|
Odoslaný - 06 december 2009 : 10:36:16
|
Niektorí veriaci sú toho názoru, že náboženské zoskupenia a cirkvi predstavujú spravidla dobre materiálne, personálne, organizačne vybavené a zabezpečené fanúšikovské kluby jednotlivých náboženských lídrov ako Budhu, Mohameda, Krista, Baha-u lláha a ďaľších na celosvetovej úrovni a rôznych frakcií na lokálnych úrovniach zoskupených okolo miestnych, alebo celosvetovýmí klubmi (cirkvami) dodaných lídrov (svätých). Ako posúdite takýto názor, je racionálny a reálny? Kresťania , cítite sa byť fanúšikmi Ježiša Krista? Aký je rozdiel medzi fanúšikom a nábožensky veriacim človekom?
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 91 ~
Člen od: 30 november 2009 ~
Posledná návšteva: 10 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 10:46:54
|
mam v najblizsom okoli niekolko veriacich, ale nikdy som sa nestretol s pojmom "fanusik" Pana, to je co ? kde si k tomu prisiel? mas nejaky konkretny zdtroj, odkaz ? |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 11:22:31
|
mne to pride ako naka sucasna zavlasi pritiahnuta poucka z dielne nakeho vtipneho religionistu...hm |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 12:32:43
|
V Boha Ježiša Krista Ducha svätého verím. Ako sa dá v tomto smere definovať fanúšik? Fandím Ježišovi, nech sa mu darí??? Ako príde mi to ako úplná blbosť. Teoreticky s pohľadu nezainteresovaného človeka by pri pohľade povedzme na omšu vo Vatikáne mal pocit, že sú to fanúšikovia na niečom. Ale to nejde takto definovať. Podľa mňa veriaci je proste veriaci, a jedine ak ide na futbal tak je fanúšik. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 13:24:35
|
Za seba môžem napísať, že som bol fanúšikom Jána Pavla II. |
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 14:03:54
|
citácia: Niektorí veriaci sú toho názoru, že náboženské zoskupenia a cirkvi predstavujú spravidla dobre materiálne, personálne, organizačne vybavené a zabezpečené fanúšikovské kluby jednotlivých náboženských lídrov Pôvodne zaslal humanista - 06 december 2009 : 10:36:16
Možno by bolo vhodnejšie ísť o tom diskutovať s takými veriacimi, ktorí sú takého názoru. Na tomto fóre s tým asi nepochodíš, lebo ako vidíš, ešte aj „miestni ateisti“ (srdečne pozdravujem ) v tom vidia absolútnu hlúposť.
citácia: Aký je rozdiel medzi fanúšikom a nábožensky veriacim človekom? Pôvodne zaslal humanista - 06 december 2009 : 10:36:16
Ak chceš pochopiť nábožensky veriaceho človeka, musel by si poctivo rešpektovať minimálne dve zásady rozmýšľania. Prvá zásada je tá, na ktorej je postavené celé vedecké bádanie, a to je fakt, že každý účinok je zapríčinený nejakou príčinou. Druhá zásada je neignorovanie všeobecne známeho faktu, že ľudia majú povinnosť konať spravodlivo a je v súlade s realitou tvrdiť, že sú vinní, ak sa rozhodnú spravodlivo nekonať. Kým budeš tieto dve absolútne zrejmé zásady ignorovať, niet na čom postaviť diskusiu ani tvoje pochopenie nábožensky veriaceho človeka. |
Počet príspevkov: 749 ~
Člen od: 23 október 2009 ~
Posledná návšteva: 08 január 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 17:51:23
|
Priznám sa, tento pohľad na veriacich som získal od katolíckej rodiny, ktorej členovia zhodne potvrdili, že sú fanúšikovia Ježiša Krista a mňa napadlo, či je v tom nejaký rozdiel, byť jednoducho veriaci, alebo fanúšik, alebo oboje. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 19:51:45
|
Treba sa opýtať ich čo tým presne mysleli. Lebo dá sa to chápať všeliako, a my nikdy neprídeme na to ako to oni skutočne mysleli. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 december 2009 : 23:01:18
|
Čo je toto za otázka. Ja som Boží adoptívny syn. Ježiš Kristus je mojím bratom. Humanista, Vy ste fanúšikom svojho otca alebo brata?
