Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Vykať či tykať?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: nova socialna encyklika papeza Benedikta XVI. Téma Next Topic: Hádanka
Strana: z 3

Slayer

Stav: offline

Odoslaný - 18 júl 2009 :  13:02:12  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
Zjavne nepoznate, pretoze ak si pozriete historiu tychto dvoch slov tak to ma daleko od tykane/vykania.

Pôvodne zaslal Tominko - 16 júl 2009 :  00:19:15

Historiu poznam. Slovensky semanticky posun pri zamene 2os. Pl. vznikol za takych okolnosti, ako v anglictine, francuzstine, cestine, latincine. Precitajte si Oxford History of English alebo nieco podobne. Pripadne odporucam este viac The Pronouns of Power and Solidarity od Browna a Gilmana.

Povodne zameno na oslovenie jednej osoby 'ty'/'thou' sa zacalo pouzivat len v neformalnom kontexte, ako to spominani autori oznacuju, pri osobach rovnakeho postavenia a solidarne. Ye a you sa v stredoveku casto zamienali (ako uvadza Oxford). Zameno you sa pouzivalo na ostatne pripady. Podobne aj nase zameno vy. Pripady su praveze velmi podobne. Nie je totiz vobec pravidlom, ze V vznika len zo zamena druhej osoby pluralu. Moze vzniknut z ineho zamena, napr. zamena tretej osoby, alebo moze vzniknut celkom nove zameno (span. Usted, pol. pan).

Inak nemozem nesuhlasit s Milanom.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 18 júl 2009 :  13:25:20  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
slayer, v slovenčine sa tiež kedysi onikalo.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 18 júl 2009 :  13:36:03  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
slayer, v slovenčine sa tiež kedysi onikalo.

Pôvodne zaslal Ales - 18 júl 2009 :  13:25:20

Ja viem. Aj to je jedna z foriem. V nemcine sa dnes pouziva zameno Sie, no kedysi sa pouzivalo Ihr. Je jedno z akeho zamena V vznikne, podstatne je to, ze ma ten charakter, ako som uvadzal.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 18 júl 2009 :  13:43:14  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ok, to ja len na doplnenie. ono sa onikalo aj vykalo zaroven. možno trepnem, ale cudzím sa vykalo a rodičom(a predkom všeobecne) onikalo

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 3 Previous Topic: nova socialna encyklika papeza Benedikta XVI. Téma Next Topic: Hádanka  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06