|
Odoslaný - 09 október 2009 : 00:22:33
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2009 : 17:09:06
|
citácia: saxsax... ja som matikár, mna gramatika netrapi už od zakladnej školy.... Pôvodne zaslal Ales - 08 október 2009 : 22:30:34
a?, sak ani mna, na mna sa neobracaj, adresuj zmurke , ja sa tiez preto horsim slovakom necitim, ale aj tak, zlaty bernolak a Stur, keby bolo ostalo po nich, sveta zit, Hodza to dopsul
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 október 2009 : 20:29:34
|
A?
Zamestnaním mám blízko k technike, záľubami k umeniu. A kultúra pravopisu je znakom/odrazom všeobecných základov. Okrem spomenutých výnimiek. |
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 00:52:49
|
citácia: Bola som pokrstená ako katolíčka a vychovávaná taktiež.Ale 2-krát v živote sa mi stalo,že som prišla o vieru.Nemyslím si,že keď ju mám,konám bez rozumu.Ale isto by som bez nej nevedela žiť.Ak je niekto kresťan,neželám mu prežiť pocit straty viery.V tom čase,keď sa to stalo súčastne zomrel náš 1.malý synček a ja som sa liečila z ťažkej choroby.Napriek bolesti z oboch udalostí strata viery mi vzala poslednú nádej.Nerobila som vôbec nič,len čakala.To mi odporučil kňaz,ktorý mi sľúbil,že sa bude za mňa modliť.Až jedného dňa,ako odišla,tak aj prišla-bola späť.Myslím si,že každý ateista by nemohol písať také zvláštne vety,ak by mu Boh k tomu nedal rozum a slobodnú vôľu. |
katolíčka
|
Počet príspevkov: 137 ~
Člen od: 01 október 2009 ~
Posledná návšteva: 18 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 08:21:40
|
zmruka, alebo znalkom lenivosti a lahostajnosti |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 11:58:42
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 15:55:40
|
To sa dá saxsax,veľa vecí sa dá obrátiť,bol to len môj názor,tak dík za pochopenie. |
katolíčka
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 16:42:33
|
no problem, ja som si tiez len trosicka dovolil zavrtat, teda povedat svoj nazor |
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 10 október 2009 : 18:43:31
|
Pochopila som.Občas mi to myslí.... |
katolíčka
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 október 2009 : 00:04:41
|
citácia: citácia: .Myslím si,že každý ateista by nemohol písať také zvláštne vety,ak by mu Boh k tomu nedal rozum a slobodnú vôľu . Pôvodne zaslal sloboda - 10 október 2009 : 00:52:49 dobre som tu hostom tak to respektujem , ale ta veta sa da obratit aj inak Pôvodne zaslal saxsax - 10 október 2009 : 11:58:42
Když už jsme u toho rýpání, jak se dá obrátit ta věta, aby pro ateismus vyšla doře a nebyla proti rozumu? |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2009 : 12:13:31
|
samozrejme
a co je tu proti rozumu ?
Nerob inym to, co nechces, aby oni robili tebe.
Snaz sa nikdy neskodit.
Zaobchadzaj so svojimi bliznymi, so zivymi bytostami okolo seba a vobec so svetom vo vseobecnosti s laskou, cestne, verne a s respektom.
Neprehliadaj zlo a neustup od vykonavania spravodlivosti; bud ochotny odpustit zle ciny, ak ich povodca priznal a cestne olutoval.
Zi svoj zivot s pocitom radosti a uzasu.
Snaz sa stale ucit nieco nove.
Vsetko skusaj. Porovnavaj svoje nazory s faktami; bud pripraveny zavrhnut aj najmilsiu predstavu, ak sa s nimi nezrovnava.
Nikdy sa nesnaz cenzurovat a neuzavieraj sa pred rozdielnostou nazorov; respektuj vzdy pravo druhych nesuhlasit s tebou.
Vytvor si nezavislu mienku na podklade vlastneho uvazovania a skusenosti; nepripusti, aby ta ako slepca viedli druhi.
