Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Tak myli sa ci nie ?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Moje forum Téma Next Topic: Ste pripraveni na utok ?
Strana: z 2

Vlkodlak

Stav: offline

Odoslaný - 31 marec 2009 :  16:26:59  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
citácia:
ako desat rokou by drzali nezosmilnis a aids by uz nebol problem..lenze...hold niekomu roby problem tak...

Pôvodne zaslal volsung - 31 marec 2009 :  14:51:58

Dobrý hlod.

To ako keby naši cigáni mesiac držali "Nepokradneš"

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 31 marec 2009 :  17:56:01  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
ta to by tí zošaleli...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 31 marec 2009 :  22:13:18  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
ako radek ja nevravim cie hodnoty su lebsie ja vravym ze nemaju nase hodnoty a preto nemozu mat spolocnost ako mi vyspela spolocnost europskeho standarytu musi dodrziavat aj eutropske hodnoty tie su povedsine zaroven aj krestanskymi ak ich nedodrziava vyzera to bud ako v afrike alebo ako to postupne zacina vyzerat v eu..ja sa nad africkymi hodnotami nepovisujem iked by som sa mohol kam to snimi dotiahli oni a kam sme to mi s nasimi dotiahli...

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  08:22:50  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
a tu je to o com som vravel ze niektore veci ktore prirodzene patria do ich sposobu zivota mi pokladame z amoralne zle.. a prave to dokazuje ze je medzi nami velky rozdiel..

Pôvodne zaslal volsung - 31 marec 2009 :  15:43:50

lenže vidieť tie dôsledky toho čo oni robia, a toho, že oni to nepripušťaju za zle, je dosť evidentné vidieť. takže tu nie je problem v sexe, ten je dar Boží a je daný od Boha, ale prečo tu je? aby som si užíval - či aby ho prejavil iba v určitých situáciach?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  08:26:17  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
ako radek ja nevravim cie hodnoty su lebsie ja vravym ze nemaju nase hodnoty a preto nemozu mat spolocnost ako mi vyspela spolocnost europskeho standarytu musi dodrziavat aj eutropske hodnoty tie su povedsine zaroven aj krestanskymi ak ich nedodrziava vyzera to bud ako v afrike alebo ako to postupne zacina vyzerat v eu..ja sa nad africkymi hodnotami nepovisujem iked by som sa mohol kam to snimi dotiahli oni a kam sme to mi s nasimi dotiahli...

Pôvodne zaslal volsung - 31 marec 2009 :  22:13:18

ako su určite veci čo maju afričania lepšie.... ale si musia uverdomiť, že svojou činnosťou si ubližujú sami sebe. napr. kedysi im Kanada dodávala pšenicu a tak sa afričania rozhodli pre lenivosť, tak im to kanada zatrhla...a o to ide, že na jednej strane je tu problem s AIDSom, ale miesto toho čo by preto niečo urobili, budu neustale fnukať, ako su na tom zle. A pritom je jasne že kondom AIDSu nezabráni a že ten kondom ich bude v tej sexuchtivosti skor podporovať, ako pomahať im proti tomu AIDSu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  08:40:06  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:

Pôvodne zaslal volsung - 31 marec 2009 :  22:13:18

To neříkáš o hodnotách ty, ale já.
Já jsem ten "špatný", kdo se snaží obhajovat objektivitu zla a dobra, která platí pro každého stejně.
S tím právě polemizuji.

Myslím, že je to v životě jedna ze zásadních otázek.
Jestli existuje objektivní dobro (platné stejně pro evropana a afričana), ke kterému se dostaneme jen poměrně značným úsilím a musíme ho hledat.
A budeme ho hledat jako cennou perlu, dokud ho nenajdeme, i za tu cenu, že prodáme všechno, co máme, abychom ho našli.

Nebo jestli to, co tu obhajuji, jsou jen řečičky, které nejsou k ničemu, dobro záleží na tom, jak si ho která kultura v dějinách vytvoří, tím pádem nemusíme nic hledat, protože nic takového jako objektivní dobro neexistuje.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  09:17:39  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
radek ty vies ze som ateista__? len tak btw.. to co som vravel bol moj osobny nazor na problem afriky oni proste nedokazu zit podla nasich moralnych hodnot.. vsetko tomu apson nasvedcuje..

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  09:45:02  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ale tu nejde len o moralku, ale o zdravie

volsung

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  10:38:44  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
ja viem ale jedno z druhym casto suvisi ...

rad.ek

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  11:45:11  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
radek ty vies ze som ateista__? len tak btw.. to co som vravel bol moj osobny nazor na problem afriky oni proste nedokazu zit podla nasich moralnych hodnot.. vsetko tomu apson nasvedcuje..

Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 :  09:17:39

Vím, že jsi ateista.

Ale tím nepřestává mít platnost otázka, jestli je dobro a zlo (morálka) objektivní záležitost, jestli jsou to hodnoty, které musíme hledat, abychom se k nim dopídili, nebo jestli si je každá kultura či každý člověk vytváří po svém.

To přece není náboženská otázka, je to základní otázka každého člověka a každé společnosti.

Jen podle svého světonázoru si na ni každý trochu různě odpovídá.
Ale pokud je můj či tvůj světonázor mylný, potom se jeden s nás (ale platí to pro každého člověka, který se mýlí ve svém světonázoru) mýlí v tom, co považuje za dobro a za zlo.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  11:54:25  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
vies to je v tom ze si nepochopil tak uplne co som cel povedat ale k univerzalizmu dobra ja dbam najme na dobro pre nasu spolocnost a kulturu pre europu viem ze iste sposoby spravania jej skodia iste tendencie totiz rozkladaju zklady nasej kultury t ti epovazujem za zlo ...dezto v afrike je tomu inak oni tieto hodnoty nikdy nemali a neboli pre nich potrebne nedostatok ich spolocenskej situacie vsak vie mapovat jednak slaby rozvoj spolocnosti a aj dnesne problemy s vyrusom ...na druhej strane ja si nedovolim univerzalizovat nase principy zivota pre vsetkych ...podla mna to ani nieje mozne ...

Ales

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  12:24:57  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
ja viem ale jedno z druhym casto suvisi ...

Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 :  10:38:44

no šak ano, ale nikto po nich nechce abz si dali sex. prázdniny. ale aby použili rozum.

určite poznáš historiu Rima i Grécka, a vieš dobre, za akých okolností nastal rozpad - a nebolo to tak kvôli vonkajším tlakom, ale kvôli vnútorným. a hlavne kvôli tomu, ked pôžitok prevládol nad disciplínou. nemyslím len sex. pôžitok u Rímanov. Proste dokým Rímania museli bojovať, boli dobrí bojovníci ale akonáhle oni si užívali a bojovali len žoldnieri, tak Rímania postupne leniveli. a to bol dôsledok ktorý zapríčinil rozpad Rímskej ríše. Pretože všetci si chceli užívať na najvzššom poste, ale už nemal nikto silu odolávať vnútroným aj vonkajším tlakom. A kvôli tomu užívaniu sa rímania sekali navzájom a tým pádom zanikla rímska ríša.

rad.ek

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  12:54:43  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
vies to je v tom ze si nepochopil tak uplne co som cel povedat
Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 : 11:54:25

Možná ano, možná ne.
Já si myslím, že pochopil.
A právě s tím Tvým přístupem k dobru polemizuji.

citácia:
ale k univerzalizmu dobra ja dbam najme na dobro pre nasu spolocnost a kulturu pre europu viem ze iste sposoby spravania jej skodia iste tendencie totiz rozkladaju zklady nasej kultury t ti epovazujem za zlo ...
Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 : 11:54:25

Jak víš co je dobrem pro naši společnost a kulturu?
Jak víš, že jisté způsoby jednání škodí naší společnosti?
Co se dá o morálních hodnotách vědět a čemu se pouze věří?

citácia:
dezto v afrike je tomu inak oni tieto hodnoty nikdy nemali a neboli pre nich potrebne nedostatok ich spolocenskej situacie vsak vie mapovat jednak slaby rozvoj spolocnosti a aj dnesne problemy s vyrusom ...na druhej strane ja si nedovolim univerzalizovat nase principy zivota pre vsetkych ...podla mna to ani nieje mozne ...
Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 :  11:54:25

Jak víš, že hodnoty které jsi nikdy neznal či neměl, nejsou pro tebe potřebné či dobré?

Pokud opravdu nechceš dělat závěry a univerzalizovat v těchto otázkách, je dobré si uvědomit, že nemůžeš ani odmítnout možnost, že existuje pro všechny lidi objektivně daný hodnotový (morální) systém, kterého když se nebudou všichni lidé držet, budou objektivné konat zlo - škodit sobě, druhým.
Učení církve v této věci pokud vím navazuje na filosofii a na nedogmatické definování základních práv člověka na základě přirozeného zákona.
Jiak řečeno, nemůže být s těmito nedogmatickými filosofickými závěry v rozporu.

A na druhé straně, pokud neexistuje tento objektivně daný hodnotový systém, těžko odsuzovat militantní teroristy, Hitlera a Třetí říši, Stalina a komunistický blok, upalování vdov v Indii, kanibalismus......

rad.ek

Mato

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  14:04:04  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Len tak na zamyslenie:

Mame tu auto a mame tu navod ako ho pouzivat.

