Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
dôkazy o neexistencii boha |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2009 : 15:04:13
|
Tento článok som si prečítal kompletne celý, a je úplne geniálny, čo si o tomto článku myslíte?
http://www.geocities.com/bezboha/Boh.html
|
Halelůja!!! Ježíš je BOREC! Halelůja!!! Ježíš Tě TOTÁLNĚ miluje! Halelůja!!! Halelůja!!! Halelůja!!! |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 478 ~
Člen od: 13 september 2009 ~
Posledná návšteva: 24 marec 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2009 : 15:38:11
|
Článok je veľmi dlhý, ale myslím že som pochopil podstatu. Prvá vec čo mi vadí, je že autor porovnáva veci neporovnateľné. UFO, yetiho a Boha. A píše, že nejaké mlhavé stopy v snehu a polámané konáre sú lepšie argumenty ako história a písomnosti. Proste je to až smiešne porovnávanie. Jednoducho tu je autor úplne mimo. Celkovo ale hovorí, že by sme my mali dokazovať existenciu Boha, a o tom je asi vlastne celý článok. Hovorí veľa ale stále o tom istom. Každopádne je tam snaha o komplexné vysvetlenie svojho postoja, ale keby sme sa aj dostali k tomu, že my by sme mali iba dokazovať existenciu, pre mňa je prvým dôkazom biblia. To ale skoro nikomu nestačí. Ďalšie dôkazy mi ukazuje život vo viere. Zase nič čo by som mohol dať ako dôkaz pred neveriaceho. Ďalším dôkazom pre mňa je logika vzniku všetkého. Okrem biblie sú to nepriame dôkazy, ale pre mňa sú jednoznačné. Ale celkovo čo tým článkom autor povedal? Že neverí a neuverí kým neuvidí dôkaz. Takže sám sa dostáva do protikladu, lebo ak by videl priamy dôkaz, už by to nemohol nazvať vierou. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2009 : 15:40:55
|
Tak po prve co si myslim a co viem je to, ze autor tohto clanku, s ktorym som bola v osobnom kontakte a precitala som od neho niekolko knih - pan Adam Roman bol vychovany ako katolik vo veriacej rodine. Ked dospel do teenagerskeho veku, zacal sa proti viere burit a pomaly sa premenil na ateistu. Naplnil sa neuveritelnym mnozstvom nevrazivosti, odporu a nenavisti voci krestanom a viere, ze clovek sa z toho nestaci cudovat...(nemozem si pomoct, ale mam pocit, ze sa buri jeho vlastne Ja proti Bohu, ktoreho nechce vo svojom srdci prijat, i ked vie, ze ina cesta aj tak nakoniec nie je!!!!)
V dnesnej dobe svoj zivot naplna utokom na krestanov v podobe knih a internetovych blogov s cielom 'zachranit krestanov od bludov'. (Musi nas krestanov mat velmi rad ked mu tak zalezi na nasej zachrane! Nuestale miesa rozne argumenty, hrusky s jablkami a ufami, atd. Na moju otazku, ze preco stale utoci na krestanov, tak vytrvalo a cele roky, ktori mu nic nerobia a nebojuju proti nemu, mi svojimi vlastnymi slovami odpovedal:
''Ak sa dozviem, ze sa niekto chysta na samovrazdu, ze sa rozhodol vyhodit do vzduchu WTC, ze liecbu svojej rakoviny zveril do ruk samana, ze odmieta transfuziu krvi svojmu dietatu, mam ho nechat tak a "respektovat" jeho rozhodnutie? Nesmiem sa ani pokusit zmenit jeho nazor? Co je az take svate akurat na nabozenskych nazoroch ludi, ze sa ich neslobodno ani dotknut? Cim su prave tieto nazory take vynimocne?'
Moj postoj je skor postojom ucitela, ktory vidi chybu, akej sa ziak pri rieseni prikladu dopusta a ukazuje mu spravny postup, alebo rodica, ktory vidi, ze jeho dieta podlieha drogam a chce ho pred ich zhubnym vplyvom ochranit. Nema na to pravo?'' Na moju otazku, ze odkial si pan Roman berie statut ucitela, mi uz neodpovedal
Povedala som mu, ze si myslim, ze ma strach, ze uteka pred Bohom, ktoreho dobre pozna a vie, ze existuje! A preto proti nemu bojuje utokom na krestanov a dokazovanim svojich pravd. Aky je vysledok - taky, ze to nema ziaden efekt - je nas stale vacsina na tejto planete a pan Roman to nezmeni!!!
