Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 DUŠE A JEJÍ NEPŘÁTELÉ
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Zoznam farností Téma Next Topic: Volny pokec o manzelstve  

rad.ek

Stav: offline

Odoslaný - 20 august 2008 :  17:54:18  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
Zajímavý filosofický článek o diskusi mezi materialistickým a nematerialistickým pojetím svobodné vůle a duše člověka.

Citace části článku:
"Dva tisíce let křesťané věří, že člověk má nehmotnou duši a mezi pozemskými tvory je tudíž jedinečný – že mezi lidskými bytostmi a ostatními tvory, slovy papeže Jana Pavla II., existuje „ontologická diskontinuita“. Tato víra se dnes ocitla pod palbou, a to nejen ze strany ateistů. Někteří teologové odmítají představu „nesmrtelné duše“ jako nebiblický kousek řecké metafyziky, naroubovaný do evangelia prvními církevními otci. A někteří jdou dokonce tak daleko, že si říkají „křesťanští materialisté“."

Celý článek:
http://www.obcinst.cz/clanek.asp?id=1319

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora 

yyyno

Odoslaný - 23 august 2008 :  11:56:54  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
Aj túto tému nemožno odbiť bez posúdenia židovských biblických textov. A z tych jednoznačne vyplýva, že učenie o nesmrtelnej nehmotnej duši, je nebiblické. Aj NZ hovorí o hmotnom vzkriesení ľudských tiel. (Až na niektoré helenistické úvahy Pavlove). Dokonca Tóra nehovorí nič o nejakej posmrtnej forme bytia. (Saduceji- definitívna smrť a koniec)
citácia:
Lebo živí vedia, že umrieť musia, mŕtvi ale nevedia nič, ani odplaty viac nemajú, pretože v zabudnutie prišla ich pamiatka. Kaz. 9:5 Podstata synov ľudských a podstata hoviad je podstata rovnaká, ako umiera ono tak umiera i on ...nič prednejšie nemá človek pred hovä-dom,... Kaz. 3:19, Avšak musí sa odobrať za vekom otcov svojich a na veky svetlo neuvidí. Žalm 49:20, Tam sa bezbožní prestavajú búriť a tam odpočívajú aj tí, ktorí v práci ustali. Malí aj veľkí sú tam sebe rovní a sluha je roveň pánu svojmu. Jób. 3:17,19 Tak ako oblak hynie a mizne, tiež ten ktorý vstúpi do hrobu, nevystúpi s neho zas. Jób 7:9, V potu tváre svo-jej chlieb jesť budeš, pokiaľ sa nenavrátiš do zeme pretože si z nej vzatý. Lebo prach si a v prach sa navrátiš. 1. Moj. 3:19. Medzi mŕtvych som odložený, ako zamordovaní ležiaci v hrobe na ktorých si nespomenieš viac...Žalm 88:6. Lebo mŕtvi si nespomenú na teba, a kto ťa bude v hrobe oslavovať? Žalm 6:6 a 88:11. (obidva citáty súvisia s bohom) Moje dni sú ako nachýlený tieň...Ale Ty, Hospodin zostávaš na veky...Žalm 102:12 – 13. ... povie Hospo-din, vyberiem kosti kráľov... prorokov... obyvateľov z ich hrobov. A rozmetám ich proti slnku a mesiacu...Nebudú pozbierané a pochované a budú namiesto hnoja na povrchu zeme. Jerem. 8:1 – 2.
citácia:
Peter II. : 2:12, 17: ...a zahynú tak ako hynú zvieratá. Oni sú prameňmi bez vody, oblakmi, ktoré ženie víchrica, pripravená im je večná tma.- a Jakub 4:14: ste para, ktorá sa nakrátko ukáže a potom zmizne.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 357  ~  Člen od: 30 jún 2007  ~  Posledná návšteva: 06 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 august 2008 :  21:04:56  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
MT 10,28, slova Pána Ježiša: Nebojte sa tých; čo zabíjajú telo, ale dušu zabiť nemôžu. Skôr sa bojte toho, ktorý môže i dušu i telo zahubiť v pekle.

