Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Liberalny ci s Bohom
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Keksy Téma Next Topic: Vasa plocha
Strana: z 2

St.Age

Stav: offline

Odoslaný - 01 december 2008 :  11:16:55  Zobraziť profil  Pridať St.Age do zoznamu priateľov
citácia:
Tak to si asi budeme rozumieť. . .

Pôvodne zaslal ferino - 01 december 2008 : 02:10:33

Neviem, či si to myslel ironicky, ale než som sa sem zaregistroval, prečítal som tu dosť vašich diskusií a možno by si mi neveril, že tvoje názory sa mi zdali najsympatickejšie, i ked ja som možno v názoroch na kresťanskú vieru trošku benevolentnejší. Určite som liberálnejší oproti niektorým tu prítomným, až nebezpečným, fanatikom.

Per aspera ad astra.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 7  ~  Člen od: 01 december 2008  ~  Posledná návšteva: 28 august 2022 Upozorniť moderátora 

Ela

Odoslaný - 01 december 2008 :  16:18:13  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
Určite som liberálnejší oproti niektorým tu prítomným, až nebezpečným, fanatikom. (St.age),
Apropo, nemas potom nahodou preklep v svojej "znacke" pod ktorou tu vystupujes? nemala by to byt skor pod tak dobre znamou znackou "New Age"? (cize presne v tendencii co toto hnutie prezentuje "ver si co chces"? tam by si s i so svojim "liberalnejsim" postojom mozno prisiel na svoje). Ale aby som Ti nekrivdila, tak vysvetli teda konkretne v com si liberalnejsi a ci je mozne byt vo viere liberalnejsi. Bozie zakony a prikazania bud platia, ziadne ale predsa neexistuje. Alebo ano?
A trocha blizsie specifikuj aj "nebezpecneho fanatika". Je nim aj clovek, ktory chce "do bodky" zachovavat a zit podla bozich prikazani? Ja som vzdy pod fanatikom chapala skor cloveka, ktory napr. v kostole mal oci "zbozne" prevratene dohora, ruky zopnute a v beznom zivote pravy opak, napr. zly, zlomyselny clovek. Jednou vetou, "clovek ktory svoju vieru "fanaticky" prezentoval vonkajsimi prejavmi, ale svojim zivotom prezentoval pravy opak". Som zvedava na Tvoju odpoved a vysvetlenie. Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

St.Age

Odoslaný - 02 december 2008 :  02:06:43  Zobraziť profil  Pridať St.Age do zoznamu priateľov
Milá Ela, takže v krátkosti :

- moja liberálnosť
Mňa kedysi na začiatku privedlo k viere hlavne Ježišovo hlásanie nekonečnej lásky. Ježišov život ma priviedol k láske k nemu, Ježišova smrt zas bola dokazom jeho lásky ku mne a jeho učenie je o láske k blížnym (i ked radsej ako k "bliznym" používam pojem "k ľuďom") . To na mna malo vtedy najväčší vplyv. Teda vyzva k neustálej, úprimnej, čistej a mnohokrát neopätovanej láske k ľuďom, ktorí nás potrebujú. A preto možno moja liberálnosť spočíva hlavne v tom, že dosť oddeľujem pojem cirkev od mojej viery v Ježiša, resp.v Boha. Proste úprimne povedané mám Boha radšej ako cirkev.
Podľa mňa jediný možný spôsob ako dosiahnuť v živote vlastné šťastie je robiť šťastnými druhých, pomáhať ľuďom a milovať všetkých, ktorí lásku potrebujú, nepoznajú alebo hľadajú i tých, ktorí v ňu už neveria i tých, ktorí si ju podľa nás nezaslúžia. Je to jediná vec, pre ktorú som tu na svete a preto ma moc netrápia vaše témy typu, čí skladá pápež sľub chudoby, či je možný sobáš kresťana a moslima, či sex pred svatbou áno alebo nie, či zarabat peniaze je hriech alebo nie, či som zjedol v piatok trochu mäsa alebo nie, či cirkev dovolí žene antikoncepciu alebo nie, atd.atd.

