Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Godelova veta o neuplnosti
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Blizsie vysvetlenie prosim Téma Next Topic: Pochovávanie zvierat
Strana: z 2

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 15 august 2007 :  17:32:10  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Obávam sa, že dobre nerozumiete tomu, čo to dogmatika je a čo sú to dogmy. Nevidím dôvod sa domnievať, že dogmatika limituje slovo Božie. Dogmatika skôr limituje slovo ľudské.

Co by sa stalo, keby prisiel Boh a povedal nieco, co je v rozpore s RKCdogmatikou?

Zmenili by RKC dogmatiku alebo by skor Boha (mozno neuvedomujuc si, ze ide o neho, ci jeho posla=anjela) vyhlasila za bludara a heretika?

citácia:
Vzťahuje sa Godelova veta o neúplnosti aj na evanjelia?

Evanjelium nie je axiomaticky system s logikou radu 2+.

Evanjelium nikdy netvrdilo, ze je to uplne poznanie. Evanjelium je postacujuce poznanie pre aplikaciu vo vlastnych zivotoch a akousi smernicou.

citácia:
Uff. Toto vyzerá na heréziu. Čo podľa Vás znamenajú slová: O tom dni a hodine však nikto nevie, ani anjeli v nebi, ani Syn, len sám Otec. v kontraste so slovami: Teraz vieme, že všetko vieš, a nepotrebuješ, aby sa Ťa niekto spytoval.? Viete vôbec čo je to hypostatická únia v Kristovi, definovanie dvoch vôli a dvoch energií? Z akej denominácie vlastne prichádzate?

Uffkaj si kolko chces ako sa i oddavaj pseudointelektualnym teologicko-filozofickym disputam opisujucim Boha. Mna na to nenalakas.

citácia:
Máte priame osobné spojenie so vzkrieseným Kristom? Prijímate od neho správy? Máte vytvorený komunikačný kanál?

Ááano_.

citácia:
Tým Radcom je Duch svätý a pôsobí priamo na ľudí. Jan 15,26

Tak naco mi je teda este RKC, ked mam Ducha svateho? Nepotrebujem Mercedes, mne staci Ford (ak by som mal prijat pierrotove prirovnanie)...

citácia:
Len som sa snažil parafrázovať slová Písma 1. Kor 13,12 a 1. Kor 15,28.

To je v pohode, lebo Pismo nepredpoklada nejaku dogmatiku a to ani RKC.

citácia:
Ako je toto možné? Prihovára sa Boh priamo ECAV?

Vari nie? V RKC to tak nefunguje? Co je to za krestanske spolocenstvo, ked nie je Kristus medzi nimi? (porovnaj jkde sa dvaja al. traja stretnu v Kristovom mene, On je v ich prostriedku)

citácia:
Táto veta mi pripadá ako z nejakej sektárskej brožúrky.

To je tvoj problem. Dalej vid predchadzajuce.

citácia:
Tak to robí napriamo, alebo sprostredkovane, cez Ježiša Krista? Neprotirečíte si náhodou?

A ja ze Jezis Kristus je zaroven On... Alebo snad nie?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 15 august 2007 :  19:43:44  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
citácia:

Uffkaj si kolko chces ako sa i oddavaj pseudointelektualnym teologicko-filozofickym disputam opisujucim Boha. Mna na to nenalakas.

Pôvodne zaslal Marcelllooo - 15 august 2007 :  17:32:10

Som Vas Stefan varoval Seriozna teologia su pseudointelektualne teologicko-filozoficke disputy, realita a pravda je len to co tvrdi Marcel.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 16 august 2007 :  02:59:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Mato
citácia:
My sme sa uz poucili, kam vedu diskusie s bludarmi, Vy sa zjavne potrebujete poucit na vlastnej kozi.

Nech Vás nemýli moja "mladosť" na tomto fóre. Ubezpečujem Vás, že už dlhé roky sa venujem hlavne polemike s bludármi a to toho najťažšieho kalibru. To, čomu som ja musel čeliť, toto na týchto stránkach nenájdete. Tento Marcelllooo je len taký neposedný filozofko.
Ale mám dobrých a overených priateľov, ktorí mi občas pomôžu. Práve uvažujem, že jedného prizvem do diskusie na tieto stránky.

Marcelllooo
citácia:
Co by sa stalo, keby prisiel Boh a povedal nieco, co je v rozpore s RKCdogmatikou?
Zmenili by RKC dogmatiku alebo by skor Boha (mozno neuvedomujuc si, ze ide o neho, ci jeho posla=anjela) vyhlasila za bludara a heretika?

Čo by sa stalo, keby Boh stvoril taký ťažký kameň, že by ho nevládal zodvihnúť? Bol by ešte stále všemohúci? Neklaďte otázky, ktoré idú proti logike ľudskej a proti zákonom Božím.

citácia:
Evanjelium nie je axiomaticky system s logikou radu 2+.

Teda evanjelium je axiomatický systém s logikou koľkého radu?

citácia:
Evanjelium nikdy netvrdilo, ze je to uplne poznanie. Evanjelium je postacujuce poznanie pre aplikaciu vo vlastnych zivotoch a akousi smernicou.