Mt 11,29: Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu.

Mt 22,37(lk 10,27) On mu povedal: "Milovať budeš Pána, svojho Boha, celým svojim srdcom, celou svojou dušou a celou svojou mysľou! - tu je to s odvolavkou na SZ

Mt 26,38 (Mk 14,34)Vtedy im povedal: "Moja duša je smutná až na smrť. Ostaňte tu a bdejte so mnou!"

Mk 8,36.37(Mk 12,30)Veď čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?! Lebo za čo vymení človek svoju dušu?!

Lk 1,46 Velebí moja duša Pána

LK 2,35 (slova SZ knaza) a tvoju vlastnú dušu prenikne meč -, aby vyšlo najavo zmýšľanie mnohých sŕdc."

Lk 12,19(podobenstvo Pana Ježiša) - Potom si poviem: Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky. Odpočívaj, jedz, pi a veselo hoduj!"

Jn 12,27 - Teraz je moja duša vzrušená. Čo mám povedať? Otče, zachráň ma pred touto hodinou? Veď práve pre túto hodinu som prišiel.

Sk 2,27(citacia SZ žalmu) Lebo nenecháš moju dušu v podsvetí a nedovolíš, aby tvoj Svätý videl porušenie.

Sk 20,10 Pavol zišiel dole, ľahol si naň, objal ho a povedal: "Neplašte sa lebo jeho duša je v ňom."

Rim 1,9 Veď Boh ktorému z tej duše slúžim v evanjeliu jeho Syna, je mi svedkom, ako si na vás ustavične spomínam

2Kor 1,23 Boha volám za svedka svojej duši, že som iba z ohľadu na vás už neprišiel do Korintu.

2Kor 12, 15 A ja veľmi rád vynaložím všetko, ba aj seba samého vydám za vaše duše. Ak vás ja tak veľmi milujem, mám byť menej milovaný?

EF 6,6 Neslúžte iba naoko, ako tí, čo sa chcú páčiť ľuďom, ale ako Kristovi služobníci, ktorí z tej duše plnia Božiu vôľu.

FLP 2,2 dovŕšte moju radosť: zmýšľajte rovnako, rovnako milujte, buďte jedna duša a jedna myseľ!

Kol 3,23 Čokoľvek robíte, robte z tej duše ako Pánovi, a nie ako ľuďom!

1Sol 5,23 23 Sám Boh pokoja nech vás celých posvätí, aby sa zachoval váš duch neporušený a duša i telo bez úhony, keď príde náš Pán Ježiš Kristus.

Hebr 4,12 Lebo živé je Božie slovo, účinné a ostrejšie ako každý dvojsečný meč; preniká až po oddelenie duše od ducha a kĺbov od špiku a rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca.

Hebr 6,19 Máme ju ako istú a pevnú kotvu duše, ktorá preniká až do vnútra za oponu,

Hebr 10,38(toto je tušim tiež odvolavka na SZ) Môj spravodlivý bude žiť z viery, ale keby cúvol, moja duša nebude mať v ňom zaľúbenie.

Hebr 13,17 Poslúchajte svojich predstavených a podriaďujte sa im, lebo oni bdejú nad vašimi dušami a budú sa za ne zodpovedať; aby to robili s radosťou, a nie so vzdychaním, lebo to by vám neosožilo.

Jak 1,21 Preto odložte všetku nečistotu a akúkoľvek zlobu a v tichosti prijmite zasiate slovo, ktoré má moc spasiť vaše duše.

Jak 5,21 Bratia moji, keby niekto z vás zblúdil od pravdy a iný ho obráti, nech vie, že ten, kto vráti hriešnika z jeho bludnej cesty, zachráni jeho dušu od smrti a zakryje množstvo hriechov.

1PT - nechcelo sa mi kopirovať
2 PT -
2,8 Kým tento spravodlivý býval medzi nimi, trápilo jeho spravodlivú dušu, že musel deň čo deň počuť a vidieť ich nemravné skutky.
2,14 Oči majú plné cudzoložstva a sú nenásytní po hriechu; zvádzajú nepevné duše a srdce majú vycvičené v lakomstve; sú to synovia kliatby.