- fanatici
Cirkev sú pre mňa proste ľudia a milujem ju tak ako milujem ostatných ľudí. Milujem ju pre to, čo pre ľudí robí a nie pre to, čo im nakazuje. A fanatik je pre mna ten, čo miluje cirkev viac ako boha. Koná bez vlastného rozumu a ešte je na to pyšný, vyvyšuje sa nad ostatných veriacich, žije len tak ako mu nakáže cirkev a je schopný pre ňu obetovať čokoľvek, aj lásku k ľuďom, aj úctu k neveriacim. Chápem, že našej viere musíme aj dávať a obetovať, nie len z nej brať, to by čoskoro oslabla, ale som za to robiť to na základe vlastného rozhodnutia, lebo strata možnosti o sebe rozhodovať, strata našej osobnej vôle, nášho vlastného úsudku je stratou našej identity.

- môj nick :
1. je to skratka mojho krstného mena a priezviska
2. stage /angl./ = podium, scéna, javisko, konštrukcia (podľa mňa na fórum veľmi vhodný nick)
3. St.Age – preložené ako svätý vek znamená, že som za návrat lásky do našich životov, za návrat k tradičným hodnotám, k viere, za návrat od pôžitkárstva k ľudskému duchu a znovuobrodenie nábožnosti v súčasnom modernom svete.

Z toho vyplýva, že tvoje obvinenie o mojej príslušnosti k new age bolo mylné a tvoj počiatočný nepriateľský tón voči môjmu príspevku si myslím, že bol unáhlený. Vedz ale, že ťa mám naozaj rád a s radosťou s tebou o tom všetkom podiskutujem

Per aspera ad astra.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 7  ~  Člen od: 01 december 2008  ~  Posledná návšteva: 28 august 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 02 december 2008 :  11:26:24  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
St.Age, z toho čo píšete, na mňa robíte dojem bžného moderného katolíka, ktorý véri v Boha Ježiša, možno v Ducha svätého, ale ak je niečo hlásané cirkvov, a nelúbi sa mu to, tak cirkvov opovrhuje, a budí v sebe dojem, že nerobí nič zlé, ak robí to čo cirkev zakazuje. Áno Boha Ježiša Ducha svätého treba milovať. Neviem či sa dá povedať milovať, cirkev, ale určite sa dá povedať veriť v cirkev. Kto neverí v cirkev katolícku, nemôže povedať že miluje Boha.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 december 2008 :  12:27:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
a preto ma moc netrápia vaše témy typu, čí skladá pápež sľub chudoby, či je možný sobáš kresťana a moslima, či sex pred svatbou áno alebo nie...

Inymi slovami Ta velmi netrapia Bozie prikazania. A to tvrdis, ze Jezisa milujes. Hm, zvlastna logika...

citácia:

Milujem ju pre to, čo pre ľudí robí a nie pre to, čo im nakazuje.

Isto vies, ze Jezis dal Cirkvi moc zvazovat aj rozvazovat. Ak ignorujes Cikev, ignorujes Kristovu volu a potom tazko hovorit o Tvoje laske k Nemu...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

morla

Odoslaný - 02 december 2008 :  16:42:21  Zobraziť profil  Pridať morla do zoznamu priateľov
uz sme zasa od temy.....neva....
mozte ma opravit, ja poznam taku krasnu vetu, ze rozdiel medzi hlboko veriacim a fanatikom je v laske.......
a k cirkvi poviem iba tolko, ze cirkev je tu pre mna a ja pre nu. od krstu som jej sucastou a aj ja tvorim jej obraz. takze zalezi aj odo mna, ako cirkev vyzera, ako sa sprava......
a nepocula som ze opak liberalizmu je fanatickost.....je to konzervatrivnost.....zachovavanie poznaneho......ja osobne som konzervativna, lebo nepovazujem vsetko co som dostala od svojich rodicov a starych rodicov za zle....naopak, takmer vsetky hodnoty boli spravne......a cim menej sa starsie hodnoty zachovavaju, tym horsie vyzera tato spolocnost........hodnoty ako sex po svadbe, pravdovravnost, dovera, hrdost, zodpovednost, trpezlivost, cesnost,......toto vsetko vyznavali nasi predkovia kym neprisiel niekto s tym, ze to je zaostale, zle a ze maju liek na vsetko, ponukaju len zabavu, stratu zodpovednosti(ako inak by ste nazvali potraty?)....ten niekto sa vola liberal a chce mi ukazat, ze zhltol vsetku mudrost sveta a ze on ma pravdu, nie mnohe generacie mojich predkov.....ci Jezis a "zaostala" Cirkev.......
cim dalej objavujem, ze aka mudrost je v Desarore a v Hlavnom prikazani.......male ustupky znamenaju cestu dole.....