O vsetkom pochybuj. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2009 : 21:03:48
|
citácia: samozrejme a co je tu proti rozumu ? Nerob inym to, co nechces, aby oni robili tebe.Snaz sa nikdy neskodit. Zaobchadzaj so svojimi bliznymi, so zivymi bytostami okolo seba a vobec so svetom vo vseobecnosti s laskou, cestne, verne a s respektom. Neprehliadaj zlo a neustup od vykonavania spravodlivosti; bud ochotny odpustit zle ciny, ak ich povodca priznal a cestne olutoval. Zi svoj zivot s pocitom radosti a uzasu. Snaz sa stale ucit nieco nove. Vsetko skusaj. Porovnavaj svoje nazory s faktami; bud pripraveny zavrhnut aj najmilsiu predstavu, ak sa s nimi nezrovnava. Nikdy sa nesnaz cenzurovat a neuzavieraj sa pred rozdielnostou nazorov; respektuj vzdy pravo druhych nesuhlasit s tebou.Vytvor si nezavislu mienku na podklade vlastneho uvazovania a skusenosti; nepripusti, aby ta ako slepca viedli druhi.O vsetkom pochybuj.Pôvodne zaslal saxsax - 12 október 2009 : 12:13:31
Při troše doré vůle se dají všechny tyto zásady obhájit a považovat dejme tomu za moudré. Ale vždy předpokládají to, co Svoboda napsala o rozumu a svobodné vůli. Kdežto ty píšeš, že by se tato věta dala i obrátit.
U rozumu jako nástroje poznání spolu s vědomím schopným sebereflexe a u svobodné vůle je dobré si uvědomit zvláštní povahu těchto skutečností - v podstatě se nedají vysvětlit v řádu časoprostoru a hmoty, které zkoumají přírodní vědy. Jejich příčina je zřejmě zjevně jiného druhu.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 12 október 2009 : 21:46:34
|
ja som tu vetu praveze obratil a vic rozvinul |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 október 2009 : 22:53:24
|
citácia: ja som tu vetu praveze obratil a vic rozvinul Pôvodne zaslal saxsax - 12 október 2009 : 21:46:34
Pokud je ta věta obrácená, potom se mi jeví, že není o rýpání, ale obrácená v souladu s tím, co píše Svoboda. Potom tedy díky za pěkné rozvinutí. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2009 : 11:39:38
|
Saxsax,napísal si to všetko veľmi pekne,aj keď tá posledná veta: "O všetkom pochybuj",mi akosi nesedí.Neviem zrejmä pochybovať o svojom presvedčení.Totiž ešte stále verím v Boha,tak v tom sa snažím nepochybovať, aspoň v tom.Aj keď si uvedomujem,že ma čaká asi doživotné spoznávanie Božej vôle v mojom živote.No snažiť sa žiť podľa nej je niekedy ťažké,no zároveň aj veľmi pekné a zaujímavé.Ale ostatné nasmerovania sú v súlade s mojim zmýšľaním,takže ďakujem za ich zverejnenie. |
katolíčka
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 október 2009 : 20:47:40
|
citácia: Saxsax,napísal si to všetko veľmi pekne,aj keď tá posledná veta: "O všetkom pochybuj",mi akosi nesedí.Neviem zrejmä pochybovať o svojom presvedčení. Pôvodne zaslal sloboda - 14 október 2009 : 11:39:38
Myslím, že se právě z pochybování o všem dá vytěžit objevení hranic možnosti pravdivého poznání. Universální pochybnost je živnou půdou pro mohutnost rozumu, aby rozum přivedl k evidenci vše, co je rozumem pojmutelné.
