|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 17:39:18
|
POSTOJ KATOLÍCKEJ CIRKVI
Postoj Katolíckej Cirkvi k otázkam umelého oplodnenia sa opiera o tieto dokumenty: -Humanae vitae (1968) – encyklika pápeža Pavla VI. -Donum vitae (1987) – inštrukcia Kongregácie pre náuku viery o rešpektovaní začínajúceho sa ľudského života a o dôstojnosti plodenia. -Katechizmus Katolíckej cirkvi (1992, 1997) – čísla textu 2373 – 2379.
Problematické oblasti z pohľadu morálky
oddelenie plodivého aspektu manželského aktu od spojivého; získavanie spermií masturbáciou; prístup k dieťaťu ako k tovaru alebo ako k nárokovateľnej položke (tzv. právo na dieťa); darcovstvo spermií a vajíčok, prenášanie zodpovednosti na tretiu osobu – lekára (ktorý v snahe zabezpečiť len úspešný výsledok môže mať tendenciu zničiť poškodené embryá); oplodnenie viacerých vajíčok – vznik viacerých embryí, ktoré budú označené ako nadbytočné a následne zničené alebo zmrazené; náhradné materstvo.
Pohlavný akt obsahuje spojivý a plodivý aspekt, ktoré nemožno oddeliť Technika, ktorá nahrádza manželský akt, je morálne neprijateľná Vstup tretej osoby je morálne neprijateľný Masturbácia ako spôsob získavania spermií (či už na vyšetrenie alebo na použitie pri inseminácii alebo oplodnení) je morálne neprijateľná (KKC 2352). Technika, ktorá uľahčuje manželský pohlavný akt alebo mu pomáha, je morálne prípustná. Z uvedených techník sa Cirkev nestavia negatívne k IUI a GIFT, pokiaľ sa spermie nezískavajú masturbáciou, ale sú odobraté z pošvy ženy po riadnom pohlavnom styku.
AKÉ SÚ ODPORÚČANIA pre kresťanské páry?
-Nakontaktovať sa na manželov, ktorí svoju neplodnosť prijali a vyriešili ju napr. adopciou. Skúsenosť takýchto manželov im môže pomôcť prijať ich situáciu. -Skúsiť hovoriť o adopcii – niekedy práve adopcia pomôže prekonať prekážky psychologického charakteru u páru, ktorý je ináč plodný, len neúspešný pri počatí. Neraz sú neveriaci alebo nepraktizujúci veriaci lepším príkladom ako veriaci. -Kontaktovať sa na tých, ktorí môžu sprostredkovať vyšetrenia u veriacich lekárov:
-manželia Laukovci (www.billings.sk), -Liga pár páru (www.lpp.sk); -Centrum pre bioetiku v Banskej Bystrici, 974 01, Kapitulská 21, BeLic. Pavla Poloňová, tel. 048/472 0214. Toto centrum má adresár veriacich gynekológov a lekárov rešpektujúcich učenie Cirkvi. -Aj na Slovensku je už školiteľka Creightonského modelu (CrMS), metódy PPR a hlavného diagnostického prostriedku tzv. NaProTechnology (Natural Procreative Technology) – Michaela Rusnáková, misha@fertilitycare.net. CrMS je vedeckyskúmaný už viac ako 25 rokov v Inštitúte pápeža Pavla VI. Pre štúdium ľudskej reprodukcie v Omahe (Nebraska USA), úplne v súlade s učením Cirkvi.
Pri dodržiavaní určitých podmienok Cirkev nenamieta voči niektorým technikám
– ide o techniky GIFT a AIH – IUI,pokiaľ im predchádza riadny manželský pohlavný akt, z ktorého sú odobraté a upravené spermie. V centrách asistovanej reprodukcie na Slovensku prichádza do úvahy akurát AIH (IUI). Treba však počítať s tým, že v spomenutých centrách im ponúknu aj (a možno iba) IVF a ICSI. Ich úspešnosť je totiž vyššia (okolo 25 %) než IUI (15 %). Navyše poisťovňa neprepláca IUI.