Ako nasýtené dieťa v matkinom náručí, ako nasýtené dieťa, tak je moja duša vo mne. (Žalm 131;2)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 78  ~  Člen od: 25 december 2007  ~  Posledná návšteva: 15 november 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

St.Age

Odoslaný - 02 december 2008 :  16:46:29  Zobraziť profil  Pridať St.Age do zoznamu priateľov
To : Azuritko
To : Mato
Nehadzme hned všeto doprava a doľava, ja cirkev uznávam a milujem (aj som to tam napísal), chodím pravidelne v nedeľu a na sviatky do kostola, chodím na spoveď. Keby som cirkev neuznával, tak to nerobím. Ja v ňu aj verím (veď vždy to vo vyznaní viery hovorím), ale nie slepo (ako by ona možno odo mňa očakávala), som človek mysliaci a všimnite si, že som v predchádzajúcom príspevku vymenoval pár problematických tém, ktoré súvisia hlavne s modernou dobou a ich riešenia cirkev podľa mňa nie vždy zvláda. A vie to aj sama cirkev, veď nemá zmysel rozhodnúť tak, aby to z každého milióna veriacich kresťanov dodržiavalo sotva 50 000, nakoľko niektoré rozhodnutia cirkvi sú proste nezlúčiteľné so životom v súčasnej spoločnosti. Ja sa snažím byť dobrým veriacim, možno si sem tam dovolím s niečim nesúhlasiť, ale taký proste som.

Per aspera ad astra.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 7  ~  Člen od: 01 december 2008  ~  Posledná návšteva: 28 august 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 02 december 2008 :  18:56:15  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Neviem o nejakom novodobom rozhodnutí cirkvy, ktoré by zakazovalo niečo, čo tu nikdy nebolo a v modernej spoločnosti je. Takmer všetky témy, čo ste uviedli, sú veľmi chúlostivé, v novej dobe veľmi porušované, ale nemenej dôležité pre dodržiavanie ako v iných dobách. To, že teraz si všetci myslia, že šak nejaký ten sexík pred svadbou nemôže vadiť, trocha antikoncepcie snáď nikoho nezabije... no a potom človek, katolík, ktorý tuší niečo o tom, že to je asi zlé, ale nevie do akej miery ked to všetci robia moderní ľudia, tak sa chce uistiť ako to s takouto témou naozaj je. A že z milióna dodržiava Božiu vôľu 50 000 ľudí, tých 950 000 ľudí nijako neospravedľňuje v konaní hriechu. Neviem ale rozhodnutie cirkvi nezlúčiteľného zo životom v dnešnej spoločnosti, to by chcelo konkrétny príklad.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 02 december 2008 :  19:55:40  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
A vie to aj sama cirkev, veď nemá zmysel rozhodnúť tak, aby to z každého milióna veriacich kresťanov dodržiavalo sotva 50 000, nakoľko niektoré rozhodnutia cirkvi sú proste nezlúčiteľné so životom v súčasnej spoločnosti. Ja sa snažím byť dobrým veriacim, možno si sem tam dovolím s niečim nesúhlasiť, ale taký proste som.

Pôvodne zaslal St.Age - 02 december 2008 :  16:46:29

Ale no tak, hadam nechces tvrdit, ze spravne je to, co robi vacsina?

Len tak pre zaujimavost, co konkretne je nezlucitelne so zivotom v sucasnej spolocnosti?
Nech uz bude odpoved akakolvek o tom predsa bolo je a bude krestanstvo. Uprednostnovat Boha pred clovekom, Bozie zakony pred ludskymi, Boziu moralku pred svetskymi nazormi. Kolko svatych bolo umucenych, lebo nasledovali Boha a tym padom boli "nezlucitelni" so spolcnostou v ktorej zili...
Komu sa chces pacit, Bohu alebo susedom?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 02 december 2008 :  20:34:48  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
niektoré rozhodnutia cirkvi sú proste nezlúčiteľné so životom v súčasnej spoločnosti.

