|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 14:15:34
|
- cestou na sluzobnej ceste sme si tak trochu odskocili bokom ... stavili sme sa na pamätniku Dukla. Clovek nevychadza z udivu i s toho co vidi i pocuje...
- na pomnikoch boli postrhane cervene hviezdy a nahradene krizmi !
- hviezda, ktora bola symbolom, pod ktorym vojaci bojovali a to urcite bez ohladu na nabozenstvo a narodnost ... urcite to neboli len katolici, pravoslavni ale isto i zidia, ateisti ...
- ved to dokladuju i mena a pomnikoch, ze su tam zidia alebo ine stredoazijske narodnosti, asi tazko vsetko veriaci ...
- ze by dali ich najblizsi na toto suhlas ? aby bol takto kazdy mrtvy svojim sposobom pokrestanceny, pokatolicteny ? ... je to spravne ? - nehovoriac uz ze asi tazko z nich siel kazdy jeden bojovat ci umierat pod symbolom kriza ...
|
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 15:09:27
|
Nejde ani tak o to, pod akym symbolom bojovali ako o to, kde teraz spocivaju ich duse. Myslim, ze sa zhodneme, ze isto neodpocivaju u V.I. Lenina a jeho cervenej hviezdy.
Len tak na margo, videl si niekedy pomnik komunistov? Kolki z nich si tam dali cervenu hviezdu? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 16:53:38
|
citácia: - cestou na sluzobnej ceste sme si tak trochu odskocili bokom ... stavili sme sa na pamätniku Dukla. Clovek nevychadza z udivu i s toho co vidi i pocuje... - na pomnikoch boli postrhane cervene hviezdy a nahradene krizmi ! - hviezda, ktora bola symbolom, pod ktorym vojaci bojovali a to urcite bez ohladu na nabozenstvo a narodnost ... urcite to neboli len katolici, pravoslavni ale isto i zidia, ateisti ... - ved to dokladuju i mena a pomnikoch, ze su tam zidia alebo ine stredoazijske narodnosti, asi tazko vsetko veriaci ... - ze by dali ich najblizsi na toto suhlas ? aby bol takto kazdy mrtvy svojim sposobom pokrestanceny, pokatolicteny ? ... je to spravne ? - nehovoriac uz ze asi tazko z nich siel kazdy jeden bojovat ci umierat pod symbolom kriza ... Pôvodne zaslal Milan - 13 marec 2009 : 14:15:34 Milan, skor ako ideologicky spor by som tipoval, ze zasa bola statna zakazka a delila sa korist ... |
|
|
|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 17:09:19
|
No, asi to je divné mít na hrobě znak něčeho, čemu jsem za života nevěřil. Ale myslím, že málokdo z těch , kdo tam padli, věřil v rudou hvězdu. Rudí věřící zřejmě nebyli v první linii. Spíš tam bylo nejvíc křesťanů, ale asi ne všichni, to je asi pravda. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 19:26:35
|
- zda sa mi to vsak podivne, nasilne i nechutne ...
- toto tu uz bolo, kosak a kladivo kde si sa obzrel ... teraz krize
- mna by len zaujmalo kto o tom rozhodol a ako zrazu z pripadneho moslima, ateistu zida a neviem koho este bez zabran urobia tymto krestana ... to ma byt v poriadku ?
