|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 11:45:20
|
citácia: Ako odpoveď na neo-modernistickú krízu, vydal Ján Pavol II. v roku 1992 Katechizmus Katolíckej Cirkvi, prvý celocirkevný katechizmus po štyristo rokoch. V roku 1993 vydal encykliku Veritatis Splendor, ktorou napravoval chyby v morálnom učení Cirkvi,
Čiže:
a.) modernizmus v cirkvi trvá a dnes dokonca ako krízový stav b.) KKC je odpoveďou, ktorá reaguje na modernizmus (jeho potvrdením?) c.) VS napravuje chyby v morálnom učení Cirkvi = v morálnom učení Cirkvi sú chyby
|
Tomáš, bývalý priaznivec Kreda. |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 12:02:34
|
Ááléé, veď snahy o podkopanie Cirkvi v jej podstate, teda zviazanosti s učením JK , zo strany Diabla tu vždy boli a budú, trebárs aj cez kňazov a veriacich, ktorí si mnohé počnú vysvetľovať po svojom! KKC asi nemá byť jeho potvrdením, ale to ešte je to, čo zistím, keď sa mi podarí dostať sa nejakému kňazovi s otázkou do pozornosti Či VS napráva chyby v učení Cirkvi - to je text, ktorý tu dodal Maťo, ktorý on sám prekladal - takže to nemusí byť ofiko názor ani pápeža, ani Cirkvi. Keď som si tú Encykliku zbežne pozrela, nemá to ani v nadpise, ani v podnadpise, a zatiaľ som si nevšimla, že je taký odsek, alebo pasáž v textoch. Nie je to pre mňa vôbec jednoduchý text, ale skôr mi pripadá ako "dopotrdzovávanie" právd, resp. Pravdy, ktoré/-ú Cirkev vždy zastávala. |
Judith |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 12:07:08
|
tvrdenie " napraval chyby v moralnom uceni Cirkvi " je blbost Tam ziadne chyby nie su
|
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 12:10:49
|
Beriem, ale čo mám urobiť - je to v herézach, tak, ako ich Maťo prekladal, ja som zmenila, resp. pridala len diakritické znamienka. Teda nemôžem zmeniť preklad, lebo nepoznám origoš. A keďže predpokladám, že Maťo anglinu ovláda výborne, tak chyba nebude ani na jeho strane. Takže, teraz si naozaj musíme počkať na neho a on sa bude musieť pozrieť naozaj na ten originál, ako to tam je.
Ami, akurát ma škrie, že tú "vec" si videl už určite dávnejšie a neupozornil si na ňu. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 12:21:58
|
citácia: Beriem, ale čo mám urobiť - je to v herézach, tak, ako ich Maťo prekladal, ja som zmenila, resp. pridala len diakritické znamienka. Teda nemôžem zmeniť preklad, lebo nepoznám origoš
Čiže:
Blud iného (zrejme nechtiac) oprávňuje k vedomému šíreniu toho samého bludu |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 13:30:45
|
No, snažila som sa. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 15:29:55
|
citácia: Ak deti boli krstene v ref.kresť.cirkvi, tak nemoze byt krst platny v katolickej cirkvi. Myslim si vsak,ze pred Bohom je krst platny. Deti sa stali krstom platnymi clenmi ref.k.c. a v tej by mali byt aj vychovavane.
Čiže katolík hovorí inými slovami toto:
a.) môže nastať situácia, že nejaký krst je pred Bohom platný no v Jeho Cirkvi nemôže byť platný b.) (platne, teda pred Bohom) pokrstení sa stávajú platnými členmi bludárskej cirkvi c.) pokrstené deti u bludárov by mali byť bludársky vychovávané |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 15:34:54
|
To neobstoji ani v duchu Nostra aetate |
Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3 |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 15:40:54
|
citácia: ako bežný, priemerne, až podpriemerne teolog. (ne-)vzdelaný katolík (tak tých, ako i dnešných čias) rozlíši, kedy odopiera poslušnosť oprávnene (a to sa má a môže potom ako navonok manifestovať?) a kedy už jeho neposlušnosť je možno i ťažkým hriechom, alebo i dačím horším???
Čiže:
a.) bežný katolík je priemerne až podpriemerne (ne)vzdelaný b.) bežný katolík málo resp. vôbec neovláda náuku o pravej a falošnej poslušnosti c.) bežný katolík pozná od ťažkého hriechu aj dačo horšie |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 15:58:57
|
citácia: citácia: Ak deti boli krstene v ref.kresť.cirkvi, tak nemoze byt krst platny v katolickej cirkvi. Myslim si vsak,ze pred Bohom je krst platny. Deti sa stali krstom platnymi clenmi ref.k.c. a v tej by mali byt aj vychovavane. Čiže katolík hovorí inými slovami toto: a.) môže nastať situácia, že nejaký krst je pred Bohom platný no v Jeho Cirkvi nemôže byť platný b.) (platne, teda pred Bohom) pokrstení sa stávajú platnými členmi bludárskej cirkvi c.) pokrstené deti u bludárov by mali byť bludársky vychovávané Pôvodne zaslal trent.tomas - 09 jún 2007 : 15:29:55
Ze niekto napisal blbost s tebou samozrejme suhlasim, ale mal by si asi aj uvadzat ze kto a kde.
