|
Odoslaný - 26 jún 2010 : 08:54:44
|
citácia: Možno by sa to dalo prirovnať k programu. Ak máš program, ktorý číta z klávesnice iba čísla, darmo mu budeš písať písmena, on nebude vedieť čo to je. Nemá dostatočnú kapacitu informácií, aby to vedel. Čím ale zväčšuješ program, tým viac toho dokáže urobiť. Nikdy ale nedosiahneš plnohodnotné rozhodovanie sa rovnajúce sa človeku. Zviera s menším mozgom napríklad nemusí dokázať, to čo si popisoval u šimpanza. Ten to vďaka mozgu dokáže. No stále je to niečo čo sa určitým spôsobom naučil, alebo to robí prirodzene. Jednoducho mu iba mozog umožňuje zložitejšie chovanie, ale stále to nieje plnohodnotné ľudské rozhodovanie sa, toto spravím lebo... Nedá sa to stále proste porovnávať a nikdy dať nebude. Pôvodne zaslal Azuritko - 24 jún 2010 : 10:29:12
toto ma zaujalo - preco by sa nemohlo dosiahnut plnohodnotne rozhodovanie podobne cloveku? mozog sa bude dat skor ci neskor redukovat na neuronovu siet a ked kapacita prepojeni dosiahne urcitu hodnotu, tak bude mozne simulovat fungovanie ludskeho mozgu, samozrejme nebude to dnes ani zajtra
velkost mozgu nie je az taka dolezita - dolezitejsia je jeho zlozitost a pomer k velkosti tela
no ale potom definuj co je "zlozitejsie ludske spravanie sa" simpanz nikdy nedosiahne uroven myslenia dospeleho cloveka, jeho napredovanie sa zastavi na urovnu tak 4 rocneho dietata - dobre to vidno v urovni kreslenia, najprv kreslia simpanzie mladata a deti podobne obrazky, no ina do urovne asi tretieho roka ludskeho zivota, potom sa dieta nauci kreslit postavy a to sa simpanz sam od seba nikdy nenauci, to uz je nad jeho skopnosti; simpanz sa dokaze spoznat v zrkadle a dokaze to v podobnom veku ako clovek - ked ma asi tak 2,5 roka; sally-anne test (tento test zistuje ci je jedinec schopny si uvedomit, ze to co vie on nemusi vediet iny jedinec) dieta zlozi tak v 4 rokoch, jeho modifikovanu veziu simpanz tiez zvladne; tiez simpanz je jediny tvor okrem cloveka co si vyraba zbrane, nastroje vedia vyrobit a pouzivat aj ine zivocichy okrem primatov; posunkovu rec ci obrazkovu rec takisto zvladaju niektore primaty a znova musim povedat, ze to nie su pudy ci instinkty, lebo sa to musia naucit pozorovanim
vsak clovek sa tiez uci najprv pozorovanim a napodobnovanim - presne ako ostatne primaty
citácia: Tak je potom chyba v tom, že si myslíš, že iba evolučná teória má vplyv na ľudské konanie. Jednoducho človek nieje homosexuál pre nejakú výhodnosť. Lebo tam žiadna nieje. Takže evolučne nieje šanca z tvojho pohľadu aby vôbec vznikla homosexualita. Je to len odchýlka, ktorá nemá žiadny hlbší zmysel. Z evolučného hľadiska je zbytočná a nevýhodná. Pôvodne zaslal Azuritko - 24 jún 2010 : 10:29:12
ale to si iba ty myslis ze tam nie je nejaka vyhoda :) to by si ale musel najprv pochopit, ze nic co nie je vyhodne pre organizmus sa z dlhodobeho hladiska nezachova a to, co je zbytocne, postupom casu straca svoju funkciu a zanika
citácia: Neviem na základe čoho toto usudzuješ? Či si z negoval moju poslednú vetu? Jednoznačne hovorím, že ľudia sexujú hlavne pre vlastné uspokojenie a ty sem hodíš toto Pôvodne zaslal Azuritko - 24 jún 2010 : 10:29:12
ja som tvoju reakciu chapal ako ironiu :) |
V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 451 ~
Člen od: 16 december 2009 ~
Posledná návšteva: 29 júl 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2010 : 11:46:52
|
