|
Odoslaný - 17 január 2008 : 10:05:04
|
citácia: z moci svatenia a z moci uradu , ktory (biskup) zastava A nemalo by to byt tak, ze z moci svatenia ziskava moc rozsudzovat a aj urad? (Teda nie pre urad ma schopnost, ale pre dar DS, ktory mu bol delegovany vysvatenim)?
citácia: o tychto rozhodnutiach katolik nediskutuje , ale je im poslusny Hmmm. Ja som myslel, ze je to tak, ze len ex-cathedra papezove vyjadrenia su neomylne...
Takze patri sem aj vyjadrenie biskupovo? V akych otazkach?
P.S. Amerika, inac toto tvoje vyjadrenie mi pripomina Ignacove slova, ze poprie ciernu ktoru vidi a pomenuje ju bielou ak mu to papez prikaze...
|
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2008 : 13:42:34
|
citácia: citácia: o tychto rozhodnutiach katolik nediskutuje , ale je im poslusny P.S. Amerika, inac toto tvoje vyjadrenie mi pripomina Ignacove slova, ze poprie ciernu ktoru vidi a pomenuje ju bielou ak mu to papez prikaze... Pôvodne zaslal Marcelllooo - 17 január 2008 : 10:05:04 to je ako keď dieťaťu povieš, aby nestrkalo ruky do zásuvky... nechápe, čo je elektrina, nevidíš, necítiš ju ani Ty, ale predsa vieš, aké by to malo dôsledky... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 177 ~
Člen od: 17 december 2007 ~
Posledná návšteva: 07 september 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 január 2008 : 23:40:36
|
citácia: to je ako keď dieťaťu povieš, aby nestrkalo ruky do zásuvky... nechápe, čo je elektrina, nevidíš, necítiš ju ani Ty, ale predsa vieš, aké by to malo dôsledky... Pôvodne zaslal Katarina - 17 január 2008 : 13:42:34 Akoze pcham svoj nos tam, kde ma niekto nakope? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 09:05:40
|
citácia: citácia: to je ako keď dieťaťu povieš, aby nestrkalo ruky do zásuvky... nechápe, čo je elektrina, nevidíš, necítiš ju ani Ty, ale predsa vieš, aké by to malo dôsledky... Pôvodne zaslal Katarina - 17 január 2008 : 13:42:34 Akoze pcham svoj nos tam, kde ma niekto nakope? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 17 január 2008 : 23:40:36 ha-ha... to nebolo konkrétne na Teba, ehmm... teda - ako sa to vezme.. ...myslela som symbolicky autoritu Cirkvi a poslušnosť voči nej... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 09:58:42
|
citácia: ha-ha... to nebolo konkrétne na Teba, ehmm... teda - ako sa to vezme.. ...myslela som symbolicky autoritu Cirkvi a poslušnosť voči nej... Pôvodne zaslal Katarina - 18 január 2008 : 09:05:40 Ved na tu sa pytam aj ja.
Ja sa pytam, aku autoritu a moc ma RKC, biskup, atd. a pytam sa aj, ci nedochadza k ich zneuzitiu.
V tom mi niekto povie, ze nepchaj do toho nos, lebo ta niekto nakope. Takto gaga trafena hus a clovek, ktory sa boji, ze mu pridu na jeho nekale praktiky. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 10:34:17
|
citácia: Ja sa pytam, aku autoritu a moc ma RKC, biskup, atd. a pytam sa aj, ci nedochadza k ich zneuzitiu. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 : 09:58:42 "Biskupi majú v spoločenstve s pápežom povinnosť verne a s autoritou hlásať všetkým evanjelium ako autentickí svedkovia apoštolskej viery, obdarení Kristovou autoritou. Boží ľud sa s nadprirodzeným zmyslom pre vieru neochvejne pridŕža viery pod vedením živého Učiteľského úradu Cirkvi." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 10:42:48
|
citácia: Ja sa pytam, aku autoritu a moc ma RKC, biskup, atd. a pytam sa aj, ci nedochadza k ich zneuzitiu. V tom mi niekto povie, ze nepchaj do toho nos, lebo ta niekto nakope. Takto gaga trafena hus a clovek, ktory sa boji, ze mu pridu na jeho nekale praktiky. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 : 09:58:42 tu si to niekto zle vysvetlil.. nešlo mi ani tak o to "strkanie rúk" (pchanie nosa), ale skôr o tú "elektrinu" (nevidíš ju, necítiš a predsa veríš a na základe toho aj konáš)... žiaľ, každý príklad je nedokonalý a stroskotáva |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 11:51:03
|
Ak myslis posobenie DS, tak o nom nikto nepochybuje.