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:09:21
|
nesuhlasim kto a kde 1 , nepodstatne 2 , nie je dolezite 3 , ide o to aby sme sa zamysleli |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:12:59
|
4. možno tu niekomu ide o to, že či si tie výroky nevymýšľam (a či sú v kontexte a pod. obľúbené frázovité obavy) |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:15:18
|
to by som bol zvedavy do akeho kontextu by boli zaraditelne |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:17:11
|
A este mi, Tomas, prosim, povedz, ze o co ti tymto ide? Trochu mi zacinas pripominat Arpada, ktory tu pred casom robil nieco podobne. Ked niekto na inych vyhladava len chyby, zacina to o niecom svedcit... |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:19:36
|
Ale prestan Pierre stale mas nejaky problem A tebe ide o co Dokazovat , ze je vsetko v najlepsom poriadku ? |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:25:51
|
Nie, ale ze ludia hovoria blbosti, to si mozem zapnut relaciu Aj mudry schybi. To je vseobecne znama vec. A este k tomu co ten nazov temy? Prv boli azda prislusnici RKC neomylni? Blbosti a bludov bolo vzdy plno. |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:27:18
|
ten nazov to vystihuje presne |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:30:34
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:46:17
|
a prv sa na ne nepoukazalo ? |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 16:54:54
|
Preco by som sa mal modlit za dobru smrt ?
to je perlenie neokatolika |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:05:18
|
citácia: Tim, že katolické církev akceptuje, že ve společnosti je třeba vytvořit prostředí, ve kterém člověk může svobodně hledat a najít pravdu i v náboženské oblasti, .. Křesťanství je zjevené náboženství a "rozšiřuje" možnost poznání Boha o zjevené pravdy. Jen úsilím lidského rozumu může každý dospět k tomu, že existence Boha je zcela logická a kdo ji popírá, popírá ji dogmaticky a v rozporu s možnostmi lidského rozumu. Jen úsilím lidského rozumu ale nemůžeš dospět k tomu co bylo zjeveno.
Čiže to isté inými slovami:
a.) k tomu, aby človek mohol poznať zjavené pravdy slobodne, treba vytvárať prostredie slobodné pre všetky možné bludy b.) existencia Boha je pravda logická a stačí na ňu rozum, k ostatným pravdám zo zjavenia sa má dospievať v slobodnej prítomnosti všetkých možných bludov c.) cirkev akceptuje, že sloboda mýliť sa je podmienkou hľadania a nachádzania pravdy v náboženskej oblasti d.) cirkev akceptuje, že pravda sa hľadá |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:17:22
|
Tomas, nie som si isty ci "dovolis" Svatemu Duchu aby riadil svoju Cirkev |
Krajina: Canada ~
Počet príspevkov: 62 ~
Člen od: 23 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 19 máj 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:21:25
|
A este mi, Tomas, prosim, povedz, ze o co ti tymto ide? Trochu mi zacinas pripominat Arpada, ktory tu pred casom robil nieco podobne. Ked niekto na inych vyhladava len chyby, zacina to o niecom svedcit...
Pôvodne zaslal Pierre - 09 jún 2007 : 16:17:11
to som zvedavy aj ja |
Krajina: Canada ~
Počet príspevkov: 62 ~
Člen od: 23 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 19 máj 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:25:02
|
citácia: K tomu, aby člověk dostal dar víry, je potřeba touha poznat Boha takového jaký je. Donucení k tomu by zřejmě vedlo jen k přetvářce, což je v rozporu s křesťanstvím. Proto je k hypotetickému dosažení společnosti, která by byla v souladu s křesťanským zjevením lepší svoboda náboženského vyznání a svoboda svědomí. Cíl je společnost založená na pravdě - my věříme, že na principech hlásaných v učení katolické církve. Prostředkem je společnost, ve které je respektována náboženská svoboda a svoboda svědomí. Společnost kde si každý vyznává co chce není cílem a donutit někoho k přijetí zjevení není prostředkem v souladu s křesťanstvím.
Čiže:
a.) dar viery je závislý od (predchádza mu) túžby poznania Boha takého, aký je b.) opakom slobody svedomia je donútenie a pretvárka c.) dosiahnutie spoločnosti v súlade so zjavením je hypotetické - a/hoci cieľom je spoločnosť založená na pravde d.) pre súlad spoločnosti so zjavením je lepšia sloboda svedomia e.) sloboda svedomia a sloboda náboženstva je v súlade so zjavením f.) cieľom spoločnosti je súlad s kresťanským zjavením a prostriedkom k tomu je rešpekt pred slobodnou prítomnosťou a vyznaní hoc aj všetkých možných bludov g.) spoločnosť kde si vyznáva každý čo chce, zároveň cieľom nie je h.) cieľ spoločnosti je založený na princípoch hlásaných KC, teda aj v Quanta cura - a preto KC rešpektuje (je lepšia) slobodu svedomia a náboženstva |
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:25:13
|
Amerika: a prv sa na ne nepoukazalo ?
- Ano, ale inak. Uplne staci ked cloveka opravime, a ak to uzna, je vsetko OK. Naco vytvarat nejaku ako keby sektu neokatolikov a na ich konto pripisovat kazdu blbost co kdejaky katolik povedal... A este vidime ze sem chodia aj deti, poznat to podla pravopisu i obsahu, to fakt kazdu skolsku chybu budeme davat na konto neokatolikov? Nejake dievcatko sa poriadne neucilo, hlesne kravinu, a hned zacne niekto kricat, ze aha co zasa neokatolici povedali...
|
|
|
|
Odoslaný - 09 jún 2007 : 17:31:22
|
citácia: A este mi, Tomas, prosim, povedz, ze o co ti tymto ide? Trochu mi zacinas pripominat Arpada, ktory tu pred casom robil nieco podobne. Ked niekto na inych vyhladava len chyby, zacina to o niecom svedcit...
to som zvedavy aj ja
Čiže:
a.) nekatolícke pohľady bludára nie sú rozoznateľné (a ani rozlišované) od pohľadov veriaceho katolíka b.) "niečo podobné" stačí na stotožňovanie c.) poukazovanie na chyby o svedčí o niečom (objavená amerika) |
|
|