|
Odoslaný - 28 júl 2007 : 18:05:58
|
nejako skoro si navrhol uzavrieť tému o nekonečnosti vesmíru. Je to veľmi zaujímavá téma. Nekonečnosť = absolútna všemohúcnosť. Nekonečnosť nemôžeš obsiahnuť ani myšlienkou. V momente v ktorom si predstavíš akoľvek veľký priestor, ho z hľadiska nekonečnosti degraduješ na ničotu. Náš vesmír s jeho milardami galaxii, znamená v porovnaní s nekonečnom v čase a nekonečnom v priestore nič. Ani toľko ako jedná iskrička prskavky na vianočnom stromčeku v zrovnaní s naším vesmírom. Zažiari a zhasne. Zakrivenie rozťahujúcého vesmíru, súvisí zo zakrivenia lúčov svetla, ktoré vydávajú pohybujúce sa hviezdy a galaxie. ( časopriestor) Relativita odvodená od svetla je veľmi diskutabilná téma..... Osobne si myslím, že náš vesmír sa chova oveľa prozaickejšie jednoducho, len treba rozriešiť jeho fifykálne zákony
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 28 júl 2007 : 21:53:42
|
tak vyzeralo to že sa nikto normalne nevyjadry ale predsa sa niekto našiel :) Ako stale presne nerozumiem vela veciam a hlavne premýšlam nad tým či človek bude cestovať nejako vesmírom ked je taký obrovský ale zase načo by bol stvorený keby sa nedal preskúmať. Aj ked možno pre tú záhadu a nepoznanosť. Ale to cestovanie vesmírom aj tak si neviem predstaviť ak sa Einstein nemýlil v teorii relativity a to sa na 99,99999% nemýlil. Tiež som počul astronomov hovoriť o rozťahovaní vesmíru ale ako sa rozťahuje ak je zakrivený tiež nemám predstavu. Vlastne nemám predstavu ak je zakrivený ako vlastne by pri pohlade nan vyzeral teda neviem kam sa roztahuje. Ale je to oblasť ktorá ma laicky velmi zaújma a rád o nej diskutujem :). |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2007 : 07:06:45
|
Azuritko: či človek bude cestovať nejako vesmírom ked je taký obrovský ale zase načo by bol stvorený keby sa nedal preskúmať.
- No ozaj naco? Azda co sa neda preskumat je pre teba zbytocne? Ci daleke hviezdy nie su krasne aj ked su nepreskumane? Vsetko nemusi byt stvorene len k tomu ucelu aby sa to skumalo...
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2007 : 09:39:00
|
K tomu zakriveniu vesmíru -- ja to chápem tak, že keď sa pozeráme na hviezdy( ďalekohľadom na galaxie) oni v to čase už dávno nie su na tom mieste. Svetlo od nich k nám ide tisíce ba aj milony rokov. Niektoré už zanikli a svetlo, ktoré k nám vyslali bude prúdiť možno aj tisíce rokov po tom čo oni zanikli. Ak pripevníme na konce rovneho prútu dve loptičky, znázorňujúce našu zem a nejaku hviezdu a znázorníme pohyb hviezdy v priestore prút ohneme. Tento ohyb znázorňuje ohyb svetelného lúča hviezdy v časopriestore. Ak sa Mesiac vďaľuje od Zeme rýchlosťou asi takou ako nám rastú nechty na rukách, zdá sa to málo. Ale ak vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom zrovnáme so vzdialenosťou Zeme s galaxiami na okraji nášho vesmíru , tie sa od nás vzďaľujú nepredstavitelnou rýchlosťou, lebo tu platí priama úmera medzi rýchlosťou a vzdialenosťou. Podľa mňa by sme mali prijať fakt , že náš vesmír nie je jediný-- v nekonečnom priestore je ich nekonečne mnoho. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2007 : 12:33:16
|
citácia: - No ozaj naco? Azda co sa neda preskumat je pre teba zbytocne? Ci daleke hviezdy nie su krasne aj ked su nepreskumane? Vsetko nemusi byt stvorene len k tomu ucelu aby sa to skumalo... Asi som zle použil výraz načo. Ale tak ako si to napísal som to nemyslel.
Ono vesmír je pravdepodobne (dohady) zakrivený aj priestorovo nezávisle od času. Ale tá rýchlosť svetla ma tiež zaráža. Mi veru vidíme vesmír, ale on vypadá úplne inak. A to ako vlastne v reálnom čase vypadá sa veru niako vidieť ani nedá. Ono vidíme dalekohladom galaxie vzdialené milióny rokov a bolo by fascinujúce keby sa dalo letieť väčšími rýchlosťami ako je rýchlosť svetla a pozorovať vlastne zrýchlený proces vývoja galaxie ale to asi možné ni je aj ked pri lete rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla plinie čas strašne pomali pričom mimo lode letiacej touto rýchlosťou plinie vzhladom na lod čas velmi rýchlo. Tak možno by aj tak letec touto lodou videl galaxiu rýchlo sa meniacu. Aj ked to Einstein vypočítal stále sa to priamo neodskúšalo ale pravdepodobne to tak platí. Že by bolo viac vesmírov si nepripúšťam ale ktovie. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 júl 2007 : 13:43:17
|
Einstein povedal, že ak by sme sa pozreli do zrkadla v lodi letiacej rýchlosťou svetla, neuvideli by sme v ňom náš obraz. Ale potom by sme aj v lietadle letiacom nadzvukovou rýchlosťou nepočuli suseda.?? Ak by tesne za takou loďou explodovala supernova nezbadali by sme to lebo obraz explózie by nás nedobehol. Ak by sme nejakým spôsobom mohli zosynchronizovať čas na nejakej hviezde s časom na Zemi a s časom na lodi letiacej trebárs aj dvojnásobnou rýchlosťou svetla, na všetkých troch miestach by čas ubiehal rovnako. Njako by naň nevplýval "časový záznam obrazu" vo svetelnom lúčí medzi Zemou a tou hviezdou. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 30 júl 2007 : 08:41:39
|
Nemám rád, keď sa trepe o blbostiach a zbytočnostiach. Opäť náhodou niekto nečítal pravidlá o tom, v akom duchu majú byť nesené príspevky?
|
|
|