Auto je mozne pouzivat v sulade s navodom - t.j. napr. tankovat odporucany benzin, pravidlene menit olej, menit brzdove dosticky atd. atd.

Je vsak mozne pouzivat ho hociako inak, trebras natankovat diesel do benzinaka, nechat brzdove dosticky dozit bez vymeny, naliat vodu miesto oleja atd. atd.

Kazdy dufam vidi ake nasledky ma pre auto nedodrzovanie navodu. Niektore porusenia sposobia hned uplnu nefunkcnost auta, niektore z kratkodobeho hladiska nesposobia nic, ale z dlhodobejsieho pohladu vedu k znefuncneniu auta rovnako...

Zasadna otazka znie, ak viem, ze existuje navod na pouzivanie auta vytvoreny tym, kto to auto najlepsie pozna, kedze ho vymyslel a vyrobil, nie je v mojom najlepsom zaujme tento navod najst a riadit sa nim?

Dalsia otazka, plati tento navod na pouzivanie pre kazdeho rovnako, alebo sa tyka iba urcitych skupin pouzivatelov?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 01 apríl 2009 :  23:17:49  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
radek ako viem co je dobre pre nasu kulturu sak sa staci pozriet do historie co nas drzalo pokope co na sposuvalo vpred k comus me s autiekali v case uzkosti a com nam nakoniec pomohlo tieto casi prelomit odpoved je ukryta v histoprii a staci sa na nu pozriet ,
a ako viem co nam skodi zasa vidim ze sa odklaname od tohoc o nas starocia posuvalo vpred a cim sme od toho dalej tym sme na tom horsie myslim kto neni slepy tak to v sucastnosti vidi..
kto vravy ze som tieto moralne hodnoty nikdy nemal ? nemusime sa bavit vobec v hypotetickej rovine staci si to tvrdo racionalne zobrat pozrime sa na afriku mali tie iste storocia na pokrok ako mi kde su oni kde sme mi ale toto neni len problem ich kultury je aj vnich samich co potvrdzuju statistyky o zvisenej sexualnej aktyvite aj mimo afriky ..tak isto mno ine ovela vysie percento odsudenych za sexualne zlociny ect ect odporucam si najst pocet odsudenych v usa za sexualne zlociny..pomer afro americanou k europskym americanom ,...vies je zaujimave zamyslat sa nad abstraktymi vecami a nad myslienkou univerzalneho dobra...ale druha vec je sucha realita hlavne ked ludom nesedi k tomu co vidumali...problem je vtomz emis aim snazime implantovat nasu kulturu ktoru oni nevedia spracovat..

rad.ek

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  08:04:35  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
radek ako viem co je dobre pre nasu kulturu sak sa staci pozriet do historie co nas drzalo pokope co na sposuvalo vpred k comus me s autiekali v case uzkosti a com nam nakoniec pomohlo tieto casi prelomit odpoved je ukryta v histoprii a staci sa na nu pozriet ,
a ako viem co nam skodi zasa vidim ze sa odklaname od tohoc o nas starocia posuvalo vpred a cim sme od toho dalej tym sme na tom horsie myslim kto neni slepy tak to v sucastnosti vidi..
kto vravy ze som tieto moralne hodnoty nikdy nemal ? nemusime sa bavit vobec v hypotetickej rovine staci si to tvrdo racionalne zobrat pozrime sa na afriku mali tie iste storocia na pokrok ako mi kde su oni kde sme mi ale toto neni len problem ich kultury je aj vnich samich co potvrdzuju statistyky o zvisenej sexualnej aktyvite aj mimo afriky ..tak isto mno ine ovela vysie percento odsudenych za sexualne zlociny ect ect odporucam si najst pocet odsudenych v usa za sexualne zlociny..pomer afro americanou k europskym americanom ,...vies je zaujimave zamyslat sa nad abstraktymi vecami a nad myslienkou univerzalneho dobra...ale druha vec je sucha realita hlavne ked ludom nesedi k tomu co vidumali...problem je vtomz emis aim snazime implantovat nasu kulturu ktoru oni nevedia spracovat..

Pôvodne zaslal volsung - 01 apríl 2009 :  23:17:49

Proč by to co je, mělo být měřítkem pro to, co by mělo být?

Otázka morálky je, jak by to mělo být. K tomu Ti statistika ani historie nepomůže.
Slované měli před přijetím křesťanství jinou kulturu, než po přijetí křesťanství.
A jiná než čistě křesťanská kultura je teď v EU. A která z těch v historii přítomných kultur je podle tebe ta "dobrá" ?
Nebo jsou všechny dobré? Proč si potom stěžovat na to, co se nám tu u nás teď nelíbí, vždyť to také spoluutváří to, co můžemem nazvat naší historií a současnou kulturou.