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 13:18:38
|
Do diskusie pre "zrno" To čo proklamujete o sebe, Bohu a Kristovi je Vaše presvedčenie vyplývajúce z Vašej náboženskej orientácie a fantázie, ktorú možno stotožňujete so skutočnosťou, ale iný veriaci môže pokladať svoj vzťah ku Kristovi za fanúšikovský. Je na tom niečo zlé? Osobne mám pocit, že fanúšikovský vzťah je racionálnejší a ľudskejší, pochopiteľnejší aj humanistom, nevyznieva tak dogmaticky ako ten Váš. A v mojom prípade môžete mať celkom pravdu,prečo by som nemohol mať k svojmu otcovi a bratovi okrem iného aj fanúšikovský vzťah. Mám za to, že takýchto prípadov je mnoho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 13:39:19
|
Definuj mi humanista čo si predstavuješ pod pojmom fanúšikovský vzťah k Ježišovi a čo tento vzťah hovorí o dodržiavaní toho čo Ježiš učí? Lebo ty to miešaš bez rozmyslu ako sa ti páči a nedáva to žiadnu logiku. A konečne aj odpovedaj raz na položenú otázku. Bude to neobvyklé z tvojej strany ale nikdy nieje neskoro zmeniť sa. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 14:21:03
|
citácia: To čo proklamujete o sebe, Bohu a Kristovi je Vaše presvedčenie vyplývajúce z Vašej náboženskej orientácie a fantázie, ktorú možno stotožňujete so skutočnosťou Humanista, moje presvedčenie nevychádza s mojej náboženskej orientácie alebo fantázie. Ja úplne dôverujem Bohu Otcovi aj Ježišovi Kristovi jeho synovi a s toho vychádza moje presvedčenie. citácia: ale iný veriaci môže pokladať svoj vzťah ku Kristovi za fanúšikovský Môže, veď každý má k Bohu iný vzťah.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.
|
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 14:21:08
|
Prepáč, ale ja nemôžem za to , že nevieš čítať to čo tu bolo niekoľkokrát, ako odpoveď na tvoju otázku napísané z mojej strany a nie som ani žiačik a ty učiteľ , aby som odpovedal na otázky človeku ktorý nerozozná fantáziu od reality. To čo sa pýtaš máš na google a konfrontuj to s tvojou náboženskou vierou - presvedčením. Na čo si prišiel , môžeš napísať ak na nič, aj tak dobre. Tuším som to písal pre Azuritko |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 14:32:53
|
citácia: Do diskusie pre "zrno" To čo proklamujete o sebe, Bohu a Kristovi je Vaše presvedčenie vyplývajúce z Vašej náboženskej orientácie a fantázie, ktorú možno stotožňujete so skutočnosťou, ale iný veriaci môže pokladať svoj vzťah ku Kristovi za fanúšikovský. Je na tom niečo zlé? Tak ma neoslovujte do diskusie.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 15:59:15
|
citácia: Prepáč, ale ja nemôžem za to , že nevieš čítať to čo tu bolo niekoľkokrát, ako odpoveď na tvoju otázku napísané z mojej strany a nie som ani žiačik a ty učiteľ , aby som odpovedal na otázky človeku ktorý nerozozná fantáziu od reality. To čo sa pýtaš máš na google a konfrontuj to s tvojou náboženskou vierou - presvedčením. Na čo si prišiel , môžeš napísať ak na nič, aj tak dobre. Tuším som to písal pre Azuritko Pôvodne zaslal humanista - 07 december 2009 : 14:21:08