Ak je pár veriaci, a ide mu o súlad s učením Cirkvou, pri využití služieb týchto centier si dá ako podmienku pri IUI možnosť riadneho manželského aktu, nie masturbáciu. Budú sa na takýchto manželov pozerať čudne, ale keďže im ide aj o biznis , vyhovejú im.
Netreba zabúdať ani na taký rozmer týchto „techník“ ako je dopad na psychicko-sexuálnu rovnováhu manželov. Je to priam vpád do výsostne intímnej sféry manželov, cítia sa pod dozorom, pohlavný styk (pri inseminácii) je načasovaný na deň a hodinu, manželské lôžko sa mení na biologické laboratórium, boj proti neplodnosti sa stáva skutočným pokusom o „donucovanie tiel“ atď. Výsledný efekt môže byť ešte horší než pred pokusom.
Tiež treba hovoriť aj o zdravotných rizikách pre ženu, ak sa stimulujú vaječníky. IUI je totiž úspešnejšia, ak je spojená so stimuláciou vaječníkov. U určitého percenta žien však môže dôjsť až k hyperstimulácii.
Je tu tiež zvýšené riziko narodenia postihnutého dieťaťa. Napr. manželia sa môžu dostať pod veľký tlak, keď po dlhoročnej neplodnosti alebo po opakovanom nedonosení dieťaťa diagnostikujú dieťaťu počatému vďaka AR ešte pred narodením Downov syndróm. Štatisticky deti narodené po AR majú väčšie percento vrodených vývojových chýb. Takisto nie je isté, či aj ich dieťa nebude neplodné. Lekári síce nazývajú asistovanú reprodukciu „liečba neplodnosti“, ale tu ide o obídenie problému, nie o jeho odstránenie.
Ak sa aj napriek všetkým týmto faktom manželia rozhodnú pre niektorú z techník neprijateľných z morálneho hľadiska (IVF, ICSI) cirkvej apeluje aspoň na to, aby nedali oplodniť viac vajíčok ako jedno alebo dve, aby ostatné nemuseli byť zničené alebo zmrazené. Argumentovat je jasný. J e nielen nemorálne, ale aj nevýslovne kruté mať dieťa za cenu zabitia jeho súrodenca (alebo súrodencov). (www.babetko.sk)
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 65 ~
Člen od: 26 apríl 2008 ~
Posledná návšteva: 09 november 2010
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 04 jún 2008 : 23:21:58
|
Clanok pouziva skratky, kotrych vyznam neobjasnuje. Dalej obsahuje niekolko problematickych tvrdeni.
Z uvedených techník sa Cirkev nestavia negatívne k IUI a GIFT.
Procedúra známa ako GIFT (Gamete Intra-Fallopian Transfer, čo by sa dalo preložiť ako prenos gamét do vajcovodov). Manžel s manželkou majú pohlavný styk s použitím perforovaného kondómu (tak ako je popísané vyššie). Technik potom vezme spermie zadržané v prezervatíve a umiestni ich do tenkej pipety, v ktorej sa nachádza vajíčko odobraté žene. Spermie a vajíčko sú však v pipete oddelené vzduchovou bublinou. Obsah pipety sa potom vstrekne do tela ženy dúfajúc, že dôjde k oplodneniu.
Ak sa dieťa počne ostáva táto otázka: Je toto dieťa ovocím manželského spojenia, alebo je výsledkom technologickej procedúry? Cirkev zatiaľ v tejto otázke neposkytla definitívne vyjadrenie a teológovia sa v názoroch rozchádzajú.
Mne sa to však javí tak, že rozdiel medzi asistenciou a náhradou manželského spojenia môžeme určiť tak, že si položíme nasledujúcu otázku: Je manželský pohlavný styk nevyhnutným prekurzorom na spojenie spermie a vajíčka, alebo by k takémuto spojeniu mohlo dôjsť aj bez neho? Zdá sa, že v prípade procedúry GIFT nie je manželský styk nevyhnutný, pretože spermie by sa rovnako dobre dali získať aj masturbáciou. Navyše spermia, ktorá eventuálne oplodní vajíčko sa do tela ženy nedostala ejakuláciou, ale bola vedome zadržaná za účelom tejto procedúry.
