Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Teológia tela - otázky
 Diskusia k masturbacii
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Katolícke manželstvo Téma   

Pierre

Stav: offline

Odoslaný - 17 november 2007 :  12:46:07  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Pekny clanok o mastrubacii. Len to "darovat sa" vyznieva pre muža trosicku submisivne, muz je tvorca, on je stavitel, on vytvara nove veci, on nečaka, on ide a kona. Muž ma v sebe velku tuzbu a energiu tvorit, plodit, vychadza to aj z jeho prirodzenej sexuality. Mastrubaciou ale nic noveho netvori, neplodi, je to len prazdne sebauspokojenie a mrhanie vzacnej plodivej sily. Sexom v manzelstve už krásne tvori, obnovuje tym manzelske sluby, upevnuje vztah..., tu je muz ten hlavny aktivny stavitel, aktivny stavitel velkeho chramu akym je ten manzelsky par a ich rodina, dava do toho znacnu energiu z coho je vseobecny prospech. Tu muž tvori a vyvrcholenim tejto tvorby je novy život. Manzelsky sex je teda plodivý a tvorivý, zatial co mastrubacia je pravy opak plodenia a tvorenia. A tí, ktorí maju cistejsie svedomie, aj citia, ze je to nieco velmi nedostojne a ponizujuce...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora 

Mato

Odoslaný - 24 november 2007 :  11:18:18  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Prispevok vynaty z povodnej temy...

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 24 november 2007 :  13:05:49  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Trochu by som to mal opravit, aspon jednu vetu. Kedze hlavnym zmyslom manzelstva je vznik noveho zivota (deti), mala by sa tato vec spominat vzdy na prvom mieste, co som vtedy nedopatrenim opomenul, takze opravujem:

Sexom v manzelstve už krásne tvori, vzniká nový život, obnovuje manzelske sluby, upevnuje vztah...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 24 november 2007 :  16:24:03  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Kedze hlavnym zmyslom manzelstva je vznik noveho zivota (deti), mala by sa tato vec spominat vzdy na prvom mieste,

Pôvodne zaslal Pierre - 24 november 2007 :  13:05:49

Co v pripade bezdetnych manzelstiev (nemoznost pocat). Stracaju taketo manzelstva svoj zmysel?

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 24 november 2007 :  16:32:20  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Deti su hlavnym zmyslom manzelstva, su tam vsak este dalsie vedlajsie dovody, napr. vzajomna pomoc a opora. Manzelia su si aj kamarati (mali by byt), ktori si pomahaju na ceste zivotom. A inak aj bezdetnym manzelstvam sa moze stat zazrak, pripadne si dietatko adoptovat...

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 24 november 2007 :  17:32:00  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
Pierre, dovod manželstva je hlavne učiť sa laske k Bohu a vzajomenj pomoci v tomto. + navyše aj plodenie deti, čo už je skôr funkcia ako dôvod manželstva.

viešm, netreba si pliesť funkcie , dôvody, pričiny a podobne, po našom "nepliesť si pojmy s dojmami"

p.s. ale neber si priklad zo mna, lebo ja si rad pletiem pismenka

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 25 november 2007 :  00:54:37  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Neberiem si z teba priklad, Alesko, a nepletiem si to

Hlavny ciel manzelstva je rozmnozovanie - plodenie deti. Botka

Ales

Odoslaný - 25 november 2007 :  08:57:26  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
len taka mala fakticka: Bodka.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 25 november 2007 :  10:21:30  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Hlavny ciel manzelstva je rozmnozovanie - plodenie deti. Botka

Pôvodne zaslal Pierre - 25 november 2007 :  00:54:37

Dovolim si poukazat na predcasnost umiestnenia tej "botky" a sice citovanim oficialneho dokumentu Cirkvi:

Manželstvo je dôverným, výlučným a nerozlučiteľným spoločenstvom života a lásky medzi mužom a ženou, ktoré ustanovil Stvoriteľ pre ich vlastné dobro a pre plodenie a výchovu detí..

Az teraz moze nasledovat "botka".

Pierre

Odoslaný - 25 november 2007 :  10:35:38  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
V uvedenom dokumente je chyba v tom, ze plodenie deti bolo zaradene az na uplny koniec. Bodka

(Zavazne ucenie cirkvi kladie plodenie deti vzdy na zaciatok ako prvy hlavny bod. Ma to teda byt spravne opacne, takto: pre plodenie a výchovu detí, a pre vlastné dobro manzelov)

Mato

Odoslaný - 25 november 2007 :  17:21:38  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
V uvedenom dokumente je chyba

No comment, proti cenzorovi oficialnych cirkevnych dokumentov nemam sancu...

citácia:

(Zavazne ucenie cirkvi kladie plodenie deti vzdy na zaciatok ako prvy hlavny bod.