Tak tolko k autorovi, aby sme mali obraz! |
Krajina: United Kingdom ~
Počet príspevkov: 192 ~
Člen od: 09 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 december 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 september 2009 : 22:45:55
|
citácia:
Pokud si myslíš, že něco v tom článku je geniální, tak raději napiš, co. Doufám, že si nemyslíš, že to budeme celé číst? Pokud bych na to měl napsat první dojem z přečtení začátku a kousků na přeskáčku, mě to geniální nepřipadá.
Jinak už jsme to tu probírali jinde, víra v Boha (Stvořitele a udržovatele časoprostru a hmoty) je možným řešením problému prvotní příčiny.
Čistě užíváním rozumu cestou klasické filosofie se dá zřejmě přijít k nutným vlastnostem prvotní příčiny, které nejsou slučitelné s materialistickým světonázorem. Takže pokud někdo tyto důkazy dogmaticky odmítne a nevyvrátí, má zřejmé problémy se světonázorem (dogmatismus proti rozumu), i kdyby psal články ještě delší.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 10:12:58
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 14:57:45
|
Je ťažko niekoho presvedčiť o existencii Boha argumentami keď ich už vopred odmieta. Aj sebalepší dôkaz o existencii Boha ešte nikoho skutočne nepresvedčil o jeho existencii. Najlepšími argumentmi sú životné príklady, skutky lásky a milosrdenstva. Ten kto ich zakúsi vo svojom osobnom živote ten spozná Boha a časom príjme jeho existenciu. Tak, že pán Pcmaniak87, keď vo svojom osobnom živote zakúsite Boha potom už o jeho existencii nebude viac pochybovať. Treba mať oči a srdce otvorené, a dobre počúvať vnútorný hlas svedomia. Mimochodom svedomie máte od Boha, ktorým sa líšime od zvierat ktoré ho nemajú. Svedomie dal človeku Boh aby ho cez neho usmerňoval na ceste životom. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 15:12:04
|
PavolKukucka: po prvé, nenazval by som to že verím tomu čo čítam vyššie.
takže otázka: prečo veríš tomu, čo čítaš vyššie?
je zlá, mala by znieť: Prečo je podla teba ten článok geniálny?
moja odpoved: pretože má správne argumenty na rôzne veci. + zdielam jeho názor.
ďalej odpovedám na otázku: prečo neveríš tomu, čo čítaš na tomto fóre?
lebo mnohé veci tu na fóre niesu dokázatelné (len sa píšu v biblii, a to nieje dokaz), a mnohé z nich aj vysvetluje autor v tom článku. |
Halelůja!!! Ježíš je BOREC! Halelůja!!! Ježíš Tě TOTÁLNĚ miluje! Halelůja!!! Halelůja!!! Halelůja!!! |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 15:36:36
|
citácia: po prvé, nenazval by som to že verím tomu čo čítam vyššie. takže otázka: prečo veríš tomu, čo čítaš vyššie? je zlá, mala by znieť: Prečo je podla teba ten článok geniálny? moja odpoved: pretože má správne argumenty na rôzne veci. + zdielam jeho názor. Pôvodne zaslal PCmaniak87 - 17 september 2009 : 15:12:04
V prvom rade, to že sú to správne argumenty vieš ako? Skúmal si ich správnosť? Po druhé, ak zdieľaš jeho názor, znamená to, že neveríš tomu článku, ale proste ho berieš ako fakt? Čiže všetky jeho body sú podľa teba 100% a nevyvrátiteľné? A máš dôkazy o tom, že to všetko je pravda, takže tomu nemusíš veriť? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 15:53:59
|
Najprv som si prečítala len ten začiatok toho článku. Keďže som pochopila, že tento článok mi i tak nič nedá a je príliš dlhý, nechcelo sa mi ho čítať. Teraz som sa k nemu vrátila a padol mi do oka tento odsek.
