Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 Matematicko - logicke uvahy aplikovane na vieru
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Duchovne spravodajstvo Téma Next Topic: Moja viera -takmer nevera?  

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 03 február 2005 :  17:10:59  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Matematicko - logicke uvahy aplikovane na vieru

Zriadujem tuto temu z viacerych dovodov. Jednym z nich je skutocnost, ze matematika je modelovaci nastroj na popis vztahov medzi objektami. Pouziva racionalne a logicke instrumentarium. A v neposlednom rade ma so svetom krestana vela spolocneho (k tomu ale neskor).

Este pocas studii na FMFI UK ma pochytila taka mania, ako dakledy Leibnitza, ale i inych matematikov, popisat Svet pomocou matematiky. Neskor som to modifikoval na predsavzatie prepisat Bibliu do reci matematickych objektov a vztahov. Hoci som sa k tomu nepodujal, matematika mi vzdy pomohla pri rieseni zivotnych situacii, a to dokonca aj v oblsti krestanskeho zivota.

Dalsim prelomovym bodom bolo, ked som sa v dnoch 2. az 3. maha 2002 zucastnil sympozia Matematika a teologia na pode EBF UK. Zaznelo tam mnozstvo zaujimavych prispevkov, z ktorych referaty by som tu rad postupne uviedol.

Dalsim prelomovym obdobym bola ucast na Adamovom fore, ktore ma naucilo, ze zakladne stereotypy, ktore ateista pouziva pri pseudologickej argumentacii s veriacim. Uvadzam ich aj s mojou opdpovedou.

quote:
1. Chcem sa spýtať, ako identifikujete, čo sú správne a čo nesprávne predstavy o bohu. Akonáhle v ľubovoľnej diskusii ide do tuhého, kresťania to useknú s tým, že boha nemožno pochopiť (nepochopiteľné tajomstvo trojjedinnosti, boh je stvoriteľ a stvorené nemôže pochopiť stvoriteľa a pod.) a preto nemá žiadny zmysel o tom diskutovať. Ale ako potom dokážete bez možnosti pochopiť boha vyslovovať o súdy o predstavách o ňom ?

Nevim, ci mas matematicke vzdelanie, ale pouzijem tuto paralelu, kedze je tu viacej takych, co tomu rozumeju.

My sme v 3D priestore. Platia tu iste vztahy a zakonitosti. Okrem ineho tu plati, ze kazdy bod 3D priestoru sa da napisat ako linearna kombinacia 3D bazy. Avsak Boh je nadpriestor nasho vesmiru, nazdavam sa, ze 7D. A popisat bazou 3D priestoru nemozes jeho nadpriestor, teda nD pre n>3. Preto nemozeme Boha popisat nasim instrumentariom, nemame ho dostatocne vyspele.

Dovolil by som sa len vratit k JHVH: Znamelo to "Som, ten, kto som tu pre teba".

quote:
2. Vy môžete iba veriť, koniec koncov preto ste veriaci. Ale čomu ste ochotní uveriť? V bibli boh (či už otec alebo syn) sebe často prisudzuje protichodné vlastnosti (žiarlivý, pomstychtivý, trestajúci, milujúci, odpúšťajúci, milosrdný). Ktorú z týchto tvárí boha ste ochotní akceptovať?

Ak sa azda nazdavas, ze ty si ovela rozumnejsi, logickejsi a menej veriaci clovek, ako ja, ci hocikto iny, musim ta vyviest z omylu, ako som to urobil uz par krat. Naposledy to spoznal poro.

Ateista sa spolieha na to, comu veri veda v blaznivej naivnosti, ze je rozumna, logicka a opravnena, nez viea. Ale ako to s nou je v skutopcnosti? Veda je induktivno-deduktivny sposob spoznavania. Jedinym logicky spravnym sposobom uvazovania je deduktivne myslenie, kde z platnych tvrdeni odvodzujeme ine platne tvrdenia. Na zaciatku je vsak vzdy axioma, cipredpoklad. Je to tvrdenie, ktore je vzdy platne. Axioma je bud nedefinovana (neexistuje) alebo je platna, ina moznost pre nu nie. Nazvime si to aj dogmou. A z nej sa odvodzuju ine platne tvrdenia.

