Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Co robi knaza knazom? |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 18:09:53
|
citácia: A k téme - čo iné môže robiť kňaza kňazom - ak nie povaha a podstata kňazstva? V širšom chápaní je toho viac - Božie povolanie, hlboký osobný duchovný život a duchovná skúsenosť, ochota a pripravenosť slúžiť... - myslím si, že na toto chcel poukázať Marcelllooo. |
andreios www.grkat.net - modlitby, katechézy, mp3, ikony, dokumenty... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 181 ~
Člen od: 15 jún 2006 ~
Posledná návšteva: 22 december 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 18:27:23
|
citácia: Výmena názorov nezahŕňa aj poučovanie? Nie, nezahrna. Vymena nazorov je oznamenie svojho nazoru spoludiskutuijucemu a vypocutie si jeho nazorov. Predpoklada dve vlastnosti: • zdielnost a otvoroenost (pri komunikacii svojich nazorov, pocitov) • toleranciu (pri pocuvani nazorov druhych)
citácia: Diskusia nezahŕňa aj oboznámenie sa s názormi iných, počúvanie a ochotu opraviť sa, ak sa v niečom mýlim? Diskusia ano. Ale poucenie nie a prave preto diskuaia nie je poucovanim a poucovanie ani nezahrna.
Vsimni si rozdiel medzi ucenim sa a poucovanim.
citácia: A k téme - čo iné môže robiť kňaza kňazom - ak nie povaha a podstata kňazstva? No - a tymi su? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 18:28:45
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 19:19:03
|
citácia: ...svojim prispevkom som chcel povedat nieco uplne ine. Tak sa podeľ, čo si myslel.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 19:34:49
|
citácia: citácia: ...svojim prispevkom som chcel povedat nieco uplne ine. Tak sa podeľ, čo si myslel. Radsej nie. Nebolo by to prijate s pochopenim...
Pome radsej rozvijat to o tych danostiach fararov. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 17 november 2007 : 22:36:18
|
Keď už si to načal...
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 14:17:20
|
Kňazi sú tiež len ľudia, a u človeka sú dôležité aj jeho osobnostné danosti. Zmienim sa o dvoch kňazoch s ktorými mám vlastné skúsenosti. Prvý mladý človek, chodí v rifliach, z pasie hrá z s farníkmi futbal, tyka si so spoluhráčmi. Jeho kázne maju hlavu aj pätu, vidieť, že si ich pripravil inteligentný človek. Druhý sa mi znepáčil, keď zneužil svadobný obrad v kostole na "školenie (drezúru) drustva" Pustil sa do nás ako do pubertiakov v polepšovni. Inokedy na pohrebe: Pri truhle v dome smútku obsiahle hovoril o ovečkách, potom ežte obsiahlejšie o ovečkách v kostole, ovečkovanie pokračovalo aj pri otvorenom hrobe na cintoríne. Keď s tými ovečkami začal po štvrty raz na kare. To sa už jeden zo smútočných hosti nezdržal a dosť hlasno zašomral "no to nám tu už chýba len baranina na stole" Ten druhý farár je tiež mlady, ale vôbec, podľa farníkov plnohodnotne nenahradil svojho zosnulého predchodcu. |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 16:31:08
|
Hmm, ten prvy v tych rifliach tiez nie je najidealnejsie vydanie knaza. Knaz si ma zachovavat vyssiu dostojnost. |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 16:37:21
|
andreios2: Ide to u diskusiu či o poučovanie? Ja som si doteraz myslel, že toto je diskusné fórum.
- Vidis, tak to si sa az doteraz mylil, toto je aj poucne forum. A ked sa teda do diskusie s bludarom pustis, mas ho aj poucit a povedat ako sa veci naozaj maju.
