Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Chocholouskove vtipy |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 24 jún 2008 : 21:24:33
|
Prispejem tiež svojou troškou do mlyna...
Vysvetlite mi toto:
Panna Mária je matka Božia, to znamená, že Boh je jej syn. Ježiš je tiež jej syn a je taktiež synom Boha, to znamená, že Mária mala syna so svojím synom napriek tomu, že je panna.
Ježiš je v podstate Boh a keďže Boh je len jeden, je vlastne svojím vlastným synom a zároveň otcom. Z toho vyplýva, že Boh je synom Márie a Boha, čiže seba samého. Okrem toho Boh nikdy nebol s Máriou ženatý. Jej manžel bol Jozef a ona ho vlastne s Bohom podvádzala. Mať nemanželské dieťa je hriech, ale Boh nikdy žiadny hriech nespáchal, to znamená, že nemanželské dieťa nikdy nemal. Z toho vyplýva, že Boh sa nikdy nenarodil a tým pádom ani neexistuje.
|
Boh existuje pre toho, kto v neho verí.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
Albert Einstein ______ Na každého rovným metrom. |
Krajina: Denmark ~
Počet príspevkov: 296 ~
Člen od: 24 jún 2008 ~
Posledná návšteva: 04 február 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 12:16:57
|
Ako vtip je to fakt dobré. Ale ak si takto naozaj vysvetlujete neexistenciu Boha, aspom sa utvrdzujem v tom, že ani neviete prečo neveríte. |
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 14:59:52
|
Neviem kto mi zmenil názov témy, ale však bez upozornenia som si na to už zvykol. Nechajme to.
Čo sa týka toho "vtipu" zatiaľ mi ho nikto nedokázal vysvetliť. Chápem, že ľuďom sa do toho nechce, pretože nevedia kde začať a hlavne, kde skončiť... Nejaký zmysel to dávať musí, ale horšie je to s vysvetľovaním |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 16:07:33
|
Mne predcasom zmenili podpis...mal som tam skopirovane dve pravidla tohto fora ktore si navzajom odporuju a mi to zmazali |
Počet príspevkov: 445 ~
Člen od: 06 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 03 júl 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 17:21:21
|
citácia: Čo sa týka toho "vtipu" zatiaľ mi ho nikto nedokázal vysvetliť. Pôvodne zaslal Chocholoušek - 25 jún 2008 : 14:59:52 Hadam vazne necakas, ze sa Ti to niekto pokusi vysvetlit? Ako vtip je to este ako tak akceptovatelne, ale zeby tuto argumentaciu mohol niekto mysliet vazne? |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 18:04:05
|
citácia: citácia: Čo sa týka toho "vtipu" zatiaľ mi ho nikto nedokázal vysvetliť. Pôvodne zaslal Chocholoušek - 25 jún 2008 : 14:59:52 Hadam vazne necakas, ze sa Ti to niekto pokusi vysvetlit? Ako vtip je to este ako tak akceptovatelne, ale zeby tuto argumentaciu mohol niekto mysliet vazne? Pôvodne zaslal Mato - 25 jún 2008 : 17:21:21
No a prečo nie? Opakujem, toto nie je vtip ani provokácia. Myslím to naprosto vážne, však keď to nie je pravda, tak snáď je jednoduché to vysvetliť nie? Ale uznávam, že jednoduchšie by to bolo celé zmazať spolu so mnou... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 22:01:39
|
Samozrejme, ze sa to da vysveetlit, lenze k tomu treba aspon zaklady teologie. Kto ich nema, ten nikdy nepochopi, kto ich ma, tak takuto otazku nikdy nepolozi. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 22:19:30
|
No skus. Ja som dost chapavy. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 jún 2008 : 22:40:01
|
[ citácia: Samozrejme, ze sa to da vysveetlit, lenze k tomu treba aspon zaklady teologie. Kto ich nema, ten nikdy nepochopi, kto ich ma, tak takuto otazku nikdy nepolozi. Pôvodne zaslal Mato - 25 jún 2008 : 22:01:39
Nejde o to pochopiť odpoveď, ale ju napísať... Tak vysvetli, keď sa na to cítiš |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2008 : 10:32:16
|
No pokúsim sa z toho čo viem to trochu vysvetliť, potom niekto zbehlejší v teológii ma opravte alebo doplnte. V prvom rade je každému jasné, že výraz matka Božia v zdravase neznamená, že Mária je matkou samotného Boha. Ona je matkou Ježiša Krista ktorý bol poslaný Bohom na zem. Dieťa nezískala sexuálnym stykom, takže bola panna. Tým pádom, že mala muža Jozefa, tak to dieťa nebolo nemanželské, ale bolo darom od Boha. Čiže Mária panna nosila dieťa, ktoré v jej lone bolo priamo stvorené. A otec ako manžel Márie dieťa vychovával. A na další Váš text v úvode témy musíte najskôr pochopiť čo znamená, že Boh je trojjediný. A to je na pochopenie ťažké, ani ja tomu ešte dobre nerozumiem. Aj ked nedávno na omši v kázni sa to snažil kňaz nejako vysvetliť, je to fakt ťažké pochopiť. Čiže keď tomu sám zjavne nerozumiete, nieje na mieste písať ako fakt a argument tie Vaše bludy. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2008 : 12:11:30
|
môžem praci prášok na biele veci použiť aj na farebne? |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2008 : 12:17:40
|
A ja viem? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2008 : 12:33:29
|
no počkam si na nazor ostatných |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 jún 2008 : 14:16:35
|
Azuritko už niečo naznačil, skúsim trochu doplniť. Budem sa snažiť odpovedať na otázky a niektoré tvrdenia.