Preto si myslím, že je bezpečnejšie vyhnúť sa GIFTu a aj iným procedúram, ktoré používajú manželský styk len ako „morálny spôsob“ ako získať spermie. (takou je aj IUI - poznamka mata)
Christopher West, Radostna zvest o manzelstve a sexe |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 november 2008 : 23:40:59
|
chcela by som poradit....viete kde sa metoda GIFT realizuje - nejake centrum?, resp. metodu IUI - a to odobratie spermii moralnou cestou. Naozaj bludime a nevieme najst kontakt na nejakeho katolickeho gynekológa....resp. centrum. Poradte...nevieme na koho sa obratit v centrach asistovanej reprodukcie GIFT ani nerobia a IUI odobratie spermii len moralne nepripustnou cestou.... dakujem....dufam ze niekto poradi |
Počet príspevkov: 24 ~
Člen od: 05 november 2008 ~
Posledná návšteva: 23 december 2008
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 november 2008 : 23:57:40
|
A este ma aj teraz napadlo ze casto pridu manzelia za knazmi ze chcu manzelsku rozluku pretoze napr. jedna strana nevedela o druhej ze ma nejaku vaznu chorobu ci uz pohlavnu alebo ze je neplodna. Tak zvycajna odpoved knaza je ze zdravotny stav si mate zistit pred sobasom a mate na to plne pravo ved potom je uz neskoro a su opletacky a musia sa robit vynimky a pod. Tak ako si ma taky mlady muz zistit ci je plodny alebo neplodny ak nemoze dat spermie na rozbor kedze nemoze masturbovat a este nie je zenaty tak nemoze pouzit spominanu metodu pouzitim toho zvlastneho kondomu. Alebo si to nema dat zistovat? |
Počet príspevkov: 156 ~
Člen od: 24 júl 2008 ~
Posledná návšteva: 20 február 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 07:11:24
|
jj palodana presne toto aj mna napadlo. na jednej strane sa vyžaduje plodnosť a ešte aj to či zvladame žiť vedla seba, ked nemôžeme dopredu žiť spolu. je to take male protirečenie aj ked chapem že cirkev ma učel prečo sa pýta. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 08:01:50
|
citácia: A este ma aj teraz napadlo ze casto pridu manzelia za knazmi ze chcu manzelsku rozluku pretoze napr. jedna strana nevedela o druhej ze ma nejaku vaznu chorobu ci uz pohlavnu alebo ze je neplodna. Tak zvycajna odpoved knaza je ze zdravotny stav si mate zistit pred sobasom a mate na to plne pravo ved potom je uz neskoro a su opletacky a musia sa robit vynimky a pod. Tak ako si ma taky mlady muz zistit ci je plodny alebo neplodny ak nemoze dat spermie na rozbor kedze nemoze masturbovat a este nie je zenaty tak nemoze pouzit spominanu metodu pouzitim toho zvlastneho kondomu. Alebo si to nema dat zistovat? Pôvodne zaslal palodana - 06 november 2008 : 23:57:40