Zjv 20,4 Ďalej som videl tróny; sadli si na ne tí, čo dostali moc súdiť. Videl som aj duše tých, čo boli sťatí pre Ježišovo svedectvo a pre Božie slovo, aj tých, čo sa neklaňali šelme ani jej obrazu a neprijali jej znak na čelo a na ruky. Tí ožili a kraľovali s Kristom tisíc rokov.

takže ešte stale tvrdiš že NZ je nebiblický? Sv. PAvol bol farizej, takže musel vychadzať zo židovskej terminologie. Ježiš hovoril medzi židmi, takže určite tiež nove slova nevymyšlal - a on jednoznačne hovorí o vzkriesení tiel ale aj o duši.
A ak nie iné, a ja tam vidím viacej y nich, tak si poyri apson ten posledný ktorý hovorí o vykriesení duší a nie tiel.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 23 august 2008 :  22:00:41  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Poyrel som si i SZ - pokusim sa skopirovať relevanttne veci:
Gen 9,16 V oblakoch bude oblúk, uvidím ho a spomeniem si na večnú zmluvu, uzavretú medzi Bohom a každou živou dušou všetkých živých tvorov, čo sú na zemi."

Ex - nehovorí sa tam o človekou ale o duši

Lev 1,11 Veď duša živočícha je v krvi a dal som vám ju pre oltár, aby ste ňou zmierovali svoje duše. Krv sprostredkuje zmierenie, lebo v nej je život.

Deut 4,9 Len dávaj pozor na seba a chráň svoju dušu veľmi! Nezabudni na veci, ktoré si videl na vlastné oči, nech nevymiznú z tvojho srdca po všetky dni tvojho života; lež poučíš o nich svojich synov a synov svojich synov.

DEut 10,12 A teraz, Izrael, čo žiada od teba Pán, tvoj Boh, ak nie to, aby si sa bál Pána, svojho Boha, aby si kráčal po všetkých jeho cestách, aby si ho miloval a slúžil Pánovi, svojmu Bohu, celým svojím srdcom a celou svojou dušou,

1 Kral 21 Potom sa tri razy vystrel nad chlapca, volal k Pánovi a hovoril: "Pane, môj Bože, nech sa, prosím, vráti duša tohto chlapca do jeho tela!"

tento prdchadyajuci, ale i nasledujuci verš zvlášť hovorí o nesmrtelnosti duše, aj ked to nie je možno tak evidentne

Job 12,10 V jeho ruke je duša všetkých bytostí aj duch každého ľudského tela.
Job 33,18 Veď on jeho dušu zachraňuje pred hrobom, by mu život do priepasti nepadol.
Job 33,30 aby jeho dušu odvrátil tak od hrobu, aby svetlo živých ožiarilo ho.

žalmy - tie si prelistuj, tie su plne o duši

Ž 39,9 Lež moja duša bude plesať v Pánovi a bude sa tešiť z jeho pomoci.
odporučam prečitať Ž 63

dalej sa mi to nechce ani čitať ani kopirovať... vSZ je dosť zmienok o duši, a aj o jej nesmrtelnosti. Len treba to aj tam vidieť.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yyyno

Odoslaný - 25 august 2008 :  21:42:45  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
nemam pri sebe citat Orlinskeho z americkej univerzity takze ho parafrazujem: Biblia nehovori, ze mame dusu, dusa je osoba samotna... jej telo, krv v zilach...
Tak o dva tyzdne Ti pridam viacero citatov. ktore davaju Orlinskemu za pravdu a nepodcenuj zasahy do biblickeho textu o ktorych som cital ako o krestanizacii Biblie...
V povodnom texte sa ani raz nevyskytuje vyraz nesmrtelna dusa, limbus/ ocistec atd.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 357  ~  Člen od: 30 jún 2007  ~  Posledná návšteva: 06 september 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 25 august 2008 :  22:02:35  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no mna by zaujimalo, či ten človek aj študoval psychologiu, lebo podla tych viet asi ani moc nie. Vieš, ono treba aj vedu zapojiť do svojich študii, nielen si prisposobovat pismo, len kvoli tomu, aby neshlasilo s katolickym vykladom.

prečo potom Ježiš rozlišoval telo aj dušu? prečo mu tolko zaležalo na duši a dokonca viacej na duši ako na tele, ked by duša bud neexistovala,a lebo by bola smrtelna?