citácia: toto ma zaujalo - preco by sa nemohlo dosiahnut plnohodnotne rozhodovanie podobne cloveku? mozog sa bude dat skor ci neskor redukovat na neuronovu siet a ked kapacita prepojeni dosiahne urcitu hodnotu, tak bude mozne simulovat fungovanie ludskeho mozgu, samozrejme nebude to dnes ani zajtra velkost mozgu nie je az taka dolezita - dolezitejsia je jeho zlozitost a pomer k velkosti tela no ale potom definuj co je "zlozitejsie ludske spravanie sa" simpanz nikdy nedosiahne uroven myslenia dospeleho cloveka, jeho napredovanie sa zastavi na urovnu tak 4 rocneho dietata - dobre to vidno v urovni kreslenia, najprv kreslia simpanzie mladata a deti podobne obrazky, no ina do urovne asi tretieho roka ludskeho zivota, potom sa dieta nauci kreslit postavy a to sa simpanz sam od seba nikdy nenauci, to uz je nad jeho skopnosti; simpanz sa dokaze spoznat v zrkadle a dokaze to v podobnom veku ako clovek - ked ma asi tak 2,5 roka; sally-anne test (tento test zistuje ci je jedinec schopny si uvedomit, ze to co vie on nemusi vediet iny jedinec) dieta zlozi tak v 4 rokoch, jeho modifikovanu veziu simpanz tiez zvladne; tiez simpanz je jediny tvor okrem cloveka co si vyraba zbrane, nastroje vedia vyrobit a pouzivat aj ine zivocichy okrem primatov; posunkovu rec ci obrazkovu rec takisto zvladaju niektore primaty a znova musim povedat, ze to nie su pudy ci instinkty, lebo sa to musia naucit pozorovanim vsak clovek sa tiez uci najprv pozorovanim a napodobnovanim - presne ako ostatne primaty Pôvodne zaslal guest635 - 26 jún 2010 : 08:54:44
Neviem či sa dá porovnávať toto opičie pozorovanie s pozorovaním napr. aj psa, keď mláďatá nasledujú matku a v podstate robia čo ona? Možno je to pozorovanie na nižšej úrovni. No stále to nič nehovorí o slobode rozhodovania.
citácia: ale to si iba ty myslis ze tam nie je nejaka vyhoda :) to by si ale musel najprv pochopit, ze nic co nie je vyhodne pre organizmus sa z dlhodobeho hladiska nezachova a to, co je zbytocne, postupom casu straca svoju funkciu a zanika Pôvodne zaslal guest635 - 26 jún 2010 : 08:54:44
No tak ma pouč čo je tam také super výhodné na homosexualite, že sa zachováva už tisíce rokov? Tvoja mylná predstava, že iba evolúcia určí čo bude človek robiť ti vytvára mylné predstavy, že to, čo si človek pri svojej nerozvážnosti vymyslí, je nutné aby existovalo. Lenže človek sa rozhoduje aj sám, bez ohľadu na evolučné nutkanie.
citácia: ja som tvoju reakciu chapal ako ironiu :) Pôvodne zaslal guest635 - 26 jún 2010 : 08:54:44
Veru si sa mýlil. To bol nervózne podaný postoj ku krutej realite, že ľudia sa čím viac začínajú chovať zvieratá s tým, že navyše pre svoju schopnosť rozhodovať sa zabíjajú svojich potomkov... |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2010 : 08:19:41
|
zaujimave, pise mi ze odosielam privela udajov pri odpovedani a pri tom moj text nie je o nic dlhsi ako ine moje (aj dlhsie odpovede) pockam den ci to nie je nejaka chyba a potom ti odpoviem, azuritko |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 jún 2010 : 09:50:45
|
Pár krát sa mi to stalo a to vtedy som citáciu iba skopíroval a vložil do klasickej odpovede bez citácie... Aspom myslím že takto to potom fungovalo. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 jún 2010 : 09:37:39
|
citácia: Neviem či sa dá porovnávať toto opičie pozorovanie s pozorovaním napr. aj psa, keď mláďatá nasledujú matku a v podstate robia čo ona? Možno je to pozorovanie na nižšej úrovni. No stále to nič nehovorí o slobode rozhodovania. Pôvodne zaslal Azuritko - 26 jún 2010 : 11:46:52