Jednou z prekážoch manželstva je neschopnosť pohlavného styku. No a je aj neplodnosť prekážkou manželstva keď o nej snúbenci nevedia? Nemyslím. Jasné, že keď to niekto o sebe vie, tak to musí povedať, teda aj akúkoľvek chorobu nemá pred tým druhým tajiť. Lenže zistiť, či bude manželstvo plodné sa asi naozaj nedá, to sa ukáže až v manželstve. Tiež nie je zaručené, že aj keď príde k počatiu ešte pred manželstvom, že žena ho naozaj aj donosí a porodí. Koľko párov prejde množstvom rôznych vyšetrení, ktoré zistia, že obaja sú v poriadku a jednoducho im tie detičky Pán Boh nepožehná. My keď sme boli na predmanželskej náuke, tak nam dal kňaz vypočuť audiokazetu, ktorá bola zameraná na to, že žena by sa mala ísť dať pred vstupom do manželstva dať vyšetriť gynekológovi, že by mal ísť na nejaké vyšetrenie aj muž z tej kazety akosi nevyplynulo. |
Počet príspevkov: 76 ~
Člen od: 16 júl 2008 ~
Posledná návšteva: 05 december 2017
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 08:51:06
|
mira,lenže lekarsky sposob zistovania plodnosti je vražda nenarodených detí(!) a takisto či je muž schopný pohlavneho styku sa bezhriešnym spôsobom nedá zistiť pred manželstvom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 09:48:11
|
No ale aká je to láska? Keď povedzme žena nechce muža, keď zsití, že je neplodný. Načo sú potom sľuby pred Bohom aj v zdravý aj v chorobe? Na to ste alesko a palodana zabudli? |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 09:49:13
|
Ahojte kazdopadne ak sa na to pozeras cisto z duchovneho hladiska a krestanskeho tak je jasne ze prava laska vsetko vydrzi a znesie a dvaja mozu byt stastni aj ked su neplodni ked to Pan Boh chce. Ved co sa zistovalo este tak pred 50 rokmi? Vlastne nic vtedy sa clovek naozaj spoliehal len a len na Boha lebo uz nemal na co ine no teraz ma kazdy na vyber doverovat vede alebo Bohu a preto je mnozstvo tychto otazok o antikoncepcii , plodnosti , potratov a pod. Dost smutne no moj nazor ze veda sa da vyuzit ale aj zneuzit ak to prehaname. |
Počet príspevkov: 156 ~
Člen od: 24 júl 2008 ~
Posledná návšteva: 20 február 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 10:06:49
|
citácia: No ale aká je to láska? Keď povedzme žena nechce muža, keď zsití, že je neplodný. Načo sú potom sľuby pred Bohom aj v zdravý aj v chorobe? Na to ste alesko a palodana zabudli? Pôvodne zaslal Azuritko - 07 november 2008 : 09:48:11
nie na to ja nezabudam. ale je to cirkev ktora z tohoto manželstva urobi nikdy neexistujuce. Takže svojim sposobom sa bojim že neviem o svoejj neplodonosti, ale pred Bohm neuzavrem manželstvo. resp. budem žiť sex. so ženou ktora de facto mojou manželkou by nebola, kedže manželstvo by nebolo platne uzavrete. takže by som žil v ťažkom hriechu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 10:21:08
|
Ak nejde zistiť neplodnosť iným spôsobom ako cez spermie, a nechcem mať hriech, tak to poviem budúcej manželke, že neviem či budem plodný. A ak si ma ona vezme, sľubuje tak ako aj ja pred Bohom, že ju nikdy neopustím. A potom to, že cirkev umožňuje nulovanie manželstve kôli chorobe, už je iba dobrou výhovorkou pre rozvod. Dvaja manželia, ktorý sa naozaj ľúbia dokážu vychovávať s rovnakou láskou deti adoptované. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 10:26:37
|
šak to mi je uplne jasne ale podtstata otazky je inde.