Azuritko

Odoslaný - 26 august 2008 :  13:50:14  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
yyyno
Máte nejakú vieru? Hlásate sa k nejakej cirkvy? Ak áno tak to musí byť nejaká sekta keď neverí v dušu a predpokladá iba krátky pozemský život. Alebo veríte v reinkarnáciu? Asi ešte horšie. A tvrdenia že sa v biblii nespomína duša nesmrteľná. Tak to máte dáku zvláštnu bibliu. Preto treba zaobstarať sväté písmo :)

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 03 september 2008 :  22:10:16  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
Aj túto tému nemožno odbiť bez posúdenia židovských biblických textov. A z tych jednoznačne vyplýva, že učenie o nesmrtelnej nehmotnej duši, je nebiblické. Aj NZ hovorí o hmotnom vzkriesení ľudských tiel. (Až na niektoré helenistické úvahy Pavlove). Dokonca Tóra nehovorí nič o nejakej posmrtnej forme bytia. (Saduceji- definitívna smrť a koniec)
Pôvodne zaslal yyyno - 23 august 2008 : 11:56:54

No, myslím, že ten článek mluví o jednom ze základních křesťaských dogmat - o víře v nesmrtelnou duši. A o materialistiské polemice s tímto dogmatem.

Je mimo téma tohoto článku, že někteří soukromí vykladači písma toto staré křesťanské dogma popírají.

Jejich věc
Dobře jim tak.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yyyno

Odoslaný - 04 september 2008 :  20:18:50  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
citácia:
že někteří soukromí vykladači písma toto staré křesťanské dogma popírají.

nepokladam sa za vykladaca Pisma. Teologovia vykladaju Bibliu. To znamena,prisposobuju si ju svojej viere. Ja poukazujem na zjavne fakty, ci protirecenia.
Napriklad co sa aj tejto temy tyka: Manzelsky par, ktory neodovzdal a nepriznal vsetke peniaze za svoj dom apostolom , podla kralickej bibile "zdechol" ale podla evanjelickej , "vypustil dusu". alebo "onoho veku" - "druheho sveta". Co je to krestanizacia alebo falzifikacia?

Ales

Odoslaný - 04 september 2008 :  20:28:22  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
aspon vidíš, ako nekatolici prisposobuju bibliu

rad.ek

Odoslaný - 04 september 2008 :  21:10:58  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
že někteří soukromí vykladači písma toto staré křesťanské dogma popírají.

nepokladam sa za vykladaca Pisma. Teologovia vykladaju Bibliu. To znamena,prisposobuju si ju svojej viere. Ja poukazujem na zjavne fakty, ci protirecenia.
Napriklad co sa aj tejto temy tyka: Manzelsky par, ktory neodovzdal a nepriznal vsetke peniaze za svoj dom apostolom , podla kralickej bibile "zdechol" ale podla evanjelickej , "vypustil dusu". alebo "onoho veku" - "druheho sveta". Co je to krestanizacia alebo falzifikacia?

Pôvodne zaslal yyyno - 04 september 2008 : 20:18:50

Hledej.
www.katechizmus.sk
Třeba najdeš odpověď.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

yyyno

Odoslaný - 06 september 2008 :  10:20:39  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
Radek. To je ten moj problem, Hned pri prvej uputavke na knihu sa pise:
citácia:
nájdeme vášnivé príbehy lásky,

Ja som v Biblii toto nenasiel - iba ak u bezboznika Salamuna

Mato

Odoslaný - 06 september 2008 :  15:11:54  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
u bezboznika Salamuna

