Všetky fóra
Duchovná časť
Duchovný život
...prečo sa slávi zmrtvychvstanie už v Sobotu? |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 03 apríl 2010 : 17:40:16
|
Drahí bratia a sestry... v Božej rodine (Ef 2,19). pokoj Vám
Zaiste ste mali možnosť spozorovať, že v RKC sa slávi zmrtvychvstanie už vigiliou v Sobotu (večer), aj ked Ježiš sa zjavil ako zmŕtvychvstalý ( podľa Biblie) až v Nedeľu ráno.
Mohli by ste napísať, prečo je tomu tak ? Každá odpoved pomôže si vytvoriť celý obraz o tomto tajomstve a ja by som pridal jednu zaujimavosť:
"V sobotu večer prišiel ku ženám Ján,smútil s nimi a potešoval ich....Bolo asi 9 hodín večer, ked Panna Mária prišla k bránke. Zrazu sa pozrela hore, nad mestské hradby. Zastala a videla, ako k nej z neba zostupuje žiarivá Spasiteľova duša. Na Ježišovom tele neboli stopy po ranách a sprevádzal ho veľký zástup duší praotcov. Obrátil sa k nik a ukázal na Pannu Máriu slovami : "Mária, moja Matka!" Zdá sa mi, že Spasiteľ ju objal a bez slova "zmizol" aj so svojim sprievodom. ..." (zo zjavenia blahoslavenej Katariny Emmerichovej)
Podľa toho už Matka Ježiša Krista ako prvá vedela o Ježišovom zmrtvychvstaní a to v Sobotu večer (okolo 9 hodine). Zaujímalo by ma aj niečo z vášho poznania, taktiež z teologického alebo historického hľadiska (okrem iného). Dakujem za úprimné odpovede.
Nech nás žehná Pán a daruje svoj Pokoj.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 03 apríl 2010 : 17:56:52
|
Nemožno podľa toho povedať že samo vzkriesenie sa uskutočnilo už v sobotu. Premena Ježišovho tela a vyjdenie z hrobu nastala až v nedeľu nadránom, snáď o tretej hodine. Nepíšu tak vizionári? Aj Evanjelium vraví "...že ho zabijú, ale tretieho dňa vstane z mŕtvych".
|
veriaci |
Počet príspevkov: 982 ~
Člen od: 26 január 2010 ~
Posledná návšteva: 15 máj 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 apríl 2010 : 18:30:41
|
asi preto, ze podla Zidov zacinal novy den vecer...cize v sobotu vecer bol uz treti den...a v nedelu sa ludom ukazal zmrtvychvstaly asi az preto, ze az v nedelu rano isli k hrobu a hladali ho, a nie uz vecer, lebo cez den si nemuseli svietit, takze lepsie by urobili veci, ktore chceli robit a v sobotu cez den tam nesli preto, lebo bol den pokoja |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 apríl 2010 : 18:43:08
|
A čo ak sa jednalo v tom sobotnom videní A. K. Emmerichovej ešte nie o vzkrieseného Ježiša, ale o jeho dušu? Telo mohlo zatiaľ spočívať v hrobe. Ako to spoľahlivo zistiť? V Písme stojí toto:
9Keď ráno v prvý deň týždňa vstal z mŕtvych, zjavil sa najprv Márii Magdaléne, z ktorej kedysi vyhnal sedem zlých duchov. (Mk. 16/9)
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 apríl 2010 : 08:52:57
|
milovaní bratia a sestry ... v kristovi Ježišovi, našom Pánovi. Pokoj Vám
Dakujem za zaujímavé postrehy a o tom, či v sobotu sa zjavil Ježiš vzkriesený telom, alebo len jeho duša, tak môžeme vyrozumieť s dalšieho textu:
(bl.A.k.Emmerichová) "Zbožné ženy boli medzitým v meste, aby pozháňali byliny a kvety,ktorými chceli obsypať Pánovo telo. Ked sa Panna Mária vrátila, miešali rôzne masti a preberali bylinky. Boli nesmierne skľúčené. Panna Mária im nepovedala, čo videla,ale posilnená stretnutím so Synom ich utešovala a posilňovala vo viere. ...
(bl.A.k.Emmerichová) Videla som Ježišovo telo v hrobke ponorenej do ticha. Strážili ho asi 3 ztrážcovia, ostatní sa vrátili do Jeruzalema. Nádoby s ohňom rozmiestnené pred hrobkou osvetľovali okolie. Rozjímajúc som sa priblížila k sv.Kristovmu telu. Bolo ožiarené svetelnými lúčmi a pri jeho hlave i nohách sedeli dvaja anjeli a adorovali. Mali oblečené kňazské rúcha a ruky skrížené na prsiach. Pripomínalimi chrubínov na arche zmluvy. Pána a adorujúcich anjelov videl svojim vnútorným zrakom aj Kassius (vojak, ktorý prebodol kopiou Ježišov bok), ktorý nepretržite hladel na hrobku.
Ked som kontemplovala najsv.Jažišovo telo, viedela som jeho sv.dušu vstupovať do hrobky. Sprevádzal ju zástup spasených duší. Pán mi ukázal svoje utýrané telo. V tej chvíli akoby všetky obväzy zmizli a dali sa rozoznať jeho rany, každé poníženie a bolesť. Pri tomto pohľade sa zhrozené duše praotcov chveli od súcitu a plakali. Vtedy sa skala,v ktorej bola hrobka, zatriasla. Traja strážcovia popadali na zem a stratili vedomie. Kassius pochopil, čo sa deje ...
Ked zbožné ženy pripravili byliny, vrátili sa do svojich izieb, ale nespali, lebo sa chceli ešte pred svitaním vybrať k hrobu.
O 11 hodine večer sa Panna Mária hnatá túžbou vydala prejsť krížovú cestu. Vstala z lôžka, zahalila sa do plášťa a odišla z večeradla. Prechádzala mestom po prázdnych uliciach a zastavovali sa namiestach , kde Spasiteľ najviac trpel.
V duchu som ju sprevádzala ... Pomaly išla na Kalváriu. Ked už bola blízko popraviska, zrazu sa jej zjavil Ježiš vo svojom svätom tele. Pred ním išiel anjel a pojeho bokoch stáli dvaja adorujúci anjeli, ktorých som videla v hrobke, a za ním nasledoval veľký zástup spasených duší. Nehýbal sa, len sa vznášal v žiare. Svätej Matke povedal, že v oslávenom tele vstane z mrtvych a že má na neho čakať na Kalvárii na mieste, kde padol pod ťarchou kríža.
Bola už takmer polnoc, ked sa Panna Mária išla pokloniť ku kamenu, pri ktorom jej Syn spadol. Pánov sprievod prešiel krížovou cetou. Ježiš ukázal spaseným dušiam utrpenie, ktoré musel znášať. ..."
...toľko, čo bolo opísané o sobote a Ježišvho vzkriesenia.
Nech nám Ježiš dá svojho Ducha, aby sme správne porozumeli Jeho Slovám. God bless you + |
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 apríl 2010 : 09:38:40
|
Treba sa držať Biblie a tradície, to je smerodajné. Súkromné zjavenia vizionárov sú síce zaujímavé, no môžu byť príliš subjektívne ponímané a vykladané...
|
veriaci |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|