Chcete tým povedať, že ešte nebolo zjavené všetko čo Boh chcel ľuďom zjaviť?

citácia:

Žiaľ, už sa stalo, kto vie, nech povie, kto nevie, nech mlčí.

citácia:
Ááano_.

Gratulujem, otázočka, odkiaľ viete, že je to Kristus, ktorý k Vám prehovára?

citácia:
Tak naco mi je teda este RKC, ked mam Ducha svateho?

Vy máte Ducha svätého? Odkiaľ to viete? Viete to nezávisle viac krát opakovanými pokusmi odmerať, vytvoriť pravidlo a definovať exaktné vzťahy, ktoré by popisovali prítomnosť Ducha svätého v človekovi? Poznáte takýto systém meraní? Prešli ste meraním? Alebo je to len Váš pocit?

citácia:
To je v pohode, lebo Pismo nepredpoklada nejaku dogmatiku a to ani RKC.

Viete, čo je najvtipnejšie? Že samotné Písmo je dogmou? A aby to bolo ešte vtipnejšie, tak nie dogmou prvou.

citácia:
Vari nie? V RKC to tak nefunguje? Co je to za krestanske spolocenstvo, ked nie je Kristus medzi nimi?

Videli ste ho? Kristus je hlavou katolíckej cirkvi. Alebo to poviem ináč, Kristus je hlavou cirkvi. Myslíte, že je hlavou ECAV? Kde potom máte Petra, ktorý má pásť Ježišove ovce? Ako viete, čomu máte veriť? Kto Vám to povedal? Prečo mu veríte? K tomu textu ktorý ste naznačili, viem, tiež sa niekedy nechám uniesť a vytrhnem text z kontextu, moja slabosť, ale priateľu, Vy to nerobte, nebuďte taký ako ja.

citácia:
A ja ze Jezis Kristus je zaroven On... Alebo snad nie?

To by bolo na pseudointelektualnu teologicko-filozoficku dišputu. Do toho však nemáte chuť sa púšťať.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 17 august 2007 :  09:23:02  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Stefan:
Ale mám dobrých a overených priateľov, ktorí mi občas pomôžu. Práve uvažujem, že jedného prizvem do diskusie na tieto stránky.

- Urcite ho sem prived, prosim. Dobrych katolikov nikdy nie je dost .

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 17 august 2007 :  21:25:58  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Čo by sa stalo, keby Boh stvoril taký ťažký kameň, že by ho nevládal zodvihnúť? Bol by ešte stále všemohúci? Neklaďte otázky, ktoré idú proti logike ľudskej a proti zákonom Božím.

Uvedena otazka nie je nelogicka a uz vobec nejde proti Bozim zakonom.

Ak si myslite opak,
1. dokazte nelogickost sporom,
2. uvedte, proti ktoremu Boziemu zakonu moja otazka smerovala.

citácia:
Teda evanjelium je axiomatický systém s logikou koľkého radu?

Evanjelium nie je axiomaticky system.

citácia:
Viete, čo je najvtipnejšie? Že samotné Písmo je dogmou? A aby to bolo ešte vtipnejšie, tak nie dogmou prvou.

Keby tieto tvrdenia neboli smutne, islo by naozaj o podareny vtip, na ktorom by sa dalo akurat tak zasmiat. Bohuzial, vec je privazna, aby sme takto nemiestne ftipkovali.

citácia:
Chcete tým povedať, že ešte nebolo zjavené všetko čo Boh chcel ľuďom zjaviť?

Vseobecne a verejne bolo zjavene vsetko (v Jezisovi Kristovi). Individualne a sukromne nie. Kazdy si musi preist spoznanim Boha sam za seba.

citácia:
Gratulujem, otázočka, odkiaľ viete, že je to Kristus, ktorý k Vám prehovára? Vy máte Ducha svätého? Odkiaľ to viete? Viete to nezávisle viac krát opakovanými pokusmi odmerať, vytvoriť pravidlo a definovať exaktné vzťahy, ktoré by popisovali prítomnosť Ducha svätého v človekovi? Poznáte takýto systém meraní? Prešli ste meraním? Alebo je to len Váš pocit?

Tak ako po pichnuti ihlou nie je pocit bolesti "iba mojim pocitom", ci pocit sladkosti v ustach po zjedeni cukriku nie je "iba mojim pocitom", tak nie je "iba mojim pocitom" skusenost s Bohom. Jenda sa o reakciu a reflexiu na podnety prichadzajuce z mojho okolia. V prvom pripade je podnetom narusenie fyzickej integrity ihlou, v druhom je stimulacia chutovych poharikou cukrami v cukriku a vtretom je interakcia Boha so mnou.

Samozrejme, mame iste kriteria na vtyhodnocovanie podobnych skusenosti, su uvedene a v Evanjeliach.

citácia:
Videli ste ho? Kristus je hlavou katolíckej cirkvi. Alebo to poviem ináč, Kristus je hlavou cirkvi.

katolicka cirkev = vseobecna cirkev o ktorej hovoril Kristus v Evanjeliach.

Rimsko-katolicka cirkev nie je vseobecnou cirkvou v ponimani predchadzajuceho.

citácia:
Myslíte, že je hlavou ECAV?

Viem.

citácia:
Ako viete, čomu máte veriť?

To bude tym, ze Boh mi dal isty aparat (rozum a vieru na mojej strane, Evanjelium na strane druhej), aby som ich pouzival...

citácia:
Prečo mu veríte?

