|
Odoslaný - 26 apríl 2008 : 21:07:47
|
Odhaduje sa,ze okolo 90 percent katolikov neakceptuje ucenie Cirkvi o antikoncepcii. Preco je tomu tak? Je to tym,ze je toto ucenie komplikovane vysvetlene zo strany cirkevnej hierarchie,alebo nedostatocne a malo vysvetlovane? Za cely svoj zivot som nepocul v mojej farnosti alebo inej farnosti knaza ,ktory by na kazni odsudil antikoncepciu. Ak teda drviva vacsina antikoncepciu pouziva a pacha teda tazky hriech,preco sa tuto temu nepocut na kaznach v kostoloch castejsie? Je to zo strachu pred veriacimi,ze by opustili kostol? Ja podporujem nauku Cirkvi v tejto oblasti a tu je moj pohlad preco si myslim,ze antikoncepcia je zlo:
- ak verime v Boha,verime aj to ,ze sa stara o najdolezitejsie problemy a situacie v nasom zivote. - Boh ustanovil manzelstvo a postaral sa aj o situacie,ktore v nom nastavaju - Boh je stvoritel a veci,ktore stvoril maju zmysel: rukou drzime veci,plucami dychame,ocami vidime - ludia sa vsak zabudaju pytat na zmysel poctu plodnych a neplodnych dni v zenskom tele - je tento pocet a toto rozdelenie dni len nahodne alebo to dava nejaky zmysel?Je to len nepodarok prirody alebo odkaz Boha pre nas sexualny zivot napisany v zenskom tele? - Tabletky pouzivame,ked mame nejaku chorobu.Brat antikoncepciu znamena,ze vyhlasujeme plodnost za nieco co je choroba a nepaci sa nam to ako a preco ju Boh stvoril, tak si to vlastne upravime podla seba. - je jasne,ze v zivote su situacie ako tazka financna situacia alebo ine problemy ,pre ktore sa rozhodujeme pockat s otehotnenim, Boh ale tomuto rozumie a vlozil do zenskeho tela pravidla,ktorym sa da porozumiet a riadit sa nimi a spolahlivo toto pocatie oddalovat. - Prirodzene planovane rodicovstvo nie je len o zabraneni pocatiu, ale zaroven o tom,ze sexualny styk ma mat specificke miesto v nasom zivote. vsetkeho sa da prejest,ked to nema spravne miesto v nasom zivote.cokolada je napriklad skvela vec,ale dat si ju na ranajky,obed,veceru a jest ju neustale by znamenalo negativne nasledky: prestane nam chutit a staneme sa obeznymi.Takisto sexualita je dar od Boha,ale pocet dni ,ktory vlozil do zenskeho tela je jeho odkazom: neprejedzte sa tohto vzacneho daru, dni,ked mame abstinenciu v nas vzbudia chut a obdiv k manzelovi,manzelke a ucia nas uvedomit si,ze sex je dar od Boha,ale nie je to absolutny ciel nasho zivota.Plodne dni nas ucia zamerat sa na Boha,ktory nam dava veci,zamerat sa priamo na neho. - mnoho s antikoncepcnych tabletiek je abortivnych, hormonalna antikoncepcia sposobuje cca 4-9% sancu potratu rocne, potrat je vrazda noveho zivota,noveho cloveka,vlastneho dietata - potom by niekto povedal a preco nie kondom? Biblia nas uci ,ze muzske spermie maju ukoncit svoju put na mieste,ktore im urcil na to Boh. Onan v Starom zakone Gen. Gen. 38:8-10 sa vyhybal pocat potomka a jeho spermie koncili na zemi (toto je prerusovany sex), Boh ho potrestal a vzal mu zivot.v inych miestach Pisme Boh nevyhubil ludi za pokracovanie v rodinnom potomstve,pretoze samotne odmietnutie nebolo smrtelnym hriechom,ale ten akt ,ktory