ak je manželstvo pre neplodnosť neplatne, tak je to neplatna prijata sviatosť. a tym padom ak sa beriem a som neplodný, tak hreším. toto ma zaujimalo. postoj moj alebo manželkin je mi jasne aký by mal byť. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 10:31:41
|
citácia: citácia: No ale aká je to láska? Keď povedzme žena nechce muža, keď zsití, že je neplodný. Načo sú potom sľuby pred Bohom aj v zdravý aj v chorobe? Na to ste alesko a palodana zabudli? Pôvodne zaslal Azuritko - 07 november 2008 : 09:48:11 nie na to ja nezabudam. ale je to cirkev ktora z tohoto manželstva urobi nikdy neexistujuce. Takže svojim sposobom sa bojim že neviem o svoejj neplodonosti, ale pred Bohm neuzavrem manželstvo. resp. budem žiť sex. so ženou ktora de facto mojou manželkou by nebola, kedže manželstvo by nebolo platne uzavrete. takže by som žil v ťažkom hriechu. Pôvodne zaslal alesko - 07 november 2008 : 10:06:49
Aleško, ak s ňou budeš žiť sexuálne, teda budete schopní pohlavného styku, bude manželstvo konzumované, aj keď nebudete plodní, to manželstvo je platné. Nebudeš žiť v ťažkom hriechu. Aby bolo niečo ťažkým hriechom, musia byť splnené 3 podmienky a o tých vieš. Myslím, že ak aj snúbenci vedia jeden o druhom, že jeden z nich je neplodný (následok chemoterapie, odstránenie vaječníkov,... ), nemyslím neschopný pohlavného styku, tak to nie je prekážka manželstva, ak sa mýlim, opravte ma prosím. Každý, kto vstupuje do manželstva by mal počítať s tým, že možno nebudú mať spolu deti a tiež by mali poznať názor toho druhého, ako sa v manželstve zachová, keď tie detičky neprídu, hoci po nich veľmi túžia. Či je ochotný naozaj dodržať manželskú prísahu, či toho partnera tak ľúbi, alebo bude hľadať niekoho, s kým tie deti bude môcť mať.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 10:37:49
|
jaaaaaaaaaaaaj |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 11:49:21
|
Aleško, ako by sa potom mohli sobášiť páry u ktorých je zjavné, že žena je už mimo fertilného veku? Len neviem, či sa ich potom kňaz tiež pýta, či sú ochotní prijať dieťa ako boží dar. Asi nie.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 12:47:46
|
mzslím si že take manželstvo ktore nemôže mať dieťa tušim sa ani uyatvoriť nemôže, ale neviem presne |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 12:52:49
|
Alesko: aj ked schopnost pohlavenho styku a plodnost so sebou do urcitej miery suvisia, nie su to totozne pojmy. Pre manzelstvo je podmienkou schopnost pohlavneho styku, nie plodnost.
All: Co sa tyka zistovania podnosti pred manzelstvom tak je to podobne, ako dat sa vysetrit na vsetky mozne latentne a neskoro sa prejavujuce choroby. Ved co ak mam napriklad geneticku predispoziciu na rakovinu a dostanem ju rok po sobasi? Alebo co ak mam nabeh na schizofreniu, ktora sa prejavi az pri urcitej kombinacii spustacich faktorov?
Nehovoriac uz o tom, ze normlna pohyblivost a morfologia spermii muza nijako nezarucuje, ze bude schopny oplodnit tu ktoru konkretnu zenu. Existuju aj take situacie, ked zena produkuje protilatky proti spermiam toho konkretneho muza a aj ked su obaja morfologicky zdravi, nemozu otehotniet.
A ak si ma muz dat vysetrit plodost, nemala by to iste urobit aj zena? A vieto co to obnasa? |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 12:57:39
|
no do detailov yachadyať nebudem, aj ked osobne by ma zaujimalo ako to yisitiť že či som schopný pohl. stzku. ale to už bz bolo asi moc....nemôžem ani spomenuť konkretnz pripad o kamošovi , leboto bz bolo až moc indiskretne takto verejne |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 21:25:15
|
citácia: mira,lenže lekarsky sposob zistovania plodnosti je vražda nenarodených detí(!) a takisto či je muž schopný pohlavneho styku sa bezhriešnym spôsobom nedá zistiť pred manželstvom. Pôvodne zaslal alesko - 07 november 2008 : 08:51:06
prosim ta to by si mi mohol vysvetlit, preco je vysetrovanie neplodnosti vrazda??? dost silne vyjadrenia, resp. som to nepochopila?...uz si bol niekedy na vysetreni neplodnosti?...