Není to spíš tak, že každá kultura by se měla očišťovat od prvků zla po jejich nahlédnutí?

A když se vrátíme k sexu v Africe a nejen v Africe. Když má někdo větší sexuální apetit a najde si manžela, kterému to vyhovuje, kde je problém?
Proč kvůli tomu smilnit a cizoložit?

rad.ek

volsung

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  13:18:56  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
"Proč by to co je, mělo být měřítkem pro to, co by mělo být?"
to co bolo vzdy ukaze to co bude...
"lované měli před přijetím křesťanství jinou kulturu, než po přijetí křesťanství. "
prichod krestanstva znicil povodne statne celky...dokonca bol aj pricinou uplneho zmiznutia nektorych slovanskych vetiev napr pomoransky slovanie osidlenie rujany ect.. oni to urcite pozitivne nevnimali..

Nebo jsou všechny dobré? Proč si potom stěžovat na to, co se nám tu u nás teď nelíbí, vždyť to také spoluutváří to, co můžemem nazvat naší historií a současnou kulturou.
aj rimania mohli nazvat sucasnou kulturou upadok v obdoby dominatu ano bola to ich sucasna kultura ale stalo to neskor zivot tisice rimanou ...ceme aj mi nieco take?

Není to spíš tak, že každá kultura by se měla očišťovat od prvků zla po jejich nahlédnutí?
stymto plne suhlasim zle prvky by som razantne odstranoval....

když se vrátíme k sexu v Africe a nejen v Africe. Když má někdo větší sexuální apetit a najde si manžela, kterému to vyhovuje, kde je problém?
Proč kvůli tomu smilnit a cizoložit?
mna sa nepitaj ...lenze keby to bolo asi take jednoduche tak by nemali stym asi taky problem.. hodim sem jedno videjko ako krasne sa sem tam spravaju http://s223.photobucket.com/albums/dd254/nerudaSK/?action=view¤t=RaceriotsinLA-ISTHISOURFUTURE.flv

rad.ek

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  13:50:50  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:

stymto plne suhlasim zle prvky by som razantne odstranoval....
Pôvodne zaslal volsung - 02 apríl 2009 :  13:18:56

Kvůli této klíčové větě si myslím, že jsme v plné shodě.

Pokud se shodneme na tom, že po nahlédnuto toho co je zlé, je třeba to zlé odstaňovat jak v životě jednotlivce, tak v kultuře společnosti, národa, a tak sebe i svou společnost a kulturu kultivovat.

Potom samozřejmě zbývá jen taková drobnost, jak poznat, co je tím zlem (odstraňovat to) a co je dobrem (uvádět to do života).

Potom pokud nechceme být rasisty, musíme uznat, že se to týká všech lidí stejně (i když žijí v různých kulturách a mají různé dějiny).
Každá kultura se zřejmě dá kultivovat rozvíjením dobra a odtraňováním zla a každá společnost má zřejmě ve svých dějinách skutky jednotlivců a zákony, které mají od spravedlnosti a dobra daleko.

rad.ek

volsung

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  17:40:37  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
radek ale otazka je este co pokladas za rasizmus

rad.ek

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  20:55:04  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
radek ale otazka je este co pokladas za rasizmus

Pôvodne zaslal volsung - 02 apríl 2009 :  17:40:37

Třeba to, že všichni lidé si nejsou rovni.
Třeba i to, že někteří mají jiná práva a jiné povinnosti.
Třeba i to, že někteří nejsou schopni žít podle poznaného dobra a nenechat se ovládat poznaným zlem.

Ale je pravda, že by se to mohlo rozebírat i do jemnějších odstínů.

rad.ek

volsung

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  21:01:22  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
hm radek ale ludia su si neni rovny...
ludia nemaju ani rovnake prava a povinnosti...

rad.ek

Odoslaný - 02 apríl 2009 :  21:14:25  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
hm radek ale ludia su si neni rovny...
ludia nemaju ani rovnake prava a povinnosti...

Pôvodne zaslal volsung - 02 apríl 2009 :  21:01:22

Ty základní práva a povinnosti zřejmě máme všichni stejné.
Alespoň před Bohem.

Je pravda, že další práva a povinnosti vyplývají z toho, jaké má člověk postavení, zda je rodičem, atp.... Tam už je to pravda rozdílné, to je fakt.

rad.ek

Strana: z 2 Previous Topic: Moje forum Téma Next Topic: Ste pripraveni na utok ?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06