|
Odoslaný - 18 september 2009 : 16:10:37
|
Trošku som sa hrabala v internete. Niekde je písané že Enstein bol veriaci niekde že nie. Našla som aj dva "genialne" (-ako by ich iste nazval PCmaniak87) články od Adama Romana, ktorý to samozrejme popiera. Tak ako je to vlastne? Kto by mi vedel povedať viac?
Ja som si našla túto odpoveď s ktorou som v podstate spokojná.
http://www.era.topindex.sk/files/s56.pdf
|
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 18:22:44
|
citácia: No toto ani nie je podstatne. Podstatne je, ze v Boha veril a toto som chcela PCmaniak87 aj povedat(.
podstatne je, ze to nemusi byt vobec pravda
tebou ponuknuty odkaz je tendencny, ja nedam odkaz na ziadny, na nete si najdes toho plno, ja nechcem dokazovat, ze bol nebodaj ateista , len som tu v pripade Einsteina ide o vseobecne nestastne vyroky ohladom nabozenstva. Su o tom cele polemiky.
Albert Einstein
Veda bola obvinena z podryvania moralky, ale toto obvinenie je nespravodlive. Ludske eticke spravanie by malo byt zalozene na pochopeni, vzdelani a socialnych vazbach a potrebach; ziadny nabozensky zaklad nie je potrebny. Clovek by na tom bol dost biedne keby musel byt ovladany strachom z trestu a nadejou na odmenu po smrti.
jeho vyrok, uplny opak, dalsie napriklad :
„Som hlboko religiozny neverec. To je dost novy druh nabozenstva.
Nikdy som prirode nepripisoval ciel alebo ucel, ani nic, co by sa dalo oznacit za antropomorficke.
Co vidim v prirode, je nadherna struktura, ktoru vieme pochopit len nedokonale a ktora musi mysliacej osobe vnuknut pocit ponizenosti. Je to opravdivy nabozensky pocit, ktory nema nic spolocne s mysticizmom.
Predstava osobneho Boha je mi cudzia a pripada mi dokonca naivna."
V roku 1940 napisal Einstein chyrny clanok, v ktorom odovodnoval svoj vyrok „Neverim na osobneho Boha." Tento a podobne vyroky vyvolali burku listov od nabozensky ortodoxnych Zidov, z ktorych mnohe narazali na Einsteinov zidovsky povod. Nasledujuce vytahy su z knihy Maxa Jammersa Einstein a nabozenstvo (Einstein and Religion), (ktora je aj moj hlavny pramen citacii Einsteina o nabozenskych temach). Rimsko-katolicky biskup z Kansas City povedal: „Zly je pohlad na muza, pochadzajuceho z rasy Stareho zakona a jeho ucenia, ako popiera velku tradiciu tejto rasy." Iny katolicky duchovny sa pripojil: „Niet ineho Boha ako osobny Boh ... Einstein nevie, o com hovori. Nema pravdu. Niektori muzi si myslia, ze ak dosiahli vysoky stupen poznatkov na nejakom poli, su kvalifikovani vyjadrovat sa o vsetkom." Nazor, ze nabozenstvo je pole vhodne na to, aby sa kazdy mohol vyhlasit za experta, nemal prejst bez protestov. Spomenuty duchovny by bol pravdepodobne uznal expertizu jedneho uznavaneho „viloznalca" o presnom tvare a farbe kridel vil. Ale spolu s biskupom bol nazoru, ze teologicky nevzdelany Einstein nepochopil podstatu Boha. Naopak, Einstein vedel velmi presne, co popieral!
Jeden americky rimsko-katolicky pravnik napisal Einsteinovi v mene jednej ekumenickej koalicie:
„Hlboko lutujeme Vase vyhlasenie, ... v ktorom zosmiesnujete myslienku osobneho Boha. Za poslednych desat rokov nic nebolo tak vypocitane, aby si ludia mysleli, ze Hitler mal urcite dovody na vyhnanie Zidov z Nemecka, ako Vase vyhlasenie. Priznavam Vam sice pravo slobody prejavu, ale opakujem, ze Vase slova z Vas robia najdolezitejsi pramen svaru v Amerike."
