Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 O fóre
 Voľná diskusia
 Eutanazia...
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Trochu zamyslenia Téma Next Topic: Vyznam nicku Rarach
Strana: z 5

Pierre

Stav: offline

Odoslaný - 17 január 2008 :  15:34:51  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Mato:
Argument z nemocnicou - su tam ludia, ktori by mu mali vediet pomoct a preto je usmrtenie pacienta zlom. V pripade, ze by tam taki ludia neboli... ...dava nam to automaticky pravo pacienta usmrtit?

- Nie, nedava. A ja dokonca ani netvrdim, ze mam take pravo, akurat som uviedol jeden konkretny vojnovy priklad, kedy by som to spravil. A spravil by som to bez ohladu na to ci mam pravo alebo nie. A dufal by som, ze Boh mi bude milosrdny, viem, ze On ma pochopenie. Iste ma nebude sudit ako bezneho vraha.

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

radar

Odoslaný - 17 január 2008 :  15:38:44  Zobraziť profil  Pridať radar do zoznamu priateľov
Pierre-je to velmi tazky pripad, ktory si predostrel, ani nie tak v tom, ze nevieme, co robit, lebo to vieme, ved Bozia mudrost jasne hovori v 5. prikazani NEZABIJES, ale skor v tom, ze dodrzat 5. prikazanie za takychto okolnosti je hrdinstvo na hranici ludskych moznosti.Myslim si, ze naozaj velku namahu by musel vynalozit aj clovek, ktory uz ma silnu vieru a vie, ze Boh moze zmenit zlo na dobro, a ze moze zmenit aj podmienky pribehu alebo ze je mu mozne, to nejako buducemu mucenemu zajatcovi ulahcit.Co sa mna tyka, teraz, ked o nic nejde, by som to dodrzala, ale naozaj neviem, co by som robila v reali, lebo clovek si casto mysli, ze ma silnu vieru az dovtedy, kym nezacne byt skusany.. Ved sa hovori v Biblii, "kto nebol skusany, co ten vie"...

Boh je laska.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1564  ~  Člen od: 25 november 2007  ~  Posledná návšteva: 14 február 2013 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 17 január 2008 :  16:20:25  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Katarina:
Tu by sme sa mohli pobaviť aj o tom, odkiaľ a prečo existuje strach...
Inak človek sa väčšinou pomstí za zlo, a nie za dobro...

- Jasne, vsak Mojzisov skutok egyptania iste povazovali za velke zlo, ked im zabil cloveka, a preto ho tuzili aj dostat . I samemu Mojzisovi bolo iste jasne, ze zabijat sa nema. Ale ako vidis, Boh mu to ani nevycital.

Načo potom uznávať Boha cez jeho príkazy, či príkazy Cirkvi, veď každý má svoje svedomie...???

- Nuz clovek ma schopnost rozoznavat dobro a zlo, ale vie si to aj v sebe potlacit, a tak milostivy Boh mu to radsej dava este pre istotu aj prikazmi a pisomne

chcelo by to konkrétnejší príklad...

- Napr. uz som spomenul, ze Boh chapal krvnu pomstu, uviedol, ze to pribuznych zenie bolest. Akurat pre ludi, co zabili NEumyselne vytvoril niekolko zachrannych miest, kde pribuzni usmrtenych ich nesmeli zabit, ak sa stihli dostat do toho mesta, boli v bezpeci. Ale platilo to len pre neumyselne zabitie (nehoda).

Oprávnená obrana osôb a spoločnosti nie je v protiklade s prikázaním "nezabiješ", lebo oprávnenou obranou sa uskutočňuje voľba brániť sa a uplatňuje sa právo na vlastný život alebo na život iných, a nie voľba zabiť..