Ale nikto nepochybuje ani o posobeni diabla.
Tak sa spytujem - ako ich rozlisit, kto to moze a ako? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 12:06:29
|
citácia: Ak myslis posobenie DS, tak o nom nikto nepochybuje. Ale nikto nepochybuje ani o posobeni diabla. Tak sa spytujem - ako ich rozlisit, kto to moze a ako? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 : 11:51:03 na to sú kompetentní |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 13:00:03
|
citácia: na to sú kompetentní Pôvodne zaslal Katarina - 18 január 2008 : 12:06:29 Ano, to sa stale pytam: kto je na to kompetentny, v akom rozsahu a na zaklade akeho titulu je na to kompetentny a odkial to vieme. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 13:58:06
|
citácia: Ano, to sa stale pytam: kto je na to kompetentny, v akom rozsahu a na zaklade akeho titulu je na to kompetentny a odkial to vieme. Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 : 13:00:03 bavíme sa teda o neomylnosti Učiteľského úradu Cirkvi... a "Tá sa uskutočňuje, keď rímsky pápež na základe svojej autority najvyššieho pastiera Cirkvi alebo kolégiom biskupov v spoločenstve s pápežom definitívnym spôsobom vyhlasujú učenie týkajúce sa viery alebo mravov. Tohto učenia sa má každý veriaci v Krista pridŕžať s poslušnosťou viery." Táto "kompetentnosť", autorita je na základe Božieho ustanovenia, podľa ktorého má "pápež ako Kristov zástupca nad Cirkvou plnú, najvyššiu, bezprostrednú a univerzálnu moc." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 január 2008 : 16:34:18
|
A ako sa mam postavit amerikovej vyzve bezpodmienecne sa podriadit moci biskupovej? Je to uz trosku prisilne tvrdenie alebo nie? Preco? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 január 2008 : 21:38:06
|
Marcelllooo, biskupi su neomylni vo veciach viery a mravov na vseobecnom cirkevnom sneme.Do biskupskeho zboru sa pocita aj rimsky biskup, papez. Vseobecny cirkevny snem moze riesit aj otazky, v ktorych nie je neomylny.Otazky, v ktorych mu prislucha neomylnost, nemusi riesit neomylne,ak to nema v umysle. |
Boh je laska. |
Počet príspevkov: 1564 ~
Člen od: 25 november 2007 ~
Posledná návšteva: 14 február 2013
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2008 : 00:20:30
|
citácia: Marcelllooo, biskupi su neomylni vo veciach viery a mravov na vseobecnom cirkevnom sneme. Ale len ked je medzi nimi papez.
citácia: Vseobecny cirkevny snem moze riesit aj otazky, v ktorych nie je neomylny. Vtedy vsak nehovori neomylne, ze? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2008 : 15:31:24
|
citácia: Marcelllooo, biskupi su neomylni vo veciach viery a mravov na vseobecnom cirkevnom sneme.
Ale len ked je medzi nimi papez. Ano. citácia: Vseobecny cirkevny snem moze riesit aj otazky, v ktorych nie je neomylny.