A spomenuli sme, ze druhym sposobom myslenia,ktore veda pouziva je indukcia. Lenze ta nie je logicky spravny postup uvazovania.

Zhrnute a podciarknute: Vybral som si iba iny axiomaticky system, ktoremu verim.

Nieco na tuto temu tu uz bolo: http://www.blumental.sk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=185&whichpage=7

A teraz by som sa vratil spat k uvodu tejto uvahy: Spolocnym castiam matematiky a viery:
• Viera
• Konstruktivizmus
• Stvoritelsky akt

Matematik, podobne ako krestan, musi verit. Nesmie pochybovat! Skepticizmus nema v badani ani jedneho miesto, hoci to neznamena nekritickost.

Ulohou matematika je konstruktivne prispevat a rozsirovat poznanie. Z platnych axiomatickych systemov odvodzovat nove a platne tvrdenia, vety a tvrdenia. Aka to podobnost s podobnenstvom o dobrom Safarovi.

Ako posledne som uviedol stvoritelsky akt. Naposledy podla pravidla "najdobrejsie nakoniec". Spomenul som ze matematika je modelovaci nastroj. Avsak modelovanie nie je len modelovanie existujuceho (ako budu materialisti zanovito tvrdit, ze modelovat sa da len fyzikalna realita). Modelovanie je aj dizajn! 3D Studio MAX, Rhinoceros su modelovacie nastroje, prave preto, lebo mozeme modelovat novy dizajn. A mame na to z historie aj priklady: Zo siciologie - pri aplikacie socialnych modelov, z ekonomie - monetarizmus, keynesovstvo a pod. Podobne aj Boh tvoril tak, ze si stanovil najprv (matematicku) strukturu vmodeli, ktory neskor zhmotnil - priradil mu fyzikalnu podstatu.

Poznamka: Dostavam tak svojmu slovu, ze zriadim na tieto ucely samostatnu temu.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora 

Marcelllooo

Odoslaný - 03 február 2005 :  17:34:33  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Ibaze ty sa snazis pretlacit, ze prijatie axiomu o priamke a bodoch je ekvivalentne priatiu axiome existencie superbytosti.

Vyborne, kedze si, uz s Vegettom, absolvoval zakladny kurz logiky, mozme pokracovat dalej.

Priamka je matematicky objekt. V myslienkovom konstrukte ma iste vlastnosti, ktore ju definuju od ostatnych matematickych objektov. Matematika (geometria) skuma a zistuje nielen vlastnosti, ale aj vztah k inym matematickym objektom.

Podobne aj krestanstvo je iny myslienkovy model, kde mame iste predpoklady a iste objekty. Jednym z tychto objektov je Boh. A kretsanstvo skuma aky je vztah tohoto objektu k inym objektom.

quote:
Nuz v tomto ti tazko mozem pomoct ;)

Nielenze tazko, dokonca vobec nemozes. QuisUtDeus ma totizto pravdu.

quote:
Pockaj, ak sa bavime teraz o ignoracii tak cela debata bola zbytocna. Mas na mysli ze bude ingorovat vztahy platiace v rovine? To akoze ked niekto neakceptuje ze sucet uhlov trojuholnika v nej je 180 stupnov, tak to neplati? Neviem ako ty, ale ja som sa nebavil o tom ci budem ignorovat, ale o tom ukazat preco, ukazat ze to neplati.

Ako som uviedol vyssie, matematika je modelovaci nastroj. Vlastnosti skumaneho objektu zavisia nielen na jeho definicii, ale i na prostredi, v ktorom sa nachadza.