- No vidis, prave tu tvoja logika, ze namame pravo brat zivot lebo sme zivot nedali, skratka nesedi. Ako vidis, pri obrane to pravo mame, aj ked sme zivot nedali. (i ked napr. jehovisti by tvrdili ze ani pri obrane to pravo nemame )

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 17 január 2008 :  17:06:20  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
A spravil by som to bez ohladu na to ci mam pravo alebo nie. A dufal by som, ze Boh mi bude milosrdny, viem, ze On ma pochopenie. Iste ma nebude sudit ako bezneho vraha.

Pôvodne zaslal Pierre - 17 január 2008 :  15:34:51

Hm, prvi krestania v Koloseu. Vedia, ze ich caka hrozne mucenie a kruta smrt na krizi, roztrhanim hladnymi dravcami, upalenim, hodenim do vriaceho oleja a co ja viem ake zverstva si Rimania vtedy vymyslali.
Mnohi z nich maju hrozny strach pred bolestou. Medzi nimi Pierre a povie si - ked tych co sa teraz tak hrozne boja pozabijam, usetrym ich muk a Boh ma urcite pochopi. Nebude sa na mna divat ako na masoveho vraha.

Pierre ako lekar-gynekolog pozera na ultrazvuk dietata a vidi, ze dieta nema vyvinutu miechu a vie, ze ked sa narodi, bude par dni trpiet a nakoniec zomrie. V snahe usetrit ho tohto trapenia ho zabije a dufa, ze sa na neho Boh nebude pozerat ako na vraha deti.

Argument asi bude - ale ten vojak ma o zabitie poziadal, ti rimski krestania a to dieta nie. Je to ale nazoaj argument?

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 17 január 2008 :  17:34:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Mato: Zbytocne sa silis, Matko

Medzi nimi Pierre a povie si - ked tych co sa teraz tak hrozne boja pozabijam...

- Toto si nepoviem.

Pierre ako lekar-gynekolog pozera na ultrazvuk dietata a vidi, ze dieta nema vyvinutu...

- A toto uz vobec nie

Argument asi bude - ale ten vojak ma o zabitie poziadal, ti rimski krestania a to dieta nie. Je to ale nazoaj argument?

- Spravne, tento argument by som tu pouzil. A pre mna to argument je. A este to s tym dietatom, jeho nikto umyselne mucit nejde, a iste sa mu aj daju dat nejake prostriedky na stisenie pripadnych bolesti... Takze to uz si uplne mimo. Ja som tu uz aj uviedol, ze v nemocnici je to ine.

- Dal som velmi konkretny priklad (to o tej vojne), ze vtedy ano, vtedy a v takej situacii by som to veru spravil. A viaceri sa tu priznavaju, ze by v takej situacii mali tiez problem, mozno by to nespravili, ale mozno aj ano...

Mato

Odoslaný - 17 január 2008 :  18:42:23  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Mato: Zbytocne sa silis, Matko

Nesilim sa kvoli Tebe, nenamyslaj si. Presvedcit Ta, ze sa mylis nie je mozne - jesitnost Ta nepusti a tak sa o to ani nepokusam. Ide mi o druhych, ktorych sa sugestivne snazis pomylit tiez.

citácia:

- Spravne, tento argument by som tu pouzil. A pre mna to argument je.

Krestania v arene, medzi nimi pan X. Poziadaju ho, X radsej ma prebodni tu a teraz, nech to mam rychlo za sebou ako by som mal trpiet hrozne muky. X ho prebodne a dufa, ze v Bozich ociach nebude vrah.

Posunieme sa kusok dalej - trpiaci v nemocnici. X si sice mysli, ze je v nemocnici niekto, kto by mu mal vediet pomoct, ale nema istotu, Trpiaci ho poziada, X zabi ma, strasne trpim a nikto mi tu nevie pomoct. A X mu vyhovie, a dufa, ze nebude vrah.

Viete mi napisat aky je rozdiel medzi tymito scenarmi a pierrovym vojnovym? Skuste sa v tejto suvislosti zamysliet aj nad tym, ze mozeme dufat, ze peklo je prazdne. Dufat mozeme v cokolvek, ale je to spravne a prospesne?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 17 január 2008 :  18:53:11  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Zbytocne sa silis ma tam tisnut a v mojom mene ich zabijat za mna . Myslim, ze nemocnicu mozes rovno vynechat, tam nikto nikoho umyselne neponizuje a bestialne nemuci.