urobil Onan bol.Tu su miesta,kde Boh nepotrestal ludi v podobnej situacii: Gen. 38:11-26 , Deut. 25:7-10 z tohto nam plynie,ze akekolvek neprirodzene spravanie sa v oblasti sexuality a pohlavneho zivota Boh tresta, pretoze ohrozuje stastny manzelsky zivot ,na ktorom Bohu velmi zalezi. V katolickej Cirkvi ludia,ktory pouzivaju antikoncepcii nemozu pristupovat k sviatostia, k eucharistii prave pre zavaznost tohto skutku - ked si muz da kondom alebo zena tabletky, svojim konanim vlastne neprijima a nemiluje svojho manzela(manzelku) uplne, je to ako povedat Milujem Ta,ale ...tvoja plodnost mi prekaza,musime s tym nieco spravit. -spolahlivost symptotermalnej metody je vysoka, ak u niekoho zlyha, je to preto,ze ju dobre nepoznal a nezaujimal sa o pravidla v zenskom tele. - problemom u ludi je to,ze mozno by sa aj riadili prirodzenymi metodami,ale vadimi,ze este aj v manzelstve su dni,kedy si maju pohlavny styk odrieknut.Pocet plodnych a neplodnych dni ,ale nie je nahoda,Boh to mohol stvorit aj inak: napr, dal by 2 dni plodne a 28 neplodnych,ale nie je to tak,preco?pretoze to ma urcity a dolezity vyznam v manzelstve. pocet plodnych dni je u zien rozny,ale aj to ma urcity vyznam,kazdu zenu stvoril Boh a on sam vie ,preco ju stvoril tak ako ju stvoril.
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 17 ~
Člen od: 01 apríl 2008 ~
Posledná návšteva: 29 jún 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2008 : 00:55:22
|
- ked si muz da kondom alebo zena tabletky, svojim konanim vlastne neprijima a nemiluje svojho manzela(manzelku) uplne, je to ako povedat Milujem Ta,ale ...tvoja plodnost mi prekaza,musime s tym nieco spravit.
- hmmmm... to akoze sexujete z manzelkou iba ked sa rozhodnete pocat dieta ? ... aky je rozdiel medzi tym pustit to do kondomu alebo na uterak ?
|
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2008 : 08:43:08
|
sobino: "Ak teda drviva vacsina antikoncepciu pouziva a pacha teda tazky hriech,preco sa tuto temu nepocut na kaznach v kostoloch castejsie? Je to zo strachu pred veriacimi,ze by opustili kostol?"
Myslím, že odchodu veriacich z kostola, sa kňazi neboja. Ale skôr je to preto, že na omšiach, ako vieš sa čítajú Evanjeliá a väčšinou sa k nim viaže aj kázeň kňazov. Ale, myslím si, že nemajú ani problémy, ak sa taká situácie vyskytne, o tom aj hovoriť, či písať. Napr. tu: http://www.kbs.sk/?cid=1203835206 http://www.kbs.sk/?cid=1117282943 http://www.katnoviny.sk/ :Kat. noviny, č. 18/2008 Sexuálna stránka človeka je Bohom chcená a stvorená, Pastiersky list Život nie je otázkou konsenzu a nedá sa prerušiť - veľmi zaujímavý príspevok http://www.forumzivota.sk/antikoncepcia http://www.forumzivota.sk/bioetika-a-jej-principy http://www.forumzivota.sk/index.php?page=4&type=search&id=1&method=main&words=sexualita+&submit=H%BEada%9D atď. Prosto, treba hľadať, nemusí o tom vždy hovoriť len kňaz a naša cesta sa nemusí obmedzovať len na návštevu kostola, čo je dôležité, ale nie len jediným kontaktom s kňazom. Kňazi v rámci pastorácie, majú aj iné aktivity a prednášky, treba sa ich konkrétne pýtať a za nimi ísť! |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2008 : 18:44:12