- tato religiozna vlna, co sa teraz nesie je niekedy velmi nechutna ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 marec 2009 : 20:54:18
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2009 : 00:07:37
|
mnuz ako zaprve kriz je znakom aj toho ze tam odpociva mrtvy ta hviezda je len simbol ideologie ci politickej orientacie nemecky vojaci nemaly nad hrobmi hakove krize ale krize ....btw mne na slovensku pride nedostatok miest kde by som si mohol uctit padlich z druhej strany ... |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2009 : 09:23:44
|
Ja sa iba smejem, že keď už nieje ako "zaútočiť" proti kresťanom, tak vidím všade samé kríže a obmedzuje ma to |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2009 : 13:35:45
|
citácia: - toto tu uz bolo, kosak a kladivo kde si sa obzrel ... teraz krize Pôvodne zaslal Milan - 13 marec 2009 : 19:26:35 Nuz tak navrhujem, aby si sa postavil k niektoremu velkemu cintorinu a zacal ludi vyzyvat k odstraneniu krizov z hrobov, lebo ta to hrozne rozculuje, ze by si tam radsej videl hviezdy a polmesiace. Ved hadam nechces tvrdit, ze vsetci ludia, co tam odpocivaju boli veriaci krestania. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2009 : 15:07:51
|
citácia: citácia: - ... ako zrazu z pripadneho moslima, ateistu zida a neviem koho este bez zabran urobia tymto krestana ... to ma byt v poriadku ? Pôvodne zaslal Milan - 13 marec 2009 : 19:26:35 Milan - a to si naozaj myslíš - že "nalepenie kríža" trebárs na pomník zomrelého - urobí z neho kresťana? Pôvodne zaslal zmurka - 13 marec 2009 : 20:54:18
- ja si to nemyslim, ale asi niekdo iny potrebuje asi takto oznackovat a vyticit si svoje uzemie ci co si o tom teda mysliet ? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 marec 2009 : 15:19:25
|
citácia: citácia: - toto tu uz bolo, kosak a kladivo kde si sa obzrel ... teraz krize Pôvodne zaslal Milan - 13 marec 2009 : 19:26:35 Nuz tak navrhujem, aby si sa postavil k niektoremu velkemu cintorinu a zacal ludi vyzyvat k odstraneniu krizov z hrobov, lebo ta to hrozne rozculuje, ze by si tam radsej videl hviezdy a polmesiace. Ved hadam nechces tvrdit, ze vsetci ludia, co tam odpocivaju boli veriaci krestania. Pôvodne zaslal Mato - 14 marec 2009 : 13:35:45
- Mato, mna to nerozculuje, udivuje...
- odpovedzte mi jednoducho na otazku, je to spravne a v sulade s ucenim cirkvi, co tu hlasate ?
- nie je to divne ak sa na hroby zomrelych neveriacich, ktorich vy sami pokladate za bezboznikov davaju krize ??? ... pretoze je i kopu pomnickov na cintorinoch kde krize nie su ...
- tak netrep nieco o tom, ze by som tam rad videl nejake hviezdy a polmesiace !
- vysvetli mi ci je to spravne a na zaklade coho ...
- potom porovnam tvoju odpoved s odpovedou KBS, Zidovskej rady v Prahe, vyjadrenim spravcu na Dukle a TV kde som zaslal mail o vyjadrenie ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 12:34:09
|
milan celu vec podla mna velmi nafukujes je to v zasade hladanie problemu tam kde nieje snazis sa tu navodit atmosferu akoby sa tu nasilne pokrestancovalo a k tym hviezdam ja osobne si myslim ze je pozitivne ze boli nahradene krizom ... |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 12:47:07
|
zas milan, sa nepaprč, ale aj komunisti celú svoju existenciu stavali na činžiakoch kríže.
a ked sme pri tom. pochadzam z ateisticko-komunistickej rodiny. Ked nam zomrel pes, tak bratranec automaticky zostrojil kríž, a vôbec tomu nedával nábožensky zmysel, za ktorý by ho celá rodina "ukrižovala". Len proste od malička si všimal že na hrob patrí kríž.
A neboj sa, na konci vekov ked ludia budu vstavať z hrobov, tak to nebude vždy len tie označené krížmi. lebo mnoho svaych je pochovaných na neznamych miestach, niektorí pochovaní ani nikdy neboli....takže či na hrobe je kríž alebo nie, komu to pomôže? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 12:55:48
|
Milanko - na inom nemenovanom fóre by si asi patril do kategórie samonasieradielkov... Tentoraz si myslím, že aj volsung ťa celkom správne odhadol...
