Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Operácia Rabat: Dal Hitler príkaz k únosu pápeža?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Brigitine otázky Téma Next Topic: Mam typ, kam sa ist hadat
Strana: z 2

Morphee

Stav: offline

Odoslaný - 04 február 2005 :  11:18:26  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Vatikán - Nacistický diktátor Adolf Hitler dal jednému zo svojich generálov rozkaz na únos pápeža Pia XII. počas nemeckej okupácie severného Talianska, píše taliansky katolícky denník Avvenire.

Avvenire, denník ktorý vlastní Konferencia rímskych katolíckych biskupov, 15. januára 2005 publikoval detaily neuskutočneného únosu pápeža počas nemeckej okupácie severného Talianska. Podľa denníka sa Hitler obával, že by pápež mohol prekážať jeho plánom na ovládnutie sveta. Diktátor chcel časom odstrániť kresťanstvo a nahradiť ho vlastným náboženstvom s prvkami germánskych rituálov a nacistickej ideológie.

Podľa Avvenire mal plán únosu pápeža krycie označenie "Operácia Rabat" a bol plánovaný na rok 1943. Nebol však nikdy uskutočnený z bližšie nešpecifikovaných dôvodov. Avšak v roku 1944, krátko pred tým, než nemecké vojská opustili Rím, SS-Obergruppenführer a Generál SS Karl Friedrich Otto Wolff, hlavný šéf okupačných nemeckých vojsk v Taliansku, dostal Hitlerov príkaz na zajatie a únos pápeža. Wolff sa vrátil do Ríma (zo stretnutia s Hitlerom v Nemecku) a dohodol si audienciu u Pia XII. Do Vatikánu prišiel v civilných šatoch počas noci. Podľa Avvenire, Wolff pápeža o pláne únosu informoval a ubezpečil ho, že nemá v úmysle Hitlerove nariadenie uskutočniť, ale napriek tomu pontificenta varoval, “pretože situácia (v Ríme) bola zmätená a veľmi nebezpečná.” Podľa denníka Avvenire, Wolff prezradil podrobnosti plánu pred jeho smrťou v Nemecku oficiálnej cirkevnej inštitúcii pre zozbieravanie podkladov, ktoré by mohli poslúžiť úsiliu uznať pápeža Pia XII. svätým.

Prevzaté z http://cnn.netscape.cnn.com, pôvodný oveľa rozsiahlejší článok je na www.avvenire.it - v taliančine.

Informáciu o tom, že Hitler v slabej chvíľke spomínal niečo v tom zmysle, že Piuska nechá zatknúť som objavila vo viacerých zdrojoch, ALE nikde sa neuvádzalo, že taký príkaz Hitler skutočne vydal a dokonca bol vypracovaný aj plán na prevedenie operácie Rabat. Viete mi o tejto udalosti povedať niečo viac? Ďakujem.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora 

Marcelllooo

Odoslaný - 04 február 2005 :  11:36:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ahoj Morphee. Neda ti to spavat, co? Zub pochybnosti nahlodal tvoje povodne pevne presvedcenie?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 04 február 2005 :  11:37:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Ja žiaľ o tom neviem nič, možno moji ďalší spoluprispievatelia niečo budú vedieť.
Ale môžem odporučiť www.christnet.sk a tam v diskusiách sa na to opýtať. Prispievajú tam aj ľudia, čo sa v histórii vyznajú...
A daj, prosím vedieť, ako to dopadlo.

Prajem vsetko dobré, Morphee!

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 04 február 2005 :  12:37:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
GMK: To vieš, furt som si myslela, že viem o tejto téme všetko podstatné a zrazu - ajhľa, Piuska chceli uniesť. Inak máš pravdu, nemôžem takmer kvôli tomu spať. Presne tak, ako som nemohla spať kvôli Kúnovým vojskám na Slovensku... Je to strašné.

Veritas: Jááááj, keby ste vy vedeli, kde všade som to už poslala... forum.valka.cz, forum.ritterkreuz.cz, aj na christ-net.sk a nikto mi neodpisuje nič konkrétne, zatiaľ.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 04 február 2005 :  12:48:37  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
To vieš, furt som si myslela, že viem o tejto téme všetko podstatné a zrazu - ajhľa, Piuska chceli uniesť.
A ked ti to GMK hovorili... To bolo reci...

