Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
zaujimavy pribeh |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 26 máj 2010 : 00:52:44
|
|
|
Odoslaný - 26 máj 2010 : 08:08:14
|
No ja som si hneď predstavil, že keby som na strane spojencov a dostanem sa k hocakému gulometčíkovy, tak by padlo naňho minimálne celý zásobník, plus by som asi ešte párkrát nabil. Ale dá sa chápať, že keby som na jeho strane, tak robím to isté asi čo on... Každopádne ten kratučký príbeh úplne na konci je tiež veľmi zaujímavý. A je super, že ten americký vojak svoj sľub Bohu splnil |
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 máj 2010 : 10:01:12
|
zaujimavy pribeh
ten vojak sa bud musel dostat v dosledku adrenalinu a inych latok (nemyslim ze bol zdrogovany) do stavu kedy vnimal realitu inak a pravdepodobne si ani neuvedomoval v tom okamihu ze zabija ludi, alebo ho to naozaj muselo bavit
inak cital som, ze ak by bol byval ten vojak na strane spojencov, za takyto cin by bol oznacovany ako vojnovy hrdina...
|
V živote je len jedna posledná minúta...a to je minúta pred smrťou! |
Počet príspevkov: 451 ~
Člen od: 16 december 2009 ~
Posledná návšteva: 29 júl 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 máj 2010 : 14:48:50
|
citácia: zaujimavy pribeh ten vojak sa bud musel dostat v dosledku adrenalinu a inych latok (nemyslim ze bol zdrogovany) do stavu kedy vnimal realitu inak a pravdepodobne si ani neuvedomoval v tom okamihu ze zabija ludi, alebo ho to naozaj muselo bavit inak cital som, ze ak by bol byval ten vojak na strane spojencov, za takyto cin by bol oznacovany ako vojnovy hrdina... Pôvodne zaslal guest635 - 28 máj 2010 : 10:01:12
ani nie ze adrenalin, vojaci to zvyknu popisovat tym ze oni ich ani nevnimaju ako normalnych ludi, ze v boji sa uplne odosobnia, je to nepriatel a bojujeme ako vieme, adrenalin je latka ktora ako rychlo zacne ucinkovat tak rychlo sa aj pominie ale boje vtedy trvali dni aj tyzdne, nehovoriac o stalingrade napriklad, |
Počet príspevkov: 656 ~
Člen od: 21 január 2010 ~
Posledná návšteva: 09 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 máj 2010 : 09:50:03
|
citácia: ani nie ze adrenalin, vojaci to zvyknu popisovat tym ze oni ich ani nevnimaju ako normalnych ludi, ze v boji sa uplne odosobnia, je to nepriatel a bojujeme ako vieme, adrenalin je latka ktora ako rychlo zacne ucinkovat tak rychlo sa aj pominie ale boje vtedy trvali dni aj tyzdne, nehovoriac o stalingrade napriklad, Pôvodne zaslal timylee - 28 máj 2010 : 14:48:50
suhlasim, ale ja som nepisal iba o adrenaline ale aj o inych latkach a ten vojak bojoval iba par hodin v podstate
to odosobnenie je otazne, cital som nejaky material z udalosti odohratych v koncentracnych taboroch a tam vazni opisovali ze niektori strazcovia a velitelia tabora z radov ss uz vykonavali svoju "pracu" tak unudene, skoro az odosobnene, pretoze ju robili uz dlho, samozrejme nasli sa aj taki, ktorych to bavilo |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 máj 2010 : 22:11:12
|
ten vojak konal svoju povinnost a snazil sa nepriatelovy zabratanit vo vylodeni... co je vsak podstatne ze bol mimoriadne uspesny a aj odhodlany svoju ulohu plnit a to sa vo vojne zvykne odcenovat ci uz an strane osi alebo spojencou... men sa paci spracovanie jeho pribehu a aj popis jeho povojnoveho zivota.. je tam aj pekne ukazane urcite nepochopenie ludi pre udalosti danych rokov..