A dufat, ze peklo je prazdne je nezmysel, je jasne ze nie je prazdne. Este aj toto sem tisni...

Mato

Odoslaný - 17 január 2008 :  19:12:15  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Kedze sa zda, ze unika podstata a zameriavame sa namiesto toho na hlavnu postavu, jej meno som zmenil na pan X.

Pierre

Odoslaný - 17 január 2008 :  20:24:00  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Tak to som velmi rad. To ze Pierre musel vrazdit v nemocniciach a vsade, mi teda fakt nevonalo, fajn ze to vzal pan X . A teraz nejake tie rozdiely. Nevylucujem ze by som bol mozno ochotny rychlo usmrtit aj niekoho, koho caka hrozna mucenicka smrt a on ma o to velmi vrucne prosi. No predsa len trosku ine je presne stanovena mucenicka smrt (hodenie levom a pod.) a ine je bezhlave sialene a bestialne mucenie nejakeho sadistickeho vojaka (ten vojnovy priklad). Osobne volim radsej jasnu mucenicku smrt nez toho sadistu. Co vy? A je aj ine hoci aj velmi trpiet v nemocnici, a ine ked ta niekto hnusne ponizuje a sialene sadisticky muci. V tom je uz priam priepastny rozdiel. Myslim ze tu si kazdy radsej vybere tu nemocnicu.

Napr. aj kral David tieto rozdiely moc dobre chapal. Raz ked Boh mienil potrestat Izrael, dal Dávidovi na vyber, ze bud vtrhne k nim nepriatel, alebo pride mor. David si radsej vybral ten mor. Ja by som vybral to iste.

..nech padneme do Pánovej ruky, lebo jeho milosrdenstvo je veľké! Ale do ruky človeka nech nepadnem. (2 Sam 24,14)

Pierre

Odoslaný - 17 január 2008 :  21:00:56  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
A pripominam aby bolo jasne, nemienil a nemienim tu hlasat, ze to co by som bol ochotny spravit v tom mojom vojnovom priklade, ze to je akoze uplne OK a uplne v poriadku. Ale myslim, ze sa to da pochopit a vidim, ze viaceri to tu aj chapu. A tiez neviem presne ako by ma za to Boh sudil, no viem, ze tiez ma pochopenie, a preto dufam, ze iste by ma sudil inak ako beznych vrahov, ktori prepadavaju a zabijaju lebo si chcu vylepsit prijem.

Marcelllooo

Odoslaný - 17 január 2008 :  23:46:49  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Marcelllooo: Nenachadzal som sa v takej situacii, takze neviem posudit.- Ale iste mas dobru predstavivost, a mozes si tu situaciu teda predstavit.

Jaaj, noo, zena ti odisla a nemas sa s kym rozpravat uplne o nicom?

citácia:
- Mierni slova a nebud vulgarny! Napr. Izraeliti sa nachadzali vo vojne casto a casto to bolo aj na pokyn Boha.

Ano, co som povedal, to som povedal a za tym si stojim.

O tomto obdobi historie nema dostatocne vedomosti aby som k nim mohol zaujat jednoznacny postoj.

citácia:
All: Pozor aby ste sa nedostali do extremu, kde vsetko treba nechat len na Boha a nikdy nezasahovat.

Len tvoj priklad je zly - lebo tvoje rozhodovanie je rozhodovanie medzi zlom a zlom a za situacie, ktoru ti naserviroval diavbol, nie Boh.

Nehovoriac o tom, ze je to stale len velice vysoko hypotreticke vykecavanie.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 17 január 2008 :  23:51:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Ano, tiez ma to napadlo. Ale to by som asi nespravil. Nepomohol by som tym ani jemu ani sebe.