Zda sa, ze GMK zase raz nastartoval procesy nepokoja sebazdokonalenia.

Inak máš pravdu, nemôžem takmer kvôli tomu spať. Presne tak, ako som nemohla spať kvôli Kúnovým vojskám na Slovensku... Je to strašné.
Ááano_, je to pribeh uplne strasny.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 04 február 2005 :  13:00:36  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Ale GMK musia pochopiť, že mi ponúkli spravú o troch vetách zo zdroja www.bleskovky.sk. To ma ospravedlňuje. Mimochodom, zatiaľ nemám potvrdené, že sa jedná o pravdivú udalosť. Ja sa stále prikláňam k tomu, že si to Wolff celé vymyslel, aby sa po vojne vyhol šibenici.

Počet príspevkov: 720  ~  Člen od: 04 február 2005  ~  Posledná návšteva: 09 jún 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

veritas

Odoslaný - 04 február 2005 :  13:05:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: veritas  Odoslať ICQ správu pre: veritas  Pridať veritas do zoznamu priateľov
Môj názor a dojem je zatiaľ taký, že je to vymyslené... (podľa toho, čo mi Google vyhodilo...)
Morphee a odkedy je tá správa v obehu...?

2Pt 1,20 | Sir 28,15 | Mt 18,15-22
Autor bol od roku 2001 animátorom a pomocníkom vo farnosti Bratislava-Rača, pracoval v oblasti výpočtovej techniky. Od roku 2006 študuje katolícku teológiu. Je praktizujúcim kresťanom-katolíkom. Internetové stránky autora: www.trobon.org. Pane, ja viem, že za veľa nestojím, ale Ty vieš, ako veľmi Ťa milujem!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2806  ~  Člen od: 11 august 2004  ~  Posledná návšteva: 22 február 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 04 február 2005 :  13:27:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Správa je v obehu od 15. januára 2005. ALE Wolff to údajne povedal ešte pred smrťou a to bolo v roku 1984. Teraz sa to údajne vytiahlo, lebo sa vo Vatikáne údajne chystá action a Piusko by sa mal údajne pýšiť titulom sv. in memoriam, ako ináč. Lenže napr. TKKBS túto správu nepriniesla, čo ma najviac metie. Obyčajne na takéto správy chodím k nim na web a teraz som tam myslím k dátum 16.-17. január 2005 našla síce článok o Piuskovi, ale o Wolffovi v ňom nebolo ani slovo.

Morphee

Odoslaný - 04 február 2005 :  13:49:01  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Ha! Konečne nové info! Údajne Wolff o svojom príkaze od Hitlera informoval ešte aj nejakých spojeneckých agentov (teda zrejme ešte počas vojny)... Tak sa mi vidí, že nakoniec nevysvätia Piusa, ale Wolffa...

Mato

Odoslaný - 04 február 2005 :  15:58:09  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Ja o tom nic neviem a pravdu povediac, ani ma to velmi nezaujima.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 04 február 2005 :  16:48:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
A...?

Marcelllooo

Odoslaný - 05 február 2005 :  01:40:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ale GMK musia pochopiť, že mi ponúkli spravú o troch vetách zo zdroja www.bleskovky.sk. To ma ospravedlňuje.
To mas pravdu. Skutocne ta to ciastocne ospravedlnuje, lebo to nie je doveryhodny zdroj.

Avsak, takato informacia zaznela, a ty, kedze sa o veci chces dozvediet viac, mala si zistovat, a nie hadat sa s GMK.

Mimochodom, zatiaľ nemám potvrdené, že sa jedná o pravdivú udalosť.
Ano, to je tiez mozne. Ale: 'Ha! Konečne nové info! Údajne Wolff o svojom príkaze od Hitlera informoval ešte aj nejakých spojeneckých agentov (teda zrejme ešte počas vojny)... Tak sa mi vidí, že nakoniec nevysvätia Piusa, ale Wolffa...'

