Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Jazykove okienko
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: potrebujem sa porozpravat Téma Next Topic: Film Bathory
Strana: z 2

zmurka

Stav: offline

Odoslaný - 23 máj 2008 :  12:24:02  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
Taliani vyslovujú slabiky "ce" a "ci" s mäkčeňom na "c".

Latinčina v takýchto slabikách mäkčeň nedáva, t.j. vyslovuje sa "ce" a "ci" (sanktificétur, celis a pod.)

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 máj 2008 :  12:25:38  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Ano ale spravne sa vyslovuje vzdy ako k...podovna klasicka Latina.
napr. Gaius Iulius Caesar /gájus július kaisar/
Hodil som na net tabulku

a tu je original (lenze v anglictine)
http://www.ai.uga.edu/mc/latinpro.pdf

Tu som to nasiel v cestine, len menej podobne (je to wikipedia, takze to este skontrolujem, ale vyzera to byt v poriadku)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Latina

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 máj 2008 :  12:42:35  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Ale ja sa len pre zaujimavost chcem spytat ako to citaju na msiach.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 445  ~  Člen od: 06 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 03 júl 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arch.raziel

Odoslaný - 23 máj 2008 :  13:55:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
c sa cita ako k vzdy len v germansky hovoriacich krajinach. su pravidla, ked c nasleduje pred niekt. samohlaskami (napr. o, samotne a) a vtedy sa cita ako K

I amar presstar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned ‘wilith

Krajina: Italy  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 26 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 máj 2008 :  15:45:00  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Nie v klasickej latincine sa c cita vzdy ako k. Ta kt pouzivaju germani (teda skor nemci a pribuzni...nie anglicania) je skoro zhodna s nasou - necitaju to ako k, ani v latincine, ani vo svojom jazyku, ak nasleduje frontalna samohlaska. Avsak to nie je spravna vyslovnost. Tam mas tabulky, mozes si to pozriet.

To co hovoris nie je klasicka, ale stredoveka latincina strednej Europy.
Klasicka latincina - 1stpnl-1stnl

arch.raziel

Odoslaný - 23 máj 2008 :  17:23:45  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
Slayer, ucil si sa latincinu, alebo si to len vycital z internetu?

I amar presstar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned ‘wilith

Krajina: Italy  ~  Počet príspevkov: 76  ~  Člen od: 26 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 13 máj 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Slayer

Odoslaný - 23 máj 2008 :  17:35:17  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Raz trochu, ale fakt len zaklady. No mam to potvrdene od jazykovedcov.
Takisto sa zaujimam o vyvin jazykov.

Niektori dokonca ani len nepoculi o tom ze by sa c malo vyslovovat ako ts. Najdes to na mnohych neslovanskych zdrojoch.

Ozaj - v skole som mal aj anglictinu a nemcinu - a ze by to malo nieco spolocne s tym ako sa vyslovuje spravne...nuz veru ani nahodou.

arch.raziel

Odoslaný - 23 máj 2008 :  20:52:26  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
ja som sa latincinu (staroveku, rimsku) ucil na vysokej skole dva semestre, no a pravidla sme tam mali taketo...

Slayer

Odoslaný - 23 máj 2008 :  21:20:01  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
Newem zvlastne. No zas po pravde, na Slovensku je to bezne (anglictina, nemcina).

Moje zdroje nie su zamozrejme nejaky samozvani blbci ako si mozno myslis, ale napr z University of Georgia, profesor z Middlesbury College a dalsi zapadni jazykovedci. Skusim zohnat nejaku celu serioznu knihu...so vsetkym komplet.

Inak co si vlastne studoval?

arch.raziel

Odoslaný - 23 máj 2008 :  23:04:50  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
este studujem. teologiu

Slayer

Odoslaný - 24 máj 2008 :  09:18:43  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
v presove sa to studuje ze?

arch.raziel

Odoslaný - 24 máj 2008 :  21:00:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: arch.raziel  Pridať arch.raziel do zoznamu priateľov
ja som v Bratislave

Slayer

Odoslaný - 12 august 2008 :  08:57:38  Zobraziť profil  Pridať Slayer do zoznamu priateľov
citácia:
c sa cita ako k vzdy len v germansky hovoriacich krajinach.
Pôvodne zaslal arch.raziel - 23 máj 2008 :  13:55:11

Mozes mi prosim uviest nejaky ten germansky jazyk kde by to platilo? (nedalo mi...podla mna totiz taky neexistuje)

Strana: z 2 Previous Topic: potrebujem sa porozpravat Téma Next Topic: Film Bathory  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06