|
Milan to "to" je material ,ktory plodi novy zivot,ked to skonci v uteraku,tak je to sebectvo. lebo sa ti nepaci manzelkina plodnost. nemusim vzdy mysliet na splodenie dietata,ale mam byt pre to otvoreny,kdezto pri kondome nie som preto otvoreny.Narusujem to ako to Boh cele zariadil. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2008 : 18:48:10
|
Judith dik za tie clanky,ja nehovorim,ze cirkev sa k tomu nevyjadruje,ale myslim si,ze ked tolko ludi je proti tomu,mali by byt knazi zasadovejsi a hovorit o tom casto,alebo to vysvetlovat v spovedelniciach.Prax je vsak ina. Napr. posledny pastiersky list len odsudil antikoncepciu,nie je tam zmienka o spolahlivosti prirodzenych metod,biskupi vlastne len odsudili zlo,ale nespomenuli ,ze to dobro je spolahlive atd atd. Nam na manzelskej nauke knaz o tychto metodach nepovedal ani slovo a pochybujem,ze o tom hovoria inde. v kazdej dieceze je jeden skoliaci par co to vysvetluje,to je ubohe. nemozem povedat,ze cirkev robi dost v tejto oblasti |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 08 máj 2008 : 20:50:08
|
No tou, najbezpečnejšou metódou je odriekanie. Nie, nechcem byť ironická, ale fakt je, však, čo si budeme hovoriť. Cirkev ani prirodzenú antikoncepčnú metódu nepropaguje, ale Billingsovu metódu, tú poznáš a teda vieš, že je určená na zisťovanie plodných dní ženy. Ak sa nemýlim, tu sme na túto tému už písali. Takže poprosím admina, aby sem dal link. Ja sa tiež niečo pokúsim pohľadať. http://www.billings.sk/ http://www.elep.sk/hlienova-metoda-ovulacna-metoda-billingsova http://www.elep.sk/ine-metody-prirodzeneho-planovaneho-rodicovstva http://www.katnoviny.sk/Kn_2005/50_2005/listaren.htm http://www.katnoviny.sk/Kn_2002/23_2002/publicistika.htm http://www.mcsrdiecko.sk/e107_plugins/content/content.php?content.35 http://mesto.sk/prispevky_velke/banskobystricky/biskupiotvorilinov1049010840.phtml atď., ako vidíš, je toho dosť, sú to väčšinou občianske organizácie, prezrite si ich a pohľadajte si kontakty na lekárov, prípadne Ti budú vedieť dať info na niekoho z Tvojho blizkeho/bližšieho okolia. Skús, možno nájdeš niekoho, ktor Ti poradí k Tvojej spokojnosti.
|
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 máj 2008 : 22:58:19
|
citácia: Milan to "to" je material ,ktory plodi novy zivot,ked to skonci v uteraku,tak je to sebectvo. lebo sa ti nepaci manzelkina plodnost. nemusim vzdy mysliet na splodenie dietata,ale mam byt pre to otvoreny,kdezto pri kondome nie som preto otvoreny.Narusujem to ako to Boh cele zariadil. Pôvodne zaslal sobino - 08 máj 2008 : 18:44:12
- ok, beriem to o tom "materialy"; to ostatne rešpektujem len a len ako tvoj nazor, nemozes vediet nic o tom co sa mi paci alebo nie v suvislosti s manzelkinou plodnostou, moja otazka a nazorne hrubo polozeny priklad smeroval k inemu, takze to mam chapat tak, ze to robis stale naostro a modlis sa aby si sa trafil do neplodnych dni, pokial to nema byt sucastou planu pocatia dietata ?