Takto sa vyhýbať odpovediam to som ešte nezažil. Alebo toto je odpoveď na mnou položenú otázku? Alebo som slepý? Teoreticky si mi odpovedal, ale v podstate vôbec. A ja už môžem byť tebe žiakom. Ja odpovedám na každú tvoju otázku. Ty na moje nie. Ty sa vždy z toho vykrútiš. Prečo? A mňa nezaujíma definícia fanúšika z googla. Ja chcem vedieť ako to vidíš ty aby som pochopil, čo nám vlastne chceš povedať. A aj toto sa mi bojíš zodpovedať alebo čo. Na to aký približne máš vek podľa môjho odhadu (myslím, že by som ti mal aj vykať, ale tak ak ti to nevadí budem pokračovať v tykaní), tak by si mal byť už na toľko rozumný, aby si vedel diskutovať a lepšie premyslieť čo vlastne píšeš. Ale tak nerobíš, buď preto lebo sa ti nechce, alebo preto, že vidíš v hlave len pár fráz, a tými sa nám snažíš niečo vyvrátiť a ani len nechápeš, že ideš s ničím proti mnohu. Alebo ani len nečítaš príspevky celé, alebo ich čítaš úplne bez toho, aby si nad nimi aspom sekundu premýšľal. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 17:17:09
|
Pre Azuritko Nemám žiadne problémy s tykaním. Nemusíš mať žiadne zábrany, vždy pristúpim na želaný spôsob oslovovania a ani ma to neuráža. Medzi priateľmi je tykanie normálne a ja ťa považujem za príjemného priateľa, lebo povieš to čo si myslíš a vytváraš priestor pre polemiku. Obidve otázky čo sa predložil na diskusiu do fóra boli len otázky. Nikoho som neosočoval, skôr povzbudzoval tých veriacich , ktorým náboženská viera pomáha byť spravodlivými, rovnako som nenavádzal kresťanské ženy ani nekresťanské na potrat, humanisti sú rovnako proti potratom ako aj kresťania, že sme v odôvodnených prípadoch tolerantnejší ako sú kresťanské dogmy to vyplýva z humanistického princípu tolerancie ale myslím, že je tolerancia je v súlade s božou vôľou, ktorá vám veriacim bola ponechaná tiež cez princíp slobodnej vôle a vy ju chcete práve ženám vziať. Áno slobodná vôľa sa bije s rôznymi ďaľšími božími prikázaniami a vyvstáva nutnosť pri rozhodovaní ako? použiť posúdenie situácie ktorej sa daná vec týka, aby dogmatickým prístupom k človekovi nenavodili ešte väčšie zlo. A o tom je humanizmus. Ale toto všetko o čom sa tu diskutuje až na malé výnimky je trochu bokom aj od prvej a druhej mojej otázky a témy. Prehlasujem, že nemám záujem nikoho presviedčať o akejsi mojej pravde, skôr obdivujem pevnosť deklarovanej náboženskej viery, presvedčení o jej pravdivosti a obhajovaní náboženských dogiem. Súčasne si dávam otázku, prečo títo ľudia veria a chcú veriť "náboženským pravdám" je to strach zo smrti, túžba po spasení? Čo je to spasenie? No vidíte Azuritko ,takto hlúpo rozmýšla humanista. Dobrý večer |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 18:19:35
|
citácia: Pre Azuritko Nemám žiadne problémy s tykaním. Nemusíš mať žiadne zábrany, vždy pristúpim na želaný spôsob oslovovania a ani ma to neuráža. Medzi priateľmi je tykanie normálne a ja ťa považujem za príjemného priateľa, lebo povieš to čo si myslíš a vytváraš priestor pre polemiku. Obidve otázky čo sa predložil na diskusiu do fóra boli len otázky. Nikoho som neosočoval, skôr povzbudzoval tých veriacich , ktorým náboženská viera pomáha byť spravodlivými, rovnako som nenavádzal kresťanské ženy ani nekresťanské na potrat, humanisti sú rovnako proti potratom ako aj kresťania, že sme v odôvodnených prípadoch tolerantnejší ako sú kresťanské dogmy to vyplýva z humanistického princípu tolerancie ale myslím, že je tolerancia