Morphee

Odoslaný - 05 február 2005 :  17:12:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Moja teória (ničím nepotvrdená):

Wolff, ako najvyšší veliteľ nemeckých vojsk v severnom Taliansku a Himmlerova pravá ruka, mal prehľad o celkovej situácii Nemecka. Spojenci sa úspešne vylodili na Sicílii a ešte úspešnejšie postupovali hore. Vedel, ako Nemecko stojí aj na iných frontoch (padol plán vylodenia v Británii, zlyhal AfrikaKorps a Paulusova 6. armáda pri Stalingrade, na Balkáne operovali početné partizánske skupiny podporované Spojencami a očakávalo sa vylodenie na západe) a tak začal pomaly pomýšľať na svoju budúcnosť. Navyše vo Wehrmachte sa začali ozývať opozične naladené hlasy. Nemecko sa rútilo do záhuby a každý inteligentnejší dôstojník to pochopil. Wolffovi zostávalo niekoľko možností – buď verne stáť pri Hitlerovi a spolu s ním aj verne zomrieť, vstúpiť do opozície, čím by sa však reálne ohrozil, alebo vyčkávať a v prípade ohrozenia rýchlo prejsť na víťaznú stranu. Wolff si zvolil vyčkávanie.

Hitler sa svojim spolupracovníkom netajil megalomanskými plánmi, z ktorých však väčšina nebola nikdy uskutočnená a ani Hitler im nepripisoval veľkú dôležitosť. Jednou z takýchto úvah bol aj plán únosu pápeža. To prišlo Wolffovi vhod a rozhodol sa nejakým tým ľudomilným gestom učičíkať Spojencov a ochrániť sa od prípadnej šibenice, keďže mu muselo byť jasné, že Nemci v Taliansku skončili, akonáhle sa tam Spojenci vylodili.

Po návrate z Nemecka, kde sa stretol s Hitlerom a kde podľa jeho tvrdenia obdržal od vodcu ultimátum na únos pápeža (v skutočnosti tam kľudne mohol byť len kvôli referovaniu o stave v Taliansku) si dohodol audienciu u Pia v Ríme (10. máj 1944). Počas nej postrašil pápeža Hitlerovým príkazom na únos a vzápätí ho upokojil tvrdením, že on nič také neurobí, nakoľko je – zrejme – verný katolík. No a potom už len počkal na Spojencov, ktorým kapituloval 13. mája 1944 v Bolzane (Taliansko). Teda len 3 dni po jeho návšteve u pápeža.

Ak by skutočne mal Wolff príkaz od Hitlera k únosu pápeža a on sám by ho nechcel vykonať, ešte nemal dôvod vešať to Piovi na nos. Jednoducho by tento príkaz nesplnil a hotovo. Lenže pre Wolffa bolo bytostne dôležité, aby pápež vedel, komu má po vojne poďakovať za život. Potreboval niečo, čím by mohol pred vojenským tribunálom šermovať na svoju obhajobu. Je teda celkom reálne, že si celú historku s priamym príkazom od Hitlera len vymyslel na základe Hitlerových úvah. Potom už stačilo len prísť do Vatikánu, posťažovať sa Piuskovi a nechať sa zajať Spojencami – slučku mal z krku dole.

Morphee

Odoslaný - 06 február 2005 :  14:57:27  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
http://www.blumental.sk/casopis/rok_2000/12-2000/cl14.htm

Podpísaný pod článkom je (c) J. H. Mohol by autor zareagovať na tento príspevok?

Povedala Morphee, nech je živá, zdravá a svieža na veky vekov.

Marcelllooo

Odoslaný - 06 február 2005 :  22:42:25  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Moja teória (ničím nepotvrdená)

Tak som trosku uvazoval. Vsimnime si, ako sa postupovalo zufalo a zbesilo v Berline. Situacia jasna, napriek tomu Hitler do posledneho dychu chrli sialene, zufale, besne a hlavne zbyocne rozkazy. Do posledneho muza. Deti poslane so zbranou do ulic, proti americkycm profesionalom.

V takomto svetle vyznieva prikaz na pomstu papezovi, ktory Hitlerovi ozaj spravil par nepeknych veci je nielen realna, ale priam pravdepodobna...