|
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 11 máj 2008 : 23:02:48
|
Rozdel medzi prirodzenym planovanim rodicovstva a antikoncepciou sa uz na tomto fore preberal niekolkokrat. Kto chcel, pochopil, kto nechcel bude o tom tocit stale dokola. |
Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 máj 2008 : 04:15:50
|
- jasne Mato, ja len chcem vysvetlit co robi teda zo semenom pri neplanovanom rodicovstve ... |
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 máj 2008 : 07:07:22
|
nevyhadzovať a nerozhadzovať, ani semeno, ani seba! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 13:14:23
|
podla mna je lepsie pouzit kondom alebo antikoncepciu ako potom zena otehotnie a potom pojde na interrupciu alebo svoje dieta porodi ale zabije ho alebo ho vyhodi do kosa. |
Počet príspevkov: 9 ~
Člen od: 11 august 2009 ~
Posledná návšteva: 28 august 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 13:30:09
|
citácia: podla mna je lepsie pouzit kondom alebo antikoncepciu ako potom zena otehotnie a potom pojde na interrupciu alebo svoje dieta porodi ale zabije ho alebo ho vyhodi do kosa. Pôvodne zaslal Paige - 12 august 2009 : 13:14:23
Áno, je to aj podľa mňa takto lepšie, veď ide o princíp menšieho zla, ale aj to menšie zlo je v tomto prípade z pohľadu učenia katolíckej Cirkvi ťažkým hriechom. |
Počet príspevkov: 425 ~
Člen od: 30 júl 2009 ~
Posledná návšteva: 29 október 2021
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 13:32:10
|
...a Sobino to tu na začiatku veľmi pekne vysvetlil, prečo je antikoncepcia zlá, aj keď je to menšie zlo ako potrat. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 18:43:53
|
citácia: podla mna je lepsie pouzit kondom alebo antikoncepciu ako potom zena otehotnie a potom pojde na interrupciu alebo svoje dieta porodi ale zabije ho alebo ho vyhodi do kosa. Pôvodne zaslal Paige - 12 august 2009 : 13:14:23
alebo este lespie je spravat sa zodpovedne a ked uz...tak niest nasledky svojho spravania |
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 20:52:38
|
Tak ako hovorí Janka, veď okrem antikoncepcie a potratu sú tu ešte dve možnosti. Buď nemať sex, alebo ak nechcem splodiť dieťa, využiť metódu na sledovanie plodných dní matky. Prečo by som potom mal vyberať menšie zlo, keď mám možnosť urobiť to čo chcem bez zla? |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 12 august 2009 : 22:17:01
|
ako s jedinym skym tu viem suhlasit je asik len milan ...hm v zasade je mi to naozaj divne je pravda ze v takom nasom jedenastom storoci maly ludia naozaj sex len ked cely mat deti ale ide mi o to ze dnesna doba mi nedovolujesobas v takom rannom veku nakolko je spolocnost nastavena o nake tie roky pozadu a navyse ludia ziju ovela dlhsie ako priklad keby som v jedenastoms toroci tak v sedemnastich si zoberiem zenu snazim sa mat cim skor dieta aby som mal potomka nabucham ju par krat mam styri pekne deti a neco kolo tridsiatky zahyniem vo vojnovom tazeni sex som mal az do konca zivota len koli detom nakolko styry deti su nizky pocet lebo vela deti vtedy umrelo kym este neboli plnolete a ciel moj je mat deti tak aby mali aj svoje deti a pocet deti zvysuje tuto sancu teda plodil som az do svojej smrti... mne sa toto uplne ze paci ludia zacali sexualne zit velmi skoro aj dospievali skorej zomierali skorej predtym nez zacaly starnut a zatazovat spolocnost...lenze dnesna doba je ina zenu si mozem raelne zobrat as kolo 22 a vyssie.. teda aj oficialne sexualne zit a ked mame prve dve deti zvazujeme ci si mozme dovolit dalsie ...ja musim zit aspon do padesatky aby som splatil hypoteku cos znaci zijem dlhsie.. viacej deti nemozem mat ..sex ale potrebujem stale proste teto pravidla su v dnesnej dobe pritiahnute za vlais konec koncom ked boli vymyslene sa o dnesnych metodach ani nesnivalo... dnes je ina doba..horsia ale neda sa vnej uplatnit vsetko to co kedysi... |
