Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Podriadenost zeny muzovi |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 04 máj 2009 : 22:31:25
|
citácia: Niekoľko článkov k podriadenosti ženy voči mužovi. PIUS XI. Encyklika Casti Connubii o kresťanskom manželstve, v ktorej sa píše: "Domáca hierarchia. Stupeň poddanosti manželky manželovi sa môže meniť podľa rozdielnosti osôb, miesta i časov, ba, ak neplní riadne svoju povinnosť, žena ho má vo vedení rodiny zastúpiť. Ale nikdy a nikde nieje dovolené rozvrátiť alebo naštrbiť podstatné zloženie rodiny a jej Bohom pevne stanovený a potvrdený hlavný zákon." Pôvodne zaslal zrno - 11 apríl 2009 : 17:19:31
Ano, to vtedy ked je napr. muz opilec. A ked uz to vyberas tak k tomu patri aj toto:
encyklika Casti connubii:
„V rodinnom spoločenstve, ktorého pevným putom je láska, … musí zavládnuť „poriadok lásky“, ako to nazýva sv. Augustín. Tento poriadok v sebe zahŕňa nadriadenosť muža nad manželkou a deťmi a pohotovú a ochotnú poddanosť a poslušnosť manželkinu, ako to doporučuje apoštol Pavol v Ef. 5, 22-23.
Avšak táto poslušnosť nepopiera a neodníma slobodu, ktorá plným právom prináleží žene, ako vzhľadom na dôstojnosť ľudskej osoby, tak vzhľadom na vznešenú úlohu manželky, matky a spoločníčky; ani jej nenariaďuje, aby poslúchala akékoľvek mužove chúťky, keby snáď boli nezmyselné alebo sa priečili dôstojnosti manželky; ani konečne neučí, že by manželka mala byť prirovnávaná k osobám neplnoprávnym, ktorým sa nedovoľuje pre nedostatok zrelšieho úsudku alebo pre životnú neskúsenosť, aby smeli slobodne užívať svoje práva. Zakazuje však tú prehnanú ľubovôľu, ktorá sa nestará o prospech rodiny. Zakazuje oddeľovať v tomto tele rodiny srdce od hlavy, pretože by to bolo krajným nebezpečenstvom ku skaze a nesmiernej škode celého tela. Pretože pokiaľ je muž hlavou, žena je srdcom, a ak mužovi náleží prvenstvo v riadení, žena právom smie a musí požadovať pre seba ako svoj podiel prvenstvo v láske. Toto je základný zákon rodinného zriadenia, Bohom ustanovený a potvrdený. |
|
|
|
Odoslaný - 04 máj 2009 : 22:38:58
|
Vidiet ze som tu dlho nebol. Milan je zarytý ateista a antimoralista a Zrno zasa slaboch, ktory sa chce zbavit svojej zodpovednosti ako hlava rodiny. No zbytocna namaha, priatelia, dokument, ktory som uviedol stale plati, je sucastou pokladu viery - depositum fidei, a tym je nadradeny aj akymkolvek omylnym pastoralkam z 2VK, a hlavne ich nespravnym vysvetlovackam a davanim do rozporu s tradicnym a neomylnym ucenim cirkvi, ktore tu mame od apostolov, a ktori boli od omylu chraneni Duchom Svatym. A ako apostol hovori, nech je prekliaty hoci aj aniel z neba, keby hlasal nieco ine nez on. |
|
|
|
Odoslaný - 04 máj 2009 : 23:02:07
|
bety, Juja:
citácia: akosi mi tu chyba opat spomenutie aj muzovej podriadenosti. btw. pocul si o hnutí Nazaret? poznam viacere rodiny ktore boli clenmi a v ktorych to prave pre vyzadovanu podriadenost zeny nefungovalo.
To je nepravda, nefungovalo to predovsetkym preto, lebo hnutie Nazaret malo sektarske maniere. Podriadenost zeny muzovi tu bola po cele dejiny cirkvi a fungovalo to, praveze dnes to nefunguje v modernych rodinach kde to uz nie je, manzelstva kolabuju a rozvadza sa to len taka radost... No kde maju to tradicne manzelstvo, tam to krasne klape, pokial muz nie je nejaky opilec a pod.
Ako jeden knaz povedal, rodina je ako lod, a na lodi moze byt iba jeden kapitan, ak by boli dvaja rovni kapitani, takej lodi vazne hrozi ztroskotanie. A dalej - som rovnocenny clovek ako kapitan lode, no to ma nijako nezbavuje povinnosti byt mu na lodi podriadeny. A tak je to presne aj v rodine.
|
|
|
|
Odoslaný - 04 máj 2009 : 23:18:47
|
pierre total suhlas s posledným prispevkom. niekde sa "podriadenost", "rovnocenost" akosi zle chapu a vieme kde to potom vedie - iba k pýche a k problemom.
aj ked treba dodať, ťže na to aby žena bola podriadena mužovi, musi byť muž zaroven podriadený Bohu. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 máj 2009 : 23:25:49
|
Alesko: citácia: na to aby žena bola podriadena mužovi, musi byť muž zaroven podriadený Bohu.