Někoho ale universání pochybnost může vést ke skepsi, či k dogmatismu tam, kde má být rozumové poznání. Tož to potom asi není to pravé ořechové. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 15 október 2009 : 17:35:46
|
Radku,neboj,mne to zdá sa nehrozí,ale dík za starostlivosť.Pre moje zmýšľanie si to síce trošku ťažšie napísal,ale v pohode. |
katolíčka
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 október 2009 : 15:05:03
|
citácia: Myslím si, že každý ateista by nemohol písať také zvláštne vety, ak by mu Boh k tomu nedal rozum a slobodnú vôľu . Ja si to nemyslím. Ja nemám žiadnu skúsenosť o skutkoch Božích - to, samozrejme, nevyvracia, že ho(rozum) mám od Neho; len zdvôvodnujem svoj názor. Tzv "slobodná vôľa" je pravdepodobne len mam - aj keď, samozrejme, nevyhnutný na prežitie. |
"Ľudia sa boja myslenia tak, ako sa neboja ničoho iného na svete – viac než bankrotu, dokonca viac než smrti ... Myslenie je podvratné a revolučné, deštruktívne a hrôzostrašné, myslenie nemá zľutovanie so žiadnymi privilégiami, uznávanými inštitúciami, ani pohodlnými zvykmi. Myslenie sa díva do pekelnej jamy a nebojí sa. Myslenie je veľkolepé, rýchle a slobodné, je to svetlo sveta, a najväčšia sláva človeka." -- Bertand A. W. Russell |
Počet príspevkov: 1 ~
Člen od: 16 október 2009 ~
Posledná návšteva: 16 október 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 október 2009 : 00:57:57
|
citácia: citácia: Myslím si, že každý ateista by nemohol písať také zvláštne vety, ak by mu Boh k tomu nedal rozum a slobodnú vôľu . Ja si to nemyslím. Ja nemám žiadnu skúsenosť o skutkoch Božích - to, samozrejme, nevyvracia, že ho(rozum) mám od Neho; len zdvôvodnujem svoj názor. Tzv "slobodná vôľa" je pravdepodobne len mam - aj keď, samozrejme, nevyhnutný na prežitie. Pôvodne zaslal ruwolf - 16 október 2009 : 15:05:03
Pokud věříš, že je svobodná vůle opravdu jen mam, mámení, iluze, potom si raději změň text v podpisu. Nějak tomu co píšeš protiřečí.
A třeba nám řekni odkud to vlastně víš? Nebo proč tomu věříš? |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 12:50:31
|
citácia: Někoho ale universání pochybnost může vést ke skepsi, či k dogmatismu tam, kde má být rozumové poznání. Tož to potom asi není to pravé ořechové. Pôvodne zaslal rad.ek - 14 október 2009 : 20:47:40 Pochybnosť môže viesť k dogmatizmu? Môžeš to prosím vysvetliť? |
Počet príspevkov: 228 ~
Člen od: 21 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 09 október 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 13:20:52
|
citácia: U rozumu jako nástroje poznání spolu s vědomím schopným sebereflexe a u svobodné vůle je dobré si uvědomit zvláštní povahu těchto skutečností - v podstatě se nedají vysvětlit v řádu časoprostoru a hmoty, které zkoumají přírodní vědy. Jejich příčina je zřejmě zjevně jiného druhu. Pôvodne zaslal rad.ek - 12 október 2009 : 21:03:48 K tejto dogme si asi prišiel cez nejakú pochybnú pochybnosť.
Neviem, či vôbec chápeš v čom sú Tvoje závery nesprávne. Ak prírodné vedy niečo v istom čase úplne nevysvetľujú (všimni si prosím, že nepoužívam Tvoj termín, že sa to nedá vysvetliť), automaticky to má príčinu mimo ich rámec. Chvalabohu výskum sa takouto infantilnou logikou neriadi. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 13:41:32
|
citácia: Pokud věříš, že je svobodná vůle opravdu jen mam, mámení, iluze, potom si raději změň text v podpisu. Nějak tomu co píšeš protiřečí. A třeba nám řekni odkud to vlastně víš? Nebo proč tomu věříš? Pôvodne zaslal rad.ek - 17 október 2009 : 00:57:57 A trebárs nám povedz, odkiaľ vlastne vieš, že slobodná vôľa nie je iba mam (Snáď Ti nevadí, že Ťa staviam do tej istej pozície ako Ty staviaš ruwolf-a). Alebo tomu veríš, berieš to ako dogmu?