Morphee

Odoslaný - 07 február 2005 :  07:20:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Ako chcel Hitler uniesť pápeža

15. januára 2005 obletela svet šokujúca správa - Adolf Hitler chcel uniesť pápeža. Aby bolo všetkým jasné, tak pod slovom pápež sa nemyslí Ján Pavol II., ale Pius XII. To je ten vysoký s dlhým nosom, ktorý Vatikánu šéfoval od roku 1939 po rok 1958. Správu do sveta vypustil taliansky katolícky denník Avvenire a následne sa jej chopili všetky svetové tlačové agentúry a túto informáciu ako úplne nové šokujúce odhalenie priniesli svojim čitateľom. Nakoniec sa pravda ukázalo, že informácia je stará najmenej 21 rokov, lebo presne toľko rokov ubehlo od smrti jej hlavného aktéra. Tým matematicky zdatnejším je už jasné, že nie je reč o Piovi a ani o Hitlerovi, ale o treťom mužovi, ktorý s celým príbehom vyšiel na svetlo sveta. Tým mužom je - a teraz pozor, lebo jeho meno a tituly mi zaberú minimálne jeden celý riadok - SS-Obergruppenführer a Generál SS Karl Friedrich Otto Wolff, ktorý šéfoval nemeckým okupačným jednotkám v severnom Taliansku.

Jeho svätosť SS Wolff údajne dostal od Jeho svätosti NSDAP Hitlera priamy príkaz na zajatie a únos Jeho svätosti pápeža ešte v roku 1943, po nemeckej okupácii severného Talianska. Dôvod bol celkom prostý, Vatikán bol ďaleko a Hitler si iste uvedomil, že by nebolo vôbec na škodu, ak by mal Jeho svätosť Pia u seba doma. Jednak mu zrejme ostala nejaká voľná vytrína a jednak by to na spoveď nemal tak ďaleko. Zlé jazyky tvrdia, že chcel Spojencov uneseným pápežom nedajbože vydierať. Na súdruha Stalina by tým iste urobil hlboký dojem. Nuž aj zlé jazyky si musia uvedomiť, že je to - ako sa v odborných kruhoch hovorieva - číro čistá hovadina. Lenže Wolff - ako úprimný a z celého srdca veriaci katolík - po celý rok toto nariadenie ignoroval. Uznajte, načo by sa aj zaťažoval s jeho plnením, veď mu ho udelil len obyčajný Hitler, ktorý bol iba hlavou nacistického Nemecka a vrchným veliteľom všetkých ozbrojených zložiek v krajine. Pravda, až do chvíle, kedy nemecký Siegfried Wolffa nepritlačil na svoj pracovný stôl a nezamával mu päsťou pred očami: "Aber, aber, herr Wolff, pozrite sa do kalendára. Už tu máme rok 1944 a pápež ešte stále nie je v Nemecku! Ako si to predstavujete?! Kedy sa mám scheisse kvôli vám vyspovedať?!" A tak wolf so zveseným chvostom poslušne odprášil späť do Talianska, aby sa zhostil svojej nemilej úlohy. Dohodol si audienciu u Pia a ako tak kráčal chladnými chodbami pápežského paláca, odrazu sa stal zázrak - zostúpil na neho Duch Svätý a vyjavil mu riešenie jeho problému: "Choď, povedz pápežovi o tvojom príkaze a potom sa vzdaj do rúk Spojencom." A tak sa stalo. Wolff vyrozprával Piovi celý svoj životný príbeh a pápež sa vraj neubránil slzám dojatia. Potom si spolu pripili omšovým a nadránom, keď Pius navrhol modlenie "Aniel pána", sa generál radšej odobral na svoje veliteľstvo v Bolzane, kde presne podľa zjavenia Ducha Svätého podpísal Spojencom kapituláciu svojich jednotiek v Taliansku.

A keďže - ako iste sami uznáte - sa stal zázrak a Wolffovi sa zjavil Duch Svätý, Pius XII. musí byť povýšený z rádu obyčajných smrteľníkov a musí mu byť udelený titul sv. Rovnakým titulom by mal byť odmenený aj generál SS Karl Wolff, pretože zachránil pápežovi život a vôbec pritom nemyslel na svoju budúcnosť po porážke Nemecka.

Vysvetlivky:

Úplene šialené príkazy vydával Hitler v roku 1945 v bunkry pod Reichstagom. V rokoch 1943-44 to bolo relatívne dobré, hoci pravda hlavne jeho vinou Nemecko urobilo vážne vojenské chyby, ktoré Spojencom uľahčili cestu k Berlínu.