Ako tu uz naznacil Mato, utilitarizmus, ktory tu teraz presadzujes nie je krestanskym pristupom.

citácia:
A presna citacia od apostola Pavla k Staremu zakonu: všetko, čo bolo kedysi napísané, bolo napísané nám na poučenie..

Ake poucenie v tomto pripade? Ze nemame zabijat alebo ze zabijat mame?

Mhm, ze by sme tu mali zase ten relativizmus ako si kto co vylozi?

citácia:
- Neboj. Nemal by som velke vycitky. Moje svedomie je asi ine nez tvoje, vycitky by som mal prave vtedy keby som ho tam nechal na pospas. A keby som potom este nebodaj z nejakeho kopca dalekohladom pozrel a videl ze ho tam sialene mucia, tak vtedy by som mal priam obrovske vycitky.

Potom mam otazku: Preco tam neostanes ho branit do posledneho dychu jeho i svojho?

Jaj viem, nepomohol by si si... Tak ho radsej zabijeme... To je velike sebectvo, ze musis niekoho zabit, aby si sa nemusel na neho pozerat ako trpi...

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 17 január 2008 :  23:54:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Myslim, ze nemocnicu mozes rovno vynechat, tam nikto nikoho umyselne neponizuje a bestialne nemuci.

Ale muci a bestialne tyra - je to choroba. A robi to systematicky, planovite ba az programovo, priam umyselne.

citácia:
A pripominam aby bolo jasne, nemienil a nemienim tu hlasat, ze to co by som bol ochotny spravit v tom mojom vojnovom priklade, ze to je akoze uplne OK a uplne v poriadku.

Nie je to vobec v poriadku a vobec OK.

citácia:
Ale myslim, ze sa to da pochopit a vidim, ze viaceri to tu aj chapu.

Niektori zas nie. Mozno by sa dalo teraz povedat nieco o pochopeni a paceni sa Svetu a Bohu...

A to dolezite je, ci to bude chapat aj Boh.

citácia:
A tiez neviem presne ako by ma za to Boh sudil, no viem, ze tiez ma pochopenie, a preto dufam, ze iste by ma sudil inak ako beznych vrahov, ktori prepadavaju a zabijaju lebo si chcu vylepsit prijem.

Ja by som povedal, ze nie si o nic lepsejsi ako oni. Len tvoj zisk nie je v peniazoch, ale v ziskani dobreho pocitu, ze sa nemusis pozerat na trpiaceho.

A myslim, ze sa tu tiez dost dlho hovorilo o falosnom a vypocitavom spoliehani na milost Boziu v pripade umyselneho hriechu.

Katarina

Odoslaný - 18 január 2008 :  08:38:34  Zobraziť profil  Pridať Katarina do zoznamu priateľov
citácia:
Mojzisov skutok egyptania iste povazovali za velke zlo, ked im zabil cloveka, a preto ho tuzili aj dostat . I samemu Mojzisovi bolo iste jasne, ze zabijat sa nema. Ale ako vidis, Boh mu to ani nevycital

Pierre, niečo Ti prezradím: si predstav, že Mojžiš s kamennými tabuľami po príchode z vrchu Sinaj dal určitým osobám príkaz zabíjať... teda už poznal príkaz NEZABIJEŠ! Vieme, že keď videl ako ľud oslavuje svojho nového "boha", veľmi sa nahneval... Je to tak v Písme... prečo potom dal zabíjať??? Čítala som odpoveď ešte kard. Ratzingera, ktorý poukazuje na to, že tu bol porušený prvý príkaz, a kto tu klesol, už prakticky nežil... A druhá vec, nedá sa to s úplnou istotou brať doslovne, tu ide o pointu, o výraz...

citácia:
Oprávnená obrana osôb a spoločnosti nie je v protiklade s prikázaním "nezabiješ", lebo oprávnenou obranou sa uskutočňuje voľba brániť sa a uplatňuje sa právo na vlastný život alebo na život iných, a nie voľba zabiť..