a tiez nerozumiem preco pisete, ze nie je normalny urolog, ktory ziada vysetrenie ejakulatu pri infekciach u muza...je to jedno z mnohych vysetreni, kt. je potrebne pri zisteni napr. infekcii mocovych ciest .... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 07 november 2008 : 21:41:23
|
citácia: Clanok pouziva skratky, kotrych vyznam neobjasnuje. Dalej obsahuje niekolko problematickych tvrdeni. Z uvedených techník sa Cirkev nestavia negatívne k IUI a GIFT.Procedúra známa ako GIFT (Gamete Intra-Fallopian Transfer, čo by sa dalo preložiť ako prenos gamét do vajcovodov). Manžel s manželkou majú pohlavný styk s použitím perforovaného kondómu (tak ako je popísané vyššie). Technik potom vezme spermie zadržané v prezervatíve a umiestni ich do tenkej pipety, v ktorej sa nachádza vajíčko odobraté žene. Spermie a vajíčko sú však v pipete oddelené vzduchovou bublinou. Obsah pipety sa potom vstrekne do tela ženy dúfajúc, že dôjde k oplodneniu. Ak sa dieťa počne ostáva táto otázka: Je toto dieťa ovocím manželského spojenia, alebo je výsledkom technologickej procedúry? Cirkev zatiaľ v tejto otázke neposkytla definitívne vyjadrenie a teológovia sa v názoroch rozchádzajú.Mne sa to však javí tak, že rozdiel medzi asistenciou a náhradou manželského spojenia môžeme určiť tak, že si položíme nasledujúcu otázku: Je manželský pohlavný styk nevyhnutným prekurzorom na spojenie spermie a vajíčka, alebo by k takémuto spojeniu mohlo dôjsť aj bez neho? Zdá sa, že v prípade procedúry GIFT nie je manželský styk nevyhnutný, pretože spermie by sa rovnako dobre dali získať aj masturbáciou. Navyše spermia, ktorá eventuálne oplodní vajíčko sa do tela ženy nedostala ejakuláciou, ale bola vedome zadržaná za účelom tejto procedúry. Preto si myslím, že je bezpečnejšie vyhnúť sa GIFTu a aj iným procedúram, ktoré používajú manželský styk len ako „morálny spôsob“ ako získať spermie. (takou je aj IUI - poznamka mata) Christopher West, Radostna zvest o manzelstve a sexePôvodne zaslal Mato - 04 jún 2008 : 23:21:58
ja nie nie som naklonena ziadnej asistovanej reprodukcii, ale u nas sa neda...mame obaja problemy a vsade nam hovoria, ze to uz je na umele...a to som zasadne proti... A pretoze ja tiez nechcem mat tazky hriech ale chceme mat deti...ved inak by som sa nevydavala a ,,robila karieru" napr. Tak ked sa mam vyhnut aj GIFT aj IUI tak potom co mi ostava ....nic... adopcia...len to sa lahko povie.....
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 november 2008 : 01:24:08
|
Este by som sa chcela vratit k mojmu prvotnemu prispevku....kedze sme sa dost odklonili od temy.....Naozaj surne potrebujem zohnat katolickeho gynekológa. Prosim poradte... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 november 2008 : 08:09:45
|
ak bývaš v Blave, alebo v blízkosti, navštív nemocnicu milosrdných bratov na nám. SNP. Patrí tejto reholi a tam sú kresťanskí lekári, teda aj gynekológovia. http://www.milosrdni.sk/ keďže gynekologická ambulancia patrí medzi tzv. nájomcov, tak je súkromná, platí sa tam, ale neplaš sa, najprv si tam zavolaj a tu máš priamo kontakt na gyn.ambulanciu: http://www.milosrdni.sk/index.php?main_content=liecebne_zlozky.php&m=9&web=milosrdni
mrkni si aj fotoalbum, je to nemocnica, ktorej starú časť zrekonštruovali a pristavili aj nové oddelenia, je tam fajn, teda, ako sa to dá na menocničné prostredie povedať. Bola som tam, síce z iných, našťastie nie zdravotných dôvodov a pôsobila na mňa sympaticky, to sa nezvykne často hovorievať a pre náskresťanov dôležité - je tam aj kostol a kňazi, takže fajn. Možno takou nevýhodou (teda pre mňa) je to, že je situovaná v centre a teda je tam dosť rušné okolie a aj parkovanie je náročné, ale sú tam parkovacie garáže-vjazd z Kolárskej ulice...
tu máš cenník služieb: http://www.milosrdni.sk/index.php?main_content=cennikmenu2.php&m=112&web=milosrdni
a tu máš mapu nemocnive, červená šípka z Kollárskej je vjazd a aj vchod do presklenného vestibulu, tam je aj info, tak asi najlepšie bude, keď vojdeš tadiaľto. http://www.milosrdni.sk/index.php?main_content=gethtml.php?page_id=29&head=no&m=38&web=milosrdni
Takže Ti, Zuzi, držím palčeky!