Priklad s priamkami:
Otazka: Kolko rovnobeziek moze ist cez tento bod?
Odpoved: Pocet rovnobezioek zavisi od prostredia, v ktorom sa priamka a bod nachadzaju. V euklidovksej geometrii prechadza tymto bodom len jedna priamka, v neuklidovskych geometriach ich moze byt viacej.

Podobne aj trojuholnik ma v neuklidovskych geometriach uplne ine vlastnosti, ako v eukidovskej. A to nehovorim o topologickych transformaciach...

Takze, teraz sa znovu spytajme otazku: Preco prijat predpoklad prave euklidovskej geometrie?

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 03 február 2005 :  17:49:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Occamov preferencny system.

Occamov preferencny system hovori asi toto:
Majme alternativne uplne vysvetlenia skumaneho javu. Potom preferujeme to najjednoduchsie z nich.

Occamov preferencny system som si dovolil uviest najme kvoli tomu, ze vacsina ateistov sa nan odvolava pri 'odrezavani' Boha ako nadbytocnej hypotezy. Dopustaju sa pri tom viacerych chyb:
• neukazali uplnost ich vysvetlenia
• neukazali, ze bez Boha je ich poznatkovy system jednoduchsi.

Navyse, nie je ziaden dovod pozadovat jednoduchsie riesenie. Informacne systemy, ale i siete ako datove, tak i energeticke maju inu poziadavku - robustnost. A preto je v takychto pripadoch pozadovana redundancia, cize zamerna komplikovanost a zdvojenost vztahov na ukor efektivity a jednoduchosti. A to preto, ze musi byt zabezpecena funkcnost daneho systemu.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

poro

Odoslaný - 10 február 2005 :  00:49:37  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: poro  Pridať poro do zoznamu priateľov
K tomu Occamovi, uplnost vysvetlenia nikdy nedosiahnes, dolezite je ci je v rovnakej miere vysvetlujuce ako alternativne. System je jednoduchsi, lebo k prirodnym zakonom (ktore skumaju aj veriaci) netreba pridavat dalsie predpoklady menovite ex. Boha - na co asi narazas, ked pises o redundancii.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 13 december 2004  ~  Posledná návšteva: 01 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 10 február 2005 :  02:11:14  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
K tomu Occamovi, uplnost vysvetlenia nikdy nedosiahnes
Uz len vzhladom na Godelovu vetu o neuplnosti. Tu vsak Occam este nepoznal...

Takze na pouzitie Occama nie su splnene predpoklady...

System je jednoduchsi, lebo k prirodnym zakonom (ktore skumaju aj veriaci) netreba pridavat dalsie predpoklady menovite ex. Boha - na co asi narazas, ked pises o redundancii.
Este stale nebol apoziadavka jednoduchosti odovodnena.

poro

Odoslaný - 14 február 2005 :  20:25:06  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: poro  Pridať poro do zoznamu priateľov
Uz len vzhladom na Godelovu vetu o neuplnosti.
Samozrejme, preto treba vyberat spomedzi systemov, ktore nam daju rovnaku triedu javov, ktore vysvetluju.

Este stale nebol apoziadavka jednoduchosti odovodnena.
ja o nej ani nepisem , ja len reagujem na tvoj bod:

neukazali, ze bez Boha je ich poznatkovy system jednoduchsi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 228  ~  Člen od: 13 december 2004  ~  Posledná návšteva: 01 september 2005 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 14 február 2005 :  20:57:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Samozrejme, preto treba vyberat spomedzi systemov, ktore nam daju rovnaku triedu javov, ktore vysvetluju.
Krestnstvo v tomto odpoveda na ovela viac otazok.

ja o nej ani nepisem , ja len reagujem na tvoj bod:
neukazali, ze bez Boha je ich poznatkovy system jednoduchsi.

OK, som rad, ze v podstate suhlasis so mnou, ze Occama nemozno pouzit.