Lebo som ich vyhodnotil ako doveryhodne info zdroje.

citácia:
K tomu textu ktorý ste naznačili, viem, tiež sa niekedy nechám uniesť a vytrhnem text z kontextu, moja slabosť, ale priateľu, Vy to nerobte, nebuďte taký ako ja.

Nie som ako ty. Nie som rkc, som ecav.

citácia:
To by bolo na pseudointelektualnu teologicko-filozoficku dišputu. Do toho však nemáte chuť sa púšťať.

Nemusime, ked nechcete.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

stefan

Odoslaný - 18 august 2007 :  17:43:17  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Marcelllooo
citácia:
1. dokazte nelogickost sporom,

Takže spor je v tom, že Boh nemusí prísť, Boh je všadeprítomný. Potom je spor v tom, že RKC dogmatika je to čo Boh povedal a ľudia tomu dali formu (dogmy definujú buď ekumenické koncily alebo pápež, keď sú pod ochranou Ducha svätého), keďže Boh nie je Bohom zmätku /1. Kor. 14,33/, tak predsa nebude hovoriť sám proti sebe.

citácia:
2. uvedte, proti ktoremu Boziemu zakonu moja otazka smerovala.

Práve proti 1. Kor. 14,33. Boh netvorí a nerobí nezmysly. Preto môžeme povedať, že Boh je všemohúci, ale môžeme povedať, že nikdy nestvorí guľatú kocku, nie preto, žeby nemohol, ale preto že netvorí nezmysly.

citácia:
Evanjelium nie je axiomaticky system.

Ak evanjelium nie je axiomatický systém, prečo by dogmatika mala byť?

citácia:
Keby tieto tvrdenia neboli smutne, islo by naozaj o podareny vtip, na ktorom by sa dalo akurat tak zasmiat. Bohuzial, vec je privazna, aby sme takto nemiestne ftipkovali.

Čo je na týchto tvrdeniach smutné. Je alebo nie je Písmo dogmou?

citácia:
Vseobecne a verejne bolo zjavene vsetko (v Jezisovi Kristovi). Individualne a sukromne nie. Kazdy si musi preist spoznanim Boha sam za seba.

Múdre slová.

citácia:
interakcia Boha so mnou.

Odkiaľ viete, že je to Boh, kto je s Vami v interakcii?

citácia:
Rimsko-katolicka cirkev nie je vseobecnou cirkvou v ponimani predchadzajuceho.

Ktorá cirkev je všeobecnou cirkvou v ponímaní evanjelií?

citácia:
Lebo som ich vyhodnotil ako doveryhodne info zdroje.

Takže ste neomylne vyhodnotili, ktoré zdroje sú dôveryhodné a ktoré nie. Gratulujem, ste druhým pápežom.

citácia:
Nemusime, ked nechcete.

Aké bola otázka? Mohli by sme kľudne o tom hovoriť, ale to by bola aj tak len dogmatika, neviem, ale mám pocit, že Vy nie ste veľmi "dogmaticky založený".

Pierre
citácia:
Urcite ho sem prived, prosim. Dobrych katolikov nikdy nie je dost

Stalo sa, teraz je len na ňom, či sa prihlási do diskusie, alebo nie.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 514  ~  Člen od: 31 júl 2007  ~  Posledná návšteva: 25 november 2019 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 18 august 2007 :  18:29:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Takže spor je v tom, že Boh nemusí prísť

Ach ty puntickarsky sloovickar.. Naco teda Kristus chodil po Galilei, ked bol vsadepritomny?

citácia:
Potom je spor v tom, že RKC dogmatika je to čo Boh povedal a ľudia tomu dali formu (dogmy definujú buď ekumenické koncily alebo pápež, keď sú pod ochranou Ducha svätého), keďže Boh nie je Bohom zmätku /1. Kor. 14,33/, tak predsa nebude hovoriť sám proti sebe.

Ved prave. Nehovoril by proti samemu sebe, hovoril by proti RKC - ze proste nie je tym, ako si ju teraz opisal. Takouto situaciou by sa spochybnila autorita RKC, zrutila by sa ako domcek z karat. Tak ako Jezis dakedy spochybnil autoritu zakonnikov a farizejov...

Ale odpovedal si mi na otazku: daneho posla by si ignoroval nech by bol kymkolvek a veril by si nadalej RKC, nech sa deje cokolvek. Cim sa vsak lisis od farizejov, kori hadam tiez verili, ze Jezis sa ruha Bohu svojimi 'odvaznymi' recami?

Nech sa deje cokolvek, prvorada priorita RKC je vitalne dolezita pre jej prezitie, preto na nej tak baziruje.

citácia:
Práve proti 1. Kor. 14,33. Boh netvorí a nerobí nezmysly. Preto môžeme povedať, že Boh je všemohúci, ale môžeme povedať, že nikdy nestvorí guľatú kocku, nie preto, žeby nemohol, ale preto že netvorí nezmysly.

Ale ved uvedene nie je prikazanie, to je charakteristicka crta, vlastnost.

