|
Odoslaný - 17 september 2010 : 14:16:56
|
citácia: V tom príspevku boli všetko vedecky overené a dokázateľne tvrdenia. Cmuk Pôvodne zaslal Kolji - 17 september 2010 : 12:14:10
Jestli myslíš ten svůj příspěvek, tak potom máme dost odlišnou přdstavu o tom, co je ověření nějaké skutečnosti a dokazatelnost tvzení.
Připomínám, že podle metodiky přírodních věd není potřeba ověření ale falzifikovatelnost a přírodní vědy nepřivádí většinu toho co považují za vědecké k nevývratnému důkazu.
Jinak řečeno i kdyby se ti povedlo tvá tvrzení podepřít shodou s nějakým vědcem, neznamená to, že je to ověřené a dokázané.
Pokud se bavíme o morálce, je už vůbec úsměvné se bavit o ověřitelnosti a dokazatelnosti, protože přírodní vědy nemají k morálce co říct, není z jejich oboru.
Jak už psal Sendy, maximálně může někdo zdokumentavat nějaké vzorce chování, ale nic neřekne k tomu, jestli některé z nich jsou správné nebo nejsou, popřípadě jestli existuje nebo neexistuje objektivní morálka.
Pokud bys tu chtěl něco dokazovat, potom musíš chca nechca filosofovat a pustit se do metafyziky. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 14:26:28
|
citácia: V tom príspevku boli všetko vedecky overené a dokázateľne tvrdenia. Cmuk A pre môj rozum sú prijateľnejšie, ako viera v to, že všemohúci a vševediaci a všadeprítomný boh si najprv vytvoril svet (prečo by to robil?), potom vytvoril ľudí (prečo by to robil?) a potom im nakázal, čo musia a čo nesmú robiť, aby sa k nemu dostali. Neviete vysvetliť ani to, na základe čoho by boh tú morálku zostavil. Zato Azuritko, vo svojom príspevku opäť len dokazuješ svoje chabé vzdelanie a nenávistnú povahu ku všetkému, čo nevieš pochopiť. To akožde dnes ľudia vraždia viac ako v minulosti? :D A zase si myslíš, že to, čo je podľa teba správne, je objektívne správne. Pôvodne zaslal Kolji - 17 september 2010 : 12:14:10
Juj no ale to si inteligentne a logicky zdôvodnil prečo Boh nemôže existovať. Normálne nemám slová na to asi si ma dostal A tvoje konštatovanie môjho zmýšľania je ešte zábavnejšie Aspom sa nestrápňuj. Dokonca si ani nepochopil na aké vraždy myslím, samozrejme preto, že to zaručene nepokladáš za vraždu, ale nepoviem čo, šak ty vieš skvele odvodzovať |
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 15:32:43
|
rad.ek:
Problematika toho, prečo človek vôbec má nejakú morálku, je predmetom správania, teda predmetom prírodných vied je ;)
To, čo som napísal ja o morálke, sú všeobecne (aj vo vedeckej rovine) známe veci a rozumný človek ich aj pochopí.
Azuritko:
Ja samozrejme dobre viem, že hovoríš o potratoch a eutanáziách. Ja osobne s potratmi nesúhlasím, ale ani pri započítaní potratov sa dnes ľudia nevraždia tak, ako sa vzájomne vraždili pred niekoľkými tisícročiami. |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
Počet príspevkov: 683 ~
Člen od: 10 august 2010 ~
Posledná návšteva: 18 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 17:14:03
|
citácia: Ja samozrejme dobre viem, že hovoríš o potratoch a eutanáziách. Ja osobne s potratmi nesúhlasím, ale ani pri započítaní potratov sa dnes ľudia nevraždia tak, ako sa vzájomne vraždili pred niekoľkými tisícročiami. Pôvodne zaslal Kolji - 17 september 2010 : 15:32:43
Ak do toho nepočítaš vojny, tak nedisponujem informáciami o počte vrážd z ďalekej minulosti. No u človeka stúpa intelektuálna úroveň. Stále sa napr. posúva vo vede. A aj tak za posledné desaťročia stúpol počet nezmyselných vrážd detí a starých a už pomaly človeka každého veku, pričom pri stúpajúcej inteligencii by sa očakávalo, že také niečo nemôže nastať, ba naopak, človek to ešte ako hlupák začal považovať za normálne... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 18:02:21
|
Prepáč, ale otázka eutanázií a potratov je skutočne výnimočný prípad.
Pri potratoch je veľmi diskutabilné, či by mali alebo nemali byť povolené. Pretože buď obmedzuješ právo dieťaťa alebo právo matky. Právo na život je teda podľa mňa prednostnejšie ako právo na NEtehotenstvo, ale určite by som si nedovolil pretláčať tehotným matkám nejakú vlastnú agendu. Ja viem, že z našej pozície sa ľahko povie, že potrat je vražda, ale skús sa na chvíľu vcítiť do pozície znásilnenej ženy, ktorá musí kvôli tehotenstvu na 9 mesiacov úplne zmeniť spôsob života. A ak dotyčná matka nechce dať nechcené dieťa na adopciu, musí zmeniť spôsob života na najbližších 20 rokov ;) Ja osobne s potratmi nesúhlasím, ale dané je to aj tým, že viem, že mojej mame tiež lekár doporučil interupciu, ale moji rodičia odmietli. Takže sa dá povedať, že si na potraty objektívny názor vytvoriť nemôžem.