A tu je "rozpis nemocníc v jednotlivých krajoch, nie je tam síce napísané, ktorá je s veriacimi lekármi, ale možno niečo nájdeš v blízkosti svojho bydliska, mrkni sa teda: http://sestra.sk/Fakultn%C3%A1_nemocnica_Milosrdn%C3%AD_bratia |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 november 2008 : 08:49:25
|
|
|
Odoslaný - 09 november 2008 : 16:00:19
|
juja velmi pekne ti dakujem o milosrdnych som uz uvazovala, ale nenasla som tam gynekologicku ambulanciu, nevedela som, ze su najomcovia, dufam teda, ze tam bude niekto katolík... asi najlepsie ked tam rovno zavolam... urcite je dobry napad tie podunajske byskupice.... Velmi pekne dakujem...
Alesko: prajem ti aby si nikdy nemusel prezivat take tazkosti ako ja...nemoct mat babetko prirodzenou cestou.... Pre mna ide o moj problem osobny, cize nie vedecky ale musela som si to nastudovat, kedze som vysetrenia pre zistenie priciny absolvovat musela....
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 november 2008 : 22:50:12
|
citácia: Tak ked sa mam vyhnut aj GIFT aj IUI tak potom co mi ostava ....nic... adopcia...len to sa lahko povie..... Pôvodne zaslal zuza - 07 november 2008 : 21:41:23 K tomu si opat dovolim zacitovat Radostnu zvest o manzelstve a sexe:
Manželia sa však nemôžu dožadovať legitímneho práva mať deti. Deti sú Božím darom. Žiaden pár na nich nemá nárok, ani ich nemožno vyžadovať. Sľub, „prijať deti od Boha s láskou“, ktorý pri oltári manželia zložia túto skutočnosť odráža.
Manželia majú jedine právo oddať sa manželskému spojeniu a modliť sa, aby sa stala Božia vôľa. Bezpochyby majú slobodu zabezpečiť, aby boli podmienky pre počatie tak optimálne ako sa len dá, ale to, či sa z ich vzájomného darovania počne, alebo nepočne dieťa, musí ostať v Božích rukách.
A k tej situacii, ktoru popisujes, ak ste skutocne vycerpali vsetky legitimne moznosti, Kongrgacia pre nauku viery hovori toto:
Manželia ktorí sú takto postihnutí, by v tomto utrpení mali vidieť zvláštnu príležitosť k účasti na Kristovom kríži, ktorý je zdrojom duchovnej plodnosti. Neplodné manželské dvojice by nemali zabúdať, že manželský život nestráca svoju hodnotu, ani keď nie je možné plodenie potomstva. Telesná neplodnosť totiž môže byť príležitosťou, aby manželia slúžili ľuďom inými dôležitými spôsobmi. Môžu si napríklad adoptovať dieťa, prevziať rôzne formy výchovnej činnosti, pomáhať iným rodinám alebo chudobným, či telesne postihnutým deťom. O rešpektovaní rodiaceho sa ľudského života a o dôstojnosti plodenia (Donum Vitae) |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2012 : 21:21:15
|
Ahojte, s manželom sme veriaci a už 2 roky sa nám nedarí splodiť bábätko. Už som podstúpila pár vyšetrení, zatiaľ u mňa chybu nenašli. Manžel má ísť na spermiogram, keďže u neho ešte žiadne vyšetrenie robené nebolo. Dočítali sme sa, že vzorku je možné odobrať aj morálnym spôsobom tak, že pri súloži použijeme tzv. perforovaný kondóm. Vie niekto z Vás kde by sme ho mohli kúpiť? Za odpoveď vopred ďakujem. |
Počet príspevkov: 1 ~
Člen od: 26 október 2012 ~
Posledná návšteva: 28 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|