Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 boh,viera,cirkev
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Pravda -co to je? Téma Next Topic: Prijimanie  

Xaho

Stav: offline

Odoslaný - 19 august 2008 :  10:23:29  Zobraziť profil  Pridať Xaho do zoznamu priateľov
ahojte mam par otazok, nakolko zatial v boha neverim a uz ani nechodim do kostola.... ale ked mi na vsetky moje otazky odpoviete tak uverim
asi vatsina ucastnikov tohto fora si mysli ze vesmir stvoril boh, kto potom stvoril boha....co je asi pisane v biblii je asi ze boh je nekonecny a ze tu je stale...ale ja myslim ze aj nekonecnost je nejake cislo a pred nekonecnom bolo nieco tiez, stoho vypliva ze to nieje pravda....tak prosim vysvetlite mi to...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 19 august 2008  ~  Posledná návšteva: 22 august 2008 Upozorniť moderátora 

Ales

Odoslaný - 19 august 2008 :  11:11:09  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
matematicky nemaš pravdu

ked je niečo nekonečne, tak to znamena že to nema konca. teda vlastne ide o chapanie pojmu nekonečna - ak chápeš nekonečno ako začiatok a trvanie bez konca(a to vidim že to tak chápeš) tak potom tvoja otazka je podstatna. len žiaľ, veriaci nekonečnosť chápu ako niečo uplne bez konca a teda ani bez začiatku ani bez konca. dôkaz: vyplýva z fyziky - čas sa viaže na hmotu, Boh je nehmotný, tak jeho sa čas nedotýka. a tam kde nie je čas, nemôže byť ani začiatok ani koniec, tam je neustále "teraz".

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Xaho

Odoslaný - 19 august 2008 :  12:52:39  Zobraziť profil  Pridať Xaho do zoznamu priateľov
ano podla fyziky je to tak, ale fyzika tvrdi aj to ze vesmir vznikol velkym treskom...takze tim sa moc ohanat neda...iba ak by sme si vybrali s kazdeho vedeckeho odvetvia iba to co nam pasuje....a ako mozes vediet co je boh? si si isty ze ludske vnimanie je toho schopne? ja ako neveriaci viem ze nieco muselo byt nazaciatku, urcita energia ale neviem odkial sa zobrala....v biblii je podla mna tolko tolko do oci bijucich nerealnych veci ze je to az smiesne...si si isty ze je to vsetko pravdive? ak ano odkial beres taku istotu?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 19 august 2008  ~  Posledná návšteva: 22 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 19 august 2008 :  13:22:49  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ale VT stvoreniu neodporuje, vieš mna k viere priviedla prave fyzika a prave Velky tresk....

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Xaho

Odoslaný - 19 august 2008 :  13:54:43  Zobraziť profil  Pridať Xaho do zoznamu priateľov
to som veru nevedel ze velky tresk neodporuje stvoreniu...cize ako je pisane v biblii najprv vznikla zem a nebo? tomu akosi nechapem....lebo o VT je pisane ze vznikla az po 8-10miliardach rokov a dovtedy vznikali takysto aj ine galaxie hviezdy, prach, plyn atd....v biblii je pisane ze hviezdy vznikli az v ,,stvrty den,,

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3  ~  Člen od: 19 august 2008  ~  Posledná návšteva: 22 august 2008 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 19 august 2008 :  14:08:18  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
prečitaj si v prvom rad eporiadne bibliu, aspon prve kapitoly o stvoreni a potom si prečitaj tento článok

Azuritko

Odoslaný - 19 august 2008 :  18:03:18  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Natíska sa mi otázka, či v dobe ked sa písala biblia bolo známe poradie vzniku sveta z fyzikálnej stránky. Predpokladám, že veru ešte vtedy nie a aj tak je to poradie v biblii správne. Takže je možnosť že ten čo to písal si tipol :) alebo to písal od vnuknutia Boha.
A pri vzniku sveta je logické uvažovať, že nikto nikdy nevie určiť ako vznikla samotná hmota aj veľký tresk. Hovoria niektorý, že náhodne. A ako vznikla náhoda? Ale našťastie to všetko rieši to, že to bolo dielo nejakej bytosti, ktorá existovala vždy, čo je pre človeka ťažko pochopiteľné lebo celý život sa stretáva z existenciou začiatku a konca. Ale to že začiatok a koniec existuje je zase len Božie dielo. On určil nášmu životu začiatok aj koniec na zemi. Ale duši určil začiatok bez konca.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 20 august 2008 :  18:11:28  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
ahojte mam par otazok, nakolko zatial v boha neverim a uz ani nechodim do kostola.... ale ked mi na vsetky moje otazky odpoviete tak uverim

Myslím, že tomu ani sám nevěříš.

citácia:
asi vatsina ucastnikov tohto fora si mysli ze vesmir stvoril boh, kto potom stvoril boha....co je asi pisane v biblii je asi ze boh je nekonecny a ze tu je stale...ale ja myslim ze aj nekonecnost je nejake cislo a pred nekonecnom bolo nieco tiez, stoho vypliva ze to nieje pravda....tak prosim vysvetlite mi to...

Pôvodne zaslal Xaho - 19 august 2008 : 10:23:29

Tím se filosofové zabývají už hodně dlouho.
Možná zjednodušeně se to říct tak, že pokud věříš, že vůbec něco exisuje, potom musí existovat nějaká prvotní příčina ("kterou všichni nazývají Bohem" jak o tom píše Tomáš Akvinský), protože řetěz příčin nemůže jít donekonečna.

Ale víra křesťanů nespočívá na dokazování, ani na filosofování, ale na víře církve, která od apoštolů - očitých svědků, předává svědectví, které přijala od Krista.

Pokud si chceš trochu pročíst filosofické argumentování o důkazech Boží existence, zkus třeba tady:
http://www.distance.cz/index2.htm

Klikni na 3.číslo - 1.ročník 1998
Článek se jmenuje:
Roman Cardal RIGORIZOVANÝ DŮKAZ BOŽÍ EXISTENCE - DÍL 1

Další díly jsou v dalších číslech distance.

Pokud najdeš nějaké protiargumenty, můžeš jim napsat do redakce.
Na stránkách distance probíhá i filosofická polemika.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Vlkodlak

Odoslaný - 20 august 2008 :  21:07:42  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
citácia:

Neuveris. Neklamme sa zbytocne. Ale nevadi.

citácia:

Pôvodne zaslal Xaho - 19 august 2008 : 10:23:29

V prvom rade si treba uvedomit, ze nekonecno pravdepodobne neexistuje. Nekonecno je pravdepodobne iba matematicky vyraz. V pripade fyziky, resp. materialneho sveta priklad na nekonecne asi nenajdes.

Co sa tyka Boha, ten je nehmotny, preto je nespravne nejako hladat nejake porovnania s materialnym svetom.

Najviac sa mne pozdava definicia, ku ktorej sa priklonil predrecnik. Teda tak ako Tomas Akvinsky. Boh ako prvotna pricina. Je to logicke a viacmenej to uspokojuje kritickeho oponenta.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Pravda -co to je? Téma Next Topic: Prijimanie  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06