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 17:55:58
|
knaz ma mat vyssiu dostojnost? a nema podla Teba ten jeden tu svoju, hoci chodi v rifliach? asi zabudas, ze aj knazi su len ludia, nie su nic extra. a prave to ho robi vynimocnym, ze si dokaze najst cestu k ludom. |
I amar presstar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned ‘wilith |
Krajina: Italy ~
Počet príspevkov: 76 ~
Člen od: 26 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 13 máj 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 18:25:24
|
Ako už Ježiš tak "trefne" povedal (necitujem), človeka nepoškvrňuje to, čo do neho vchádza, ale to, čo z neho vychádza. Teda, v prenesenom slova význame, ani nie tak oblečenie, ale to, čo povie, ako to povie, komu to povie... Kňaz má mať svoju dôstojnosť, iste, najmä v kostole, pri omši a iných obradoch, predsa on je zástupcom Ježiša. Ale zase na druhej strane, je to aj človek v tomto náročnom, nie obyčajnom povolaní a tiež potrebuje cítiť, že je človekom a že môže aj žiť ako človek, teda mať priateľov, s ktorými si tyká, nosiť rifle, zahrať si futbal a pod. Pierre, neveril by si, ako sa vedia bratia františkáni rozjašiť a zahrať si futbal, či si tykať, nosiť pod kutňou tepláky a na boso sandále, spotiť sa, aj sa osprchovať , aj zuby si čistia! Aleško iste potvrdí !!
A to isté platí aj pre kostol. Iste, treba v ňom preukazovať úctu Bohu, ale pokiaľ zabudneme, že je aj naším láskavým a milujúcim Otcom, ku ktorému sa môžme s dôverou priblížiť, ako deti, hravo a humorne, hoci nie s dešpektom, tak potierame Jeho jednu časť, ktorou ale On disponuje a nám ju aj núka. Boh predsa pozná aj humor, smiech, hru a hravosť a pod. Preto sa celý život máme učiť nastavovať v sebe túto harmóniu medzi úctou, bázňou a dôvernou blízkosťou. Veď sa utiekame v skutku ku vlastnému Otcovi - Bohu. A práve v dnešnej dobe človek potrebuje pred sebou, ako oporu, "vyrovnaný" vzťah s Bohom, s Bohom milujúcim, chápajúcim, aj vážnym, aj humorným a nie hromovládcom. Veď my vieme, že nás môže kedykoľvek strestať. Ale rovnako tak vieme, že pokiaľ Ho jeho Syn a náš Vykupiteľ za nás prosí a predkladá Mu svoju večnú Obetu, nikdy nás nezničí, ale dáva nám šancu každý deň, vždy znova a znova. To je TEN rozdiel medzi Bohom SZ a Bohom NZ. Nájsť v tom rovnováhu musí určite aj samotný kňaz, ale neuľahčíme mu to naším večným kritizovaním. Tá "dôstojnosť" príde s pribúdajúcim vekom, celkom určite. Viem to aj z vlastnej skúsenosti
Otázkou ale je, aká je naša prirodzená úcta ku kňazovi, teraz mám na mysli veriacich, myslím si, že neveriacim tu asi ťažko možno niečo vytýkať. A aj tak je to ešte častokrát veľmi individuálne napr. súvisí to i s tým, akú úctu ku kňazovi a pod. dostalo dieťa od rodičov. Takže v tomto hrá viacero faktorov, než len kňazove nohavice |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 18:55:31
|
Knaz reprezentuje, vazeni priatelia. Ja ked idem reprezentovat svoju firmu, tiez si nadavam vysuchane rifle. Cize ak ide knaz napr. do lesa na huby a pod., tam nech si kludne da rifle. Ale ked chodi na verejnosti po ulici, tu uz musi mysliet na to ze on stale reprezentuje a k tomu aj patri dostojny reprezentativny odev.
Papez sa musi obliekat ako papez. Biskup sa musi obliekat ako biskup. A rovnake je to aj u knaza.
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 21:11:21
|
Kňaz reprezentuje, ale nie nejakú firmu, či módny dom. To nie je o tom. Keby chodil módne oblečený, alebo už neviem ako, tak zase toto by budilo pohoršenie a prosto stále sa nájde niekto, kto bude s niečim na kňazovi nespokojný. A mimochodom kňaz sa podľa možností aj patrične oblieka, keď ide na omšu, tak si dá patričné omšové rúcho. S ostatným si, myslím, nemusíme zaťažovať makovice! Ale opäť si myslím, že je to téma, v ktorej debatujú iní o iných, ktorí sa k tomu nemajú možno až tak šancu vyjadrovať. Osobne nechápem, načo je takáto diskusia o "obliekaní sa" kňaza. Ak mal niektorý z nich rifle, či čo (mimochodom, dnes aj z tejto látky šité nohavice sú drahé a nepatria medzi nenóbl. oblečenie), tak sa ho dotyčný mal na to spýtať, keď už mu to tak vadilo. Nemyslím si, že pokiaľ je kňaz umytý, učesaný, nesmrdí, nie je pošpinený, nemá nečisté rúcho a pod., tak už by sme mohli byť spokojní a začali sa zaoberať vlastnými brvnami v oku. Napokon, kto ako by mal byť oblečený, na to asi budú mať urč. regule a v nich isté možnosti voľnosti. Tak nebuďme zase prísnejší, než je to vôbec nutné! |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 21:31:05
|
Juja: Kňaz reprezentuje, ale nie nejakú firmu, či módny dom.