Ano. Hierarchia je: Boh – muz – zena - dieta.
Bety: citácia: pre mna v mojom manželstve je dôležitý dialog a vzajomna dohoda.
V poriadku, mila Bety, ale ak sa nahodou nedohodnete, pamataj, ze je to na tebe aby si ustupila. Nechaj svojmu milemu muzovi to vodcovstvo
|
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 01:31:59
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 06:26:03
|
Pozeram, ze tu nas ateista a antimoralista za ten cas, co som bol prec, nejako zdivel. I v teme vedla pluje na nasu cirkev vseliake spinave polopravdy a nepravdy ako besny, hmm... Takze hovoris zeby si chcel bananik, ci co? |
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 19:41:55
|
- kde v teme vedla ? ty katolicky gauner |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 21:51:16
|
V tej, kde okrem ineho s prehladom napises, ze Cirkev hajlovala.
Okrem toho, ze to nie je pravda, je to znova podrypavanie a znova porusenie pravidiel. A tie nie je mozne porusovat donekonecna.
Skutocne sa prosim znova zamysli, co je cielom Tvojho prispievania do tohoto fora a ci je Tvoj umysel v sulade s pravidlami a duchom fora... |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 22:43:51
|
citácia: Zrno zasa slaboch, ktory sa chce zbavit svojej zodpovednosti ako hlava rodiny. No zbytocna namaha, priatelia, dokument, ktory som uviedol stale plati, je sucastou pokladu viery - depositum fidei, a tym je nadradeny aj akymkolvek omylnym pastoralkam z 2VK, a hlavne ich nespravnym vysvetlovackam a davanim do rozporu s tradicnym a neomylnym ucenim cirkvi, ktore tu mame od apostolov, a ktori boli od omylu chraneni Duchom Svatym. A ako apostol hovori, nech je prekliaty hoci aj aniel z neba, keby hlasal nieco ine nez on. Pierre, aj svätý Peter bol slaboch a nevyčítal mu to ani Ježiš a tak táto výčitka na moju slabosť je pre mňa bezpredmetná. Ježiš nežiada aby som nikdy nesmel byť slabí, ale žiada aby som vstal a nasledoval ho. Moja slabosť v očiach ľudí nech sa stane mojou silou v očiach Božích. Odmietavý postoj voči 2VK je istý prejav neposlušnosti a to nech si zodpovie pred Bohom každý sám. Pápež ako nasledovník apoštola sv. Petra a námestník Ježiša Krista je tiež chránený Duchom svätým a jeho slovo má rovnakú hodnotu a moc ako malo slovo apoštola sv. Pavla.
Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. |
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
Počet príspevkov: 1221 ~
Člen od: 26 september 2008 ~
Posledná návšteva: 09 január 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 máj 2009 : 23:50:58
|
citácia: V tej, kde okrem ineho s prehladom napises, ze Cirkev hajlovala. Okrem toho, ze to nie je pravda, je to znova podrypavanie a znova porusenie pravidiel. A tie nie je mozne porusovat donekonecna. Skutocne sa prosim znova zamysli, co je cielom Tvojho prispievania do tohoto fora a ci je Tvoj umysel v sulade s pravidlami a duchom fora... Pôvodne zaslal Mato - 05 máj 2009 : 21:51:16
- jasne Mato, ze som napisal Cirkev, neznamenalo, ze som myslel celu cirkev, ked som v praci , pisem rychlo, nieto casu na vysvetlovanie, narazal som na to ako Pierre naznacil, ze ked treba, spoji sa aj z diablom, ucel sväti prostriedky, ze ? ...
... viac to rozmazavat nemienim, nechcem .... ale ked tak rad provokuje ako sa tym i rad prezentuje robi fajn medvediu sluzbu tiez tomuto foru ...
- ok, teraz mozes zrusit moj pristup ...
|
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 08:18:05
|
Pierre, niekedy mi pripomínate židov z čias keď kázal sv. Pavol a ľud ho vtedy nepočúval lebo viac veril Mojžišovi. Vy tiež nepočúvate čo káže 2VK ale viac veríte sv. Pavlovi. Jednou nohou ste v dnešnej dobe ale druhou stále zostávate v minulej dobe.