- No vidis, prave tu tvoja logika, ze namame pravo brat zivot lebo sme zivot nedali, skratka nesedi. Ako vidis, pri obrane to pravo mame, aj ked sme zivot nedali. (i ked napr. jehovisti by tvrdili ze ani pri obrane to pravo nemame )

moment! nepleťme si tu obranné právo vo vojne s právom na život človeka, ktorý trpí a Ty ho zabiješ... v tom je dosť podstatný rozdiel[/quote]

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 17 december 2007  ~  Posledná návšteva: 07 september 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Katarina

Odoslaný - 18 január 2008 :  08:47:28  Zobraziť profil  Pridať Katarina do zoznamu priateľov
citácia:
A pripominam aby bolo jasne, nemienil a nemienim tu hlasat, ze to co by som bol ochotny spravit v tom mojom vojnovom priklade, ze to je akoze uplne OK a uplne v poriadku.

teda priznávaš, že by si bol vrah, a že by to nebolo s kostolným poriadkom... len by si asi nemal silu konať inak...
citácia:
Ale myslim, ze sa to da pochopit a vidim, ze viaceri to tu aj chapu. A tiez neviem presne ako by ma za to Boh sudil, no viem, ze tiez ma pochopenie, a preto dufam, ze iste by ma sudil inak ako beznych vrahov, ktori prepadavaju a zabijaju lebo si chcu vylepsit prijem.

Pierre, ako tu už bolo písané, takáto diskusia nevedie k ničomu, je to extrémistický prípad... Ale dopredu tvrdiť, keď aj zo slabosti spravím zlo, veď Boh to pochopí, mi nepripadá za najsprávnejšie...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 177  ~  Člen od: 17 december 2007  ~  Posledná návšteva: 07 september 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 18 január 2008 :  10:11:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Ale dopredu tvrdiť, keď aj zo slabosti spravím zlo, veď Boh to pochopí, mi nepripadá za najsprávnejšie...

Pôvodne zaslal Katarina - 18 január 2008 :  08:47:28

Ja to poviem na plnu hubu: je to umyselne a vedome konanie zla s vypocitavostou Bozej zhovievavosti a milosti.

Katarina

Odoslaný - 18 január 2008 :  11:35:26  Zobraziť profil  Pridať Katarina do zoznamu priateľov
citácia:
Ja to poviem na plnu hubu: ...
Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 :  10:11:42

to vidím... chýba už len zvukový efekt

Pierre

Odoslaný - 18 január 2008 :  12:33:26  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Katarina:
Mojžiš s kamennými tabuľami po príchode z vrchu Sinaj dal určitým osobám príkaz zabíjať... teda už poznal príkaz NEZABIJEŠ!

- Ano, tak je, spominam si...

moment! nepleťme si tu obranné právo vo vojne s právom na život človeka, ktorý trpí a Ty ho zabiješ... v tom je dosť podstatný rozdiel

- Rozdiel v tom je. Ale tu mi ide o to, ze ta logika, ze ak nemozeme zivot dat potom ho nemozeme ani brat, v istych situaciach skratka nefunguje (obrana). Taky je fakt (len u tych jehovistov to funguje vzdy).

teda priznávaš, že by si bol vrah, a že by to nebolo s kostolným poriadkom...

- Ale ano, kludne. A bol by som vrah aj podla svetskych zakonov, zabit bezbranneho raneneho a este dokonca z vlastnych radov, to sa veru nesmie ani podla statnych zakonov.

veď Boh to pochopí, mi nepripadá za najsprávnejšie...

- Takto celkom zasa nie, ja len hovorim, ze Dufam, ze bude mat pochopenie. Ako ho poznam zo Stareho zakona, ma pochopenie pre iste vynimocne situacie. Takze dufam, ze najde pochopenie aj pre mna, no. Ale istotu nemam.