A ano, nie je to ani proti tejto Bozej vlastnosti: len by sa ukazalo, ze RKC nie je taka, za aku sa vyhlasuje... Ukazalo by sa, ze vsetok ten humbuk okolo RKC je jedna velka bublina, ktora by zrazu splaskla... Ja viem skutocny katolik si nic take nemoze pripustit, ani teoreticky a vsetko ostatne odmieta.

citácia:
Ak evanjelium nie je axiomatický systém, prečo by dogmatika mala byť?

To sa spytaj svojho magisteria, preco to takto konstituovala!

citácia:
Je alebo nie je Písmo dogmou?

Nie je.

citácia:
Odkiaľ viete, že je to Boh, kto je s Vami v interakcii?

Ale ved to sa uz tocime v kruhu a pytas sa na to iste, co pred chvilou. Odpoved som ti uz dal: splnenim istych kriterii, ktore su uvedene v Evanjeliu sa osvedcuje doveryhodnost komunikacneho kanala a je overeny ako Bozi.

citácia:
Ktorá cirkev je všeobecnou cirkvou v ponímaní evanjelií?

Cirkev v ponimani Evanjelii je vseobecnym spolocenstvom krestanov. Cirkev a Spolocenstvo su synonyma.

citácia:
Takže ste neomylne vyhodnotili, ktoré zdroje sú dôveryhodné a ktoré nie.

Neviem, ci neomylne, ale spolahlivo ano. Nepouzivam termin neomylne v ponimani RKC.

Druhy papez nie som, lebo nie som RKC a ani nim byt nechcem.

citácia:
Aké bola otázka? Mohli by sme kľudne o tom hovoriť, ale to by bola aj tak len dogmatika, neviem, ale mám pocit, že Vy nie ste veľmi "dogmaticky založený".

Mas skvely pozorovaci talent! Rozhodne nie som velmi "dogmaticky zalozeny".

To je zrejme ten problem, co RKC nevie prekusat, ze moc nerespektujem autoritu RKC, teda jej udajnu autoritu.

stefan

Odoslaný - 18 august 2007 :  20:48:09  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Marcelllooo
citácia:
Ach ty puntickarsky sloovickar.. Naco teda Kristus chodil po Galilei, ked bol vsadepritomny?

Ježiš Kristus je snáď človek. Vyjadrujme sa teda dogmaticky, Ježiš Kristus je bohočlovek.

citácia:
Ved prave. Nehovoril by proti samemu sebe, hovoril by proti RKC - ze proste nie je tym, ako si ju teraz opisal. Takouto situaciou by sa spochybnila autorita RKC, zrutila by sa ako domcek z karat. Tak ako Jezis dakedy spochybnil autoritu zakonnikov a farizejov...
Ale odpovedal si mi na otazku: daneho posla by si ignoroval nech by bol kymkolvek a veril by si nadalej RKC, nech sa deje cokolvek. Cim sa vsak lisis od farizejov, kori hadam tiez verili, ze Jezis sa ruha Bohu svojimi 'odvaznymi' recami?
Nech sa deje cokolvek, prvorada priorita RKC je vitalne dolezita pre jej prezitie, preto na nej tak baziruje.

Samozrejme by som posla, ktorý by hovoril proti katolíckej cirkvi ignoroval. Jedná sa o vieru, ja verím, že katolícka cirkev je jedinou pravou cirkvou Kristovou na zemi. Toto je predmetom viery, nedá sa to dokázať. Ale nenechajte sa pomýliť, aj ja skúmam náuky katolíckej cirkvi. Kladiem otázky a čakám odpovede. Stále si ju overujem a stále sa presviedčam, že patrím do tej správnej cirkvi.

citácia:
A ano, nie je to ani proti tejto Bozej vlastnosti: len by sa ukazalo, ze RKC nie je taka, za aku sa vyhlasuje... Ukazalo by sa, ze vsetok ten humbuk okolo RKC je jedna velka bublina, ktora by zrazu splaskla... Ja viem skutocny katolik si nic take nemoze pripustit, ani teoreticky a vsetko ostatne odmieta.

Máte pravdu. Všetko ostatné je vždy len bižutéria. To mám počúvať adventistov, ktorí sú tu sto päťdesiat rokov? Alebo mám počúvať baptistov, ktorí tu sú 400 rokov, alebo mám počúvať luteránov, ktorí sú tu 500 rokov. Ďakujem pekne, radšej idem ku koreňom.

citácia:
To sa spytaj svojho magisteria, preco to takto konstituovala!

Pripomeňte mi kedy a kde.

citácia:
Nie je.

Ak Písmo nie je dogmou, ako viete, ktoré knihy sú inšpirované a ktoré nie? Ak Písmo nie je dogmou, znamená to, že tú knihu, ktorá sa Vám nepozdáva môžete vynechať, ak Písmo nie je dogmou, tak to znamená, že si tam môžete priradiť nejaké nové knihy, ktoré sa Vám zdajú na to vhodné? Alebo je Písmo dogmou, ktorá hovorí o ucelenom súbore inšpirovaných kníh, z ktorých sa žiadna nesmie vynechať ani žiadna iná sa nesmie pridať?

citácia:
Ale ved to sa uz tocime v kruhu a pytas sa na to iste, co pred chvilou. Odpoved som ti uz dal: splnenim istych kriterii, ktore su uvedene v Evanjeliu sa osvedcuje doveryhodnost komunikacneho kanala a je overeny ako Bozi.