je v súlade s božou vôľou, ktorá vám veriacim bola ponechaná tiež cez princíp slobodnej vôle a vy ju chcete práve ženám vziať. Áno slobodná vôľa sa bije s rôznymi ďaľšími božími prikázaniami a vyvstáva nutnosť pri rozhodovaní ako? použiť posúdenie situácie ktorej sa daná vec týka, aby dogmatickým prístupom k človekovi nenavodili ešte väčšie zlo. A o tom je humanizmus. Ale toto všetko o čom sa tu diskutuje až na malé výnimky je trochu bokom aj od prvej a druhej mojej otázky a témy. Prehlasujem, že nemám záujem nikoho presviedčať o akejsi mojej pravde, skôr obdivujem pevnosť deklarovanej náboženskej viery, presvedčení o jej pravdivosti a obhajovaní náboženských dogiem. Súčasne si dávam otázku, prečo títo ľudia veria a chcú veriť "náboženským pravdám" je to strach zo smrti, túžba po spasení? Čo je to spasenie? No vidíte Azuritko ,takto hlúpo rozmýšla humanista. Dobrý večer Pôvodne zaslal humanista - 07 december 2009 : 17:17:09
No s pohľadu formálneho to je rozumné uvažovanie. No v samotnej podstate je úplne hlúpe povedať, že je netolerantné zakázať žene zabitie dieťaťa. Pričom ona to ani nevykonáva, ona dá k tomu "príkaz". Budzme tolerantný aj k psychopatom. Veď nech si zabijú sem tam nejakého chlapíka, šak keď ich to uspokojuje. A kde je tolerancia k tomu nenarodenému dieťaťu. Vysvetlil som prečo to je zlé odôvodnenie, čo je uvedené na tej stránke. Vieš ide o to, že podám argument s odôvodnením, a ty ho ani len nevyvrátiš, a napíšeš znova to isté. A ja svoj argument pokladám za logický, a keď ty vlastne mlčíš, tak ho nevieš vyvrátiť a tým ho potvrdzuješ. Teraz hovorím hlavne o potratoch, lebo pri Bohu to je s tebou ešte zložitejšie. Ako sa ty čuduješ, že mám pevnú vieru (lenže moja viera je založená na pravde, a je overená životom, takže pre mňa to už neni viera, ja to proste viem), tak ja sa čudujem, že ty vieš opak a si o ňom neuveriteľne presvedčený. Rozdiel je, že tvoja obhajoba tvojej viery je založená na opakovaní hlavného presvedčia. Ja sa snažím podať aspom rozumové logické vysvetlenie mojej viery. Takže určite hrá rolu aj spása, veď zmyslom života človeka je spasenie duše. Jej prijatie do nebeského kráľovstva. Ale nieje to slepá viera. O tom som proste presvedčený. A ináč k tej tvojej definícii. Vieš o nejakej dogme, ktorá spôsobuje vo svojej podstate zlo? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 21:02:09
|
Pre Azuritka Zas sa vzďaľuješ od mnou nastoleného problému, otázky, ale nevadí. Nie som zbehlý v náboženskej dogmatike, preto zostanem pri téme o ktorej je reč. Na prvý pohľad božie prikázanie "nezabiješ" je všeobecne prijateľné ( čo sa napríklad mňa týka , zaoberal som sa touto otázkou aj u zvierat,vidˇwww.humanisti.sk , Zmysel života), avšak dogmaticky chápané toto prikázanie môže vygenerovať veľké zlo , ako je to v prípade zákazu interupcií a ochrany pred počatím. Opisuje to aj A.Roman, ale ak potrebuješ detaily môžem sa k tomu vrátiť. Podobne je to aj s eutanáziou o ktorú sám požiadam ak môj ďaľší život by bol utrpením pre mňa a mojich príbuzných. Podobne nie samotná dogma o jednom Bohu, ale ako ju ľudia dokážu zneužiť na vyvolávanie vzájomnej nevraživosti voči moslimom, hinduistom a pod.. Rovnako chápaný výrok o blahoslavených chudobných duchom môže viesť k podceňovaniu poznania, vedy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 22:17:24
