Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Problém zla
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Sv. Marcel I., pápež Téma Next Topic: Tajomstva Biblie  

juja

Stav: offline

Odoslaný - 16 január 2009 :  21:02:30  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Dnes som trocha v mysli a v duši premýšľala nad odvekým problémom existencie utrpenia, zla, atď. a našla som aj túto zaujímavú prácu Jozefa Opralu, SJ: "Problém zla"
http://www.jezuiti.sk/admin/dok/49411b9ddeded.pdf
dávam do pozornosti a možno i na popremýľanie a inšpiráciu...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora 

Milan

Odoslaný - 17 január 2009 :  01:58:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Milan  Pridať Milan do zoznamu priateľov
....Prečo Boh vôbec stvoril človeka, ak vedel, že spácha zlo a tým pritiahne na seba nekonečné nešťastie? Nepadá tým všetka zodpovednosť za zlo na Boha? Na túto otázku je naozaj ťažko odpovedať,
lebo ide o tajomstvo, neprístupné nášmu rozumu....

.... Ako však možno dať do súvisu stvorenie človeka, o ktorom Boh - ľudsky povediac - predvídal, že nedosiahne svoj večný cieľ, s nekonečnou láskou Božou ku všetkému, čo jestvuje? Pre náš úbohý
rozum tento problém ostane navždy nepreniknuteľným tajomstvom.

- toto som si odtial skopcil a nie je cely problem zla vysvetleny prave tu ???

- dalsia otazka v suvislosti s tym, co ma napadla :

- Preco Boh neznicil satana ako povodcu mnoheho zla hned ? -

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1632  ~  Člen od: 16 máj 2005  ~  Posledná návšteva: 04 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

zrno

Odoslaný - 17 január 2009 :  07:58:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
Boh pomocou zla skúša kvalitu ľudí aby mohol oddeliť zrno od pliev.
Keby nebolo zla ľudia by nemali hriech.
Ale ak máme hriech tak máme aj ľútosť.
Keď máme ľútosť tak sa nám dostáva odpustenia.
Ak sa nám odpúšťa tak máme vďačnosť.
Čím viac sa nám odpustí tým väčšia je naša vďačnosť.
Kde je vďačnosť tam je aj láska a pokora.
Pán Boh predsa chce aby sme ho milovali a oslavovali ho.
To je môj pohľad na problém zla vo svete ktoré Pán Boh dopúšťa vo svojej múdrosti.
Veď všetko dobré aj zlé nie je náhodné ale presne určené pre veci Božie, ktoré mi ľudia nikdy celkom nepochopíme.
Ani nám nie je dané všetku Božiu múdrosť a prezieravosť pochopiť našim ľudským rozumom.
Rozum sme dostali od Pána Boha a dostali sme ho len toľko koľko Náš Pán uznal za potrebné.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 17 január 2009 :  08:44:32  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Aj ja súhlasím s výberom Milanovým, že aj toto je tajomstvom - prečo utrpenie, bolesť, hriech, sú v živote človeka v tak mnohej miere. Je v skutku pravdou a akosi ma to "v tejto mojej" chvíli napĺňa ľútosťou a trocha aj sklamaním, že najprv, aby si človek niečo dobré vážil, musí prejsť utrpením, skolabovaním a až keď je úplne bezmocný, neschopný sa ďalej vliecť, až vtedy asi pripustí, že Boha potrebuje, že Mu má byť asi aj za niečo vďačný a je to fakt tajomstvom, a keď si človek zmyslí, že je za vodou a hádam tomu dáko prišiel na zub a pochopil, dovalí sa znenazdajky "tsunamová vlna" a zmietne mu to všetko na holú podstatu, že nič nevie a nič nezmôže sám. A mal by sa tešiť a je len ticho, nemý, bez akéhokoľvek poryvu emócií. Ale možno to je práve tá očista, možno práve v tejto chvíli je Bohu najbližšie.

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Sv. Marcel I., pápež Téma Next Topic: Tajomstva Biblie  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06