ak sa smiem zapojit do diskusie, velmi by ma zaujimalo, ktore rozhodnutia cirkvi mas na mysli?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

volsung

Odoslaný - 02 december 2008 :  22:28:42  Zobraziť profil  Pridať volsung do zoznamu priateľov
na matovu otazku komu sa ces pacit ci bohu alebo susedom ja sa cem v prvom rade pacit sebe mam pocit ze keby sa spravam tak ako si to predstavuje niekto iny a nebol by vtom podiel mna samotneho stastny by som veru nebol

http://www.bagras.sk/

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1510  ~  Člen od: 21 október 2008  ~  Posledná návšteva: 18 august 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ela

Odoslaný - 02 december 2008 :  22:55:35  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
mily St. Age, dakujem za vysvetlenie Tvojho nicku, ale ja som Ta neobvinila, ze tu prezentujes New Age, ale ze nazory ktore prezentujes sa im nebezpecne podobaju, preto ta "ironia".
Po Tvojom "vysvetleni" len tolko, ze mozno si to ani neuvedomujes, ale tomuto hnutiu svojimi nazormi dost "nahravas". Co myslis, preco sa tak utoci na Cirkev, specialne na katolicku? Pretoze dosledne obhajuje Kristovo ucenie Jezis dal apostolom (teda aj biskupom a knazom) "pravomoci", dal im "instrukcie" co maju robit, ked On tu uz fyzicky pritomny nebude. Co myslis, co by sa udialo, keby Cirkev zrazu zanikla? Myslis ze Kristus by "zostal"? Never tomu, udialo by sa to, o co ide hnutiu New Age a dalsim podobnym, nastal by chaos, v zmysle "ver si co chces" by si kazdy vytvoril svojho Boha, Boha svojich predstav, ktory by sa "podriadoval" kazdemu podla momentalneho stavu jeho svedomia (alebo "pravidiel" vytvorených dobou v ktorej zije). Kristus je ten, co nielen polozil za nas zivot, ale predtym tu nechal jasne "pravidla hry" ak sa chceme k nemu dostat tam, kam nam isiel pripravit miesto... A nehovoril ze ta Cesta, ktorou je On, bude lahka, naopak, hovoril o TESNEJ BRANE a o veľa inych neprijemnych veciach (budu Vas nenavidiet, potupovat..) , ktore cakaju tych, ktori chcu dosledne kracat za Ním. A kracat za Nim znamena dosledne dodrziavat co cez svoju Cirkev prikazuje (zakazuje), len tak mame istotu ze sa "strafim" do tej tesnej brany". Kazde ..ale.., ktore pridame keď si budeme chciet cestu ulahcit nas od tejto Cesty nebezpecne vzdaluje. "Lubiva politika" vo viere nema miesto, a bohuzial vidime, kam speje spolocnost, v ktorej sa pod "ruskom" tej velkej "lasky" k cloveku zabijaju nenarodene deti, chori ludia.. ale to je uz na dalsiu temu. Na zaver len tolko. V svojom jednom z prispevkov pises, ze chodis do kostola, modlis sa Verim v Boha, teda aj v "pravu katolicku apostolsku cirkev", ale podla toho co pises, nie vsetky jej "nariadenia" respektujes a uznavas. Podla coho si teda vyberas co ano a co nie? Nehras sa tak trocha uz aj Ty na Boha? ... Ela

Počet príspevkov: 745  ~  Člen od: 13 november 2003  ~  Posledná návšteva: 21 november 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

ferino

Odoslaný - 04 december 2008 :  06:30:35  Zobraziť profil  Pridať ferino do zoznamu priateľov
Pre všetkých:
A už je to tu v plnom prúde . . .
Žijete vieru alebo o nej iba debatujete?
Polemizujete, či je niečo správne alebo to dokazujete aj svojím životom?
To je podľa mňa dôležité--udržiavať rozumné pomery medzi láskou k Bohu, láskou k cirkvy. . . To je zmysel nášho života: láska-ale samozrejme tá nesebecká.

