Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 Starokatolícka cirkev
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Katolici vs Protestantizmus Téma Next Topic: Ako sa správať k nekatolíkom?  

krestan

Stav: offline

Odoslaný - 15 jún 2009 :  11:39:48  Zobraziť profil  Pridať krestan do zoznamu priateľov
Pochválen buď Pán Ježiš Kristus!

Chcel by som sa spýtať, aký je názor Katolíckej cirkvi na Slovenskú (staro)katolícku cirkev vedenú arcibiskupom Bačínskym.

Majú apoštolskú sukcesiu a sú nezávislí na pápežovi, ktorého uznávajú ako "primus inter pares", odmietajú pápežskú neomylnosť, Filioque, majú dobrovoľný celibát kléru a príjmanie rozdávajú výlučne pod obojím.

Ja som síce rímskokatolík, ale na ich Cirkvi sa mi páči, že je autokefálna, t. j. nezávislá na Ríme.

Ich teológia je prakticky identická so svätým Pravoslavím a odmietajú novoty Západu (svätenie žien, požehnávanie homosexuálnych manželstiev...) a pridržiavajú sa nezmeneného učenia svätých 7 koncilov katolíckej Cirkvi.

Tak prečo ich Rímskokatolícka Cirkev (najmä Nitrianska diecéza) nechce akceptovať za ekumenických partnerov???
Veď príjmajú všetkých, aj protestantov, ktorí nemajú apoštolskú postupnosť a odmietajú ju, ako i eucharistiu... Tak prečo???

S pozdravom,
kresťan

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 15 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 08 júl 2009 Upozorniť moderátora 

Milan

Odoslaný - 15 jún 2009 :  13:23:09  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
... hmm ...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

lila

Odoslaný - 15 jún 2009 :  13:48:35  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
Našla som si o SKC stránku. V článku "Kto sme?" je veta:

V prípade stroskotania manželstva podľa praxe starej cirkvi je možnosť uzatvoriť nové zodpovedné manželstvo a pristupovať k sviatostiam.
http://www.slovenski-katolici.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=33

No a vidím tu jeden háčik. Pozri Bibliu Mk 10:

11 On im povedal: "Každý, kto prepustí svoju manželku a vezme si inú, dopúšťa sa voči nej cudzoložstva.
12 A ak ona prepustí svojho muža a vydá sa za iného, cudzoloží."

Cudzoložstvo je hriech. V stave hriechu sa môže prijať len sviatosť pokánia a krst. V podstate SKC necháva svojich veriacich v hriechu. Tak aj toto je možno jedným z tých dôvodov.

Ekuména - veľmi trpezlivý proces odborných teologických dialógov, ktoré skúmajú opodstatnenosť jestvujúcich rozdielov a to, aká miera rozdielnosti v učení cirkví je ešte únosná na to, aby cirkvi mohli napriek svojim rozdielom hovoriť o jednote.
To nie ja taká múdra stránka http://www.ekumena.sk

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 15 jún 2009 :  22:01:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Aj protestantizmus legalizuje rozvod a uzavretie noveho manzelstva a ekumenicky dialog sa s protestantizmom vedie
Inak taku definiciu ekumenizmu som este nepocul
Totalny nezmysel
Dovod je hned naporudzi
Ak je len jeden rozdiel v dogmatickej vieroucnej definicii , ako ju predklada Katolicka Cirkev o ziadnej jednote nemoze byt ani reci .
Mimochodom rozdiel medzi starokatolikmi a katolikmi je menesi ako medzi katolikmi a protestantami
Zeby v tomto pripade uz neplatila teza o nedokonalom spolocenstve s katolickou Cirkvou skrze platne vysluzeny krst ?
Zaujimave , zaujimave
Asi ta teza plati selektivne . Divne , veru divne .
Dovod je iny a ovela jednoduchsi

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

lila

Odoslaný - 15 jún 2009 :  22:20:40  Zobraziť profil  Pridať lila do zoznamu priateľov
napísala som možno

Chcela som sa urobiť "múdrou" . Našla som tam to o tom manželstve a napadlo mi, že to môže byť jeden z dôvodov.

A aký je teda ten dôvod? hmmm?

Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 365  ~  Člen od: 02 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 18 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 15 jún 2009 :  22:35:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Kedze toto forum je plne katolikov , ktori su odbornikmi na ekumenizmus a podobne vyplody II . Vk nechame tuto otazku zatial nezodpovedanu

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 15 jún 2009 :  22:45:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
Vychodiskove tezy su vsak tieto
Druhy VK definuje nedokonale spolocenstvo s katolickou Cirkvou nekatolikov skrze platne vysluzeny krst
Ak vychadzame z tejto tezy a pripustame , ze napriklad protestanti maju platne vysluzeny krst , musia ho mat platne vysluzeny aj ostatni nekatolici , ktori vyznaju krst , ako pred oddelenim od katolickej Cirkvi
Ked vezmeme do uvahy , kedy sa starokatolici sa oddelili od katolickej Cirkvi a preco , splnaju podmienku platnosti vysluzeneho krstu , ako to definuje II . VK
To znamena , ze podla tohto ucenia su starokatolici v nedokonalom spolocenstve s Katolickou Cirkvou a teda snaha o ekumenicky dialog by mala byt na rovnakej urovni ako s ostatnymi nekatolikmi

stefan

Odoslaný - 16 jún 2009 :  11:27:32  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Asi hlavná otázka bola tá, kde sa krestan pýta, že prečo starokatolíkov Rímskokatolícka Cirkev (najmä Nitrianska diecéza) nechce akceptovať za ekumenických partnerov? Takže asi by bolo treba preskúmať túto otázku.

Čo sa týka viery starokatolíkov, tak tu si myslím, že skutočne majú bližšie ku katolíckej cirkvi ako ku protestantom. A teda by pre nich malo byť aj jednoduchšie utvoriť plné spoločenstvo s katolíckou cirkvou.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

krestan

Odoslaný - 07 júl 2009 :  22:01:07  Zobraziť profil  Pridať krestan do zoznamu priateľov
Rozhodol som sa, že súc rímsky katolík, ale sypatizujúci s pravoslavím a tradičným starokatolíctvom, založím novú tému, kde stručne popíšem rodiely medzi rímsko katolíckou cirkvou a Starokatolíckou Cirkvou, resp. i pravoslavím.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 15 jún 2009  ~  Posledná návšteva: 08 júl 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Katolici vs Protestantizmus Téma Next Topic: Ako sa správať k nekatolíkom?  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06