Vrátim sa teraz k téme, myslím, že jeden z tých výrokov sa na toto hodí: "Čo môže byť prehlasované bez dôkazu, môže byť odmietané bez dôkazu." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 14:17:35
|
citácia: Vrátim sa teraz k téme, myslím, že jeden z tých výrokov sa na toto hodí: "Čo môže byť prehlasované bez dôkazu, môže byť odmietané bez dôkazu." Pôvodne zaslal kaifas - 16 november 2009 : 13:41:32
Tvrdím, že všetko čo existuje, muselo byť stvorené, a nemohlo to vzniknúť samovoľne. A keďže je tu biblia a cirkev viem, že to čo stvorilo všetko bol Boh. Mám dôkaz hmatateľný v podobe biblie. Mám dôkaz svojho života, že viem, že Boh existuje. Takže je mi jasné, že všetko stvoril Boh. Ty povieš že, nemusíš mi dokazovať, že nestvoril, keďže bibliu asi nepokladáš za dôkaz (to ale nieje moja chyba, že neveríš priamemu dôkazu), a tak povieš nič nemusím dokazovať. Pričom nemáš ani len poňatie ako všetko mohlo vzniknúť, pretože všetko z ničoho vzniknúť nemohlo, a samotný pojem nič, musel tiež nadobudnúť svoju hodnotu nejakým zásahom niekoho. Ten pojem tu nebol odjakživa. Takže vlastne vždy tu bolo niečo, čo stvorilo a dalo hodnotu všetkému. Takže tento výrok iba hovorí: Nech dokazuje ktokoľvek čokoľvek, aj tak budem veriť sebe, a čakať na zázrak. Pričom stačí už len logicky rozmýšľať nad existenciou hocičoho, a dôkaz je na svete. Nuž ale inak výrok pre mňa hodnoty 0 bodov, čo sa týka veci existencie Boha. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 21:04:11
|
citácia: Tvrdím, že všetko čo existuje, muselo byť stvorené, a nemohlo to vzniknúť samovoľne. A keďže je tu biblia a cirkev viem, že to čo stvorilo všetko bol Boh. Mám dôkaz hmatateľný v podobe biblie. Mám dôkaz svojho života, že viem, že Boh existuje. Takže je mi jasné, že všetko stvoril Boh. Pôvodne zaslal Azuritko - 16 november 2009 : 14:17:35 Problém je hneď v prvej vete. Všetko existujúce muselo byť stvorené. Prítomnosť Biblie a cirkvi má dokazovať, že je tento výrok pravdivý? Ako? Tak, že to Biblia a cirkev tvrdia? Svoj výrok dokazuješ rovnakým výrokom, len z iného zdroja? Nehovoríš o dôkaze, ale o dogme. Asi si tieto pojmy pletieš. Pozor na to! Mohamed je najväčší prorok. Tvrdí to on, tvrdí to Korán, tvrdia to moslimovia a každodenne im to v ich životoch potvrdzuje Alah. Podľa Tvojich slov by Ti tieto "dôkazy" mali stačiť a tým pádom máš problém.
citácia: Ty povieš že, nemusíš mi dokazovať, že nestvoril, keďže bibliu asi nepokladáš za dôkaz (to ale nieje moja chyba, že neveríš priamemu dôkazu), a tak povieš nič nemusím dokazovať. Pôvodne zaslal Azuritko - 16 november 2009 : 14:17:35 Súhlasím, nemusím Ti dokazovať, že nestvoril, pretože ja netvrdím, že Boh všetko nestvoril, Ty tvrdíš, že stvoril, Ty to aj musíš dokázať - zatiaľ si to neurobil.
citácia: Pričom stačí už len logicky rozmýšľať nad existenciou hocičoho, a dôkaz je na svete. Pôvodne zaslal Azuritko - 16 november 2009 : 14:17:35 Ak máš na mysli dôkaz Boha, to si veľmi rád prečítam (myslím to úprimne).
citácia: Nuž ale inak výrok pre mňa hodnoty 0 bodov, čo sa týka veci existencie Boha. Pôvodne zaslal Azuritko - 16 november 2009 : 14:17:35 Iba 0 bodov A koľko by to bolo bodov, keby sa to týkalo existencie Perúna? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 november 2009 : 21:14:28
|
citácia: citácia: Někoho ale universání pochybnost může vést ke skepsi, či k dogmatismu tam, kde má být rozumové poznání. Tož to potom asi není to pravé ořechové. Pôvodne zaslal rad.ek - 14 október 2009 : 20:47:40 Pochybnosť môže viesť k dogmatizmu? Môžeš to prosím vysvetliť? Pôvodne zaslal kaifas - 16 november 2009 : 12:50:31
Můžu to vysvětlit. Někde jsem si něco přečetl a teď dělám chytrýho.
Přečetl jsem si asi toto: Pokud se chceme dopídit pravdy o poznání, je dobré metodicky o čemkoliv pochybovat a zjišťovat, zda je možné postupné nevývratné dokazování.
Protože to je ale velmi náročný postup, často filosofující skouzávají ke skepsi (o nemožnosti poznání) či k dogmatismu (o nedokazatelné evidenci poznání).
Ale dokazovat ti to nebudu. Zatím jen sháním informace a zajímám se o problém. |
rad.ek |
|
|
|
|
|
|