"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 08:38:17
|
pierre si stále čosi potrebuje dokazovať a v tom vidim jeho problem. niet sa čo diviť potom, že si aj podriadenosť vynucuje. tým pádom len ukazuje, že sa len vyvšuje(v rozpore s prikazaniami) a ukazuje že je ešte stale podriadený ženám a nie im rovnocenný. Lebo len ten, kto je dole, potrebuje tahať dole druhých, aby sa sam dostal vyššie.
zrno. nesuhlas. lebo sv. Pavol ma aj dnes čo povedať(pretože Cirkev ich zaradila medzi Inšpirované),a mnoho veci je v biblii prave od neho, na ktore sa aj 2Vat odvoláva. jeho listy su taktiež dosť dôležité aj z historickeho hľadiska. Druhá vec je, ako ich uplatniť v praxi, ale to už vieme ako to dopadá keď si niekto svojvoľne vykladá Písmo. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 08:43:38
|
Ales, ja netvrdím, že sv. Pavol nemá čo povedať aj v dnešnej dobe ale poukazujem na to, že niektorý ľudia stále veria len jeho slovám a odmietajú slová dnešných nasledovníkom apoštolov, ktorý dopĺňajú jeho učenie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 08:45:01
|
chceš tvrdiť že viera sv. Pavla bola o niečom inom ako viera dnes? či 2VAT sa niečo zmenilo? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 08:46:25
|
Nezmenilo len doplnilo a zohľadnilo dnešnú dobu.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 09:02:12
|
Cirkevné prikázania môže Cirkev zrušiť alebo pozmeniť podľa potreby času či kraja. Cirkev má moc a právo trestať tých, ktorí zlomyseľne nezachovávajú jej príkazy. Cirkev dostala od Ježiša Krista právo a moc viesť veriacich, a preto v jeho mene vydáva príkazy. Pán Ježiš dal Cirkvi túto moc slovami: „Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi.“
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 09:23:16
|
Pre Pierra. Cirkevné ustanovenie o podriadenosti ženy mužovi môže Cirkev zrušiť a Vy stým neurobíte nič ale sa tomu máte podriadiť. Ak by Cirkev určila podriadenosť muža žene tak isto sa tomu bude musieť podriadiť. Takže nespochybňujte dnešné učenie Cirkvi, má také isté právo a moc ako mali aj apoštoli.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 10:25:31
|
citácia: Nezmenilo len doplnilo a zohľadnilo dnešnú dobu. Sláva Bohu a Nepoškvrnenej. Pôvodne zaslal zrno - 06 máj 2009 : 08:46:25 tak ked sa nezmenilo, tak ma pierre pravdu, nie? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 10:27:25
|
Ahojte,som tu teraz nova Ja len tolko,ze rada by som prispela k tejto teme.
Nuz,som zena. A hoci to zena nikdy nemala lahke a nie je urcite prijemne,ked sa zidia modlili a dakovali Bohu za to,ze nie su otrokmi a dokonca zenami,aj tak absolutne suhlasim s ucenim sv.Pavla a nasej Cirkvi.
Len podla mna problem je iny a sice: mam taky pocit,ze niektori muzi ucenie sv.Pavla beru az nejak extremne.Myslia si,ze ich nadradenost spociva v tom,ze zena ma byt sluzka.Ale podla mna byt ,,pomocnicka,, a ,,sluzka,, je rozdiel.Tento ,,zlocin,, ma na muzoch boli najviac.Ved sv.Pavol pokracuje v tom,aby ale muzi milovali svoje manzelky a vobec,krestanstvo je zalozene predsa na laske.Pokial muz naozaj miluje,potom to zena vyciti a urcite nebude mat problem podriadit sa.
Lenze poznam vela muzov,ktori sa radi nad zeny skutocne vyvysuju,akoby ani neboli ludia,maju len sluzit pre muzsky egoizmus.Ak to nie je pravda,tak ma prosim opravte.No takychto pripadov je vela.Zena je takisto krasna bytost Bohom milovana a stvorena na jeho obraz,ktora tuzi takisto po laske,ucte,ochrane a najmä ludskej dostojnosti.Ale skutocnost je casto krat ina-tak mi povedzte,ako sa mozu zeny potom citit?Nesuhlasim velmi s tym radikalnym feminizmom,ale ani sa necudujem,ze vznika.Je to nasledok toho,ako sa so zenami zaobchadza.Obe pohlavia pochadzame od nasho stvoritela,obe pohlavia mame dusu,a predsa je dnes niekde krava(zviera) viac,ako zena.Viem,uz tu pletiem ine kultury a nabozenstva,ale tento globalny problem je podla mna dost zavazny. Pisem to najmä kvoli muzom,aby sa necudovali zenam.Nech si predstavia byt na ich miestach a zit s tymto ,,zlocinom,, cely zivot.