Aké sú tie kritéria?

citácia:
Cirkev v ponimani Evanjelii je vseobecnym spolocenstvom krestanov. Cirkev a Spolocenstvo su synonyma.

Môžu tvoriť spoločenstvo aj tie cirkvi, ktoré majú rozdielnu vierouku? Natoľko rozdielnu, že spolu nemôžu slúžiť bohoslužbu?

citácia:
To je zrejme ten problem, co RKC nevie prekusat, ze moc nerespektujem autoritu RKC, teda jej udajnu autoritu.

RKC sa veľmi nezaoberá tým, či a ako rešpektujete jej autoritu. Je to na Vás. Na týchto stránkach sa môžete niečo dozvedieť o učení katolíckej cirkvi. Tiež na týchto - www.katolik.cz

Marcelllooo

Odoslaný - 19 august 2007 :  08:42:00  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Ježiš Kristus je snáď človek. Vyjadrujme sa teda dogmaticky, Ježiš Kristus je bohočlovek.

Ale bol snad vsadepritomny, nie (vid znalost o Lazarovej smrti), takze naco chodil po Galilei, Judei, ba ese aj za tym Lazarom si vylet pravil aj s kamosmi.

citácia:
Samozrejme by som posla, ktorý by hovoril proti katolíckej cirkvi ignoroval. Jedná sa o vieru, ja verím, že katolícka cirkev je jedinou pravou cirkvou Kristovou na zemi. Toto je predmetom viery, nedá sa to dokázať. Ale nenechajte sa pomýliť, aj ja skúmam náuky katolíckej cirkvi. Kladiem otázky a čakám odpovede. Stále si ju overujem a stále sa presviedčam, že patrím do tej správnej cirkvi.

Jasne ze ano, o tom bola ta moja otazka, moj testik. Aj keby ti to prisiel povedat sam Boh, aj tak by si ho ignoroval, a radsej ako byt s Bohom si zvolis byt v RKC.

Iste ze si overujes a potvrdzujes, ze patris do "tej spravnej cirkvi". Otazka vsak potom znie: K comu je takato crkev prava? Ako mas nastavene verifikacne kriteria (teda ze co vlastne overujes, aku vlastnost v RKC)?

P.S. Prosim, vyjadruj sa presne, nehovor o 'katolickej cirkvi' ked myslis 'Rimskokatolicku cirkev'.

citácia:
Máte pravdu. Všetko ostatné je vždy len bižutéria.

Tak preco sa teda tou bizuteriou obklopujes, syslis ju a zhromazdujes?

citácia:
To mám počúvať adventistov, ktorí sú tu sto päťdesiat rokov? Alebo mám počúvať baptistov, ktorí tu sú 400 rokov, alebo mám počúvať luteránov, ktorí sú tu 500 rokov. Ďakujem pekne, radšej idem ku koreňom.

Nie. Nemas pocuvat ani jedneho z nich. BA ani katolikov nemas pocuvat, co su tu cojaviemkolko rokov. Pocuvat mas jedine Boha.

To je ten rozdiel: ty chces po mne, aby som pocuval cloveka, ktory ma udajne moc a autoritu sprostredkuvat Slovo Bozie. Ja hovorim, podme priamo ku zdroju, teda k Bohu samotnemu!

P.S. ECAV je prave navrat ku korenom po tom, co sa prave RKC rozkokosila a zaviedla vselibarsjake vecicky. O tom je ECAV: pocuvajme priamo Boha a Slovo Bozie a to najme radostnu zvest: Evanjelium. Odtial potom aj nazov evanjelici a evanjelicka cirkev... Aj v nazve mame to, co je ustrednym bodom nasej viery: Evanjelium o Kristovi. A vlastne aj RKC ma v nazve, co je pre nu najdolezitejsie: katolickost podla Rima...

citácia:
Pripomeňte mi kedy a kde.

Vravim, spytaj sa svojho magisteria.

citácia:
Ak Písmo nie je dogmou, ako viete, ktoré knihy sú inšpirované a ktoré nie? Ak Písmo nie je dogmou, znamená to, že tú knihu, ktorá sa Vám nepozdáva môžete vynechať, ak Písmo nie je dogmou, tak to znamená, že si tam môžete priradiť nejaké nové knihy, ktoré sa Vám zdajú na to vhodné? Alebo je Písmo dogmou, ktorá hovorí o ucelenom súbore inšpirovaných kníh, z ktorých sa žiadna nesmie vynechať ani žiadna iná sa nesmie pridať?

Ani jedno, ani druhe. Informacna analyza, ako i analyza informacneho zdroja hovoria jasnou recou. Komunikacny kanal bol spolahlivo overeny ako komunikacia s Bohom (na rozdiel od inych kanalov) ako i obsah informacie bol zanalyzovany ako verny, konzistentny a do seba zapadajuci a poskytujuci uplny prehlad o problematike.

citácia:
Aké sú tie kritéria?

Dohladaj si v Evanjeliu. Za teba studovat nebudem.

citácia:
Môžu tvoriť spoločenstvo aj tie cirkvi, ktoré majú rozdielnu vierouku? Natoľko rozdielnu, že spolu nemôžu slúžiť bohoslužbu?

Ach jaj, dalsi ko nepozna vyznam slova spolocenstvo (aebo si ho ucelovo prekruca). Vyhladaj si ho v slovniku!