Skoro sa zda ze i z RKC sa nanho hnevaju ?!
Preto som napisal, ze pozor na vety vytrhnute z kontextu a v pripade Einsteina zvlast !
Ja osobne by som skorej pripustil myslienku, ze ako zid je veriaci. Ale co to zmeni?
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 21:03:43
|
Mě to po těch různých příkladech jeho výroků taky přijde, že věřící v Boha nebyl. Ale v podstatě je to jedno.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 22:27:52
|
Hladal som jedno info pre lilu a podarilo sa, kedysi som mal v rukach knihu Robert Homir : Šokující myšlenky slavných, tu su vyroky Einsteina k nabozenstvu, a poriadne tvrde. Tak neviem.
ako radek uviedol Ale v podstatě je to jedno
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2009 : 09:11:59
|
Je to jedno, ale to, že je niekto vedec, neznamená že nieje veriaci. Mnoho vedcov verí v Boha. A samozrejme to, že samotná veda je tiež o viere, to je už druhá vec. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2009 : 14:02:06
|
A zase raz ma oklamala TV.
No čo už. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2009 : 09:41:33
|
Každý človek je veriaci, len nie každý verí v Trojjediného Boha – Otca, Syna a Ducha Svätého.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2009 : 10:40:52
|
mno zrno ma svojim sposobom pravdu ludia veria vo vselico a kto nevery v boha very v seba ak niekto nevery ani v seba je vlastne strateny... |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 21:28:40
|
Je možné, že Einstein bol naozaj veriacim. Ale nie veriacim v boha, ale veriacim v zmysle, že existuje niečo nadprirodzené, nejaká vyššia inteligencia, ktorej veriť sa nebránim ani ja, práve naopak. Verím, že existuje na iných planétach vo vesmíre život. A nie len na jednej planéte.
P.S. Po dlhšej odmlke vás zdraví Chocholoušek. |
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 22:03:09
|
Neviem ako viera v existenciu mimozemšťanov súvisí s nadprirodzenom? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 22:08:22
|
Všetko, čo nedokážeme logicky vysvetliť, je pre nás nadprirodzené. O to zvlášť, ak sa jedná o prvky mimozemskej civilizácie... |
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 22:26:17
|
citácia: Všetko, čo nedokážeme logicky vysvetliť, je pre nás nadprirodzené. O to zvlášť, ak sa jedná o prvky mimozemskej civilizácie... Pôvodne zaslal Chocholoušek - 22 október 2009 : 22:08:22
Někdy se za nadpřirozené označují i skutečnosti, které by se logicky vysvětlit daly - například existence Boha a zázraky.
Podle mě se spíš všeobecně označuje za nadpřirozené vše, co se nedá vtěsnat do definičního oboru časoprostoru a hmoty. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 23 október 2009 : 10:48:14
|
citácia: Všetko, čo nedokážeme logicky vysvetliť, je pre nás nadprirodzené. O to zvlášť, ak sa jedná o prvky mimozemskej civilizácie... Pôvodne zaslal Chocholoušek - 22 október 2009 : 22:08:22
Vysvetlite o čom vlastne hovoríte v rámci existencie mimozemskej civilizácie, lebo čo je na tom nelogické, ak niekde vo vesmíre existujú mimozemšťania? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2009 : 08:46:36
|
Veda bez náboženstva je slepá a náboženstvo bez vedy je chromé. (Albert Einstein)
Boh existuje pre toho, kto v neho verí. (Albert Einstein)
V zúfalstve a v nebezpečenstve sa naučí človek veriť v zázrak, inak by to neprežil. |
Počet príspevkov: 68 ~
Člen od: 13 máj 2009 ~
Posledná návšteva: 07 apríl 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 november 2012 : 23:13:45
|
No a dalsi vyrok, pre tych, co sa o to zaujimaju. Albert Einstein řekl, že se v zákonech přírody „zjevuje rozum natolik nadřazený, že veškerá racionalita lidského myšlení a zřízení jsou ve srovnání s ním absolutně bezvýznamné“ (Il mondo come lo vedo io, Roma 2005).