A ak tu niekto spominal,ze ako obraz si mozeme vziat prirodu a zvierata-napriklad levy ako vodcov atd.,tak chcem len podotknut,ze my ludia ale nie sme zvierata a mame aj vlastny rozum a srdce. A ked sa tak zamyslim,ze keby nebolo mojho vztahu s Jezisom a nevedela by som,co pre neho znamenam a vobec,co pre neho znamena kazda zena,asi by som to nerozchodila
Este raz,viem,ze som tu kde co posplietala :-D Ale ak ma byt zena podriadena muzovi,nech ju potom muz skutocne miluje,cti a vazi si ju a berie ju rozhodne za nie rovnaku,ale rovnocennu bytost.Lebo my zeny tuzime prave potom.
P.S.: obdivujem Pannu Mariu a necudujem sa,preco z nej Boh urobil Kralovnu neba i zeme :-) |
,, Základ Cirkvi je na skale ! Dôverujte jej !,, Ján Pavol II (22.4.1990,Bratislava)
|
Počet príspevkov: 17 ~
Člen od: 03 máj 2009 ~
Posledná návšteva: 16 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 11:02:29
|
a a mame noveho prispievatela a este ktomu zenu mie ze si sa ozvala pekny prispevok taky aktualny na mna az prilis ach jaj milovane jedenaste storocie....ja by som cel ale pouakzat na problem rovnostarstva pretoze tento extrem je dnes ovela zavaznejsi nez diskriminacia zien a podla mna je pre zeny rovnako skodlivy...a mam pocit ze najme o poukazanie nanho malo ist predtym nez sa zabehlo do druheho extremu...
|
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 12:25:39
|
citácia: Ale ak ma byt zena podriadena muzovi,nech ju potom muz skutocne miluje,cti a vazi si ju a berie ju rozhodne za nie rovnaku,ale rovnocennu bytost.Lebo my zeny tuzime prave potom. P.S.: obdivujem Pannu Mariu a necudujem sa,preco z nej Boh urobil Kralovnu neba i zeme :-) Pôvodne zaslal carmenis - 06 máj 2009 : 10:27:25
suhlas, a prave o tomto hovorim ja. pierre hovori niečo v tom duchu, čo si ty písala - v ymzsle egoizmu. preto ak muž je podriadený Bohu, tak potom nikdy nie je problem, a sa slova ako podriadenost ani nespomenu, ani autorita nevynucuje.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 17:59:11
|
citácia: tak ked sa nezmenilo, tak ma pierre pravdu, nie? Slová sv. Pavla sa v bode o podriadenosti ženy mužovi poopravili na rovnoprávnych partnerov muža a ženy. Nemá pravdu v tom, že neuznáva tieto úpravy 2 VK v učení Cirkvi.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 19:04:32
|
tak ale ked sa poopravili tak sa muselo niečo zmeniť.
a myslím si žeani pápež nemá väčšiu cenu oporit inému kňazovi. a predsa v určitom zmysle mu je nadriadený. takže nad/pod riadenosť nemusí byť porušením rovnocennosti. Ani ja nemam menšiu cenu oproti môjmu šefovi v robote a predsa je mi nadriadený.
Potom sa však nedivím, že máte problemy s pojmami, ked každý po tým niečo iné chápeme. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 máj 2009 : 20:37:58
|
citácia: tak ale ked sa poopravili tak sa muselo niečo zmeniť. a myslím si žeani pápež nemá väčšiu cenu oporit inému kňazovi. a predsa v určitom zmysle mu je nadriadený. takže nad/pod riadenosť nemusí byť porušením rovnocennosti. Ani ja nemam menšiu cenu oproti môjmu šefovi v robote a predsa je mi nadriadený. Potom sa však nedivím, že máte problemy s pojmami, ked každý po tým niečo iné chápeme. Pôvodne zaslal Ales - 06 máj 2009 : 19:04:32 myslím,že ani sám neveríš tomu čo píšeš. To berieš so šéfom rovnaký plat, cena vašej práce je rovnaká. Neviem z akáho smeru by sa dala negovať prísna hierarchia v kat, cirkvi. Pápež bude mať v cirkvi vždy väčšiu cenu, ako farar zo zapadákova. citácia: Cirkev má moc a právo trestať tých, ktorí zlomyseľne nezachovávajú jej príkazy. Ako?
ROdinu by mal viesť ten z jej členov , ktorý to vie najlepšie. Piereho obľúbený "zákon silnejšieho, alias Väčší pes ...." však v praxi asi bude platiť vždy. |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|