|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 20:11:28
|
otváram túto temu,lebo ma zaujala v suvislosti s lekarmi.
ide o to ako ohodnotím cenu vykonanej práce? nejde mi len o lekárov, ale všeobecne. Maťo sa veľmi rád oháňa vetopu z evanjelia:"robotník si zaslúži svoju mzdu" tak mňa zaujíma ako viem uričť tu primeranú mzdu. aby som vedel povedať, že z pohľadu morálky je košer, ale že to neni nejaký bagateľ (almužna) slúžiaci len na prežitie, a vypýtam si ju malú len kvôli tomu že som kresťan.
|
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 21:46:20
|
Primeraná mzda je pre každého iná v závislosti od toho kde žije? Koho musí uživiť? Aké má zdravotné problémy? ..... Otáznikov je veľa pre posúdenie primeranej mzdy, ale ohodnotenie práce to fakt neviem či je celkovo spravodlivo vyvážené. Každopádne na Slovensku sa zväčša hodnotí hlavne čo človek dal do toho, aby sa dostal k danej práci (myslím tým vzdelanie). Ale aj tak to prácu nezaručuje. A sú práce na ktoré netreba školy a sú dobre platené, len zvyknú byť špinavé, nechutné abo nebezpečné. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 júl 2009 : 23:11:29
|
Ja si myslím, že v tomto spravodlivosť nedosiahneme nikdy. (Možno by sme dosiahli, ale skôr príde druhýkrát Kristus ako toto.) Prekážky vidím v tomto: 1. existencia peňazí (i keď možno v budúcnosti už nebudú existovať iba na výpise z účtu) 2. chamtivosť ľudí ( človeku sa proste vždy zdá, že má málo a že to je len na prežitie) 3. závisť ľudí ( keď si aj niekto tú mzdu zaslúži, niekto iný mu ju závidí) 4. pýcha ľudí (typu ja som predsa viac ) Môžete pridať ďaľšie body, ja som svoje vyčerpala možno mi napadne niečo aj neskôr.
Ideálne by možno bolo, keby peniaze neboli, každý mal majetku rovnako, potraviny by si dokázal každý sám vypestovať, mohol si dopriať dovolenku, práca, ktorú robí by ho bavila a robil by ju zodpvedne.
A ako by sa dalo urobiť merítko aj v tomto nespravodlivom svete? Asi tak, že by si každý a každú prácu vyskúšal aj na vlastnej koži a musel by vyžiť aj za plácu, ktorá plynie z práce. No máto jednu veľkú chybu. Že by sa to za života jedného človeka nestihlo. |
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 09:25:30
|
cena prace by mala vychadzat z toho, ako sa dari zamestnavatelovi...ak sa mu v podnikani dari, mal by primerane tomu ohodnotit svojich zamestnancov-vsetkych...nie len aby on mal obrovsky zisk a zamestnancov bude vykoristovat...keby sa vedel zamestanavatel delit spravodlivo,mal by podla mna kazdy dost penazi na dostojny zivot nechapem preco by krestania mali za svoju pracu dostavat len almuznu...vsak ked mam viac penazi,mozem podporit tych,ktory z nejakeho dovodu (nie vlastnou vinou)nemaju dostatok na dostojny zivot |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 15:04:31
|
janka, to znamena, že ked vyrobim stôl v Ba a vyrobím ho v KE, PO, či MT alebo RZ tak je ta cena ina? myslim cena prace, nie materialu.
ide mi o to, že ked povedzme ako učiteľ niekoho doučujem, tak mi je jedno v ktorom meste do doučím, tých 60 minút prebehne rovnako, a miniem energiu tiež rovnako, tak isto psychickej energie, nervov a pod. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 19:00:20
|
janka, to znamena, že ked vyrobim stôl v Ba a vyrobím ho v KE, PO, či MT alebo RZ tak je ta cena ina? myslim cena prace, nie materialu.
no podla mna by nemusela byt ina...ale zas najom je iny v ba a iny niekde inde na slovensku...a to treba tiez zaratat do nakladov...ale ak by bol majitel sikovny a vedel by stol dobre predat...mal by vacsi zisk, o ktory by sa spravodlivo podelil so svojimi zamestnancami a teda by mohli zarabat aj tolko co v napr. v blave..ide o to,aby sa vedel zamestnavatel spravodlivo podelit so zamestnancami o zisk...