Skúsim dať jednu otázku z kresťanského hľadiska:
1. Ak je duša človeku priradená až pri narodení, tak sa z kresťanského hľadiska pri potrate nejedná o vraždu človeka. 2. Ak je duša človeku priradená už pri počatí, tak zavraždený plod ide rovno do neba.
Z kresťanského hľadiska sa teda potratenému plodu nekrivdí, nie?
Podobné je to aj pri eutanáziách, no tu to nie je tak dvojsečné, ako pri potratoch. Opäť sa nám ľahko povie, že eutanázia je vražda, ale opäť sa na to musíš pozrieť z pohľadu niekoho, kto je pripútaný na prístroje a nemôže hýbať rukami ani nohami. |
"You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe." - Carl Sagan |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 18:07:39
|
Podľa mňa je potrat vražda...teda uznávam, že človek človekom je od počatia. Ale je to vražda POČAS počatia, keď sa človek len utvára, teda ešte nie je človekom ? |
Počet príspevkov: 593 ~
Člen od: 27 júl 2010 ~
Posledná návšteva: 18 február 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2010 : 21:45:59
|
citácia: rad.ek: Problematika toho, prečo človek vôbec má nejakú morálku, je predmetom správania, teda predmetom prírodných vied je ;) To, čo som napísal ja o morálke, sú všeobecne (aj vo vedeckej rovine) známe veci a rozumný človek ich aj pochopí. Pôvodne zaslal Kolji - 17 september 2010 : 15:32:43
Jak už jsem napsal: "maximálně může někdo zdokumentavat nějaké vzorce chování, ale nic neřekne k tomu, jestli některé z nich jsou správné nebo nejsou, popřípadě jestli existuje nebo neexistuje objektivní morálka."
Dobro a zlo, to o co jde v morálce, není předmětem přírodních věd. Přírodní vědy nejsou o morálních normách - jak se má žít, aby to bylo dobré. a nic ti neřeknou o objektivitě morálky.
Pokud se o tom chceš něco dozvědět, musíš za hranice smyslů a přírodovědeckých experimentů.
Ale tvoje věc, když si myslíš něco jiného nebudu tě přesvědčovat. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 11:59:29
|
citácia: Prepáč, ale otázka eutanázií a potratov je skutočne výnimočný prípad. Pri potratoch je veľmi diskutabilné, či by mali alebo nemali byť povolené. Pretože buď obmedzuješ právo dieťaťa alebo právo matky. Právo na život je teda podľa mňa prednostnejšie ako právo na NEtehotenstvo, ale určite by som si nedovolil pretláčať tehotným matkám nejakú vlastnú agendu. Ja viem, že z našej pozície sa ľahko povie, že potrat je vražda, ale skús sa na chvíľu vcítiť do pozície znásilnenej ženy, ktorá musí kvôli tehotenstvu na 9 mesiacov úplne zmeniť spôsob života. A ak dotyčná matka nechce dať nechcené dieťa na adopciu, musí zmeniť spôsob života na najbližších 20 rokov ;) Ja osobne s potratmi nesúhlasím, ale dané je to aj tým, že viem, že mojej mame tiež lekár doporučil interupciu, ale moji rodičia odmietli. Takže sa dá povedať, že si na potraty objektívny názor vytvoriť nemôžem. Skúsim dať jednu otázku z kresťanského hľadiska: 1. Ak je duša človeku priradená až pri narodení, tak sa z kresťanského hľadiska pri potrate nejedná o vraždu človeka. 2. Ak je duša človeku priradená už pri počatí, tak zavraždený plod ide rovno do neba. Z kresťanského hľadiska sa teda potratenému plodu nekrivdí, nie? Podobné je to aj pri eutanáziách, no tu to nie je tak dvojsečné, ako pri potratoch. Opäť sa nám ľahko povie, že eutanázia je vražda, ale opäť sa na to musíš pozrieť z pohľadu niekoho, kto je pripútaný na prístroje a nemôže hýbať rukami ani nohami. Pôvodne zaslal Kolji - 17 september 2010 : 18:02:21
Tu nieje o čom diskutovať (jedine ak argumentovať tým, čo tomu dobre nechápu). Ty sa vcíť do života toho dieťaťa. Jemu sa zbaraňuje život na možno 90 rokov. Znásilnenie? Nikto nehovorí, že to je ľahké prekonať. Ale kto zase pyká? Nie zločinec. Ale nevinné dieťa. Matka bola príliš povoľná a spala s kdekým? Je mladá a bolo by pre ňu ohromne hrozné mať dieťa? Kto za to pyká? Dieťa. Matka čo urobila spústu chýb sa zbavuje zodpovednosti zničením budúcnosti dieťaťa pre život. Už sme sa tu veľakrát bavili o tom, že je jeden prípad, kedy potrat je uskutočniteľným, respektíve je vedľajšou nežiadúcou udalosťou pri liečení matky, ktorá je v ohrození života. Tam sa má možnosť rozhodnúť matka, či chce riskovať svoju smrť, alebo smrť dieťaťa. Inak je to uľahčovanie si problémov a starostí na úkor ľudského života. Tu nieje právo ženy na mieste, lebo nemá právo rozhodovať o živote toho dieťaťa, pokiaľ nieje bezprostredne ohrozený život jej samotnej (nie jej ďaleká budúcnosť, ale možnosť, že zomrie).