citácia: Predstavte si, že by sme dnes vybrali sto novorodencov a vychovávali ich bez kontaktu s náboženstvom do veku 20 rokov. Kontakt so všetkým iným by sme im však dopriali. Samozrejme, že to nie je možné, ale predstavuje to čosi, čo sa volá myšlienkovým experimentom. Podľa mojich skúseností by sa z týchto detí stali mladí ľudia, ktorých by predstava boha ani vo sne nenapadla a necítili by žiadne vákuum, ktoré by malo vyplniť akési náboženstvo. Tento môj názor podporuje väčšina populácie každej spoločnosti, v ktorej sú ešte aj tí, čo sa označujú za veriacich, ľudia s mimoriadne ľahostajným vzťahom k náboženstvu. Ich "viera" je len formálna a úplne sa vyčerpáva príležitostnou návštevou kostola. Ak neveríte, vypočujte si ktorúkoľvek kázeň a zistíte, že jediné na čo farári apelujú, je potreba prehĺbiť vieru. Takže podľa autora by sa z týchto detí stali mladí ľudia, ktorých by predstava boha ani vo sne nenapadla a necítili by žiadne vákuum, ktoré by malo vyplniť akési náboženstvo.
A čo taký indiáni v Amerike kým prišiel Kolumbus. Žili bez civilizácie a predsa mali Manitoua. A tí ľahostajný ľudia nie sú dôkazom, pretože nežijú zvlášť od civilizácie. A práve ta civilizácia ich kazí. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 19:20:02
|
lila: ale v článku ide o ľudí v dnešnej modernej dobe. Kdežto indiani neboli v modernej dobe. zlý príklad. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 19:48:02
|
PCmaniak87 no lenže v tom prípade by sme im nesmeli dopriať napr. ani TV, internet ...
No a takýto experiment ešte nikto nikdy neuskutočnil, takže ťažko môžme odhadovať jeho výsledok.
Ja si myslím, že by tú vieru nejakú pestovať začali lebo Boha má každý zapísaného v duši. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 19:56:58
|
V tom článku sa spomína aj Einstein, ktorý sám veril v Boha. Dokonca tvrdil, že niečo tak úžasné ako vesmír, život a vôbec všetko čo je okolo nás nemoholo vzniknúť len tak.
citácia: Vo vede je situácia úplne odlišná. Každý z veľkých vedcov úplne sám uveril výsledkom, na ktoré prišiel. Einstein, ani Planck nepotrebovali prevziať svoje poznatky od iných. Stvorili ich sami. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 september 2009 : 21:26:53
|
citácia: PavolKukucka: po prvé, nenazval by som to že verím tomu čo čítam vyššie. takže otázka: prečo veríš tomu, čo čítaš vyššie? je zlá, mala by znieť: Prečo je podla teba ten článok geniálny? moja odpoved: pretože má správne argumenty na rôzne veci. + zdielam jeho názor. ďalej odpovedám na otázku: prečo neveríš tomu, čo čítaš na tomto fóre? lebo mnohé veci tu na fóre niesu dokázatelné (len sa píšu v biblii, a to nieje dokaz), a mnohé z nich aj vysvetluje autor v tom článku. Pôvodne zaslal PCmaniak87 - 17 september 2009 : 15:12:04
Našel jsem ti článek, který ti může nastínit pohledem člověka, který si tebou uvedený článek podrobně rozanalizoval, proč to s tou genialitou nebude tak jisté.
Příjemné počtení.