Mimochodom - niekto v tejto téme niečo hlásal v nesúlade s nejakým učením cirkvi?
|
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 16:18:05
|
zmurka, proste pokus o pozornost |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 17:08:10
|
citácia: Milanko - na inom nemenovanom fóre by si asi patril do kategórie samonasieradielkov... Pôvodne zaslal zmurka - 15 marec 2009 : 12:55:48 Co mi pripomenulo krasny vtip: Zajac si kope novu noru a strasne si pri tom odiera labky ako hrabe, Vevericka to vidi a hovori mu: "Zajacik, vsak zabehni za krtkom, pozicaj si od neho lopatku a mas to vykopane raz dva a ani labky si nedoodieras.
Zajacik sa teda vyberie za krtkom, ktory byva na druhom konci lesa a po ceste takto uvazuje:
No ale co ak mi krtko tu lopatku nepozicia?
Ono je zname, ze krtko je lakomy a urcite mi ju nebude chciet pozicat.
Krtko je pekna spina, ten sa radsej zataji, ako by mi ju pozical.
Ako sa blizi ku krtkovmu domceku, myslienky naberaju na obratkach:
Ten ktrko je chrapun na n-tu a nie len ze mi lopatku nepozicia, urcite sa mi este aj vysmeje do ksichtu.
Pride ku dveram krtkovho domceka, zaklope, krtko otvori, zajac ho z otocky kopne do hlavy a cely cerveny zreve: Tak sa s tou lopatkou zadrhni ty lakoma svi.. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 22:36:53
|
citácia: zas milan, sa nepaprč, ale aj komunisti celú svoju existenciu stavali na činžiakoch kríže. a ked sme pri tom. pochadzam z ateisticko-komunistickej rodiny. Ked nam zomrel pes, tak bratranec automaticky zostrojil kríž, a vôbec tomu nedával nábožensky zmysel, za ktorý by ho celá rodina "ukrižovala". Len proste od malička si všimal že na hrob patrí kríž. A neboj sa, na konci vekov ked ludia budu vstavať z hrobov, tak to nebude vždy len tie označené krížmi. lebo mnoho svaych je pochovaných na neznamych miestach, niektorí pochovaní ani nikdy neboli....takže či na hrobe je kríž alebo nie, komu to pomôže? Pôvodne zaslal alesko - 15 marec 2009 : 12:47:07
- ved o to ide, preco sa opät robi to co tu bolo, len v opacnom garde ?
- ako by sa tu niekomu pacilo, keby prisla nejaka zidovska organizacia na nejaky cintorin, postrhala krize a nahradila svojimi symbolmi ???
- ja som hladal odpoved na zaklade coho sa tak stalo, ci to ma v niecom oporu, vy ste mi ju nedali ... mozno sa ju dozviem inde
- nie toto ma vytocilo, beriem to ako dan tejto doby, ved prislo ale i odide ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 22:43:39
|
Vieš - ale toto je pamätník - štátny cintorín padlých - čiže tam nejde ani o organizáciu ani súkromné (z určitého uhla pohľadu) pomníky... a teda trošku iná situácia...
