Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Satana v ortodoxnej cirkvi
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Problemy PavlaBa Téma Next Topic: Svata Inkvizicia
Strana: z 3

rudy

Stav: offline

Odoslaný - 11 máj 2010 :  15:52:12  Zobraziť profil  Pridať rudy do zoznamu priateľov

citácia:

Ak niekto zhreší, pritiahne na seba nie len vinu, ale aj následky (zranenie). Ježiš lotrovi na kríži odpúšťa vinu hriechov, ktoré spáchal v minulosti, ale následky hriechov ostávajú. Takým následkom je napríklad náklonnosť k zlému. A tej sa treba zbaviť skôr, ako človek vstúpi do Božieho kráľovstva.
Ak má otec syna narkomana a ten sa vráti domov s tým, že je mu to ľúto a že sa chce polepšiť, otec mu odpustí. To však neznamená, že syn je už zbavený svojej závislosti na drogách. Nasleduje náročná cesta odvykania si.
To zbavovanie sa závislosti je úlohou každého kresťana tým, že koná pokánie. Ak to nestihne počas pozemského života, má možnosť dokončiť to v očistci.
Lebo ak má človek vstúpiť do Božieho kráľovstva, musí byť schopný nehrešiť.

Pôvodne zaslal rudy - 09 máj 2010 :  15:54:36

Vo svojom príspevku som sa zameral na nutnosť byť čistý pred vstupom do Božieho kráľovstva. Nechcel som primárne riešiť otázku lotra na kríži.
Teraz k tomu lotrovi.
Kajúci lotor bol spasený bez nutnosti pobytu v očistci, ak prijmeme tieto predpoklady:
1. prijal krst túžby (čo sa mi vidí veľmi pravdepodobné)
2. krst túžby má VŠETKY účinky krstu vodou, teda aj odpustenie časných trestov
3. ak po krste túžby neupadol do čo len jedného všedného hriechu (napr. myšlienkou)

Ad 2: Katechizmus katolíckej cirkvi (1258) ako aj baltimorský katechizmus (161) píše o tom, že krst túžby prináša účinky krstu vodou, ale nepíše, či VŠETKY účinky, teda aj odpustenie časných trestov, resp. všetkých časných trestov. Myslím si, že tu zohrávala úlohu aj dispozícia lotra prijať Božiu milosť. V závislosti na nej mu boli odpustené časné tresty.
Aj pri získavaní odpustkov ustanovených Cirkvou sa vyžaduje vylúčenie akejkoľvek záľuby aj k ľahkému hriechu.
Podotýkam, že to čo tu píšem je len moja mienka a nie som si istý, či sa presne zhoduje s učením Cirkvi v tejto veci.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 286  ~  Člen od: 15 február 2010  ~  Posledná návšteva: 17 apríl 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

svklampard

Stav: offline

Odoslaný - 11 máj 2010 :  16:57:29  Zobraziť profil  Pridať svklampard do zoznamu priateľov
ja sice katechizmus nepoznam ale cerpam z biblie..

zrejmi dovod preco bol lotor hned spaseny je zrejme velka pokora a uznanie vyni, a samozrejme prosil o odpustenie ...kim si neuznate vyny budete ako farizeji
bod dva krst je prijatie pana do srdca ...cim vlastne splnil podmienku ....
to ze ci je pri tom akysi ritual je jedno .....ci ma polejte vodou ,pokial sa nezmeni srdce cloveka je krst zbitocny a je iba vonkajsi...

preto je ja vas budem krstit duchom svatym ....
mt 3
11Ja vás krstím vodou na pokánie; ale ten ktorý prichádza po mne, je mocnejší ako ja, ktorého obuv nosiť nie som hoden - ten vás bude krstiť Svätým Duchom a ohňom,
-krstom sa nechcem zaoberat , to by si zasluzilo osobytnu temu

no a dalej ja radsej nemyslim na to ze existuje miesto kde ma este dodatocne ocisti .....zivot je cesta a je na vas aj na mne ktorou sa vyberiem .....nemozete sluzit 2 panom ....

cestou hladania pravdy .......za svetlom

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 116  ~  Člen od: 13 marec 2010  ~  Posledná návšteva: 24 január 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: Problemy PavlaBa Téma Next Topic: Svata Inkvizicia  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06