ide mi o to, že ked povedzme ako učiteľ niekoho doučujem, tak mi je jedno v ktorom meste do doučím, tých 60 minút prebehne rovnako, a miniem energiu tiež rovnako, tak isto psychickej energie, nervov a pod.
nie je to jedno, lebo musis cestovat, minas si cas cestovanim |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 júl 2009 : 19:17:10
|
janka, nerozumeli sme si.
teraz nemyslel som cestovanie. ale jednoducho ide o princip. ked vyvyniem určitú energiu(jedno akú) na nejaký výkon. nájomné, cena materiálu, ani nič iné ma netrápi. ide mi čisto o nejaký duševný, alebo manuálny výkon. ako zistím, kolko ten výkon stojí.
povedzme výkon učiteľa na hodinu. je jedno kde ho prevediem, pri tom istom žiakovi alebo ako stolár pri tom stole. bez ohľadu kde ho zostrojím, pri použití rovnakých nástrojov a materiálu. ako viem určiť že povedzme celá ta moja práca stojí. lebo napr. ked určujem cenu stolu tak ju určujempráve na základe ceny materiálu, plus cena energii(elektrika, plyn, voda) plus celková moja energia. povedzme že by som chcel si otvoriť dieľnu kde by si ľudia materiál doniesli a by zaplatili cenu práce. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 07:48:03
|
Ako môže nespravodlivý svet spravodlivo odmeňovať poctivých pracovníkov?. Nemôže! Lebo tento svet to nie je sám schopný urobiť. Spravodlivo môže odmeniť jedine Boh, lebo len on je spravodlivý.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 08:33:29
|
Naco nad tym spekulujete . Socialna nauka Cirkvi presne definuje pojem spravodliva mzda . Keby sa katolici drzali socialnej nauky Cirkvi a nie liberalnych ekonomickych modelov , boli by v tejto oblasti svetlom sveta a solou zeme Takto su len solou , ktora stratila chut
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 08:46:04
|
Alesko, co ja viem, aka by mala byt presna cena prace...podla mna ide o to, aby jedni nezili na ukor druhych...ma napadol taky priklad...teraz nedavno sme boli v kike a mali tam perzske koberce...skoro ma vyvalilo, ked som videla tu cenu...vyse 4000 eur...mam strach, ze ta zena co to niekde neviem kde utka rucne dostane z toho spravodlivy poddiel...to by si tam u nich zila ako kralovna |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 13:20:29
|
To je tá sila ekonómie. Oklamať a získať čo najviac. Dám si vyrobiť koberec v rozvojovej krajine, kde je cena práce ohromne nízka, a predať v krajine, kde pri 100 násobku ceny výroby aj tak pôjde koberec na odbyt. Ale zase čo iné sa povie. Ten čo to vyrobí by aj tak viac peňazí nedostal, on je rád že má na chleba, a tu si to kúpy dáky podnikateľ, ktorý rovnakým spôsobom ako predajca koberca zarába na úkor ľudí s tým, že tí ľudia aj tak nemajú inú možnosť, tak s tým ani nič neurobia. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 júl 2009 : 18:42:54
|
citácia: Ako môže nespravodlivý svet spravodlivo odmeňovať poctivých pracovníkov?. Nemôže! Lebo tento svet to nie je sám schopný urobiť. Spravodlivo môže odmeniť jedine Boh, lebo len on je spravodlivý. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. Pôvodne zaslal zrno - 17 júl 2009 : 07:48:03
tak to znamena potom, ale že ak žijem s nedoplatkom, tak Boh ale môže ten nedoplatok po smrti zotrieť nie? však odmena je oveľa veľa väčšia ako pár šupov, ta ne? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2009 : 06:40:19
|
Po smrti ťa určite nebude trápiť nedoplatok. Pán Boh vie čo potrebuješ a koľko potrebuješ tak nebuď ustarostený s nejakým nedoplatkom.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 júl 2009 : 10:31:16
|
ja s nedoplatkom nemam problema... len nechapem prečo sa usilovať potom silou mocou aby som mal presne tolko , kolko si zaslužim, alebo prečo sa citiť nedoplatený.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 júl 2009 : 00:12:24
|
No alesko kde kade brble, ako sa mu nedostalo odpovede an jeho otazku. Tajne som dufal, ze si da tu namahu a pozrie sa aspon do katechizmu, ale zda sa, ze neda
Nuz tak par tipov: http://dokumenty.christ-net.sk/dkc/dkc.php?in=kkc2434 a okolite body |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 august 2009 : 23:12:54
|
Citat z katechizmu: Pri posúdení spravodlivej odmeny za prácu treba brať do úvahy potreby a zároveň prínos každého.