Asi by som sa priklonila k tomu, čo tu už Vĺčko naznačoval - niečie lobovanie a štátna zakázka... teda peniaze - nie nevyhnutne niečo ideologické... |
Život je veľký dar - nepremrhajme ho
|
Počet príspevkov: 890 ~
Člen od: 28 október 2006 ~
Posledná návšteva: 23 október 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2009 : 23:03:50
|
citácia: Vieš - ale toto je pamätník - štátny cintorín padlých - čiže tam nejde ani o organizáciu ani súkromné (z určitého uhla pohľadu) pomníky... a teda trošku iná situácia... Asi by som sa priklonila k tomu, čo tu už Vĺčko naznačoval - niečie lobovanie a štátna zakázka... teda peniaze - nie nevyhnutne niečo ideologické... Pôvodne zaslal zmurka - 15 marec 2009 : 22:43:39
- aha.... ... vies, tomu rozumiem i ja, toto napadlo i mna... mna ale zaujima ci je to spravne podla ucenia cirkvi, katechizmu a neviem akych este inych cirkevnych noriem ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 marec 2009 : 10:06:37
|
Každopádne, nevieme či ten kto strhal hviezdy, aj umiestnil kríže, či to bol katolík, s akým úmyslom tam tie kríže dal, ale ide o to, že keby tam boli židovské hviezdy, a tie by niekto nahradil krížmi, bolo by to neúctivé a netolerantné, ale pre niekoho asi bolo krutou pamiatkou červená hviezda, a ak tam mal padlého príbuzného, nechcel aby mu ešte aj na hrobe pripomínali kôli komu padol. Celkovo ťažko povedať aká je to presne situácia. Ale minimálne si myslím, že kríže tam hviezdy nenahradzujú zo zlým úmyslom posmechu či poškodzovania. Takže ako hriech a aký hriech sa to môže posudzovať na základe možného úmyslu. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 marec 2009 : 10:56:21
|
citácia: mna ale zaujima ci je to spravne podla ucenia cirkvi, katechizmu a neviem akych este inych cirkevnych noriem ... Pôvodne zaslal Milan - 15 marec 2009 : 23:03:50 Stale nerozumiem, co s tym ma ucenie Cirkvi. |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 marec 2009 : 11:01:09
|
citácia: citácia: zas milan, sa nepaprč, ale aj komunisti celú svoju existenciu stavali na činžiakoch kríže. a ked sme pri tom. pochadzam z ateisticko-komunistickej rodiny. Ked nam zomrel pes, tak bratranec automaticky zostrojil kríž, a vôbec tomu nedával nábožensky zmysel, za ktorý by ho celá rodina "ukrižovala". Len proste od malička si všimal že na hrob patrí kríž. A neboj sa, na konci vekov ked ludia budu vstavať z hrobov, tak to nebude vždy len tie označené krížmi. lebo mnoho svaych je pochovaných na neznamych miestach, niektorí pochovaní ani nikdy neboli....takže či na hrobe je kríž alebo nie, komu to pomôže? Pôvodne zaslal alesko - 15 marec 2009 : 12:47:07 - ved o to ide, preco sa opät robi to co tu bolo, len v opacnom garde ? - ako by sa tu niekomu pacilo, keby prisla nejaka zidovska organizacia na nejaky cintorin, postrhala krize a nahradila svojimi symbolmi ??? - ja som hladal odpoved na zaklade coho sa tak stalo, ci to ma v niecom oporu, vy ste mi ju nedali ... mozno sa ju dozviem inde - nie toto ma vytocilo, beriem to ako dan tejto doby, ved prislo ale i odide ... Pôvodne zaslal Milan - 15 marec 2009 : 22:36:53
ale dostal si odpoved, ktoru ty nechceš vidieť. HLADAš LEN ODPOVED KTORA BY pošteklila tvoje uška a tu si zrovna nedostal. tak hraš urazeneho, že tu nikto kvoli tomu nekydal na KC.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 16 marec 2009 : 14:57:14
|
citácia: ..... ale pre niekoho asi bolo krutou pamiatkou červená hviezda, a ak tam mal padlého príbuzného, nechcel aby mu ešte aj na hrobe pripomínali kôli komu padol..... .... Celkovo ťažko povedať aká je to presne situácia. Ale minimálne si myslím, že kríže tam hviezdy nenahradzujú zo zlým úmyslom posmechu či poškodzovania. .... Takže ako hriech a aký hriech sa to môže posudzovať na základe možného úmyslu. Pôvodne zaslal Azuritko - 16 marec 2009 : 10:06:37
- nuz suhlasim z casti s tebou, ale to by mohlo byt na par hroboch, nie v takom meritku ...
- nedovolil by som si tvrdit, ze to niekto robi za ucelom posmechu ci poskodzovania ...
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|