Blázon je, kto čaká od Boha odpoveď. Ak Ťa Boh prijme, ak Ťa uzdraví, potom jedine tak, že zmaže svojou rukou Tvoje otázky.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 141  ~  Člen od: 26 august 2008  ~  Posledná návšteva: 01 október 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

ferino

Odoslaný - 04 december 2008 :  06:33:40  Zobraziť profil  Pridať ferino do zoznamu priateľov
St.Age: myslel som to vážne a vôbec nie ironicky, len vedz, že niekedy to tu je hra so slovíčkami, kde každý prečíta to, čo chce, nie to, čo si napísal. . .

Blázon je, kto čaká od Boha odpoveď. Ak Ťa Boh prijme, ak Ťa uzdraví, potom jedine tak, že zmaže svojou rukou Tvoje otázky.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 141  ~  Člen od: 26 august 2008  ~  Posledná návšteva: 01 október 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 04 december 2008 :  08:32:59  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
..., kde každý prečíta to, čo chce, nie to, čo si napísal. . .

Pôvodne zaslal ferino - 04 december 2008 :  06:33:40

jeeeeeeeeeeeejda konečne mi niekto hovorí z duše...je to presne tak ako vravíš. ale zas aj je tu o to viacej diskusie kedže dochadza k nepochopeniu.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 04 december 2008 :  09:58:18  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Nečítam v príspevkoch to čo chcem. Čítam všetko a snažím sa príspevok pochopiť. A z príspevkov pána St.Age mi vychádza okrem pravdy aj rozpor z katolíckou vierou. A tak nemám na to reagovať? Mám si zavrieť oči aby podľa niekoho som sa nechytal každého slova a aby malo fórum 100% úroveň, pričom neviem ako toto jej úroveň znižuje keď sa upozorňuje na pravdu a hľadá pravda? No zase je tu strana, že som to možno zle pochopil. No na to je tu priestor aby sa St.Age obhájil, a dovysvetlil ako to myslel, ale zatial tam stále vidím rozpor. A čo je podľa Vás ferino žiť vieru, keď o nej nebudem debatovať? Môžem žiť podľa prikázaní, no ak sa zavriem doma do kúta, aby som nevidel čo robia ostatní, a aspom trocha sa nesnažil to zmeniť, tak o čom je tá moja viera. A debata v tomto verejnom fóre si myslím že veľmi môže pomôcť všetkým správne pochopiť vieru, aj tým čo nevedia o nej skoro nič, ak sa sem dostanú. preto aj pre katolíka menej významné témy sú pre nekrestena možno veľmi významné. Ale aj veľa katolíkov je dosť domílených, čiže aj tým pomáhajú byť lepšími kresťanmi. A vy teda viete Ferino aj Alesko vyvrátiť moje tvrdenia, že niečo z toho čo pán St.Age napísal je v rozpore z katolíckou vierou? Lebo ako rozmýšlam, tak rozmýšlam, nedá sa mi to inak pochopiť. Tak ak ste to pochopili inak, napíšte kde som sa zmýlil. Ak sa ale naozaj mýlim, tak sa úprimne ospravedlňujem.

Rímskokatolík

ferino

Odoslaný - 04 december 2008 :  10:19:16  Zobraziť profil  Pridať ferino do zoznamu priateľov
Azuritko: ja som to nepísal len pre Teba. Netvrdím, že nie je správne debatovať a upozorňovať druhých, ak sa mýlia, len je jedna vec napísať článok na fóre a druhá žiť podľa toho, čo obhajujem. Nesnažím sa Ti nič vyvracať a ak to tak vnímaš, tak mi prosím prepáč. Ja si len myslím, že by niekedy neuškodila aj určitá triezvosť v názoroch a aj vo viere-samozrejme to tiež netreba preháňať. A prosím Ťa nevykaj mi, lebo mám na to dosť málo rokov

