|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 11:39:48
|
Pochválen buď Pán Ježiš Kristus!
Chcel by som sa spýtať, aký je názor Katolíckej cirkvi na Slovenskú (staro)katolícku cirkev vedenú arcibiskupom Bačínskym.
Majú apoštolskú sukcesiu a sú nezávislí na pápežovi, ktorého uznávajú ako "primus inter pares", odmietajú pápežskú neomylnosť, Filioque, majú dobrovoľný celibát kléru a príjmanie rozdávajú výlučne pod obojím.
Ja som síce rímskokatolík, ale na ich Cirkvi sa mi páči, že je autokefálna, t. j. nezávislá na Ríme.
Ich teológia je prakticky identická so svätým Pravoslavím a odmietajú novoty Západu (svätenie žien, požehnávanie homosexuálnych manželstiev...) a pridržiavajú sa nezmeneného učenia svätých 7 koncilov katolíckej Cirkvi.
Tak prečo ich Rímskokatolícka Cirkev (najmä Nitrianska diecéza) nechce akceptovať za ekumenických partnerov??? Veď príjmajú všetkých, aj protestantov, ktorí nemajú apoštolskú postupnosť a odmietajú ju, ako i eucharistiu... Tak prečo???
S pozdravom, kresťan
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3 ~
Člen od: 15 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 08 júl 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 13:23:09
|
... hmm ... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 13:48:35
|
Našla som si o SKC stránku. V článku "Kto sme?" je veta:
V prípade stroskotania manželstva podľa praxe starej cirkvi je možnosť uzatvoriť nové zodpovedné manželstvo a pristupovať k sviatostiam. http://www.slovenski-katolici.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=33
No a vidím tu jeden háčik. Pozri Bibliu Mk 10:
11 On im povedal: "Každý, kto prepustí svoju manželku a vezme si inú, dopúšťa sa voči nej cudzoložstva. 12 A ak ona prepustí svojho muža a vydá sa za iného, cudzoloží." Cudzoložstvo je hriech. V stave hriechu sa môže prijať len sviatosť pokánia a krst. V podstate SKC necháva svojich veriacich v hriechu. Tak aj toto je možno jedným z tých dôvodov.
Ekuména - veľmi trpezlivý proces odborných teologických dialógov, ktoré skúmajú opodstatnenosť jestvujúcich rozdielov a to, aká miera rozdielnosti v učení cirkví je ešte únosná na to, aby cirkvi mohli napriek svojim rozdielom hovoriť o jednote. To nie ja taká múdra stránka http://www.ekumena.sk
|
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 22:01:23
|
Aj protestantizmus legalizuje rozvod a uzavretie noveho manzelstva a ekumenicky dialog sa s protestantizmom vedie Inak taku definiciu ekumenizmu som este nepocul Totalny nezmysel Dovod je hned naporudzi Ak je len jeden rozdiel v dogmatickej vieroucnej definicii , ako ju predklada Katolicka Cirkev o ziadnej jednote nemoze byt ani reci . Mimochodom rozdiel medzi starokatolikmi a katolikmi je menesi ako medzi katolikmi a protestantami Zeby v tomto pripade uz neplatila teza o nedokonalom spolocenstve s katolickou Cirkvou skrze platne vysluzeny krst ? Zaujimave , zaujimave Asi ta teza plati selektivne . Divne , veru divne . Dovod je iny a ovela jednoduchsi
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 22:20:40
|
napísala som možno
Chcela som sa urobiť "múdrou" . Našla som tam to o tom manželstve a napadlo mi, že to môže byť jeden z dôvodov.
A aký je teda ten dôvod? hmmm?
|
Pridŕžajme sa Božej vôle. Ona nech je našou hviezdou, ktorou sa riadime počas tejto plavby. Takto určite zakotvíme v správnom prístave. |
Počet príspevkov: 365 ~
Člen od: 02 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 18 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 22:35:39
|
Kedze toto forum je plne katolikov , ktori su odbornikmi na ekumenizmus a podobne vyplody II . Vk nechame tuto otazku zatial nezodpovedanu |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 15 jún 2009 : 22:45:28
|
Vychodiskove tezy su vsak tieto Druhy VK definuje nedokonale spolocenstvo s katolickou Cirkvou nekatolikov skrze platne vysluzeny krst Ak vychadzame z tejto tezy a pripustame , ze napriklad protestanti maju platne vysluzeny krst , musia ho mat platne vysluzeny aj ostatni nekatolici , ktori vyznaju krst , ako pred oddelenim od katolickej Cirkvi Ked vezmeme do uvahy , kedy sa starokatolici sa oddelili od katolickej Cirkvi a preco , splnaju podmienku platnosti vysluzeneho krstu , ako to definuje II . VK To znamena , ze podla tohto ucenia su starokatolici v nedokonalom spolocenstve s Katolickou Cirkvou a teda snaha o ekumenicky dialog by mala byt na rovnakej urovni ako s ostatnymi nekatolikmi
|
|
|
|
Odoslaný - 16 jún 2009 : 11:27:32
|
Asi hlavná otázka bola tá, kde sa krestan pýta, že prečo starokatolíkov Rímskokatolícka Cirkev (najmä Nitrianska diecéza) nechce akceptovať za ekumenických partnerov? Takže asi by bolo treba preskúmať túto otázku.
Čo sa týka viery starokatolíkov, tak tu si myslím, že skutočne majú bližšie ku katolíckej cirkvi ako ku protestantom. A teda by pre nich malo byť aj jednoduchšie utvoriť plné spoločenstvo s katolíckou cirkvou. |
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 júl 2009 : 22:01:07
|
Rozhodol som sa, že súc rímsky katolík, ale sypatizujúci s pravoslavím a tradičným starokatolíctvom, založím novú tému, kde stručne popíšem rodiely medzi rímsko katolíckou cirkvou a Starokatolíckou Cirkvou, resp. i pravoslavím.
|
Počet príspevkov: 3 ~
Člen od: 15 jún 2009 ~
Posledná návšteva: 08 júl 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|