http://www.bagras.sk/ |
Počet príspevkov: 1510 ~
Člen od: 21 október 2008 ~
Posledná návšteva: 18 august 2014
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2009 : 14:32:45
|
dobre tak zena zobere zodpovednost ked zoberu fararom výplaty lebo ajtak majú vsetko zadarmo a tie penieze co dostavaju nech rozdavaju zenam aby mohli čestne vychovávat svoje deti lebo s tychto penazi co teraz maju mozu zobrat. A napr. aj mlade rodiny sú tak ze nemaju z coho vychovavat svoje deti lebo nemaju dostatocnu vyplatu aj s toho odoberaju fararom, a prispevky na deti ani to nieje bohvieco hlavne ak bereme do uvahy male dieta ktore potrebuje este plienky co tiez nie je lacna zalezitost a dieta ze den toho spotrebuje nie iba jedno a jedlo tak isto. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2009 : 20:56:03
|
citácia: dobre tak zena zobere zodpovednost ked zoberu fararom výplaty lebo ajtak majú vsetko zadarmo a tie penieze co dostavaju nech rozdavaju zenam aby mohli čestne vychovávat svoje deti lebo s tychto penazi co teraz maju mozu zobrat. A napr. aj mlade rodiny sú tak ze nemaju z coho vychovavat svoje deti lebo nemaju dostatocnu vyplatu aj s toho odoberaju fararom, a prispevky na deti ani to nieje bohvieco hlavne ak bereme do uvahy male dieta ktore potrebuje este plienky co tiez nie je lacna zalezitost a dieta ze den toho spotrebuje nie iba jedno a jedlo tak isto. Pôvodne zaslal Paige - 13 august 2009 : 14:32:45
Tak teraz si ma nahneval, ja totiž poznám farára, ktorý nám ako mladej rodine finančne pomáha zo svojho platu a nejedná sa o stovky, ale o tisícky korún a mohol nám to dať len preto, lebo sa tvrdo uskromňuje, poznám toho kňaza veľmi dobre a náhodou aj viem, koľko taký farár zarába, nie je to nič moc (najmenej zo všetkých vysokoškolsky vzdelaných) a nie je pravda, že všetko majú zadarmo, ten farár si platí všetko, stravu, bývanie, benzín... A ešte jeden iný kňaz, len tak prišiel za mojím manželom a dal mu 2 tisícky, že vám sa to ako mladej rodine zíde. Tak??????????? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2009 : 21:08:15
|
citácia: ako s jedinym skym tu viem suhlasit je asik len milan ...hm v zasade je mi to naozaj divne je pravda ze v takom nasom jedenastom storoci maly ludia naozaj sex len ked cely mat deti ale ide mi o to ze dnesna doba mi nedovolujesobas v takom rannom veku nakolko je spolocnost nastavena o nake tie roky pozadu a navyse ludia ziju ovela dlhsie ako priklad keby som v jedenastoms toroci tak v sedemnastich si zoberiem zenu snazim sa mat cim skor dieta aby som mal potomka nabucham ju par krat mam styri pekne deti a neco kolo tridsiatky zahyniem vo vojnovom tazeni sex som mal az do konca zivota len koli detom nakolko styry deti su nizky pocet lebo vela deti vtedy umrelo kym este neboli plnolete a ciel moj je mat deti tak aby mali aj svoje deti a pocet deti zvysuje tuto sancu teda plodil som az do svojej smrti... mne sa toto uplne ze paci ludia zacali sexualne zit velmi skoro aj dospievali skorej zomierali skorej predtym nez zacaly starnut a zatazovat spolocnost...lenze dnesna doba je ina zenu si mozem raelne zobrat as kolo 22 a vyssie.. teda aj oficialne sexualne zit a ked mame prve dve deti zvazujeme ci si mozme dovolit dalsie ...ja musim zit aspon do padesatky aby som splatil hypoteku cos znaci zijem dlhsie.. viacej deti nemozem mat ..sex ale potrebujem stale proste teto pravidla su v dnesnej dobe pritiahnute za vlais konec koncom ked boli vymyslene sa o dnesnych metodach ani nesnivalo... dnes je ina doba..horsia ale neda sa vnej uplatnit vsetko to co kedysi... Pôvodne zaslal volsung - 12 august 2009 : 22:17:01