Az tak urobis a oboznamis sa s jeho vyznamom, potom porozmyslaj nad svojou otazkou a nad odpovedou na nu.

Napoveda: Spolocenstvo je zoskupenie osob majucich istu spolocnu crtu: a tou je v zmysle Evanjelia, ze sa toto zoskupenie stretava za ucelom kontaktu a interakcie s Bohom a Kristom.

A zodpovedaj si zaroven, ze co je tym hlavnym tmelom Kristovej cirkvi ergo spolocenstva. Ci je to 'katolickost podla Rima a nasledovanie smernic', a ci tuzba po Jeho pritomnosti a praktickej aplikacii lasky v praxi!

citácia:
RKC sa veľmi nezaoberá tým, či a ako rešpektujete jej autoritu.

Nie? Odkedy?

Pierre

Odoslaný - 19 august 2007 :  10:37:32  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Jeeej, moj nejoblubenejsi protestant – GMKo (Marcel), ma tu zasa tie svoje klasicke prazdne recicky, ktore ja u neho priam milujem . Ked to citam, az mi ocka iskria od radosti , pripomina mi to tu stare zlate casy, a strasne rad by som sa s nim zasa zacal hrat ako v tych casoch, ale ked vidim ako sa snim roztomilo hra Stefan, mno.., uz mu ho teda necham . A obom srdecne zelam veselu a prijemnu zabavu

PS: Antigua & Barbuda - hmm, super krajina, Marcel

Počet príspevkov: 5067  ~  Člen od: 31 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 14 marec 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 19 august 2007 :  11:04:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Jeeej, moj nejoblubenejsi protestant – GMKo (Marcel)

GMK nie je protestant.

citácia:
Pripomina mi to tu stare zlate casy

Ááano_, stare dobre casy. Boli natolko dobre, ze sa museli prijat technicko-organizacne opatrenia, aby sa tieto stare dobe casy zmenili a zaviedol rezim. Principom pripominajucim policajny rezim.

Pierre

Odoslaný - 19 august 2007 :  11:29:19  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Si predsa clen ECAV. To nie su protestanti? Zial, zlate casy boli zneuzivane, takze sa muselo sprisnit. Keby to bolo tak ako teraz, tak mi to aj absolutne vyhovuje, no coskoro pride Sasulnik - najprisnejsi moderator, a ten to tu asi zatrhne, a mozem sa s nim na tajnom fore zasa hadat, ze to prehana...

Marcelllooo

Odoslaný - 19 august 2007 :  11:47:41  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Si predsa clen ECAV. To nie su protestanti?

Nie veru.

citácia:
coskoro pride Sasulnik - najprisnejsi moderator, a ten to tu asi zatrhne, a mozem sa s nim na tajnom fore zasa hadat, ze to prehana...

To bude tym, ze je ultrapravicovy katolicisticky radikal. Prenasa svoje politicke presvedcenie aj na teologicke otazky.

Lajos

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:21:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
citácia:
Sasulnik - najprisnejsi moderator
hehe, pierre, nazyvajme veci pravymi menami... cenzor

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:21:54  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Marcelllooo:

Nie veru.

- Ale hej, ECAV sa radi medzi protestantske cirkvi...

Pierre

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:24:22  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos: Radsej moc nevyryvaj . Sasulnika mi uz len pekne krasne nechajte na pokoji

zmurka

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:30:44  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: zmurka  Pridať zmurka do zoznamu priateľov
citácia:
citácia:
Pôvodne zaslal Lajos - 19 august 2007 :  12:21:16

Náhodou - ja sa už na sasulnika teším .

Život je veľký dar - nepremrhajme ho

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 890  ~  Člen od: 28 október 2006  ~  Posledná návšteva: 23 október 2017 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:46:18  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
pierre, to nie je vyryvanie, to je konstatovanie, pretoze on uz v tom svojom stihomame nevie co robi najviac ma pobavil, ked v teme kde sa mato pytal na spokojnost s fungovanim toho ako je forum nakodene vymazal moj prispevok, kde som to matovi pochvalil ked napisem "great job" tak je to asi protikatolicke a proti vsetkym pravidlam fora, mozna by sa mal nad tym zamysliet, a aj ti, co mu tieto prava dali. Ale som rad za jeho posobenie, pomohlo mi to dotvorit si mienku o urcitych veciach.

Dufam z moj prispevok nebude zmazany ani dodatocne upravovany. Inak som rad, ze som stihol prispiet pred zamknutim temy.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2570  ~  Člen od: 29 február 2004  ~  Posledná návšteva: 16 február 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Lajos

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:48:14  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Lajos  Pridať Lajos do zoznamu priateľov
citácia:
Ale hej, ECAV sa radi medzi protestantske cirkvi...
tak to sme s Marcelom asi prvi evanjelici ktori sa za protestantov nepovazuju

Azuritko

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:49:22  Zobraziť profil  Pridať Azuritko do zoznamu priateľov
Ale zase napr. teraz je tu posledných 6 príspevkov mimo tému vrátane môjho tak sa nebudem čudovať ked ich tu už neuvidím neskôr.