simpanz sa moze rozhodnut ci sa pozorovanim bude ucit a to plati vo volnej prirode aj v zajati pri pokusoch, a tiez simpanz ked sa uci novemu "kusku" tak nie je mozne ho ucit pomocou odmien ako psa, proste ked ho to omrzi, tak prestane spolupracovat aj keby si mu doniesol za vagon odmien - ak toto nie je slobodna vola tak potom uz neviem co ty povazujes za slobodnu volu
citácia: No tak ma pouč čo je tam také super výhodné na homosexualite, že sa zachováva už tisíce rokov?...Lenže človek sa rozhoduje aj sám, bez ohľadu na evolučné nutkanie. Pôvodne zaslal Azuritko - 26 jún 2010 : 11:46:52
uz som to viackrat spominal, napr znizovanie vnutrodruhovej agresivity, tiez sa zistilo, ze lesby maju vyssiu plodnost
inak aby som upresnil moje tvrdenie, evolucia skor odstranuje vsetko co je nevyhodne k prezitu nez uprednostnuje to co je vyhodne
a o tom samorozhodovani a "evolucnom nutkani" by sa dalo vela popisat, napr skus si zistit nieco o utajenej menstruacii zien a o monogamii u ludi, pripadne nieco o tom preco "musia" zeny rodit v bolestiach :)
citácia: To bol nervózne podaný postoj ku krutej realite, že ľudia sa čím viac začínajú chovať zvieratá s tým, že navyše pre svoju schopnosť rozhodovať sa zabíjajú svojich potomkov... Pôvodne zaslal Azuritko - 26 jún 2010 : 11:46:52
ano? zda sa ti ze ludia postupom casu "degraduju"? myslis ze cim dalej by sme sli do minulosti tym lepsie sa ludom zilo a tym "honosnejsie" mali nazory a etiku? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 jún 2010 : 10:39:19
|
citácia: simpanz sa moze rozhodnut ci sa pozorovanim bude ucit a to plati vo volnej prirode aj v zajati pri pokusoch, a tiez simpanz ked sa uci novemu "kusku" tak nie je mozne ho ucit pomocou odmien ako psa, proste ked ho to omrzi, tak prestane spolupracovat aj keby si mu doniesol za vagon odmien - ak toto nie je slobodna vola tak potom uz neviem co ty povazujes za slobodnu volu Pôvodne zaslal guest635 - 30 jún 2010 : 09:37:39
Možno by sme mohli povedať, konanie proti svojej vôli. Pokiaľ šimpanzovi to konanie aj za cenu odmeny neprinesie lepší pocit, ako keď nebude robiť nič, tak nebude robiť proti svojej vôli. Človek dokáže konať proti svojej vôli, že niečo by mu prinieslo väčší úžitok, lepší pocit, ale pre niečo to neurobí.
citácia: uz som to viackrat spominal, napr znizovanie vnutrodruhovej agresivity, tiez sa zistilo, ze lesby maju vyssiu plodnost inak aby som upresnil moje tvrdenie, evolucia skor odstranuje vsetko co je nevyhodne k prezitu nez uprednostnuje to co je vyhodne a o tom samorozhodovani a "evolucnom nutkani" by sa dalo vela popisat, napr skus si zistit nieco o utajenej menstruacii zien a o monogamii u ludi, pripadne nieco o tom preco "musia" zeny rodit v bolestiach :) Pôvodne zaslal guest635 - 30 jún 2010 : 09:37:39
Tieto štatistiky by som si rád pozrel. Neviem odkiaľ to máš? Homosexualita je z hľadiska prežitia nevýhodná. To o pôrodných bolestiach a podobne mi trocha podrobnejšie vysvetli.
citácia: ano? zda sa ti ze ludia postupom casu "degraduju"? myslis ze cim dalej by sme sli do minulosti tym lepsie sa ludom zilo a tym "honosnejsie" mali nazory a etiku? Pôvodne zaslal guest635 - 30 jún 2010 : 09:37:39
Nie, ale v niečom áno. Proste čakal by som, že keď vo väčšine vecí získali lepšie názory, tak by mohli aj v takých jednoduchých zásadných a jednoznačných veciach. Ale práve naopak. Robia z nich zložité a nejednoznačné, a potom si ľudia ako ty myslia, že zabitie nenarodených je v poriadku, že úchylnosti sú v poriadku... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 november 2010 : 01:00:33