nevratis... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:33:20
|
Ja sa aj tak pokúsim o vážnu odpoveď. Rarachova tvrdá reakcia je čakateľná po tvrdo podanej otázke pravdepodobne katolíka na katolíckom fóre, pričom neriešiš otázku, ako nekonať hriech, ale či sa z hriechu, s ktorým asi neplánuješ skončiť, musíš spovedať alebo nie. Na toto je tvrdá reakcia adekvátna. Ale povedzme teda, že sa pýtaš rozumne, neviem narýchlo podať doloženú odpoveď, ale je to jednoznačne hriech, a aj v biblii priamo myslím, že je hovorené o tom, že spermie nesmie muž vylúčiť len tak na zem, proste mimo.... A jasné, že žiadna metóda nieje 100%, to ani antikoncepcia či kondóm. Ale Billingsova je asi najlepšia alebo jedna z najlepších pre katolíka. A ten kto skutočne verí, zvládne aj prípadný nečakaný príchod dieťaťa do zlých podmienok. Ono sa to ťažko dodržiava, ťažko sa koná v daných situáciách, ale Pravda je len jedna, a katolík musí mať aspom snahu konať správne, aj keď je to ťažké.
Toto bola moja odpoveď no hneď som ju zmasal, aby nedošlo k dezinformáciám, keďže ste reagovali Rarach na Slovenkin príspevok. A tak som sa radšej pozrel do katolíckej mravouky, ale nevidím tam možnosť, kedy to nieje hriechom v možnostiach vyplývajúcich z podania whiscool. Vlastne hriechom to nieje iba ak to je v podstate znásilnenie ak tomu dobre rozumiem. Jedine, že by som niečo prehliadol, ale jednoznačne sa píše, že sexuálny akt nemá brániť prirodzenosti. Čiže akékoľvek umelé zabránenie alebo prerušenie výronu je hriechom.
A znamená to aj, že som tým pádom nepochopil "Ak tak urobil, tak fajn, na rozdiel od autora otazky pochopil, ze nie je vzdy mudre so vsetkym ist na verejnost." |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:36:13
|
citácia: keby som vedel ze tu je taky blb ako si ty ani tu nepisem , cakal som normalnu odpoved no od debila sa ine cakat ani nedalo dufam ze ta tunajsi admin vyhodi ty tu naozaj nemas co robit , citaj na internete slovo forum a za 50 rokov ked to zistis o com to je tak sa vrat , ale myslim ze sa nevratis... Pôvodne zaslal whiscool - 07 september 2010 : 22:32:40
Každé fórum má svoje pravidlá, a napríklad teraz jednoznačne pravidlá tohto fóra porušuješ. Prosím odpusti si nadávky na autora, a snaž sa pochopiť čo ti chce povedať. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:40:20
|
Azuritko tu sa ukazala inteligencia aj ked som sa opytal tvrdo .. ale priamo na rovinu tak ako to v skutocnosti je .. , ty si mi bez urazok odpovedal ,a tomto je forum o otazkach a odpovediach aj ked sa niekomu otazky nepacia , mne ked sa nieco nepaci nereagujem a zbytocne nepodpichujem , dakujem za uplno odpoved a zelam pekny vecer |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:55:04
|
Aj Rarachova reakcia bola tvrdá takým spôsobom ako to v skutočnosti je. Ver mi, on ti chce pomôcť. Preto taká reakcia. Ale musím ti povedať, že Rarach nenapísal žiadnu urážku. Iba na základe štýlu tvojej slovnej otázky zhodnotil jej adekvátnosť a spôsob jej podania. On dokonca ani nehodnotil teba. To sa nedá na základe jednej otázky. On iba zhodnotil ten samotný text. Mňa by tiež desne takáto reakcia naštvala, ja som už veľa krát na rôznych fórach sa pohádal po prvej otázke, kde reagovali iba arogantný ľudia, čo si myslia, že všetko vedia. Ale vždy je dobré v kľude na druhý deň si ešte raz diskusiu prejsť. Potom pochopíš, že Rarach mal vlastne oprávnenú reakciu. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 22:58:15
|
Ja sa čudujem, že niekto v tak nízkom veku (súdiac podľa pubertálneho spôsobu vyjadrovania) je už ženatý |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 23:01:57
|
rarach nemal opravnenu reakciu , ked nevie odpoved nech nereaguje to je moj nazor , ja som sa pytal ty si mi odpovedal taka je moja predstava , tak to ma na fore fungovat a dost o tejto teme , dozvedel som sa ze je to hriech , a treba sas toho spovedat aj ked sme manzelia , toto mi stacilo napisat hned na zaciatku a vyhli by sme sa zbytocnym poznamkam zelam dobru noc tema uzavreta . |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 23:02:18