citácia: Panna Mária je matka Božia, to znamená, že Boh je jej syn. Máriu voláme Matkou Božou preto, lebo syn, ktorý sa jej narodil je Boh. Samozrejme, narodil sa jej človek, preto hovoríme, že Máriin syn je bohočlovek. Avšak nič z toho, čo by bolo Božie mu nechýba, ani nič z toho, čo by bolo ľudské, mu nechýba. Osoba Máriinho syna je teda dokonalý človek aj dokonalý Boh. Keďže je to len jedna osoba, dochádza k tzv. spájaniu vlastností, teda čo platí pre Boha, to možno vysloviť aj o človekovi Ježišovi a naopak, čo platí pre Ježiša, to možno vysloviť aj o Bohu. Na zemi trpel človek Ježiš, ale preto, že hovoríme o spájaní vlastností, tak môžeme povedať, že sám Boh trpel.... alebo z druhej strany, Boh je všemohúci, môžeme teda povedať, že Ježiš je všemohúci.... Takéto uplatňovanie vlastností môžeme užívať až do momentu, kedy nám to rozum dovolí.
citácia: Ježiš je tiež jej syn a je taktiež synom Boha, to znamená, že Mária mala syna so svojím synom napriek tomu, že je panna. V imanentnom Bohu nedokážeme nájsť rozdiely, teda Boh je len jeden. Akonáhle sa však Boh prejavuje voči stvoreniu, dokážeme na základe zjavenia rozpoznať tri osoby. Otca, Syna a Ducha svätého. Avšak Boh je nepremenlivý, teda stále ten istý, to znamená, že výpoveď ekonomická /vzťah voči svetu/ musí mať svoj vzor v imanencii Boha. Syn ktorý sa narodil Márii je Boh, vo vzťahu k svetu je to však Boh Syn. Teda nie Otec, ani Duch svätý. Mária počala z moci Najvyššieho (v tomto prípade hovoríme o Otcovi) a narodil sa jej syn /v tomto prípade hovoríme o Synovi/. Teda Ježiš je Boh Syn, nie Boh Otec alebo Duch svätý. Práve v Márii sa odohral zrkadlový obraz imanentných vzťahov v zmysle plodenia. Vo večnosti je to Syn, ktorý je plodený Otcom. V Bohu neexistuje možnosť (že niečo nie je a mohlo by byť), v Bohu existuje iba skutočnosť, takže skutočne Syn je plodený Otcom /teda sa nedá uvažovať, že nebol splodený, potom bol splodený a nemusel byť..../. Boh Otec teda vo večnosti plodí Syna - bez matky. V súvzťažnosti k pominuteľnému svetu sa v Márii zrkadlovo rodí syn - bez otca. Existujú teda iba dve osoby na svete, ktoré môžu povedať: Ježiš - Ty si môj Syn. Je to Mária a je to Boh Otec.
citácia: Ježiš je v podstate Boh a keďže Boh je len jeden, je vlastne svojím vlastným synom a zároveň otcom. No, to je dobrý postreh. Hovoríme o vzájomnom prenikaní sa jednotlivých osôb v Trojici. Keďže Boh je len jeden, musíme dať do súvisu výpoveď, ktorá hovorí, že sú v ňom tri osoby. A ten súvis nachádzame v trinitárnej perichoréze. Ježišove slová: Ja som v Otcovi a Otec je vo mne - teda berieme doslovne. Jednotlivé osoby Trojice sa vzájomne prenikajú.
citácia: Z toho vyplýva, že Boh je synom Márie a Boha, čiže seba samého. Fundamentálna výpoveď Písma hovorí, že nakoniec bude Boh každému všetkým. Vašu vetu treba chápať v tom zmysle, ako som hovoril vyššie.
citácia: Okrem toho Boh nikdy nebol s Máriou ženatý. Jej manžel bol Jozef a ona ho vlastne s Bohom podvádzala. To je logický klam, pretože sa snažíte spojiť nadprirodzenú antropológiu s prirodzenou. Teda výpovedná hodnota jednotlivých Vašich výrokov je nesúvzťažná. Boh urobil Márii veľké veci, spôsobil to, že počala bez pričinenia muža. Jozef o tom vedel a rozhodol sa prijať túto nadprirodzene obdarenú ženu za svoju manželku, aby tak zabezpečil jej samej a aj jej dieťaťu domov a súslednosť v rode.
citácia: Mať nemanželské dieťa je hriech, ale Boh nikdy žiadny hriech nespáchal, to znamená, že nemanželské dieťa nikdy nemal. Z toho vyplýva, že Boh sa nikdy nenarodil a tým pádom ani neexistuje. Predchádzajúce otázky zneli aspoň logicky, táto konštrukcia je však hodná výplodu mozgu nanajvýš pätnásť ročného dieťaťa. Boh nikdy nemal nemanželské dieťa, ale ani manželské. Na Máriu sa preto nedívame ako na manželku Boha. Tradícia ju označuje nanajvýš titulom "snúbenica". V správnej interpretácii je akceptovateľný.
Ak máte záujem, dám Vám zoznam literatúry, kde sa o týchto veciach dozviete viac a odbornejšie.
|
Počet príspevkov: 514 ~
Člen od: 31 júl 2007 ~
Posledná návšteva: 25 november 2019
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|