http://www.geocities.com/sme_duro/Adam_recenzia.htm |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 06:54:13
|
PCmaniak87 musím vytknúť autorovi článku, ktorý považuješ za geniálny "autor článku pravdepodobne naschváľ zverejnil neexistujúci kontak, aby nebolo možné mu oponovať" |
Počet príspevkov: 157 ~
Člen od: 20 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 05 október 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 10:16:09
|
citácia: lila: ale v článku ide o ľudí v dnešnej modernej dobe. Kdežto indiani neboli v modernej dobe. zlý príklad. Pôvodne zaslal PCmaniak87 - 17 september 2009 : 19:20:02
Jak modernej doby? Ako v čom by to bolo iné? V tom, že sú teórie vzniku človeka? No ak by aj mali k nim prístup, ono sú vlastne asi aj pravdivé, ale zase len to má na svedomí Boh, ktorý stvoril zákony pre vznik človeka. Myslíš, že by sa niektorý filozofi nezačali pýtať ako všetko vzniklo? Aj keby mali neviem aké vedecké poznatky, ktorým aj tak treba veriť? Proste nechápem kde berieš tú istotu, že by na Boha moderný človek nikdy neprišiel? Respektíve kde berie tú istotu sám autor článku? Samozrejme že zase len tomu verí ako tomu veríš aj ty. Ale ty vieru samotnú popieraš, takže máš z toho pekný guláš. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 10:24:16
|
citácia: Našel jsem ti článek, který ti může nastínit pohledem člověka, který si tebou uvedený článek podrobně rozanalizoval, proč to s tou genialitou nebude tak jisté. Příjemné počtení. http://www.geocities.com/sme_duro/Adam_recenzia.htmPôvodne zaslal rad.ek - 17 september 2009 : 21:26:53
No tak tu je vidieť, že autor článku o dokazovaní neexistencie Boha mal zdanlivo nejaké všeobecné vedomosti, ale čo sú mu platné proti človeku, ktorý má tých vedomostí viac, a presne aj vie o čom hovorí. Hmmm "génius" asi niekde urobil chybu |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 12:15:53
|
Clanok som necital, ale z toho odstavca co tu ktosi citoval sa mi velmi paci tento "logicky postup"
1. Samozrejme, že to nie je možné, ale predstavuje to čosi, čo sa volá myšlienkovým experimentom.
2. Podľa mojich skúseností by sa z týchto detí stali mladí ľudia, ktorých by predstava boha ani vo sne nenapadla a necítili by žiadne vákuum
Autor teda priznava, ze jeho myslenkovy experiment nie je mozne v praxi uskutocnit, napriek tomu vsak ma osobne skusenosti z praxe, ako to dopadne
Presne ako autore temy pise - genius |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 14:20:47
|
citácia: V tom článku sa spomína aj Einstein, ktorý sám veril v Boha. Dokonca tvrdil, že niečo tak úžasné ako vesmír, život a vôbec všetko čo je okolo nás nemoholo vzniknúť len tak. citácia: Vo vede je situácia úplne odlišná. Každý z veľkých vedcov úplne sám uveril výsledkom, na ktoré prišiel. Einstein, ani Planck nepotrebovali prevziať svoje poznatky od iných. Stvorili ich sami. Pôvodne zaslal lila - 17 september 2009 : 19:56:58
len pozor na veci vytrhnute s kontextu
je ovela viac citacii v suvislosti s Einsteinom, kde mystikuje nabozenstvo.
|
„ Nech nachadza ktokolvek vo viere svoje svetlo a svoju utechu, nech je blazeny, avsak mnohi nepotrebuju toto svetlo a tuto utechu, lebo ich maju vo svojom rozume a ludskej bytosti – a tychto nech nechaju tiez zit a byt stastnymi „ |
Počet príspevkov: 2129 ~
Člen od: 10 september 2009 ~
Posledná návšteva: 25 august 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 september 2009 : 15:19:37
|
citácia: citácia: V tom článku sa spomína aj Einstein, ktorý sám veril v Boha. Dokonca tvrdil, že niečo tak úžasné ako vesmír, život a vôbec všetko čo je okolo nás nemoholo vzniknúť len tak. citácia: Vo vede je situácia úplne odlišná. Každý z veľkých vedcov úplne sám uveril výsledkom, na ktoré prišiel. Einstein, ani Planck nepotrebovali prevziať svoje poznatky od iných. Stvorili ich sami. Pôvodne zaslal lila - 17 september 2009 : 19:56:58 len pozor na veci vytrhnute s kontextu je ovela viac citacii v suvislosti s Einsteinom, kde mystikuje nabozenstvo. Pôvodne zaslal saxsax - 18 september 2009 : 14:20:47 Túto vetu som počula v jednej relácií na stv. Napísala som ju preto aby som PCmaniak87 povedala, že aj Einstein veril v Boha náboženstvo som nespomínala. Viem, Enstein nebol katolílk. Viem že bol žid ale jeho rodičia nežili v židovskej viere. Bol vychovávaný v katolíckej škole. Prešiel na inú vieru - teraz presne neviem akú (musím si to naštudovať) No toto ani nie je podstatne. Podstatné je, že v Boha veril a toto som chcela PCmaniak87 aj povedať.