Je potrebné sa spýtať, na čo by Hitler unášal pápeža? Na http://forum.ritterkreuz.cz som sa stretla s názorom, že tým chcel vydierať Spojencov. To mi však pripadá absolútne zbytočné. S určitosťou viem povedať, že Stalina by tým určite dojal k slzám. Nekompromisného Churchilla alebo Roosevelta by neprinútil k ničomu a skutočne neviem, ako by tento krok Goebbels obhájil pre nemeckou veriacou pospolitosťou, alebo v okupovaných krajinách. Takýmto činom by si Hitler iba uškodil a bol si toho vedomí. Viď zatýkanie Židov v Ríme. Keď Pacelli postrašil verejným protestom, Nemci sa rýchlo stiahli. To bolo v roku 1943. Tu vidno, ako sa nemecká zahraničná politika bála, že by pápež porušil svoju nestrannosť a verejne sa pripojil na stranu Spojencov. Ak by sa ho Hitler pokúsil zajať, prakticky by nad sebou urobil kríž. Takže celý tento plán s únosom sa mi zdá príliš nezmyselný na to, aby o ňom mohol aj čo i len taký blázon akým bol Adolf Hitler uvažovať vážne.

Marcelllooo

Odoslaný - 07 február 2005 :  09:13:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Cely pribeh u teba zacina od konca, Morphee: Takže celý tento plán s únosom sa mi zdá príliš nezmyselný na to, aby o ňom mohol aj čo i len taký blázon akým bol Adolf Hitler uvažovať vážne.

To je tvoje vychodisko, ktore sa snazis obhajit. CHapem ho a myslim si, ze je akceptovatelne.

Nic to nemeni na skutocnosti, ze, a 2.svetovej vojny sa to tyka obzvlast, ze skutocnost je casto prekvapujucejsia, nez by sa na prvy pohlad zdalo.

Korrak

Odoslaný - 07 február 2005 :  10:08:54  Zobraziť profil  Pridať Korrak do zoznamu priateľov
Čau, GMK. Už ti skončila exkomunikace?

Počet príspevkov: 758  ~  Člen od: 03 január 2005  ~  Posledná návšteva: 04 apríl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 07 február 2005 :  10:17:51  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Čau, GMK. Už ti skončila exkomunikace?
Ááano_. GMK ma dokonca aj svoju vlatnu temu" http://www.blumental.sk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=234

Korrak

Odoslaný - 07 február 2005 :  10:39:06  Zobraziť profil  Pridať Korrak do zoznamu priateľov
Už jsem to všecko prolítnul. Ale zatím musím končit. Objevím se až večer.

Počet príspevkov: 758  ~  Člen od: 03 január 2005  ~  Posledná návšteva: 04 apríl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 07 február 2005 :  10:44:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Nô, snažím sa popukázať na to, že Wolff si takýmto spôsobom (pre esesákov typickým) zachraňoval kožu. Neskôr robil podobné veci aj napr. jeho šéf Himmler, ktorý nechal zastaviť transport Židov v nádeji, že ho Spojenci omilostia. Navyše Wolff mi je nesympatický, nakoľko to bol Himmlerov poskok. Navyše svojho času sa na brutalitu talianskych jednotiek SS sťažoval aj maršal Rommel, ktorý je spolu s Piuskom a Canarisom mojou obľúbenou postavou 2. svetovej vojny.

Hitler mohol o únose hovoriť, mohol ho plánovať, ALE nedal k jeho uskutočneniu priamy príkaz, pretože vedel, že je to somarina, ktorú by si mohol dovoliť za iných okolností. Teda nie v čase, kedy nemecké vojská ustupovali na všetkých frontoch. Ak by takýto príkaz dal, určite by požadoval jeho splnenie. Teda ozaj netuším, ako by sa z toho mohol Wolff celý rok vykrúcať. Navyše Guido Knopp v knihe "Vatikán - moc pápežov" priamo píše, že k ničomu nedošlo, že to zostalo len v rovine Hitlerových úvah. Knopp síce nie je historik, ale žurnalista, no jeho práca sa mi pozdáva. No a za ďalšie, v Bletovej skrátenej verzii "Pius XII. a druhá svetová vojna podľa vatikánskych archívov" sa o Wolffovi vôbec nepíše. A podľa mňa sa jedná o dosť závažnú informáciu na to, aby si našla v knihe miesto a ak sa tam nedostala, asi bol na to dôvod.