A preto existuje napríklad nejaká "billingsova metóda". Proste antikoncepcia je nahraditeľná. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2009 : 21:16:45
|
citácia: dobre tak zena zobere zodpovednost ked zoberu fararom výplaty lebo ajtak majú vsetko zadarmo a tie penieze co dostavaju nech rozdavaju zenam aby mohli čestne vychovávat svoje deti lebo s tychto penazi co teraz maju mozu zobrat. A napr. aj mlade rodiny sú tak ze nemaju z coho vychovavat svoje deti lebo nemaju dostatocnu vyplatu aj s toho odoberaju fararom, a prispevky na deti ani to nieje bohvieco hlavne ak bereme do uvahy male dieta ktore potrebuje este plienky co tiez nie je lacna zalezitost a dieta ze den toho spotrebuje nie iba jedno a jedlo tak isto. Pôvodne zaslal Paige - 13 august 2009 : 14:32:45
Teraz to vyznelo, akoby kňazi mohli za to, že ženy majú málo peňazí na uživenie detí. Ešte povedzte, že potom musia ženy kôli tomu nechať zabiť nevinné bezbranné detičky, ktoré nemali ešte zďaleka možnosť ani len uvidieť svet. Ja by som to hodil na obchodníka. Prečo berie za chleba pre mamičku 1,2€. Veď nech jej ho dá za 0,80€ aj tak ešte zarobí. Ako hovorí Evelinka, veď to je ak tak naozaj iba jeho veľmi dobrá vôľa ak to kňaz urobí, a ešte sa kôli tomu musí uskromňovať. Uskromnil by sa kôli tomu dáky úspešný podnikateľ? Dáky politik? To radšej predĺžia hranicu interupcií, aby bolo mamičiek menej. Načo dávať peniaze na to čo sa dá odstrániť - zabiť? |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 august 2009 : 21:35:42
|
azuritko podla mna je prirodzenost bilingsovej metody tiez svojim sposobom sporna podla mna by s amnohe veci bud mali uplne navratit k povodnemu alebo by s amali uplne prisposobyt novemu.... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2009 : 10:22:37
|
Drahá Evalinka V mojej rodine je farar a presne viem ze ako to je doopravdy, odkedy zacali dvihat platy má bavoráka a viem ze má vsetko zadarmo lebo elektrinu , benzin mu predpaltia. Oni robie fakturu o robili celý mesiac to poslu do Bratislavy a predplatia im. Robi v dvoch dedinach omse a 700 eur dostava bez dani lebo oni nemusia platit dan z prijmu a na to este pridu co maju vyfakturované vsetko ako ten pribuzny hovoril nikedy mu vyjde vsetko aj na 1000 eur. A ked dvíhaju peniaze matkám zabráckymi rukami, a im dvíhaju výplaty akoby sme boli najbohatsim statom na svete. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2009 : 11:08:47
|
ako je to s knazmi neviem tak sa neviadrujem ,ale vidim hlavne problem v tom ze stat akoby vobec nezajimali rodiny mlde ako sance na najdenie si ubytovania bez obrovskeho zadlzenie potom dostatok financii na vychovu deti a pod s takymto pristupm necudo ze sa tu mnozia len cigani a normalny ludia vymieraju... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2009 : 14:14:17
|
citácia: azuritko podla mna je prirodzenost bilingsovej metody tiez svojim sposobom sporna podla mna by s amnohe veci bud mali uplne navratit k povodnemu alebo by s amali uplne prisposobyt novemu.... Pôvodne zaslal volsung - 13 august 2009 : 21:35:42
Ak je pre mňa ako katolíka pôvodné alebo nové nepriateľné, tak sa tomu v žiadnom prípade neprispôsobím a ak aj budem sám žiť inak (ak budem dosť silný) - budiš. |
Rímskokatolík |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 14 august 2009 : 23:17:08