|
citácia: Ja sa aj tak pokúsim o vážnu odpoveď. Rarachova tvrdá reakcia je čakateľná po tvrdo podanej otázke pravdepodobne katolíka na katolíckom fóre, pričom neriešiš otázku, ako nekonať hriech, ale či sa z hriechu, s ktorým asi neplánuješ skončiť, musíš spovedať alebo nie. Na toto je tvrdá reakcia adekvátna. Ale povedzme teda, že sa pýtaš rozumne, neviem narýchlo podať doloženú odpoveď, ale je to jednoznačne hriech, a aj v biblii priamo myslím, že je hovorené o tom, že spermie nesmie muž vylúčiť len tak na zem, proste mimo.... A jasné, že žiadna metóda nieje 100%, to ani antikoncepcia či kondóm. Ale Billingsova je asi najlepšia alebo jedna z najlepších pre katolíka. A ten kto skutočne verí, zvládne aj prípadný nečakaný príchod dieťaťa do zlých podmienok. Ono sa to ťažko dodržiava, ťažko sa koná v daných situáciách, ale Pravda je len jedna, a katolík musí mať aspom snahu konať správne, aj keď je to ťažké. Toto bola moja odpoveď no hneď som ju zmasal, aby nedošlo k dezinformáciám, keďže ste reagovali Rarach na Slovenkin príspevok. A tak som sa radšej pozrel do katolíckej mravouky, ale nevidím tam možnosť, kedy to nieje hriechom v možnostiach vyplývajúcich z podania whiscool. Vlastne hriechom to nieje iba ak to je v podstate znásilnenie ak tomu dobre rozumiem. Jedine, že by som niečo prehliadol, ale jednoznačne sa píše, že sexuálny akt nemá brániť prirodzenosti. Čiže akékoľvek umelé zabránenie alebo prerušenie výronu je hriechom. A znamená to aj, že som tým pádom nepochopil "Ak tak urobil, tak fajn, na rozdiel od autora otazky pochopil, ze nie je vzdy mudre so vsetkym ist na verejnost." Pôvodne zaslal Azuritko - 07 september 2010 : 22:33:20
Posledna veta bola v zmysle, ze ak ste pouzili PM, tak ste mudro spravili.
Skoda, ze ste to naslednym verejnym vysvetlovanim pokazili. To preto, lebo - odhliadnuc od buranskeho vstupu autora (slusny clovek, ked niekam pride, aspon sa pozdravi a pripadne poziada komunitu o nasmerovanie, ak uz take cosi sa v nej riesilo) - ani Vam neprislusi vyjadrovat sa k otazkam tohto druhu.
Nehovoriac o tom, ze mnoho uz naozaj povedane bolo, aj tu na fore, k tejto teme. Aj preto som pisal, ze tato vec bola uz milionkrat riesena a vyriesena.
Ze Vam, Azuritko, nepatria taketo veci na vyjadrovanie, neslobodno odbit oblubenou frazou dnesnych lahtikarskych uzivatelov for: sak tu ma pravo kazdy na kazdu otazku. Nema. A taktiez nema kazdy pravo sa ku vsetkemu vyjadrovat. Nema na to patricne dispozicie, vhlad, kompetenciu a jedine, co z takeho potom vznika ako nutny dosledok, je nepravdiva odpoved plus odhalovanie vlastnych medzier. Toto forum aj tato tema je toho tragicky ziarivym prikladom.
Vas postoj nakuknut do mravouky je spravny, ale je Vam jasne, ze Spesz sa k tejto teme vyjadroval len skratkovite. Na to by ste museli pouzit ine mravouky a zdroje, ale stale zostava problem nekompetentnosti laickych odpovedi. Nie je ziadna hanba uznat a priznat, stop, taketo temy vyzaduju odpovede od inych a na inych miestach. Samotni knazi nemaju len tak pravo sa barskedy a hocikomu k takymto veciam explicitne vyjadrovat, o to menej laici na urovni vyzadujucej duspastiersky status:
Dalsia vec: autor sa predstavil ako manzel. To znamena, ze nie je zasranym pubertakom, a teda, ze uz disponuje urcitymi vyzretymi charakteristikami. Minimalne v miere, aby z jeho prejavu bolo jasne, ze sa vo vlastnom zaujme hadam nebude spoliehat na anonymne rady anonymov na verejnom fore! A ak toto berie na lahku vahu - co on berie, vid jeho reakcie - tak o to viac vznika dovod odkazat ho do prislusnych miest. Cize mimo nekompetentne forum, ktore aj pri najlepsej snahe nema ziadny mandat na udelovanie rad ku vsetkemu, specialne nie k danym otazkam. To si fakt vy, co mu tu akoze vazne odpovedate, myslite, ze konate nejaku akoze dobru vec? Beriete si na svedomie vsetky pripadne skody, ktore vase poradenstvo sposobi. Kazdemu, kto to cita, a nebodaj si podla vasich akoze rad ci nazorov bude utvarat svoj nahlad na vec.