Pane Jezisu Kriste, rozpomen sa na svoje nekonecne milosrdenstvo a daj Einsteinovi milost obratenia. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 november 2012 : 23:26:06
|
Z reflexie P. D.Kowalczyka nad Katechizmom katolickej cirkvi./uryvok/
Ale naozaj cítime v sebe túžbu po Bohu? Katechizmus hovorí, že táto túžba môže byť „zabudnutá, prehliadnutá, alebo dokonca výslovne odmietnutá človekom”. Mohli by sme teda poprieť hlboký hlas srdca? Jedným z dôvodov tohto prístupu môže byť „odboj proti prítomnosti zla”. Potom môžeme konať ako evanjeliové semeno zasiate do tŕnia: starosti sveta a bohatstvo udusia primárnu túžbu v nás. Medzi ďalšími príčinami zatemnenia Božej túžby, ktoré spomína katechizmus, sú: zlý príklad veriacich, myšlienkové prúdy nepriateľské voči viere, najmä tendencia hriešneho človeka ukryť sa pred Bohom. Vezmime si preto katechizmus do rúk a prečítajme si text od bodu 27. a nahliadnime do svojho srdca, aby sme znovu objavili túžbu po Bohu, teda našu pravú prirodzenosť, ktorá nás pozýva, aby sme spočinuli v Trojjedinom Bohu.
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20121114039 |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2012 : 08:25:51
|
Nechajte už tohoto spinozovského panteistu. Ten je ako kúzelnícky klobúk, vytiahnem si čo potrebujem. Slúži bratom? slúži. Používajú ho ako treba? používajú... nepchajte tohoto kabalistu medzi svätých. |
Počet príspevkov: 4422 ~
Člen od: 27 november 2011 ~
Posledná návšteva: 22 február 2015
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2012 : 09:22:49
|
citácia: Je to jedno, ale to, že je niekto vedec, neznamená že nieje veriaci. Mnoho vedcov verí v Boha. A samozrejme to, že samotná veda je tiež o viere, to je už druhá vec. Pôvodne zaslal Azuritko - 19 september 2009 : 09:11:59
poväčšinou vedci ale neveria v osobného- kresťanského boha. určite tým že vidia v prírode zázraky mnohí podľahnú dojmu že nad tým všetkým "niečo " je, ale ako je napísané nižšie, myslím že aj pre väčšinu vedecov je predstava osobného boha dosť naivná.. zvlášť preto lebo sa zaoberajú okolitým svetom a nie sami sebou |
Počet príspevkov: 448 ~
Člen od: 09 jún 2012 ~
Posledná návšteva: 08 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2012 : 09:32:53
|
citácia: No a dalsi vyrok, pre tych, co sa o to zaujimaju. Albert Einstein řekl, že se v zákonech přírody „zjevuje rozum natolik nadřazený, že veškerá racionalita lidského myšlení a zřízení jsou ve srovnání s ním absolutně bezvýznamné“ (Il mondo come lo vedo io, Roma 2005). Pane Jezisu Kriste, rozpomen sa na svoje nekonecne milosrdenstvo a daj Einsteinovi milost obratenia. Pôvodne zaslal radar - 14 november 2012 : 23:13:45
preboha len to nie!!! to si snáď nezaslúži |
Počet príspevkov: 448 ~
Člen od: 09 jún 2012 ~
Posledná návšteva: 08 október 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 november 2012 : 13:10:39
|
citácia: Nechajte už tohoto spinozovského panteistu. Ten je ako kúzelnícky klobúk, vytiahnem si čo potrebujem. Slúži bratom? slúži. Používajú ho ako treba? používajú... nepchajte tohoto kabalistu medzi svätých.
nech si kto chce pouziva Einsteina ako chce, my sme katolici, tak sa pytam. Zomrel aj zanho Jezis?Aj jeho Jezis miluje? A z toho vyplyva, preco sa treba za kazdeho modlit.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|