|
Zle nad tým premýšľaš. Ak zákaz zabíjania niekto zneužije na zabíjanie, tak to je lepšie povoliť??? Aké zlo generuje zákaz zabitia dieťaťa? Veď to je úplne nelogické čo píšeš. Ako som vravel. Sú prípady, kedy je možno zabiť človeka či dieťa, a nebude to vlastne hriechom. Ale má to presné a logické podmienky. Proste vieš mi dať logickú podmienku prečo by sa malo nenarodené dieťa zabiť do určitej doby? Prečo ak je postihnuté? Proste aké sú dôvody na to, aby sa niekomu prerušil nedobrovoľne život? Daj nejaké. Tie o ktorých píše A.Roman som ti vyvrátil. Proste pochop, že ľudia si dôvod na získanie moci, peňazí, majetku... nájdu vždy a niektorý k tomu pôjdu cez mŕtvoli. Prečo napr. panuje nevraživosť medzi Maďarmi a Slovákmi? Tam vôbec nie sú náboženské dôvody. Je to iba o svedomí ľudí. A to je mimo humanizmu. Prečo? Lebo slobodné svedomie človeka nevie vždy rozoznať dobro od zla. Potrebuje na to objasnenie a dôvod. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 december 2009 : 22:35:29
|
A k tej otázke vojny. Chceš vedieť ako im zabrániť? Ťažko môžeš ľudí vo vojne presvedčiť nechajte to tak. Vo väčšine vojen pôsobí rovnaká nevraživosť, ako ju pozorovať aj u nás a proste petícia ani nič tomu nezabráni. Jedny prestanú, druhý to využijú a zničia ich. Musia sa dohodnúť jedine medzi sebou. A neviem ako do toho môžme my zasiahnuť. Môžme sa modliť aby to bolo čo najskôr. Ale to pre teba nieje riešením. Tak vážne neviem. Čo navrhuješ ty? Ja skôr uvažujem ako zabrániť zabíjaniu a zotročovaniu v číne alebo afrike. Tam tiež nejde vôbec o náboženský motív. Iba peniaze a moc. A jediné riešenie čo ma napadá je len vojna, lebo na slová nedajú a pri snahe pomôcť druhým skôr zaútočia ako sa budú prizerať. Keby bolo schodné riešenie týchto situácií bez násilia, už by to bolo. A v podstate je schodné riešenie. Vôľa ľudí. Presvedčiť ich o tom, že čo robia, je zlé. Snažia sa o to kresťania. Snažia sa o to s časti aj humanisti. Ale človek sám je hlúpy a kašle na tieto veci. Keď má moc nepotrebuje Boha. Nepotrebuje byť humánny. Ide hlavne o to, ako človek vychová svoje deti. Ak ich vychová napr. vo viere, nemalo by sa stať, že budú chcieť bojovať... |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 09:19:02
|
Teraz som si všimol, že o vojne to patrí k tej druhej téme, ale každopádne tu som sa k fanúšikovstvu vyjadril. Nemám už čo dodať pokiaľ nedáš svoj pohľad na slovo fanúšik vo vzťahu k Ježišovi. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 09:53:08
|
Potešil ma tvoj miernejší tón a postoj k humanistom. V mnohom sme si určite blízky a vieme sa dohovoriť. Myslím si, že aj na medzištátnych úrovniach by sa dalo predísť konfliktom cez diskusiu, vzájomnú toleranciu, porozumenie a nemuseli by sa konflikty riešiť násilím, vojnami, terorizmom. Čo sa týka fanušikovstva, ide o nadšený veľakrát nekritický vzťah k objektu fanúšikovstva, je to akýsi celkový priaznivý postoj z ktorého môže plynúť aj konanie a niekedy prinajmenšom čudné a neprimerané. Poznáme to všetci zo športového fanúšikovstva. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 09:55:18
|
Fanušikovia Ježiša Krista? To mi pripomína niečo takéto:
http://www.youtube.com/watch?v=zdbatD3yMnA
čo sú to za ludia? alebo maniaci? alebo čo to je? ked som to prvy krat videl som skoro odpadol. |
Halelůja!!! Ježíš je BOREC! Halelůja!!! Ježíš Tě TOTÁLNĚ miluje! Halelůja!!! Halelůja!!! Halelůja!!! |
Počet príspevkov: 478 ~
Člen od: 13 september 2009 ~
Posledná návšteva: 24 marec 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 10:04:36
|
To sú skôr jedinci, ktorí to majú akosi v hlave pomotané. Tým, že vzývajú Boha sa ešte nestavajú členmi kresťanskej cirkvi a tobôž nie katolíckej. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 10:46:27
|
citácia: Potešil ma tvoj miernejší tón a postoj k humanistom. V mnohom sme si určite blízky a vieme sa dohovoriť. Myslím si, že aj na medzištátnych úrovniach by sa dalo predísť konfliktom cez diskusiu, vzájomnú toleranciu, porozumenie a nemuseli by sa konflikty riešiť násilím, vojnami, terorizmom. Čo sa týka fanušikovstva, ide o nadšený veľakrát nekritický vzťah k objektu fanúšikovstva, je to akýsi celkový priaznivý postoj z ktorého môže plynúť aj konanie a niekedy prinajmenšom čudné a neprimerané. Poznáme to všetci zo športového fanúšikovstva. Pôvodne zaslal humanista - 08 december 2009 : 09:53:08
A v tom je ten problém. Ak sa niekto cíti iba fanúšikom Ježiša, tak to je to isté v podstate akoby si žil vlastný život. Pretože ak z neho môže plynúť konanie, tak aj nemusí. A to už nieje viera, nieje to snaha o dodržiavanie toho čo Ježiš učil, je to len akési - Ježiš bol, niečo povedal, je to aj fajn, ale keď sa mi nechce alebo mi to nevyhovuje, budem robiť po svojom, ale mám ho rád.... Také proste nemastné neslané. Ale nieje to katolícka viera. Ak ale niekto verí Ježišovi aj Cirkvi, a ešte s určitým nadsadením či úsmevom hovorí, že je aj fanúšikom Ježiša, tak to by sa dalo prijať. Lebo taký človek sa snaží dodržiavať učenie, len toto je taký bonus navyše. Takže neviem ako to myslela konkrétne táto rodina, ale ak sa jednoznačne tieto pojmy rozlišujú vo viere, tak to nieje dobré.
A k môjmu tónu a postoju. Ja nemám nič proti humanistom ani tebe. Ale ak vyjdeš s niečim čo je proti ľudskosti logike a viere, tak musím na to upozorniť, a niekedy aj zvýšiť hlas. A na potraty som obzvlášť háklivý, lebo ide doslova o ľudské životy, takže tam nepoznám brata. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 december 2009 : 13:45:33
|
Pre Azuritko Môžeš sa upokojiť tá rodina bola navonok katolícka, zúčastňovala sa kultových obradov, dovnútra som videl len okrajovo a možno by som mal aj niektoré výhrady, ale deklarovali aj fanúšikovský postoj. Čo môže obnášať náboženský fanatizmus je preukázané v prehnanej podobe na videoklipe od PCmaniak37. Potraty, isť na ne nie silou , totalitou, zákonmi, skôr výchovou, vzdelaním, ohranou. Sú v nich zakódované neprebudené vedomia, sám vôbec neviem či som do jedného roka svojho života ešte žil. Ty si na to pamätáš? Ale sú tu už jasné vedomia desaťtisíce denne zomierajúcich detí na svete a tisíce vo vojnách a to zrejme len v dôsledku ľuďmi zle usporiadaného sveta. To čo pozitívne v tomto konajú cirkvi a charita je len chytanie zajaca za chvost. Ale aj za to vďaka, aj jeden zachránený , je zachránený. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|