Pôvodne zaslal Pierre - 25 november 2007 :  10:35:38

Isto to dolozis aj niecim konkretnejsim ako svojim zvolanim...

Ja prikladam:

KKC 2363
Spojením manželov sa uskutočňuje dvojaký cieľ manželstva: dobro samých manželov a odovzdávanie života. Tieto dva významy alebo hodnoty manželstva nemožno oddeliť bez toho, aby sa nenarušil duchovný život manželov a nevystavili sa nebezpečenstvu dobrá manželstva a budúcnosť rodiny.

Manželská láska muža a ženy je tak postavená na dvojitej požiadavke vernosti a plodnosti.

GAUDIUM ET SPES 48:
Sama manželská ustanovizeň a manželská láska sú však svojou povahu od prírody zamerané na plodenie a výchovu potomstva: práve v tom dosahujú akoby svoju korunu. Muž a žena, ktorí manželskou zmluvou „už nie sú dve telá, ale iba jedno telo (Mt 19,6), si tak preukazujú dôverným spojením svojich osôb a svojho konania vzájomnú pomoc a službu, prežívajú zmysel svojej jednoty a ju čím ďalej tým väčšmi dosahujú. Toto dôverné spojenie - ako vzájomné sebadarovanie dvoch osôb - i dobro detí vyžadujú úplnú vernosť manželov a nástoja na nerozlučiteľnosti ich jednoty.

Katecheza Jana Pavla II. z 10.10.1984:
2. Sama laska, ktora umoznuje a sposobuje, ze sa manzelsky dialog uskutocnuje podla plnej pravdy zivota manzelov, je zaroven silou ci schopnostou mravnej povahy, aktivne zameranou na plnost dobra a preto tiez na kazde dobro. Jej ulohou je preto chranit nerozlucitelne spojenie "dvoch vyznamov manzelskeho styku" o ktorom pojednava encyklika (Humane viate, 12), to znamena chranit tako hodnotu pravej jednoty manzelov (t.j osobneho spolocenstva), ako aj zodpovedenho rodicovstva (v jeho zrelej a cloveka dostojnej forme).
...
Laska ako vyssia sila, ktoru muz a zena dostavaju od Boha so zvlastnym "posvatenim" sviatosti manzelstva, zahrna spravnu koordinaciu cielov, podla ktorych je - v tradicnom uceni Cirkvi - utvarany mravny (ci skor teologialny a moralny) poriadok zivota manzelov.
Ucenie konstitucie Gaudium et spes, rovnako ako aj ucenie encykliky Humanae vitae objasnuje ten isty mravny poriadok s odkazom na lasku, chapanu ako vyssiu sila, ktora udeluje patricny obsah a hodnotu manzelskym stykom v zhode s pravdou tychto dvoch vyznamov, spajauceho a plodneho, pri respektovani ich nerozlucnosti.

CIC:
Kán. 1055 - § 1. Manželskú zmluvu, ktorou muž a žena ustanovujú medzi sebou spoločenstvo celého života a ktorá svojou prirodzenou povahou je zameraná na dobro manželov, ako aj na plodenie a výchovu detí, Kristus Pán povýšil medzi pokrstenými na hodnosť sviatosti.

Pierre

Odoslaný - 26 november 2007 :  00:06:58  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov

Pozri katechizmi z pred 2VK.

mirecnr

Odoslaný - 26 november 2007 :  05:39:12  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Kedze hlavnym zmyslom manzelstva je vznik noveho zivota (deti), mala by sa tato vec spominat vzdy na prvom mieste,

Pôvodne zaslal Pierre - 24 november 2007 :  13:05:49

Co v pripade bezdetnych manzelstiev (nemoznost pocat). Stracaju taketo manzelstva svoj zmysel?

Pôvodne zaslal Mato - 24 november 2007 :  16:24:03

Poznam zopar manzelstiev, generacne starsich aj sucasnych, kde nemohli mat deti...zobrali si z domova, a potom mali vlastne...:)
Bohu naozaj nic nie je nemozne.

Veď ma, Pane, vo svojej pravde a uč ma, lebo Ty si Boh, moja spása, a v Teba dúfam celý deň.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

mirecnr

Odoslaný - 26 november 2007 :  05:44:07  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
citácia:

Pozri katechizmi z pred 2VK.

Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2007 :  00:06:58

Pierre, musim Ti oponovat, my predsa nezijeme v dobe pred 2VK...
A KKC2363 to krasne a aj v logickej postupnosti vyjadruje. Alebo by Ti azda bolo milsie, aby Ti nevestu vybrali rodicia na zaklade majetkov, ci inych "dovodov"? tak, ako v dobe pred 2VK?

Veď ma, Pane, vo svojej pravde a uč ma, lebo Ty si Boh, moja spása, a v Teba dúfam celý deň.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 26 november 2007 :  09:44:15  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Prepac, Mirec, ale oponujes nie ako katolik, ale ako clovek tohto sveta. Zapamataj si, ze katolicka pravda sa nemeni s dobou. Katolicka pravda je vzdy rovnaka.

Ale v detskych katechizmoch vydanych aj po 2VK je to este vacsinou stale uvedene spravne na prvom mieste:

395. Kto ustanovil manželstvo a kto ho povýšil na sviatosť?

Manželstvo ustanovil Boh už v raji a Ježiš Kristus ho povýšil na sviatosť.

a, Manželstvo bolo vždy posvätným zväzkom, lebo ho ustanovil Boh a dal mu vznešený ciel: rozmnožiť a udržat ľudské pokolenie.
....atd atd......

Len v tom novom Vseobecnom katechizme, ktory uz hodne vychadza nie len z neomylneho ucenia cirkvi, ale aj z omylneho (ucenie 2VK), je priorita uz prehodena. V cirkevnom uceni o manzelstve bolo dieta vzdy na prvom mieste, no a vidime, ze po 2VK ho niekto nenapadne zatlacuje dozadu.
Zapamataj si, Mirec, ze v cirkvi nemas pozerat na to co je novsie, ale na to co je neomylne. A dokumenty 2. Vatikanskeho koncilu (2VK), z ktorych aj hodne vychadza ten Vseobecny katechizmus, nepatria mezdi neomylne dokumenty, ako vsetci dobre vieme, nepatria do Depositum Fidei, su to omylne dokumenty.

Aniko

Odoslaný - 26 november 2007 :  10:16:01  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Síce nič ma do Vašich dokumentov, ale pripadá mi zbytočné sa hádať čo je prvšie. Obe veci majú byť v súzvuku.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 26 november 2007 :  14:13:00  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Síce nič ma do Vašich dokumentov, ale pripadá mi zbytočné sa hádať čo je prvšie. Obe veci majú byť v súzvuku.

Pôvodne zaslal Aniko - 26 november 2007 :  10:16:01

Presne tak aniko, pochopila si to dokonale. Su to dva nerozlucitelne vyznamy a handrkovat sa o tom, ktory ma byt vo vete prvy ukazuje na unikanie podstaty.

Pierre: Argumentovat katechizmom spred II. VK koncilu je v tomto kontexte dost kontraproduktivne, lebo katechizmus sam o sebe tiez nie je neomylnym dokumentom. Dokonca si dovolim povedat, ze neexistuje neomylny dokument, ktory by podporil Tvoje tvrdenie a Ty to dobre vies, preto sa vyhybas priamej citacii.

Tak isto je velmi dobre rozlisovat teologicky nazor a definovanu pravdu.

Pierre

Odoslaný - 26 november 2007 :  14:32:09  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Su to dva nerozlucitelne vyznamy a handrkovat sa o tom, ktory ma byt vo vete prvy..

- Ano, ono to vyzera ako prkotina a detail. Lenze z tohoto prehodenia prvenstva vychadzaju autori knih, kde ako najdolezitejsie v manzelstve kladu uspokojovanie manzelov, zatial co dieta je takmer druhorade.

- A je mi i velmi podozrive, ze toto je zaroven ucenie tohto sveta, v tom novom vseobecnom katechizme sa odrazu prehodilo prvenstvo presne tak ako hovori dnesny svet, ze uspokojovanie manzelov je na prvom mieste, dieta na druhom.

Mato

Odoslaný - 26 november 2007 :  14:35:53  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:
Lenze z tohoto prehodenia prvenstva vychadzaju autori knih, kde ako najdolezitejsie v manzelstve kladu uspokojovanie manzelov, zatial co dieta je takmer druhorade.

Pôvodne zaslal Pierre - 26 november 2007 :  14:32:09

K tomuto uz nemam co povedat, iba ze to su reci, len aby boli. Boj s chimerami. Hladanie problemu tam kde nie je, vykladanie niecoho tak, aby som mal proti comu bojovat.
Diskusia dalej nema zmysel.

Previous Topic: Katolícke manželstvo Téma   
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06