Vtedy vsak nehovori neomylne, ze? Samozrejme. Este doplnujem,ze neomylne ucia tiez biskupi rozideni po celom svete, /cize aj ked nie su na vseobecnom cirkevnom sneme/ a to vtedy, ak ucia nejaku nabozensku pravdu jednotne, natrvalo/definitivne/ a zjednoteni s papezom. |
Boh je laska. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2008 : 16:33:34
|
Takze aplikujuc na nas pribeh dostavame co? Ze biskup nema ci ma neomylnost pri tomto posudzovani? Ak ano, tak za akych podmienok? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2008 : 16:50:12
|
Marcelllooo -Takze este raz aj tebe citacia z Katechizmu katolickej cirkvi citujem KKC cl. 801):"...je vzdy potrebne rozoznavanie chariziem. Nijaka charizma neoslobodzuje od zavislosti pastierov (biskupov) Cirkvi, lebo im "zvlast patri uloha neuhasat Ducha, ale vsetko skumat a drzat sa toho co je dobre" (Lumen Gen. 12:AAS 57), aby vsetky charizmy vo svojej rozmanitosti a vzajomnom doplnani boli "na spolocny uzitok" (1Kor 12,7)" Pretoze, su to biskupi, ktorym Boh slubil, „ja som s vami az do skoncenia sveta.“ A inde im povedal“Kto vas pocuva, mna pocuva,.kto vami pohrda, mnou pohrda“.Kristus by sa takto s apostolmi nikdy nestotoznoval, keby sa vo viere a mravoch boli mohli mylit a tak uviest do omylu aj inych.Sv. apostol Pavol nazyva cirkev stlpom a oporou pravdy.Keby sa vsak cirkev mohla mylit, co len v jedinej pravde viery a mravov, bola by skor trstinou vetrom klatenou a nie pevnou oporou pravdy. Bohom vnuknute slova v Biblii, ze „cirkev je stlpom a oporou pravdy,“ by boli nepravdive, co je nezmysel, lebo Boh sa nemyli. |
Boh je laska. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 január 2008 : 21:55:40
|
citácia: Pretoze, su to biskupi, ktorym Boh slubil, „ja som s vami az do skoncenia sveta.“ A inde im povedal“Kto vas pocuva, mna pocuva,.kto vami pohrda, mnou pohrda“. Co ma suvis s apostolmi ako hlasatelmi Evanjelia, ze? Kto pohrda apostolmi ako hlasatelmi spravy o Kristovi, tak pohrda aj priamo Kristom...
citácia: Kristus by sa takto s apostolmi nikdy nestotoznoval, keby sa vo viere a mravoch boli mohli mylit a tak uviest do omylu aj inych. Lenze prave v otazkach viery a mravov ich napomina castejsie ako by sa patrilo (ked ich vola, aby s nim chodili po jazere, ked tasia mece, aby boli posleednymi sluzkami ludom a kopec dalsich prikladov)...
citácia: Sv. apostol Pavol nazyva cirkev stlpom a oporou pravdy.Keby sa vsak cirkev mohla mylit, co len v jedinej pravde viery a mravov, bola by skor trstinou vetrom klatenou a nie pevnou oporou pravdy. Bohom vnuknute slova v Biblii, ze „cirkev je stlpom a oporou pravdy,“ by boli nepravdive, co je nezmysel, lebo Boh sa nemyli. A co tak slova toho isteho Pavela, ktory hovori na margo slobodnych ludi, ze je to jeho preferencia a nie preferencia od Boha? Nie je to jeho ista samostatnost? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 08:40:39
|
citácia: Takze aplikujuc na nas pribeh dostavame co? Ze biskup nema ci ma neomylnost pri tomto posudzovani? Ak ano, tak za akych podmienok? Pôvodne zaslal Marcelllooo - 20 január 2008 : 16:33:34 pri posudzovaní chariziem? Ich rozoznávanie prináleží Učiteľskému úradu Cirkvi.