Katarina

Odoslaný - 18 január 2008 :  12:52:41  Zobraziť profil  Pridať Katarina do zoznamu priateľov
citácia:
Ako ho poznam zo Stareho zakona...
Pôvodne zaslal Pierre - 18 január 2008 :  12:33:26

Marcelllooo

Odoslaný - 18 január 2008 :  12:58:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Rozdiel v tom je. Ale tu mi ide o to, ze ta logika, ze ak nemozeme zivot dat potom ho nemozeme ani brat, v istych situaciach skratka nefunguje (obrana).

Ako si dosiel na to, ze nefunguje? Funguje, co by nefungovalo, len je to samovrazedne.

Ale nastav druhe lice ti nic nehovori?

citácia:
Ale ano, kludne. A bol by som vrah aj podla svetskych zakonov, zabit bezbranneho raneneho a este dokonca z vlastnych radov, to sa veru nesmie ani podla statnych zakonov.

A podla Bozich a RKC zakonov?

citácia:
Takto celkom zasa nie, ja len hovorim, ze Dufam, ze bude mat pochopenie. Ako ho poznam zo Stareho zakona, ma pochopenie pre iste vynimocne situacie. Takze dufam, ze najde pochopenie aj pre mna, no. Ale istotu nemam.

Ake stanovisko ma RKC k umyselnemu konaniu zla s kalkulovanou vypocitavostou s Bozou milostou?

P.S. Kam ti zmizol tvoj podpis? Ci uz nie si katolicky gauner?

Katarina

Odoslaný - 18 január 2008 :  13:09:08  Zobraziť profil  Pridať Katarina do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Rozdiel v tom je. Ale tu mi ide o to, ze ta logika, ze ak nemozeme zivot dat potom ho nemozeme ani brat, v istych situaciach skratka nefunguje (obrana).

Ako si dosiel na to, ze nefunguje? Funguje, co by nefungovalo, len je to samovrazedne.
Ale nastav druhe lice ti nic nehovori?
Pôvodne zaslal Marcelllooo - 18 január 2008 :  12:58:42

jasné, že funguje. ď

Pierre

Odoslaný - 18 január 2008 :  14:30:01  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcelllooo:
Ake poucenie v tomto pripade?

- Poucenie zo Stareho zakona je napr., ze Boh ma vo vynimocnych situaciach pochopenie. A pochopenie ma vo vynimocnych situaciach prave casto pre veci, ktore ludia bezne povazuju za najvači hriech na svete – vrazda. A naopak, nema niekedy pochopenie prave pre tie veci, ktore ludia bezne podcenuju a bagatelizuju a myslia si ze na tom skoro nic nie je. Mojzis vrazdil, a Boh mu to ani nevycital. A napr. Oza sa len dotkol archy zmluvy, a Boh ho za to strestal smrtou. Ludskym pohladom ovela vacsie zlo pachal Mojzis, a Ozov skutok je priam banalita, no ale vidime, ze Boh mal na to iny pohlad.

Potom mam otazku: Preco tam neostanes ho branit do posledneho dychu jeho i svojho?

- Je nezmysel si mysliet, zeby som sam tam nieco zmohol proti postupujucej armade. By ma hned zastrelili alebo ranili... Cize nikomu by som tym nepomohol.

To je velike sebectvo, ze musis niekoho zabit, aby si sa nemusel na neho pozerat ako trpi...

- Vsak nemusel by som sa vobec pozerat, dal by som sa proste na ustup za ostatnymi a jeho by som tam nechal. No ako som uz viac krat povedal, keby ma o to zabitie dotycny raneny velmi prosil, a bolo by to v takejto opisanej vojnovej situacii, zlutoval by som sa a vyhovel jeho prosbe, no.

..je to choroba. A robi to systematicky, planovite ba az programovo, priam umyselne.

- Toto mozno nepochopis, ale ja si radsej vyberiem chorobu ako nejakeho psychopatického sadistu, co rad bestialne muci. A to dokonca aj vtedy keby mi ta choroba v reale mala priniest viac utrpenia.