Ale aj tak by ma zaujímali podrobnosti tohto "únosu". Na www.blumental.sk som narazila na článok, kde sa o tejto udalosti trochen píše. Takže predpokladám, že autor občas zájde aj na fórum a ak nájde tento príspevok, zareaguje naň. Inak, ak sa tu nachádza niekto, kto vie taliansky, celkom by mi urobil radosť, ak by mi preložil pôvodnú správu z www.avvenire.it. (Okrem iného by urobil aj dobrý skutok! )

Marcelllooo

Odoslaný - 07 február 2005 :  11:35:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Nô, snažím sa popukázať na to, že Wolff si takýmto spôsobom (pre esesákov typickým) zachraňoval kožu. Neskôr robil podobné veci aj napr. jeho šéf Himmler, ktorý nechal zastaviť transport Židov v nádeji, že ho Spojenci omilostia. Navyše Wolff mi je nesympatický, nakoľko to bol Himmlerov poskok.
Si si ista, ze toto nie je ten dovod, preco neveris? A to vsetko ostatne len dodatocne podporne indicie?

Morphee

Odoslaný - 07 február 2005 :  12:00:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Neviem, čo konkrétne je mojím hlavným dôvodom. Wolff bol vysokopostavený esesák a teda z môjho uhla pohľadu absolutne nedôverihodná osoba. Ak sa celá správa o únose opiera len a len o jeho výpoveď, tak tomu jednoducho neverím. Ak to potvrdí nejaký dokument, prípadne ak to potvrdil samotný Pius (s ním predsa hovoril). Alebo ak Spojenci zachytili Hitlerov príkaz Wolffovi (čo ale nepredpokladám, pretože mu ho povedal osobne a nepoužil Enigmu), tak potom budem Wolffovi veriť. No a hlavne, operácii Rabat chýba nejaký konkrétny zmysel, čo tiež stavia celú správu o nej do pochybného svetla. Hitler chcel uniesť pápeža, hurá, hurá, ale prečo by to robil???

anonym1

Odoslaný - 21 február 2005 :  00:41:20  Zobraziť profil  Pridať anonym1 do zoznamu priateľov
Po precitani tejto celej temy ma napada iba jedna otazka? Morphee co beries? Musi to byt riadne silne.

Počet príspevkov: 51  ~  Člen od: 02 december 2003  ~  Posledná návšteva: 09 apríl 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Morphee

Odoslaný - 21 február 2005 :  09:51:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Neberiem nič, mám to vrodené. Ale, celkom som nepochopila, na čo vlastne narážate (?). Mne sa zdá, že zatiaľ komunikujem v medziach normality a tiež téma, ktorá ma zaujíma je - akoby som to - normálna.

Morphee

Odoslaný - 21 február 2005 :  10:25:53  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Morphee  Pridať Morphee do zoznamu priateľov
Ále musím vám niečo prezradiť. Dnes ráno som si v originálnom texte z www.avvenire.it, ktorý mi preložil istý talianofilný gazda spolu s jeho bratom : (tak sa prosím volá, nemajte ma za blázna ) - za čo im velice moc ďakujem - prečítala, že Wolff prezradil, ako chceli Piuska uniesť. Údajne ho mali oslobodiť esesáci pred fingovaným partizánskym útokom na Vatikán... už len ostáva otázka, kto by tomu veril.
Bolo mi totižto zjavené, že Eugénio si udržiaval nejaké tie kontakty aj s podzemím v Taliansku, takže on by udychčanému esesákovi, ktorý by vtrhol jednej noci '43 do jeho káplnky so samopalom v ruke, veril asi tak, ako ja verím v zmŕtvychvstanie. Nič by mu to však, prirodzene, nepomohlo. Mohol by ho skúsiť pofrckať svätenou vodou, ale v tomto prípade som skôr skeptická. Predsa len, MP40 je MP40.
Takže takýmto spôsobom chceli Piuska dopraviť až hen do Lichtenštajnu... a tam ho uväzniť v nejakom zámku. Stále mi však uniká, ako by týmto krokom Hitler zničil RKC - čo bolo polla Avvenire hlavným dôvodom tohto dobrodružného plánu?

Strana: z 2 Previous Topic: Brigitine otázky Téma Next Topic: Mam typ, kam sa ist hadat  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06