Ales

Odoslaný - 20 apríl 2005 :  14:20:43  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
a skusali ste uz pouzit aj fyziku?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 20 apríl 2005 :  14:51:20  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
A biologiu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tothjuraj

Odoslaný - 20 apríl 2005 :  15:32:12  Zobraziť profil  Pridať tothjuraj do zoznamu priateľov
a duchovny zivot?
neviem ci si sa, gmk, trafil do tej spravnej rubriky, ale mojmu duchovnemu zivotu asi tieto uvahy nepomozu. vlastne nie asi, ale urcite.
ja len ci by nebolo vhodne presunut tuto temu niekde inde.
pride niekto kto hlada povzbudenie, otvori sekciu duchovny zivot, tvoju temu a najde napr. toto:
My sme v 3D priestore. Platia tu iste vztahy a zakonitosti. Okrem ineho tu plati, ze kazdy bod 3D priestoru sa da napisat ako linearna kombinacia 3D bazy. Avsak Boh je nadpriestor nasho vesmiru, nazdavam sa, ze 7D. A popisat bazou 3D priestoru nemozes jeho nadpriestor, teda nD pre n>3. Preto nemozeme Boha popisat nasim instrumentariom, nemame ho dostatocne vyspele.
no asi to zavrie, len sa tak zaprasi a ... forum nesplnilo svoj povodny ciel.
takze ak mozem kompetentnych poprosit, prosim, presunut inde.

Počet príspevkov: 151  ~  Člen od: 24 jún 2004  ~  Posledná návšteva: 25 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 20 apríl 2005 :  15:59:34  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
neviem ci si sa, gmk, trafil do tej spravnej rubriky, ale mojmu duchovnemu zivotu asi tieto uvahy nepomozu. vlastne nie asi, ale urcite.
Trafil som sa do spravnej rubriky a umiestnil som to sem zamerne.

Dostal som mnozstvo pozitivnych ohlasov od ucastnikov tohto fora, ze sa im to paci, a ze im je povzbudenim, ze da pouzit aj taketo matematicke podobenstvo aplikovane na vieru.

no asi to zavrie, len sa tak zaprasi a ... forum nesplnilo svoj povodny ciel.
Preco si myslis, ze to zavrie? Lebo len tebe sa to nepaci a tebe to nepomohlo? Preco hladis iba na seba, svoje nazory, svoje preferencie? A na druhych nie?

Rovnakym sposobom by sme potom museli odstranit vsetky temy z tejto kategorie, lebo sa urcite najde niekto, komu ta-ktora tema nepomohla...

Ales

Odoslaný - 21 apríl 2005 :  07:34:34  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
zastanem sa trochu GMK. Tema sice trochu mimo, ale ma pravdu v jednom: Aj veda je Bozi dar, a rozum tiez mozno pouzit pri spoznavani Bozej vole.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

tothjuraj

Odoslaný - 21 apríl 2005 :  08:17:07  Zobraziť profil  Pridať tothjuraj do zoznamu priateľov
no ked myslite, ze prave toto je o duchovnom zivote, tak prosim. proti gustu ziaden disputat.

Počet príspevkov: 151  ~  Člen od: 24 jún 2004  ~  Posledná návšteva: 25 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 21 apríl 2005 :  10:10:54  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to som zas netvrdil a ani nemam chut to tvrdit. len som sa zastal nazoru, ze aj veda moze pomoct pri hladani. Aj ked GMK -ov sposob je akysi zvlastny.

Marcelllooo

Odoslaný - 21 apríl 2005 :  14:36:31  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal tothjuraj

no ked myslite, ze prave toto je o duchovnom zivote, tak prosim. proti gustu ziaden disputat.

A co je duchovny zivot? Kolko casu zivota mu venujes? Ktore presne cinnosti su duchovne?

Previous Topic: Duchovne spravodajstvo Téma Next Topic: Moja viera -takmer nevera?  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06