- A Marcelllooo, ukazal si, ze ty nemas odvahu si taku situaciu ani len predstavit, ze by si sam v nej bol. Tej predstave se vyhybas ako cert krizu, no zato mas nejaku extra velku odvahu posudzovat inych, tych, co by v takej situacii boli . Nuz co, skoda reci

Ci uz nie si katolicky gauner?

- Neviem

Marcelllooo

Odoslaný - 18 január 2008 :  16:32:57  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Poucenie zo Stareho zakona je napr., ze Boh ma vo vynimocnych situaciach pochopenie.

A poucenie z Novej zmluvy je, ze nie kazdy kto mu hovori Pane vojde do Kralovstva nebeskeho...

citácia:
A pochopenie ma vo vynimocnych situaciach prave casto pre veci, ktore ludia bezne povazuju za najvači hriech na svete – vrazda.

Takto by som situaciu (ucelovo) neprekrucal.

citácia:
Mojzis vrazdil, a Boh mu to ani nevycital.

Ta ani tuto situaciu by som (ucelovo) neprekrucal.

citácia:
A napr. Oza sa len dotkol archy zmluvy, a Boh ho za to strestal smrtou. Ludskym pohladom ovela vacsie zlo pachal Mojzis, a Ozov skutok je priam banalita, no ale vidime, ze Boh mal na to iny pohlad.

Tak ako ho moze mat iny od teba aj na tebou bagatelizovanu vrazdu.

citácia:
Je nezmysel si mysliet, zeby som sam tam nieco zmohol proti postupujucej armade. By ma hned zastrelili alebo ranili... Cize nikomu by som tym nepomohol.

Ale, ale? Ked mas vystavit svoj zivot, uz sa ti to nepaci, ale siahat nan druhemu je uplne koser (aby som pouzil starozmluvny pojem)? A navyse len preto, aby si ulavil sam sebe, nie trpiacemu.

Potom by som ti uveril tvoju uprimnost, keby si tam ostal do poslednej chvile s trpiacim.

Poznas to porekadlo, ze kto najviac blizneho miluje? Ten, co kvoli nemu aj zivot obetuje...

citácia:
Vsak nemusel by som sa vobec pozerat, dal by som sa proste na ustup za ostatnymi a jeho by som tam nechal. No ako som uz viac krat povedal, keby ma o to zabitie dotycny raneny velmi prosil, a bolo by to v takejto opisanej vojnovej situacii, zlutoval by som sa a vyhovel jeho prosbe, no.

Ano, to si tu uz propagoval viacejrazy.

citácia:
Toto mozno nepochopis, ale ja si radsej vyberiem chorobu ako nejakeho psychopatického sadistu, co rad bestialne muci. A to dokonca aj vtedy keby mi ta choroba v reale mala priniest viac utrpenia.

Tvoja preferencia je chvalihodna, no neverim jej.

citácia:
A Marcelllooo, ukazal si, ze ty nemas odvahu si taku situaciu ani len predstavit, ze by si sam v nej bol.

Ja som dost odvazny na to, aby som priznal, ze neviem ako by som sa zachoval, lebo si to ani len predstavit neviem. Zato ty prejavujes strach priznat si, ze je nieco mimo tvoj pochop a priznat si, ze tvoje chovanie za extremnej situacie by bolo uplne nepredikovatelne a mozno uplne nekrestanske.

To je velika frajerina sekat machra z pohodlia svojej obyvacky pozerajuc M*A*S*H na prime.

citácia:
Ci uz nie si katolicky gauner?
- Neviem

Prezivas vari krizu identity?

Pierre

Odoslaný - 19 január 2008 :  01:43:53  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcelllooo: Hehe, vidim, ze sa chces hrat, ale tato tema na to nie je prilis vhodna, Marcel.

A poucenie z Novej zmluvy je, ze nie kazdy kto mu hovori Pane..

- Alebo: Kto je bez viny, nech prvy hodi kamenom.