- Hmm, mas postreh, Juja . Reprezentuje najvznesenejsiu cirkev sveta. Reprezentuje zaroven vzneseneho Boha. A co sa tyka tych tvojich dalsich uvah o mode a podla akej mody ma chodit. Uz si pocula nieco o tom ze knaz ma cirkvou predpisany odev nie len na omsu ale aj predpisany odev na bezne chodenie na verejnosti? Da sa akurat tolerovat ked si oblecie nieco podobne, nieco v tom style co z toho vychadza.
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 22:34:45
|
citácia: Juja: Kňaz reprezentuje, ale nie nejakú firmu, či módny dom.- Hmm, mas postreh, Juja . Reprezentuje najvznesenejsiu cirkev sveta. Reprezentuje zaroven i vzneseneho Boha. A co sa tyka tych tvojich dalsich uvah o mode a podla akej mody ma chodit. Uz si pocula nieco o tom ze knaz ma cirkvou predpisany odev nie len na omsu ale aj predpisany odev na bezne chodenie na verejnosti? Da sa akurat tolerovat ked si oblecie nieco podobne, nieco v tom style co z toho vychadza. Pôvodne zaslal Pierre - 18 november 2007 : 21:31:05
nezabúdaj, že tu bolo 40-ročné obdobie, kde sa museli kňazi "obliekať" inak, aby neboli hneď tak "na očiach" a preto je tolerancia vo vyššej miere. Čo som počula, je vedľajšie, viem len, že podľa jednotlivých prípadov, ktoré dokonca ani nepoznáme a teda nevieme, čo, ako a prečo mal napr. dotyčný na sebe rifle, domnievajúc sa možno, že to nie je vidno, nemáme takéto prípady zovšeobecňovať na všetkých a ďalej ma prekvapuje, že presne dišputa o takej veci, akým je obliekanie, je "charakteristikom" kňaza, t.j. jeho osobnosti, podľa témy "Čo robí kňaza kňazom"!!! Mimochodom si ma zase riadne nečítal, sama v predchádzajúcom príspevku uvádzam, že na to sú isté regule, teda predpisy, ktoré určujú, čo kňaz má, môže nosiť a asi mu umožňujú aj nejakú tú voľnosť. Nevyjadrovala som sa o móde, ale o tom, že i riflovina, ako látka, môže byť vnímaná ako spoločensky únosná. Kňaz idúci športovo oblečený na horolezeckú túru asi nebude mať čierny oblek a kolárik. Ale môže sa dostať aj on do nejakej hraničnej situácie, kde už niet iného východiska, tak mu tie rifle možno akosi zostali ako jediné riešenie A teraz tu z toho robíme ródeo. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 22:41:31
|
Tak si nacitaj este raz co o tom knazovi on napisal:
mladý človek, chodí v rifliach
Vsimni si - chodi. Takze ziadna vynimocna akcia. |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 22:44:39
|
no mladý človek môže, to ale ešte potom nie je kňaz. |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 22:51:36
|
Juja: no mladý človek môže, to ale ešte potom nie je kňaz.
Ach Juja mila . On popisuje knaza, ze ten knaz je mlady clovek a ze chodi v rifliach. Chapes? |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 22:56:09
|
No chápem a čo teraz? Však má nejakého nadriadeného, nie? Prečo nosí tie rifle sa ho možno tiež oplatí opýtať, o to skôr, že ten predpis asi ani my tu nepoznáme... |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 23:00:15
|
No chápem a čo teraz?