|
citácia: Drahá Evalinka V mojej rodine je farar a presne viem ze ako to je doopravdy, odkedy zacali dvihat platy má bavoráka a viem ze má vsetko zadarmo lebo elektrinu , benzin mu predpaltia. Oni robie fakturu o robili celý mesiac to poslu do Bratislavy a predplatia im. Robi v dvoch dedinach omse a 700 eur dostava bez dani lebo oni nemusia platit dan z prijmu a na to este pridu co maju vyfakturované vsetko ako ten pribuzny hovoril nikedy mu vyjde vsetko aj na 1000 eur. A ked dvíhaju peniaze matkám zabráckymi rukami, a im dvíhaju výplaty akoby sme boli najbohatsim statom na svete. Pôvodne zaslal Paige - 14 august 2009 : 10:22:37
Môžem ti len povedať, že nevieš ako to v skutočnosti je, pretože si is urobila úsudok na základe jedného prípadu. Samozrejme, že benzín sa farárom prepláca, pretože svoje (súkromné!!!!) auto používajú aj na služobné účely. Každý farár si má nechať preplatiť benzín, ak šiel napr. slúžiť omšu do susednej dediny. Tebe by sa páčilo, keby si si musela služobné cesty cvakať sama? Ale nemá si nechať preplácať benzín, ak ide napr. k zubárovi. A čo sa týka stravy, tak dostávajú podobné gastrolístky ako iní zamestnanci, vyplýva to zo zákonníka práce. Za elektriku, čo sa minie na farskom úrade, si tiež majú nechať preplatiť, pretože farský úrad je úrad, slúži stránkam, takže ty, keby si robila na nejakom úrade, asi tiež by si elektriku neplatila zo svojho. Za tú časť fary, ktorá slúži kňazovi na bývanie, má, samozrejme zaplatiť sám kňaz. Je to celé ale ťažko kontrolovateľné, takže zo strany nadriadených je to na báze dôvery. Podobne, ako firma, pre ktorú živnostník pracuje, tiež dôveruje, koľko hodín si ten živnostník vykáže. Podobne, ako mne riaditeľ školy dôveroval, že nebudem na hodine hrať so žiakmi karty, ale ich naučím čo treba. A ak vaša rodina dala Cirkvi takého kňaza, ktorý Cirkev (a v konečnom dôsledku aj nás všetkých) okráda a zneužíva dôveru jej predstavených, nuž, tak to je smutné. A čo sa týka tých peňazí za omše, ktoré kňazi dostávajú od ľudí, na ktorých úmysly sa tie omše slúžiť dávajú, tak to je na báze dobrovoľnosti tých ľudí. V cirk. práve sa vyslovene píše, že ak by niekto bol chudobný a nemal by na zaplatenie takej omše, tak od takého peniaze brať nemajú. Tak už toľko nezáviď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 13 január 2010 : 01:44:34
|
Drahé Božie Deti - bratia a sestry - v Rodine Matky všetkých národov.
Pokoj s Vami.Chcel by som sa s Vami podeliť o niekoľko poznatkov istého doktora (dole spomenutého) o následkoch Antikoncepcie:
BARIEROVE METODY(KONDOM, TELIESKA...) - Niektoré antikoncepčné metódy spôsobujú potrat. - zvyšuje výskyt zhubných nádorov prsníkov(rakovina prsníka). - Z vedľajších účinkov je v popredí nepravidelné krvácanie a nepravidelný cyklus. - Okrem kurioznej alergie na gumu je to zvýšený výskyt tehotenstva hypertenzie v nasledujucom tehotenstve
DôVOD: kedže týmto spôsobom je bránené mužskej spermy styku s maternicou, nemôže si predom vytvoriť imunologickú toleranciu. Bez tejto imunologie vznikajú zdravotné komplikácie !
HORMONÁLNA ANTIKONCEPCIA (TABLETKY) - zvýšené riziko rakoviny prsníkov
V prípade hormonálnej antikoncepcie je konečné poškodenie zdravia nie v zabránení styku spermie s maternicou, ale škodlivá látka v hormon.tabletke pri spojení s maternicou. "Antikoncepcia je neprirodzená pre svoj nebiologický zásah do organizmu ženy." MUDr. Oldrich Pšenička, CSc.
|
Počet príspevkov: 361 ~
Člen od: 12 december 2009 ~
Posledná návšteva: 25 október 2012
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|