No a to ostatne, to je uz len tvoje hranie sa. To o prekrucani su prazdne jalove reci, skratka ked nie je argument, tak nie je nic. A ten koser... Uz som to vyssie dokonca opakoval, ze to celkom za spravne nepokladam. A moj zivot ako obycajneho vojacika je vo vojne nasadeny skoro stale, ved zrovna tak som mohol byt tym ranenym ja. No a potom tiez by som v takej situacii asi uvital keby ma niekto zabil. Cize ak o to ten raneny poprosi, spravim to, a ak nie, tak nie. Zostat tam..., kazdemu je jasne, ze to nema logiku, jeho tym nezachranim a sebe iba uskodim. Takze ak by velmi prosil, dam mu tu ranu z milosti a padam odtial. A comu ty veris alebo neveris, je pre mna bezpredmetne, sorry. A ze je to nekrest. a nekošer, ved sa ani nehadam... Takze info iba pre teba: Ja si budem zabijat podla vlastneho uvazenia, to je uz medzi mnou a Bohom, a pripadne este mojim spovednikom, ktory by mi nasledne pomohol zmyt moju vinu. A dalej, M*A*S*H nesledujem, a ta identita, hej, hej, stale neviem ci som alebo nie som gauner . Ale mozno ani nie som. No a mame to

Som celkom poteseny, ze tu situaciu aspon ostatni dokazali pochopit, a nesudia ma, a nehadzu kamene.

Marcelllooo

Odoslaný - 20 január 2008 :  00:29:16  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Alebo: Kto je bez viny, nech prvy hodi kamenom.

Myslim, ze som uz ten suter hodil....

citácia:
No a to ostatne, to je uz len tvoje hranie sa. To o prekrucani su prazdne jalove reci, skratka ked nie je argument, tak nie je nic. A ten koser... Uz som to vyssie dokonca opakoval, ze to celkom za spravne nepokladam. A moj zivot ako obycajneho vojacika je vo vojne nasadeny skoro stale, ved zrovna tak som mohol byt tym ranenym ja. No a potom tiez by som v takej situacii asi uvital keby ma niekto zabil. Cize ak o to ten raneny poprosi, spravim to, a ak nie, tak nie. Zostat tam...,

Prazdne zvasty.

citácia:
kazdemu je jasne, ze to nema logiku, jeho tym nezachranim a sebe iba uskodim.

Teraz si to spravne pomenoval: Sebe by si si uskodil a preto neostanes. Ranenemu by si pomohol, minimalne stravit posledne chvile zivota. Ty si vsak nechces poskodit... Tak radsej raneneho zavrazdis, aby ti aj v buducnosti nekazil tvoje spomienky svojim utrpenim... Lahsie je sa vsah trpiaceho zbavit, ako mu naozaj pomoct a sebaobetovat sa za neho, ze?

Pokial viem, prave o sebaobetovanie sa by malo ist krestanovi, nie?

citácia:
Ja si budem zabijat podla vlastneho uvazenia, to je uz medzi mnou a Bohom, a pripadne este mojim spovednikom, ktory by mi nasledne pomohol zmyt moju vinu.

Prave pre taketo pripady spolocensky nebezpecneho konania existuju standartne nastroje policie, sudu a zariadeni vykonu trestu, pripadne psychiatricke liecebne.

citácia:
hej, hej, stale neviem ci som alebo nie som gauner . Ale mozno ani nie som. No a mame to

Takze mozno bolo odstranenie podpisu predcasne, ze?

citácia:
Som celkom poteseny, ze tu situaciu aspon ostatni dokazali pochopit, a nesudia ma, a nehadzu kamene.

Svedomie sa ti mozno podarilo umlcat. Druhych mozno tiez. Mna mozes ignorovat. Pamataj ale, ze krv nevinnych vola do neba...

Strana: z 5 Previous Topic: Trochu zamyslenia Téma Next Topic: Vyznam nicku Rarach  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06