|
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 máj 2010 : 22:56:42
|
citácia: ten vojak konal svoju povinnost a snazil sa nepriatelovy zabratanit vo vylodeni... co je vsak podstatne ze bol mimoriadne uspesny a aj odhodlany svoju ulohu plnit a to sa vo vojne zvykne odcenovat ci uz an strane osi alebo spojencou... men sa paci spracovanie jeho pribehu a aj popis jeho povojnoveho zivota.. je tam aj pekne ukazane urcite nepochopenie ludi pre udalosti danych rokov.. Pôvodne zaslal volsung - 30 máj 2010 : 22:11:12
to nepochopenie je bohuzial caste, kedze ludia casto rozdeluju strany na dobro-zlo, cierna-biela, svetlo-tma, a pritom zabudaju ze sa neda vsetko tak rozlisovat, ze svet nieje ciernobiely a ze vsetko ma svoju pricinu |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 máj 2010 : 07:14:07
|
Ja by som aj povedal, že ak by sa aj dalo určiť čierne a biele, vždy aj tá druhá strana tiež robí to isté ako tá prvá v zmysle, ako to napísal Volsung. Konanie povinnosti a snaha o jej čo najlepšie splnenie. Keby tam je vojak akejkoľvek národnosti, robí to isté. A presne ako sa to opisuje v tom príbehu, pokiaľ vidí nejaké postavy padať na zem, je to len stúpanie úspechu. Až keď vidí z blízka čo sa tej postave deje a že ide o človeka s emócia, vtedy skôr dorazia výčitky. Ale aj to sa vo vojne podľa mňa otupí časom a až ak je po všetkom sa to vracia. Ale ťažko vojakov z niečoho viniť pokiaľ sa jedná o priame strety. Je to proste boj o život. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 máj 2010 : 23:06:47
|
v podstate azuritko to co ty opisujes sa dnes otupuje velkou vzdialenosytou zabijania..vadsina stretov sa odohrava na velku vzdialenost a zabijanie je velmi neosobne a anonimne.. rovnako ako aj niektore vojenske zlociny pocas ww2 ked spojenci bombardovali drazdany zabili tisice civilistov a vedeli o tom len to bolo velmi neosobne a tak to nikoho az tak nestvalo.. a hlavne vojna je velmi komplexna zalezitost a ludske emocie su nou velmi manipulovane v podstate obnazuje ludsku podstatu.. |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 jún 2010 : 10:35:37
|
niekedy nastupia aj ine priciny, poziadavky a nasledky a vtedy ma ta otupenost ci angazovanost ine rozmery
napr bombardovanie hirosimy a nagasaki; malokto vie, ze vybranych cielov bolo viac a jednym z atributov tychto miest bolo, ze boli malo poskodene od konvencneho bombardovania; ci neboli konvencne bombardovane zamerne alebo nie, to som sa uz nedocital, ale bolo jasne napisane, ze jednym z argumentov preco bombardovat atomovou bombou prave tie mesta bol aj zaujem vedcov, vojakov a politikov dozvediet sa aku ucinnost bude mat tato v tej dobe nova zbran...ucinnost bola na u dobu ohromujuca, no na dnesne pomery velmi slaba az miziva |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2010 : 22:09:52
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2010 : 22:21:38
|
citácia: v podstate azuritko to co ty opisujes sa dnes otupuje velkou vzdialenosytou zabijania..vadsina stretov sa odohrava na velku vzdialenost a zabijanie je velmi neosobne a anonimne.. rovnako ako aj niektore vojenske zlociny pocas ww2 ked spojenci bombardovali drazdany zabili tisice civilistov a vedeli o tom len to bolo velmi neosobne a tak to nikoho az tak nestvalo.. a hlavne vojna je velmi komplexna zalezitost a ludske emocie su nou velmi manipulovane v podstate obnazuje ludsku podstatu.. Pôvodne zaslal volsung - 31 máj 2010 : 23:06:47
suhlasim, proste som vojak, mam istu ulohu, na jej splnenie musim nasadit aj vlastny zivot ak je to potrebne, nepriatel je nepriatel a basta,
tu za ciny vojakov nezodpovedaju oni ale ich velitelia, ten kto vyda rozkaz je zodpovedny za jeho splnenie aj dosledky |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 jún 2010 : 22:31:15
|
citácia: suhlasim, proste som vojak, mam istu ulohu, na jej splnenie musim nasadit aj vlastny zivot ak je to potrebne, nepriatel je nepriatel a basta, tu za ciny vojakov nezodpovedaju oni ale ich velitelia, ten kto vyda rozkaz je zodpovedny za jeho splnenie aj dosledky Pôvodne zaslal timylee - 03 jún 2010 : 22:21:38
hlupost !