Otazka pre ameriku, aleska a spol
Ak je plat pomocnej pracovnej sily v oddeleni cerstverj zeleniny v nemenovanom obchodnom dome 500 euro plus odmeny a plat lekara - vysokoskolskeho ucitela 695 euro, zodpoveda to podla Vas rozdielu v ich prinose? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2009 : 04:47:23
|
zvláštna je skutočnosť, nad ktorou sa nikto nepozastaví - na Slovensku je drvivá väčšina robotníkov, ktorých mesačná mzda neprevyšuje veľa minimálnu mzdu. Títo robotníci drú ráno, poobede, v noci, sobotu, nedeľu. - naši "šľachtici, úradníci, lekári, učitelia, štátni zamestnanci..." ktorí žijú z daní odvádzaných robotníkmi majú nepomerne vyššie mzdy ako tí, ktorí ich živia - zvláštne, že táto drvivá väčšina robotníkov si proste nič nezmôže, a tým "šľachticom, úradníkom, lekárom, učiteľom..." sa vždy čosi z rozpočtu pritrafí - zvláštne, že sa už pomaly rok hovorí o kríze v hospodárstve, ale naši "šľachtici, úradníci, lekári, učitelia, štátni zamestnanci..." to akosi na platoch ani príliš nepociťujú. Možno 8-10%, no čo to je oproti robotníkovmu 20-30%? (Nech sa hneď nenaprčia tí, ktorých sa to dotke, ale je to skutočne pravda) |
Počet príspevkov: 157 ~
Člen od: 20 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 05 október 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 september 2009 : 22:04:06
|
citácia: zvláštna je skutočnosť, nad ktorou sa nikto nepozastaví - na Slovensku je drvivá väčšina robotníkov, ktorých mesačná mzda neprevyšuje veľa minimálnu mzdu. Títo robotníci drú ráno, poobede, v noci, sobotu, nedeľu. - naši "šľachtici, úradníci, lekári, učitelia, štátni zamestnanci..." ktorí žijú z daní odvádzaných robotníkmi majú nepomerne vyššie mzdy ako tí, ktorí ich živia Pôvodne zaslal PavolKukucka - 07 september 2009 : 04:47:23 Nad tymto sa da iba pousmiat (cez slzy)... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 16:02:15
|
odpoveď maťovi pod dlhom čase zhodou okolnosti som mal možnosť vyskúšať Slovenské zravotníctvo - bol som veľmi prekvapený prístupom niektorých odborných lekárov, dokonca som sa dostal bezprotekčne na miesta, kde sa údajne bezprotekčne dostať nedá - chcem sa mu touto cestou ospravedlniť za nižšie uvedené slová na lekárov, ktoré som napísal pred dvoma rokmi - škoda len, že sú medzi lekármi aj lajdáci a darebáci, potom má človek veľké pokušenie, hádzať všetkých do jedneho vreca |
Počet príspevkov: 157 ~
Člen od: 20 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 05 október 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 september 2011 : 16:22:57
|
ti darebaci su vsade, aj v Cirkvi a tiez su tendencie nasledne vsetkych hadzat do jedneho vreca...
pre nas vzdy dobre, ak tych darebakov vcas odhalime. |
Aufer a nobis, quaésumus ,Domine, iniquitátes nostras; ut ad sancta sanctórum puris mereámur méntibus introíre. Amen |
Počet príspevkov: 408 ~
Člen od: 13 október 2009 ~
Posledná návšteva: 15 október 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|