Rímskokatolík

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4003  ~  Člen od: 15 máj 2007  ~  Posledná návšteva: 27 apríl 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Pierre

Odoslaný - 19 august 2007 :  12:57:36  Zobraziť profil  Pridať Pierre do zoznamu priateľov
Lajos:
tak to sme s Marcelom asi prvi evanjelici ktori sa za protestantov nepovazuju

- No to asi ste

http://sk.wikipedia.org/wiki/Kategória:Protestantské_cirkvi

Azuritko:
..nebudem čudovať ked ich tu už neuvidím neskôr

- ani ja sa nebudem cudovat

Marcelllooo

Odoslaný - 19 august 2007 :  13:34:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
citácia:
Ale hej, ECAV sa radi medzi protestantske cirkvi...

Omyl. ECAV sa neradi medzi protestantske cirkvi.

Zrejme sa vsak RKC hodi zaskatulkovat vsetko nonRKC ako 'protestanstke'. Ako sucast ich propagandy, ktora sa zrejme vseobecne ujala.

Je na case zacat veci pomenuvat pravym menom.

citácia:

Ked pravym menom, tak pravym menom (hoci sa opakujem):
katolicisticky ultrapravicovy radikal

Problem je, ze nevie oddelit svoje politicke presvedcenie a praktiky od svojho vierovynania. Alebo to nie je celkom dobre mozne, ako nejde oddelit komunisticke praktiky a politiku od ideologie...

Bohuzial, svet ma uz trpke skusenosti so sasulnikovskou 'horlivostou'...

stefan

Odoslaný - 19 august 2007 :  16:05:02  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: stefan  Pridať stefan do zoznamu priateľov
Marcelllooo
citácia:
Ale bol snad vsadepritomny, nie (vid znalost o Lazarovej smrti), takze naco chodil po Galilei, Judei, ba ese aj za tym Lazarom si vylet pravil aj s kamosmi.

Človek Ježiš Kristu bol prítomný práve tam, kde sa nachádzal. Všetko čo vedel, vedel preto, lebo bolo potrebné aby to vedel. Všetko čo by chcel vedieť by mu bolo dopriate aby vedel. Vaše názory ma niekedy udivujú, konzultujte si dogmatické veci so svojím pastorom, pred tým, než niečo napíšete. Vyhneme sa nedorozumeniam.

citácia:
Jasne ze ano, o tom bola ta moja otazka, moj testik. Aj keby ti to prisiel povedat sam Boh, aj tak by si ho ignoroval, a radsej ako byt s Bohom si zvolis byt v RKC.

A ja som Vám poukázal na to, že Váš "testík" je mimo logiku ľudskú a zákony Božie. Boh, ktorý je prítomný na ekumenických konciloch a tak neomylne dozerá na to, aby dogmy, ktoré sú prijaté boli prijaté neomylne nemá dôvod prichádzať a hlásať niečo proti tomu, čo sám garantuje puncom neomylnosti. Alebo tedy Vy odpovedajte na tú nezmyselnú otázku, ktorú som položil ja: Ak je Boh všemohúci, môže stvoriť taký veľký kameň, s ktorým by ani sám nemohol pohnúť? Každá Vaša odpoveď by bola zlá, lebo každá by povedala, že Boh nie je všemohúci.

citácia:
Iste ze si overujes a potvrdzujes, ze patris do "tej spravnej cirkvi". Otazka vsak potom znie: K comu je takato crkev prava? Ako mas nastavene verifikacne kriteria (teda ze co vlastne overujes, aku vlastnost v RKC)?

Overovanie spočíva v tom, že sa snažím dopátrať odpovedí na všetky cirkevné náuky. Čakám na vysvetlenia. Z vlastnej skúsenosti Vám môžem povedať, že najviac odpovedí mi dala katolícka cirkev. Tiež nevie odpovedať na všetko, ale odpovedá na také veci, na ktoré iné cirkvi nevedia odpovedať. Teda nie len vymyslieť nejakú náuku, ale treba ju aj obhájiť. Ktoré sú kritéria pravej cirkvi? Mohli by to byť napríklad,
- apoštolská postupnosť
- svätosť
- katolicita
- jednota

citácia:
P.S. Prosim, vyjadruj sa presne, nehovor o 'katolickej cirkvi' ked myslis 'Rimskokatolicku cirkev'.

Ja keď hovorím o katolíckej cirkvi, tak myslím, že je to
rímskokatolícka cirkev, gréckokatolícka katolícka, koptská katolícka cirkev, etiópsko katolícka cirkev, cirkev maronitská, cirkev sýrska, cirkev sýrsko-malankarská, cirkev arménska, cirkev chaldejská, cirkev sýrsko-malabarská, dúfam, že som žiadnu nevynechal.
Ďalej v prenesenom význame myslím na pravoslávne cirkvi.

citácia:
Tak preco sa teda tou bizuteriou obklopujes, syslis ju a zhromazdujes?

Nechápte ma zle. Veriaci protestanti sú pre mňa bratia. Vážim si ich vieru a mám ich rád. Bižutériou mám na mysli náuky protestantských cirkví. Ja proti Vašej viere nič nemám, ako kresťan Vás však musím upozorniť, že kráčate po širokej ceste. Ako katolík je mojou povinnosťou vysvetliť Vám moju vieru, ak o to prejavíte záujem.

citácia:
Nie. Nemas pocuvat ani jedneho z nich. BA ani katolikov nemas pocuvat, co su tu cojaviemkolko rokov. Pocuvat mas jedine Boha.