to mozeme vztahovat na papeza a krizove vypravy, na Tisa a likvidaciu zidov v konecnom dosledku a podobne
su dokazane pripady, ze sami vojaci sa predsa odmietli zucastnovat rozkazov a cinov, ktore jednoducho nemohli v sulade zo svojim svedomim vykonat, napriklad i pri vrazdeni v koncentracnych taboroch
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2010 : 21:55:45
|
citácia: citácia: suhlasim, proste som vojak, mam istu ulohu, na jej splnenie musim nasadit aj vlastny zivot ak je to potrebne, nepriatel je nepriatel a basta, tu za ciny vojakov nezodpovedaju oni ale ich velitelia, ten kto vyda rozkaz je zodpovedny za jeho splnenie aj dosledky Pôvodne zaslal timylee - 03 jún 2010 : 22:21:38 hlupost ! to mozeme vztahovat na papeza a krizove vypravy, na Tisa a likvidaciu zidov v konecnom dosledku a podobne su dokazane pripady, ze sami vojaci sa predsa odmietli zucastnovat rozkazov a cinov, ktore jednoducho nemohli v sulade zo svojim svedomim vykonat, napriklad i pri vrazdeni v koncentracnych taboroch Pôvodne zaslal saxsax - 03 jún 2010 : 22:31:15
to je pravda no clovek ma povinnost chranit si vlastny zivot, pokial by neposuchnutim rozkazu riskoval polny sud a zastrelenie tak prikaz posluchne, tu ide o to ze klucove je rozhodnutie o danej veci a to patri niekomu inemu, vojak sa nerozhoduje on len poslucha, nezodpoveda za rozhodnutia druhych |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 jún 2010 : 22:25:50
|
citácia: to je pravda no clovek ma povinnost chranit si vlastny zivot, pokial by neposuchnutim rozkazu riskoval polny sud a zastrelenie tak prikaz posluchne, tu ide o to ze klucove je rozhodnutie o danej veci a to patri niekomu inemu, vojak sa nerozhoduje on len poslucha, nezodpoveda za rozhodnutia druhych Pôvodne zaslal timylee - 06 jún 2010 : 21:55:45
Tak takto jednoznačne sa to povedať nedá. Rozkaz je zväčša dostať sa z bodu A do bodu B. Ak je rozkaz zabiť nevinnú rodinu, tak to už nejde len tak poslúchnuť a dať to na zodpovednosť iba veliteľovi... No možných kombinácií je veľa a každý sa dá hodnotiť inak. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 jún 2010 : 10:19:50
|
Jednoducha definicia, vojak ma pravo odmietnut rozkaz, ktoreho nasledkom by bol vojnovy zlocin.
vojak je povinny odopriet splnenie vojenskeho rozkazu, nariadenia, prikazu alebo pokynu velitela, ak by jeho splnenim spachal trestny cin; tuto skutocnost bezodkladne oznami najblizsiemu nadriadenemu toho velitela, ktory vojensky rozkaz, nariadenie, prikaz alebo pokyn vydal.
Prislusnik ozbrojenych sil je trestne zodpovedny, ak si bol vedomy, alebo si mohol byt vedomy okamzite po prijati prikazu, ze prikaz je ocividne a jasne protipravny a ze jeho vykonanim bude spachany trestny cin.
Ak si bol vojak vedomy, ze vykonanim prikazu bol spachany trestny cin, mal upozornit svojho nadriadeneho, aby nebol trestne zodpovedny.
ale zasluzili by si byt hnany pred zodpovednost ti, co hnali vojakov neustale pred hlaven tohto statocneho vojaka. Pretoze podla mna zle vyhodnotili situaciu, nezastavili utok, nepoziadali o mozno letecky ci delostrelecky utok na ciel, aby zabranili zbytocnym stratam ...
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|