Pôvodne zaslal yyyno - 06 september 2008 :  10:20:39

U koho?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 06 september 2008 :  17:58:01  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
No pribehov lasky tam je dost, ale ide o to co sa mysli pod 'vasnivymi' pribehmi.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 06 september 2008 :  23:53:21  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
Radek. To je ten moj problem, Hned pri prvej uputavke na knihu sa pise:
citácia:

Já jsem to myslel trochu víc suše - prostě odpověď na to, co mi není jasné v bibli, hledat v učení církve.
Proto odkaz na katechismus.
Pokud můžu trochu osobního svědectví, asi ty odpovědi nebudeme dostávat hned a polopatě.
No a?
Kdy končí věčnost?
Taky zřejmě některé otázky, které byly ze začátku důležité, přestanou postupně důležitými být.

citácia:
Hned pri prvej uputavke na knihu sa pise:
citácia:
Ja som v Biblii toto nenasiel - iba ak u bezboznika Salamuna
Pôvodne zaslal yyyno - 06 september 2008 : 10:20:39

Sice nevím, co to bylo za upoutávku, ale pokud bych si tipnul, jak to bylo myšleno: zřejmě někdo chtěl upozornit na vztah Boha k člověku, k lidstvu.
Ono té vášně i ze strany Boží se v bibli jeví někdy víc než dost, hlavně když si uvědomíme, že bezbožníkem nebyl jen Šalamoun, ale jsme všichni (kromě známých dvou výjimek)
No a pokud nás někdo někdy podvedl, a nám to nebylo jedno, trpěli jsme, toužili vztah obnovit, očistit, a neustále jsme byli podváděni, možná můžeme tušit jak to třeba v té upoutávce mohlo být myšleno.
Ale myslím, že my takhle vztah vnímat moc neumíme, když to není podle našich potřeb, šup někam jinam.
Tak si říkám, jak potom chceme pochopit Písmo?

rad.ek

yyyno

Odoslaný - 10 september 2008 :  21:22:39  Zobraziť profil  Pridať yyyno do zoznamu priateľov
tazko pochopit preco bola do kanonu zahrnuta piesen Salamunova. Je to lubostna lyrika. { asi preto ze Salamun a mytus o nom zosobnoval zidom ich zlaty vek} A je zrejme ze sa jedna o zalubenca do zeny. V kralickej Biblii v krestanskom komentari pred piesnou je v milencovi zosobneny Kristus a za milenku je vydavana krstanska cirkev. Podla mna je to komicky vyklad textu piesni. Uz aj s ohladom na dobu kedy bola napisana.

Ales

Odoslaný - 10 september 2008 :  21:34:02  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
no vieš, láska k Bohu sa vždy prirovnáva k láske dvoch snubencov, či manželov.

Na tej Piesni je ukazane len to, aký by mal byť naš vzťah k Bohu - čiže vzťah nevyslovnej lásky. a k tej sa približujú len veľkí mystici, za všetkých spomeniem sv. Jána z Kríža, ktorý aj mne ukázal, že "môj Milý je môj a ja som Jeho"(Pies 2,16).

či to prirovnanie je alebo nie je správne, to pochopí ťažko ten, kto nežije duchovným životom.

rad.ek

Odoslaný - 11 september 2008 :  00:38:58  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
tazko pochopit preco bola do kanonu zahrnuta piesen Salamunova. Je to lubostna lyrika. { asi preto ze Salamun a mytus o nom zosobnoval zidom ich zlaty vek} A je zrejme ze sa jedna o zalubenca do zeny. V kralickej Biblii v krestanskom komentari pred piesnou je v milencovi zosobneny Kristus a za milenku je vydavana krstanska cirkev. Podla mna je to komicky vyklad textu piesni. Uz aj s ohladom na dobu kedy bola napisana.

Pôvodne zaslal yyyno - 10 september 2008 : 21:22:39

Jo jo.
Měkteré texty je těžké pochopit.
Ale to neznamená, že tam nepatří.

rad.ek

Previous Topic: Zoznam farností Téma Next Topic: Volny pokec o manzelstve  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06