Ela

Odoslaný - 04 december 2008 :  10:38:31  Zobraziť profil  Pridať Ela do zoznamu priateľov
ahoj Azuritko, vdaka za Tvoj prispevok, hovoris mne a iste nielem mne, z duse. Bolo by velmi jednoduche sa tu, teda aspon slovne ,len "hladkat", pritakavat si, v mene "lasky k bliznemu". Ale toto forum bolo zalozene, aby sme si tu pomahali - hladanim a utvrdzovanim sa v Pravde, vyvadzali sa z omylov, tym ze budeme hladat, najdeme a pouzijeme spravne argumenty... a k tomu patri aj diskusia, ved je to diskusne forum, ci nie? A ked tu niekto, ako teraz St.Age vlozi take vyjadrenie, ze povazuje nie vsetko co mu Cirkev prikazuje a zakazuje za "nasledovaniahodne a dokonca pochybuje o ich spravnosti a opodstatnenosti", ohana sa tu tym, ze sa Cirkev ma prisposobit dobe" a este tento nazor "zastresuje" velkou laskou ku Kristovi a k ludom, tak, to je uz na povazenie. A pokracovanie diskusie, v ktorej sa donekonecna zacne opakovat slovo laska, laska.., to prave zavana jednako sebectvom - moja viera je v poriadku a ten druhy nech si to vyriesi sam a mozno aj farizejstvom, preco by som sa mal s niekym dohadovat (a este sa elegantne schovam za slovo laska). Ved si len citajme listy sv. Pavla, ako sa staval k nesvarom v mladych cirkvach. Nie raz si veru nedal ani "obrusok" k ustam a poriadne ich vyhresil. Co myslite, kam by boli dospeli tito krestania, keby tak nebol robil? No asi tam, kam speje mnoho krestanov dnes.. Bohuzial, aj kvoli nazorom ake tu prezentuje St. Age. Pozorujem zial, tento "trend" u veriacich aj v roznych diskusiach, ci na pracoviskach a pod. Ci z neznalosti, ci zo zbabelosti, "odkyvaju" vsetko, registrovane partnerstva homosexualov, zabijanie nenarodenych deti, atd., atd. Len aby si nikto nemohol mysliet ze "nejdu s dobou", ze su "nemoderni" a aby ich nedajboze nevysmiali pre ich "spiatocnicke" nazory. Nad tymto by sa mali asi viac zamysliet aj nasi knazi a byt viac "pavlovsky", ale to by bolo uz na dalsiu diskusiu.
Pozehnany cas Adventu vsetkym! Ela

Ales

Odoslaný - 04 december 2008 :  11:03:46  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
citácia:
aj vo viere-samozrejme to tiež netreba preháňať
Pôvodne zaslal ferino - 04 december 2008 :  10:19:16

dá sa vo viere prehanať?

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Azuritko

Odoslaný - 04 december 2008 :  11:45:05  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
ferino: Ja viem že to nebolo smerované na mňa, ale prišlo mi vhodnejšie hovoriť v prvej osobe. Lebo nechcem hovoriť za druhých. Ale samo sebou som to nebral osobne . No to či niekto žije podľa toho čo píše, je ťažko usúdiť, no väčšinou sú tu prirodzené a spontánne odpovede podľa mňa odzrkadlujúce život daných prispievateľov. Netvrdím v tej vete, že sa niekto snaží mi niečo vyvrátiť, ale z tvojho príspevku vyznievalo, že plne súhlasíš s tým čo napísal St.Age, a že niektorý to iba nepochopili, takže ak by to ozaj bola pravda, tak je moje tvrdenie vyvrátiteľné, takže som tým celým vlastne chcel povedať, aby si objasnil čo sme podľa teba nepochopili.
Tak ako píše alesko, čo je triezvosť vo viere? Podľa mňa je viera jednoznačná, a je určené v čo má katolík veriť a čo má dodržiavať, a na nejaké nedostatky z nevedomosti, sa tu na fóre často a veľa diskutuje. Ale určite je úplne triezve dodržiavanie všetkého, čo katolícka viera prikazuje, čiže neviem naozaj ako definovať triezvosť vo viere.
Nj s tým tykaním mám trochu zmetky, lebo už neviem komu tykám a komu vykám na fóre. Proste si to napamätám.

Ela: s tou láskou je to výstižné, aj keď samozrejme nemusí to na St.Age platiť, alebo si to sám plne neuvedomuje.

St.Age: Dúfam, že to neberiete ako útoky na Vašu osobu. Je to upozornenie na nedostatky vo viere. Ale ak ste to mysleli inak ako ste to napísali alebo ako to vyznelo, tak potom nieje problem, ale ak to tak je ako to vyznelo, treba sa hlbšie nad tým zamyslieť.