- No ved nic, akurat ti celu dobu vysvetlujem, ze to nie je spravne, na co si uz konecne dosla . |
|
|
|
Odoslaný - 18 november 2007 : 23:46:04
|
Nevrátime sa k jadru témy? Mňa by fakt zaujímal Marcelllooov názor.
|
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2007 : 05:41:32
|
citácia: Nevrátime sa k jadru témy? Mňa by fakt zaujímal Marcelllooov názor. Ze toto forum a vacsina jeho ucastnikov je odstrasujuci negativny priklad, ako by farar, ale ani duchovne cinna osoba nemala za ziadnych okolnosti posobit. Povrchnost, povysenost, neochta sluzit, snaha vnucovat, netolerancia, neochota pocuvat, casto hnev a zast skryte za fasadu 'pseudodostojnosti'.
Pozrime sa na ale na Krista, ako on opisal duchovne cinnu a sluziacu osobu: Kto chce druhych viest, ma byt poslusnym a ich pocuvajucim, kto chce byt predstaveny spolocenstva, ma sa spravit poslednym, aby im sluzil. V dolezitych vecich nustupcivy a trvajuci na slava Bozej neustupujuc Diablu a ani 'poziadavkam Sveta'. Ma so spolocenstvom prezivat vsedne radosti i starosti, ma byt jeho integritnou sucastou. Vidme a citajme Evanjelia a Skutky apostolov, ale tak ako su napisane, nie deformovane poplatne istemu videniu ci ideologii a hned mame celkom dobry a presny opis jak to ma vyzerat.
A zase sa to da zhrnut jednou vetickou: Ma to byt clovek ktory nesmierne miluje Boha a blizneho svojho, celou dusou, telom a myslou. Lebo keby aj hovoril ľudskými jazykmi aj anjelskými, a lásky by nemal, bol by ako cvendžiaci kov a zuniaci cimbal. A keby mal dar proroctva a poznal všetky tajomstvá a všetku vedu a keby mal takú silnú vieru, že by vrchy prenášal, a lásky by nemal, ničím by nebol. A keby ozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby obetoval svoje telo, aby bol slávny, a lásky by nemal, nič by mu to neosožilo. Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. Láska nikdy nezanikne. A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska 1Kor 13
A ak bude zachovavat toto Kristove prikazanie (a teda aj ostatne) miluje Krista a Kristus miluje jeho, Kristus pride k nemu a spolu budu prebyvat u Otca; tak pre takehoto duchovne cinneho cloveka Kristus zaslubil od Otca zaslanie Radcu, toho Ducha Svätého, ktorého pošle Otec v Kristovom mene, Ten nás naučí všetkému a pripomenie nám všetko, čo nám Kristus hovoril. Jn 14. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2007 : 09:43:17
|
Ze toto forum a vacsina jeho ucastnikov je odstrasujuci negativny priklad, ako by farar, ale ani duchovne cinna osoba nemala za ziadnych okolnosti posobit.
- A najodstrasujucejsim prikladom je tu GMK. Teraz ked si dostal po palcoch, hned mas plne reci lasky Bozej, no este v nedavnej minulosti si tu bol ten najagresivnejsi a najvulgarnejsi jedinec.
kto chce byt predstaveny spolocenstva, ma sa spravit poslednym, aby im sluzil.
- A tak to je v cirkvi stale. Papez sluzi nam, nie my jemu. Ale neplet piate cez deviate. Apostoli sluzili pravym krestanom a ludi, ktori hlasdali bludy, preklinali. Takze tvoj pokus zmotat do toho toto forum a naznacit ako keby sme tu my boli nieco povinni (nie sme ani knazi), alebo ze tu mame pocuvat bludy sektarov atd., je pekny nezmysel.
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2007 : 17:58:20
|
Dosť zaujímavé, že sa nikto nespýtal ku ktorej cirkvi spomínaní kňazi patria. Manželka je veriaca evanjelička. Kňazi patria k jej cirkvi. Priznám sa ja to ale ani veľmi nerozlišujem, v ktorom som kostole. Chodím tam veľmi zriedka. |
Počet príspevkov: 357 ~
Člen od: 30 jún 2007 ~
Posledná návšteva: 06 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 november 2007 : 20:07:10
|
yyyno: To je tym, ze si na katolickom fore, cize ked tu niekto hovori o knazoch a neuvedie o akych, automaticky sa predpoklada, ze hovori o katolickych knazoch |
|
|
|
|
|
|