Eutanázia. Samozrejme, že je ťažké pre človeka umierať v ohromných bolestiach, nemožnosti komunikovať... No stále nemáme právo mu vziať život. Ani ak by to on sám chcel. Bolesť sa do určitej miery dá zmierňovať liekmi, a zvyšok je údel bolestivej smrti. Nieje to nedôstojné, ako si niektorý myslia. Je to smrť, ktorá je nevyhnutná a niekedy prebieha pokojne, niekedy v bolestiach. Ale my je nemôžme urýchľovať. A to nehovorím o tom, čo prijatie eutanázie prináša. Verím tomu, že možno 5% ľudí zabitých eutanáziou by bolo zabitých v takých prípadoch ako popisuješ. Ostatné by boli chvíľkové agónie možno umierajúceho, ktorý by sa možno časom vyliečil, ale zabijú ho, potom by to bolo nehorázne zneužívané a podobne. Jednoducho aj keby bola nejaká eutanázia morálna, pričom nieje, aj tak by sa nijako nedalo zabezpečiť aby sa vykonávala iba v tých konkrétnych prípadoch. A ak trochu sleduješ svet a Holandsko, tam sa to zvrháva už do ohromných nepochopiteľných zvráteností.
Zhrnute, vždy existuje možnosť ako prekonávať problémy a bolesti, pričom je zložitejšia ako tá nemorálna. Ale morálna cesta je tá správna. A neubližuje ľudskému životu.
1. nieje mu daná pri narodení.
2. v podstate mal by ísť rovno do neba.
Krivdí sa mu. Nekrivdí mu Boh. Ale krivdí mu človek. Berie mu budúcnosť, ktorá mu bola daná preto, aby jeho budúcnosť bola ružovejšia. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 12:01:55
|
citácia: Podľa mňa je potrat vražda...teda uznávam, že človek človekom je od počatia. Ale je to vražda POČAS počatia, keď sa človek len utvára, teda ešte nie je človekom ? Pôvodne zaslal blesk - 17 september 2010 : 18:07:39
Trochu si poplietol to počatie. Počatie je splynutie vajíčka a spermie. Od tejto sekundy je všetko štádium vývoja človeka. Ja by som to prirovnal štádiu napríklad puberty. Akurát že po počatí to ide závratne rýchlejšie. Mimo tela matky sú už tie zmeny menej rýchle aj keď do takých 20 rokov sa dá povedať, že tá rýchlosť je ešte dosť veľká. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 12:33:25
|
My sami od seba nemáme právo vziať trpiacemu človeku život, ale on má právo rozhodnúť sa, kedy sa chce života vzdať. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 13:24:22
|
citácia: My sami od seba nemáme právo vziať trpiacemu človeku život, ale on má právo rozhodnúť sa, kedy sa chce života vzdať. Pôvodne zaslal Kolji - 19 september 2010 : 12:33:25
Skôr by som povedal, má možnosti, ako si vziať život. Ale morálne právo nemá zabiť sa. Preto je samovražda neprípustná. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 13:50:45
|
Podľa mňa morálne právo zabiť sa má. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 14:04:07
|
citácia: Podľa mňa morálne právo zabiť sa má. Pôvodne zaslal Kolji - 19 september 2010 : 13:50:45
Niekoho nechá frajerka. Má morálne právo sa zabiť? Neodhováral by si ho od toho? Má niekto ohromné bolesti v chorobe. Nezaručíš či zomrie abo nie. Má morálne právo sa zabiť? Neodhováral by si ho od toho? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 14:43:12
|
citácia: Niekoho nechá frajerka. Má morálne právo sa zabiť? Neodhováral by si ho od toho? Má niekto ohromné bolesti v chorobe. Nezaručíš či zomrie abo nie. Má morálne právo sa zabiť? Neodhováral by si ho od toho? Pôvodne zaslal Azuritko - 19 september 2010 : 14:04:07
Odhováral. A? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 14:49:48
|
citácia: Odhováral. A? Pôvodne zaslal Kolji - 19 september 2010 : 14:43:12
A prečo? Ak má on právo, aké máš ty právo ovplyvňovať jeho rozhodnutie? Jedine ak by si pokladal samovraždu za nesprávne riešenie. Má niekto morálne právo na nesprávne riešenie? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 14:58:23
|
Sorry, ja som v tom predošlom prečítal "bolesti v chrbte" :D
Nie, ak by sa chcel zabiť niekto, kto má nejakú trvalú chorobu alebo poruchu, kvôli ktorej trpí, neodhováral by som ho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2010 : 15:15:22
|