Rímskokatolík

ferino

Odoslaný - 04 december 2008 :  13:37:24  Zobraziť profil  Pridať ferino do zoznamu priateľov

Ja tiež netvrdím, že mám vždy pravdu.

morla

Odoslaný - 04 december 2008 :  20:32:48  Zobraziť profil  Pridať morla do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
..., kde každý prečíta to, čo chce, nie to, čo si napísal. . .

Pôvodne zaslal ferino - 04 december 2008 :  06:33:40

jeeeeeeeeeeeejda konečne mi niekto hovorí z duše...je to presne tak ako vravíš. ale zas aj je tu o to viacej diskusie kedže dochadza k nepochopeniu.

Pôvodne zaslal alesko - 04 december 2008 :  08:32:59

a teraz si predstavte ze mate dyslexiu(poruchu ucenia-citanie) a neviete normalne precitat nejaky text, ako to potom haluzne vznika, ked si precitate nieco uplne ine nez tam je a pritom to ani chcit nemusite

Ako nasýtené dieťa v matkinom náručí, ako nasýtené dieťa, tak je moja duša vo mne. (Žalm 131;2)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 78  ~  Člen od: 25 december 2007  ~  Posledná návšteva: 15 november 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

ferino

Odoslaný - 05 december 2008 :  14:17:02  Zobraziť profil  Pridať ferino do zoznamu priateľov
Morla: netreba si nič predstavovať. . .
Problém je v tom,že na čítaný text každý nahliada svojím vlastným spôsobom, cez svoje chyby, hriechy, predsudky, skúsenosti . . . To spôsobuje tie siahodlhé diskusie, ktoré prinášajú síce aj nečakane dobré ovocie, ale veľmi často odvádzajú od pôvodnej témy a problému. Viem, že nie je v mojich a asi ani v našich silách to nejako zmeniť, lebo by to znamenalo potlačiť našu individualitu a to určite nechcem, lebo každého individuálny prístup k danej problematike ma veľmi obohacuje, nehľadiac na vzniknuté nedorozumenia.

morla

Odoslaný - 06 december 2008 :  16:59:13  Zobraziť profil  Pridať morla do zoznamu priateľov
ferino: podla seba sudim teba.....toto je to, podla coho sa ludia riadia....

zrno

Odoslaný - 06 december 2008 :  23:23:06  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: zrno  Pridať zrno do zoznamu priateľov
St.Age.
Pokiaľ si neveriaci a riadiš sa výhradne svojim svedomím a dodržuješ zásady byť čestný, spravodlivý, úprimný, láskavý voči všetkým tak to beriem.
Ale ak si veriaci katolík a bolo ti dané poznať o Bohu viac ako neveriacim tak potom už porušuješ Božie prikázania čo už je hriechom.
Pre veriaceho katolíka liberalizácia v tomto ponímaní mi skôr pripadá ako svojvôľa upravovať si náboženstvo podľa svojich predstáv.
Jednoducho povedané robiť si to čo chcem a čo mi vyhovuje bez toho aby som sa riadil príkazmi katolíckej cirkvi, čiže žiť v hriechu.
Katolícka cirkev je Kristova nevesta za ktorú Ježiš položil aj svoj život a ak neveríš katolíckej cirkvi tak neveríš ani Ježišovi.
Tak si poriadne zváž kto vlastne si a kam patríš.
A ešte niečo, mám chápať, že môj vyhranený názor je nebezpečným fanatizmom.

Sláva Bohu a Nepoškvrnenej.

"Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." (Jer 31,34) Boh odpúšťa a zabúda! A to my musíme tiež!!!

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1221  ~  Člen od: 26 september 2008  ~  Posledná návšteva: 09 január 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 16 december 2008 :  06:20:20  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
Ja si volím byť liberálny s Bohom. Ešte inak: Boh ma činí liberálnym.

Premisa: Boh ma oslobodzuje a dávam mi svojho ducha a zodpovednost.
Dôsledok: Ak čokoľvek robím s Bohom, robím to slobodne a môžem si vyberať. Ak som pri tom zodpovedný a beriem Božie slovo, potom moje konanie prinesie dobré ovocie.

Iný dôsledok: Ak niečo nekonám v súlade s Bohom, je jedno, či som liberál alebo konyervatívec alebo čo, ovocie nebude sladké.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Keksy Téma Next Topic: Vasa plocha  
 Verzia pre tlač
Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06