Ináč som čakala podobnú reakciu od PCmaniak87, ale ty si ho predbehol. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2009 : 09:40:38
|
Beulina to už autorovi naznačila, hoci s neúspechom - zatiaľ. Aj mne pripadá práve boj proti Bohu dôkazom Jeho existencie, pretože ako inak bojovať proti niekomu, kto nie je? Má takýto boj zmysel? Ale ak existuje, tak pre bojovníka tento boj je zmysluplným a odôvodneným. Veď musí veriť vo vlastný rozum a logiku, a teda že bojuje proti reálnemu nepriateľovi . A tak si vlastne sám sebe oponuje. Veď logicky mysliaci človek nemárni svoje cenné sily na boj proti nikomu/ničomu. Asi mu niečo logicky v tej hlave chýba... |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 22 október 2009 : 21:31:24
|
Vidím, že aj na tomto fóre sa "ľady pohli" a už nedochádza k toľkej cenzúre, ako za "mojich" čias. Úprimne sa tomu teším, že demokracia čím ďalej, tým postupuje napred a nie vzad. |
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2009 : 00:32:08
|
Chocholoušek: v niektorých témach už nemám právo odpovedať, tak tolko k pohnutým ľadom na tomto fóre... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2009 : 08:30:43
|
hm prilisne hybanie ladov je zle rovnako aj prilisna demokracia a nezabudat ze je rozdiel medzi demokraciou a liberalnostou demokracia na fore je nakolko je valna vedsina uzivatelou katolickeho vyznania tak tako vadsina si tu moze urcovat co bude a co ne ti ako zanedbatelna mensina neveriach s amusis prisposobyt chapando herr mudrlant_? (a nastastie tu neni ziadna zvratena organizacia ktora by bojovala za prilisne prava mensin...) |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2009 : 20:56:36
|
Veľa zbytočného vzruchu kvôli Adamovi.
PCmaniak, ty jednak tomu čo píše Adam nerozumieš a podľa mňa si to ani celé neprečítal.
Adam ma nevzrušuje od doby, čo na jeho fóre zosmiešňovali pátra Mateja Murgaša. Bolo to pár rokov dozadu. Zlámal som nad nimi palicu ako Pilát nad Kristom.
Adama aj tak dosť život vytrestal. Ale na fóre to písať nebudem ... ;) |
|
|
|
Odoslaný - 04 november 2009 : 12:48:27
|
Vraciam sa s päť k téme "dôkazy o neexistencii boha"...
Takže takto, v biblii sa dočítame stále vety typu: "Boh povedal" je to v podstate hned na začiatku ... a ďalej ako sa Boh prihovára Adamovi a Eve... a tak ďalej a tak ďalej, stále sa Boh s niekym rozprával a hovoril im niečo... to bolo kedysi, velmi velmi dávno, to opisuje biblia, staré príbehy...
a čo teraz? Boh sa k nikomu neprihovára... alebo áno? už ste sa s ním rozprávali? jedine ak monolog sami zo sebou, pri modlidbe, ale odpoved žiadna. žiadny počutelny hlas nikde, (odpovede typu, musiš počúvať srdcom ma nezaujimaju, lebo ja hovorim o realom hlase ako sa opisuje v biblii že "boh povedal"... tak žeby predsa boli biblické príbehy len rozprávky? Ja keby som teraz začal hoci aj kričať že Bože príď poraď mi, aj tak by sa žiadny hlas neozval, skôr od susedov, nech držím hubu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 november 2009 : 12:56:19
|
By si sa cudoval, ale mnohokrat mnohi z nas poculi hlas v sebe, aj mne sa to stalo a iste aj inym ludom. Boh k nam hovori, ale to si vyzaduje pokoru, bazen a hlavne vieru. Boh nerobi zazraky na pockanie, Boh je realny a mysli to naozaj vazne!
A na druhej strane, Boh k nam hovori aj cez druhych, alebo cez veci, co sa deju v zivote - mne sa to stalo tisickrat a iste aj inym!!! |
Krajina: United Kingdom ~
Počet príspevkov: 192 ~
Člen od: 09 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 december 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|