Snažím sa naslúchať Božiemu hlasu vo mne. Ale som človek hriešny a moje hriechy častokrát tento hlas prehlušia. Vtedy viem, že sa môžem spoľahnúť na niekoho iného.

citácia:
To je ten rozdiel: ty chces po mne, aby som pocuval cloveka, ktory ma udajne moc a autoritu sprostredkuvat Slovo Bozie. Ja hovorim, podme priamo ku zdroju, teda k Bohu samotnemu!

Boh samotný je zdroj, na zemi zanechal zdeľovacie prostriedky. V prvom rade Tradícia, potom Písmo, ktoré vychádza z tejto Tradície a potom je to Magistérium. Jedno bez druhého by nedávalo zmysel.

citácia:
ECAV je prave navrat ku korenom po tom, co sa prave RKC rozkokosila a zaviedla vselibarsjake vecicky. O tom je ECAV: pocuvajme priamo Boha a Slovo Bozie a to najme radostnu zvest: Evanjelium. Odtial potom aj nazov evanjelici a evanjelicka cirkev...

Snažím sa Vám vysvetliť, že sa nemôžete dostať ku koreňom, keď preskočíte 1500 rokov kresťanstva a 3000 rokov židovstva, ktoré bolo pred tým kresťanstvom.

citácia:
Vravim, spytaj sa svojho magisteria...
Dohladaj si v Evanjeliu. Za teba studovat nebudem.

Ok, Vás sa už nebudem pýtať.

citácia:
Ach jaj, dalsi ko nepozna vyznam slova spolocenstvo (aebo si ho ucelovo prekruca). Vyhladaj si ho v slovniku!
Az tak urobis a oboznamis sa s jeho vyznamom, potom porozmyslaj nad svojou otazkou a nad odpovedou na nu.

Neviem čo som napísal zle. Píšete, že spoločenstvo je "zoskupenie osob majucich istu spolocnu crtu" a ja sa pýtam, či môžu tvoriť spoločenstvo tie osoby, ktoré maj tak rozdielne črty, že jedni vedľa druhých by nemohli slúžiť sväto omšu.

citácia:
A zodpovedaj si zaroven, ze co je tym hlavnym tmelom Kristovej cirkvi ergo spolocenstva. Ci je to 'katolickost podla Rima a nasledovanie smernic', a ci tuzba po Jeho pritomnosti a praktickej aplikacii lasky v praxi!

V prvom rade je to asi rovnaká viera. Prostriedky môžu byť odlišné.

citácia:
Ani jedno, ani druhe. Informacna analyza, ako i analyza informacneho zdroja hovoria jasnou recou. Komunikacny kanal bol spolahlivo overeny ako komunikacia s Bohom (na rozdiel od inych kanalov) ako i obsah informacie bol zanalyzovany ako verny, konzistentny a do seba zapadajuci a poskytujuci uplny prehlad o problematike.

Moje otázky.
Kto vykonal analýzu informačnú a analýzu informačného zdroja? Ako vieme, že sa nepomýlil?
Komunikačný kanál bol overený kým? Ako vieme, že sa nepomýlil?
Komunikácia s Bohom a obsah informácie bol analyzovaný a uznaný ako verný kým? Ako vieme, že sa nepomýlil?
Kto sa vyslovil, že tento kanál je konzistentný a do seba zapadajúci, a poskytujúci úplný prehľad o problematike? Ako vieme, že sa nepomýlil?

citácia:
Nie? Odkedy?

Cítite nejaký tlak zo strany katolíckej cirkvi?

citácia:
Ááano_, stare dobre casy. Boli natolko dobre, ze sa museli prijat technicko-organizacne opatrenia, aby sa tieto stare dobe casy zmenili a zaviedol rezim. Principom pripominajucim policajny rezim.

Ak by ste náhodou mali otázky, na ktoré Vás zaujímajú odpovede, alebo na témy, ktoré sa nachádzajú na Vami nedostupnom mieste tohoto fóra, alebo ak by niekto náhodou uzamkol túto tému, môžeme si dopisovať prostredníctvom osobných správ.

rad.ek

Odoslaný - 20 august 2007 :  09:35:58  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
citácia:
[quote]
....My sme sa uz poucili, kam vedu diskusie s bludarmi, Vy sa zjavne potrebujete poucit na vlastnej kozi......
Pôvodne zaslal Mato - 15 august 2007 : 14:13:32

MYslím, že už delší dobu vím, jakým způsobem GMK vede polemiku a jsem v tomto smyslu docela poučený.
Z mé strany to není vnímáno jako diskuse s bludařem, ale jako polemika s přítelem. Doufám že je to vzájemné.
Mám víc přátel, kteří nemají stejnou víru jako já.

Nic na tom nezmění ani skutečnost, že se často neshodneme v tom, čemu věříme.
Kdysi jsem byl také ten, kdo vedl polemiky s katolíky o jejich víře. Jsem vděčný za to, že byli ochotni mi odpovídat.

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

sasulnik

Odoslaný - 20 august 2007 :  10:06:18  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
Táto diskusia nemá zmysel.

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
Strana: z 2 Previous Topic: Blizsie vysvetlenie prosim Téma Next Topic: Pochovávanie zvierat  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06