citácia: Lenze prave v otazkach viery a mravov ich napomina castejsie ako by sa patrilo v tom zmysle, ako by to bolo vhodnejšie podľa Teba, nie? "Kristus urobil z apoštolov vybraných svedkov svojho zmŕtvychvstania a základy svojej Cirkvi. A dal im príkaz pokračovať v jeho poslaní..." Vari to nie je dosť jasné? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 08:47:25
|
citácia: Keby sa vsak cirkev mohla mylit, co len v jedinej pravde viery a mravov, bola by skor trstinou vetrom klatenou a nie pevnou oporou pravdy. perlička: Napoleon sa vraj zastrájal, že zničí Cirkev. Na to mu kardináli povedali: "... to sa ani nám nepodarilo.." |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 09:35:55
|
Marcelllooo, možno by stálo za to investovať niekoľko SKK do Kompendia Katechizmu katolíckej Cirkvi, ktorý je verným a bezpečným súhrnom KKC. Ja som investovala a oplatilo sa...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 13:27:37
|
citácia: pri posudzovaní chariziem? Ich rozoznávanie prináleží Učiteľskému úradu Cirkvi. Takze nie jednotlivym biskupom, ako tu tvrdil amerika?
citácia: "Kristus urobil z apoštolov vybraných svedkov svojho zmŕtvychvstania a základy svojej Cirkvi. A dal im príkaz pokračovať v jeho poslaní..." Nie, nedal im prikaz pokracovat v Kristovom poslani - to si Kristus naplnil sam (a nikto okrem Boha to ani urobit nemohol). Kristovym poslanim bolo spasit Svet. Ale dal im prikaz, aby o nom svedcili, tak ako zazili. Odtial aj nazov apostol = zvestovatel, posol. Dodavam ze posol dobrych sprav (cudzim slovom posol evanjelii, cize ev-anjel).
Co sa tyka vyberu apostolov, bol nim napriklad aj Pavol, ktory bol predtym prenasledovatel krestanov, podobne aj vsetci ucennici boli obycajni ludia, ktori museli preist tvrdou skolou, kym boli sami pochopili o co ide a boli sami schopni byt apostolmi. Preto ich Kristus musi najprv tvrdo ucit a aj napominat, ako sa dozvedame z Evanjelii a ako o sebe sami apostoli nezamlcuju. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 14:25:50
|
citácia: citácia: pri posudzovaní chariziem? Ich rozoznávanie prináleží Učiteľskému úradu Cirkvi. Takze nie jednotlivym biskupom, ako tu tvrdil amerika? Definuj si, čo je, resp. kto tvorí Učiteľský úrad Cirkvi a dostaneš odpoveď.
citácia: citácia: "Kristus urobil z apoštolov vybraných svedkov svojho zmŕtvychvstania a základy svojej Cirkvi. A dal im príkaz pokračovať v jeho poslaní..." Nie, nedal im prikaz pokracovat v Kristovom poslani - to si Kristus naplnil sam (a nikto okrem Boha to ani urobit nemohol). Kristovym poslanim bolo spasit Svet. Ale dal im prikaz, aby o nom svedcili, tak ako zazili. Odtial aj nazov apostol = zvestovatel, posol. Dodavam ze posol dobrych sprav (cudzim slovom posol evanjelii, cize ev-anjel). "Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás" (Jn 20,21) Cirkev je apoštolská pre svoj pôvod, lebo je postavená "na základe apoštolov" (Ef 2,20); pre svoje učenie, ktoré je učením apoštolov; pre svoju štruktúru, lebo až do Kristovho návratu ju apoštoli učia, posväcujú a spravujú prostredníctvom svojich nástupcov biskupov v spoločenstve s Petrovým nástupcom. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 14:40:59
|
citácia: Takze nie jednotlivym biskupom, ako tu tvrdil amerika? Definuj si, čo je, resp. kto tvorí Učiteľský úrad Cirkvi a dostaneš odpoveď. Odpoved znie: Nie jednotlivy biskupy maju tuto autoritu.
citácia: "Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás" (Jn 20,21)[/quote] Co ich poslal Kristus? Docitaj dokonca. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 14:54:24
|
citácia: citácia: "Ako mňa poslal Otec, aj ja posielam vás" (Jn 20,21) Co ich poslal Kristus? Docitaj dokonca. 22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: "Prijmite Ducha Svätého. 23 Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané."
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 21 január 2008 : 15:25:43
|
citácia: 22 Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: "Prijmite Ducha Svätého. 23 Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané." Spravne. A teraz otazka: Kedy sa biskup/papez/knaz/clen prejavuje ako clovek a a kedy ma moc DS? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|