No a v neposlednom rade, nedavajte si vizitku cloveka, ktory sa s kazdym bavi o vsetkom. To sa prilis malo cenite.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 23:22:18
|
Takže na to neexistuje zjednodušená odpoveď, ktorá by sa dala popísať vo fóre a je potrebné pre plné pochopenie siahnuť po knihe? Lebo aj ja by som rád vedel presnejšiu odpoveď, keď ju nedokáže podať ani Mravouka presne. Proste nijak sa to nedá zhrnúť do bodov čo nie a čo áno? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 23:31:30
|
citácia: Nema na to patricne dispozicie, vhlad, kompetenciu a jedine, co z takeho potom vznika ako nutny dosledok, je nepravdiva odpoved plus odhalovanie vlastnych medzier. Toto forum aj tato tema je toho tragicky ziarivym prikladom. Pôvodne zaslal Rarach - 07 september 2010 : 23:02:18
Tu vidím problém. Ako môžem zlepšiť vedomosti, zistiť Pravdu, ak neodhalím svoje medzery a nezískam tak možno podnet k určitému riešeniu ako sa k Pravde dopracovať? Čo ak na fóre nieje odborník, ktorý by povedal, že presne takto to je? Pravdou dokonca je, že pokiaľ nie sú niektoré veci vyhlásené ako neomylné, respektíve nie do úplných podrobností, ako sa môžem dopracovať k Pravde bez diskusie, keď ani kniha nemusí byť zaručenou Pravdou? Potom je na mieste o tom diskutovať a odhaľovať svoje medzery. Či nie? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2010 : 23:55:25
|
citácia: Ani nahodou to jednoznacne hriech nie je. Slovenka, viete, co znamena slovo "jednoznacne"? Prva akoze odpoved k veci a uz v prvej vete kravina, kedze jej pravdivost je zavisla od urcitych okolnosti, ktore vsak autor otazky odflakol. Ale tak to ma byt, nech sa tu k takymto veciam pytaju a vyjadruju ti, ktori su na jednej vlne. Autor sa pyta jak vo vidlakove a dostal vidlacku odpoved. Pôvodne zaslal Rarach - 07 september 2010 : 22:04:04 Rarach, Čo si to dovoľujete? Vaše výroky sú inteligentné?Každý posúdi... 1/ naštudujte si náuku KC, lebo nemáte pravdu 2/Ak sa nechcete vyjadriť, tak sa nevyjadrujte , skôr však chcete byť zaujímavý, v skutočnosti ste konverzáciou strávili viac, ako keby ste dali jednu krátku odpoveď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2010 : 14:39:10
|
Trosku sa nam to tu "rozohnilo", preto sa pokusim hladinu trosku ukludnit.
Whiscool - sposob, akym ste polozili svoju otazku a nasledne reakcie, ktorymi ste ho akoze "obhajovali" naozaj evokuje velmi nizku uroven diskutujuceho a vyrazne znizujue ochotu serioznych clenov do vaznejsej diskusie. Slovnik, ktory ste pouzili by stacil na Vase vylucenei z fora, ale predpokladam, ze nie ste zvyknuty na to, ze si Vas niekto dovoli pokarhat a preto ste reagovali tak, ako ste reagovali.
Slovenka - rarach to (podla mna) myslel tak, ze o ziadnom skutku nie je mozne napisat, ze je jednoznacne hriechom. Aby bol totiz skutok hriechom, musi splnat iste nalezitosti. Dalo by sa snad povedat, ze ide o materialny hriech, ci sa jedna aj o formalny hriech vsak zavisi od viacerych faktorov. Rarach poukazuje na nutnost vyjadrovat sa presne.
A teraz k povodnej otazke: Ak autor veri, ze prerusovana suloz je spolahlivejsia, ako metody prirodzeneho planovania rodicovstva, tak potrebuje najprv polozit celkom ine otazky ako tuto. Zaujimava veta je aj tato - "pred manzelstvom som sa z toho vzdy spovedal" - preco povazujete nemanzelsky pohlavny styk za mensie zlo ako prerusovanu suloz? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 september 2010 : 18:42:57
|
To je pravda, ale myslím, že je každému jasné, ako som to myslela, a hlavne, aby bolo jasné wh., že je to hriech.Okrem toho, rarach sa správa minimálne tak, ako autor otázky, jeho aj ďalší príspevok na moju adresu je urážlivý. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 september 2010 : 14:02:22
|
citácia: Takže na to neexistuje zjednodušená odpoveď, ktorá by sa dala popísať vo fóre a je potrebné pre plné pochopenie siahnuť po knihe? Lebo aj ja by som rád vedel presnejšiu odpoveď, keď ju nedokáže podať ani Mravouka presne. Proste nijak sa to nedá zhrnúť do bodov čo nie a čo áno? Pôvodne zaslal Azuritko - 07 september 2010 : 23:22:18
Zjednodusena odpoved - existuje. Vsak aj bola podana. Niekolkokrat. Na zjednodusenu otazku jedine tak.
Inak to dopadne ako tie pokusy niektorych o nezjednodusenu odpoved. V konecnom dosledku boli stale jednoduche, ba vyvolavaju viac otaznikov, ako poskytuju rieseni.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|