|
Odoslaný - 15 máj 2007 : 15:48:30
|
1. ako sa dá zbaviť hriechu ked ho človek nedokáže oľutovať? čo sa s tým dá robiť?
2. Ako je to so svätou omšou. S kamošom som viedol diskusiu a on si mysli že omša je dôležitá iba kôli prímaniu a že vraj všetko čo sa deje okolo toho je iba omáčka, tak tým pádom ked nemôže ísť na prijímanie nejde ani do kostola lebo je to zbytočné bez príjmania byť pri tom ostatnom. Ja si mylsým že to tak nie je že omša je hlavne na stretnutie sa s Bohom a príjmanie je velmi dôležité ale nie je to nevyhnutnosť.
3. Dalej som diskutoval o antikoncepcii a predmanželskom sexe. Neviem dobre argumentovať či to je zlé alebo nie ale kamoš si myslí že na tom nič zlé nie je a ani mna nenapadá velmi čo z prikázaní alebo z biblie sa tým porušuje ale myslím si že to asi nie je správne ale potrebujem lepšie info.
4. Ako je to zo zabitím pokial to človek neolutuje? to je asi isté zatratenie. Ale ako je súdený vojak ktorý bojoval napr. v druhej svetovej vojne a zabíjal ako je po smrti pred Bohom súdený? Potom ked bol Pápež Ján Pavol II. na slovensku tak ho strážili aj odstrelovači zo striech, ako budú oni súdený po smrti keby zastrelili človeka a zachránili tým Pápeža? A keby som bol v situácii že môžem zabiť niekoho jedného človeka a zachránim tým 10 ludí, bude to úmyselná vražda. A ako budem súdený potom lebo neviem či môže byť odpustené to čo človek spraví vlastne s radosťou ak niekoho videl trpieť alebo by mohol niekto trpieť? Napr. keby som mal možnosť na začiatku druhej svetovej vojny zabiť hitlera a zachrániť miliony ludí určite by ma tešilo že je mrtvy a bol by som za to zatratený? A podobné otázky aj ohladom samovraždy. Keby som bol mučený strašne mučený ja neviem že by ma mesiac v kuse pomali rezali a dalo by sa strašne veci robiť, a mal by som možnosť samovraždy tak čo by som si mal vybrať smrť ešte o mesiac neskôr v hroooznych mukách alebo okamžitú ale vlastnou rukou? nebol by som za to odsúdený do pekla??
5. Zatial som čítal asi tak prvých 300 strán biblie (prepáčte že to je neodborne už to bolo ale rok dozadu a nemam ju momentalne po ruke) a neviem ako mám chápať stvorenie sveta a to že vlastne svet sa rozšíril z dvoch ludí? Potom dalej je Boh by som povedal dosť krutý až diktátorsky som nevedel že to tak bolo ked určoval hlavne že kam uložiť desatoro do bohostánku a všetky tie presné miery ako čo vyrobiť a smrť tomu kto nemá prístup a vstúpy. A zabiť mali ak sa dobre pametám aj kôli iným veciam, človek zabiť človeka na príkaz boží podla jeho rozkazu. A ešte tam platilo oko za oko zub za zub proste by ma zaujmalo prečo to bolo take krute. Ono to zmenil Ježiš zmŕtvych vstaním ale proste ma zarazilo že v starom zákone je Boh vykreslený ako krutý vládca aspon mi to tak pripadá.
|
Rímskokatolík |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 máj 2007 : 19:36:46
|
1. Bez ľútosti nad hriechom ťažko možno očakávať odpustenie.
2. Svätá omša, či liturgia, je miesto a čas, kde sa stretá nebo so zemou. Je to vrchol dňa. Svätá liturgia nie je iba o príjmaní.
3. Ťažká téma. Doporučujem otvoriť novú tému, resp. pokračovať v už vytvorenej niektorej staršej téme.
4. Kresťanstvo nie je až tak pacifistické ako by sa zdalo. Je to na dlhšiu debatu a ďalšiu tému.
5. Zlý postup. Starý Zákon je ťažké chápať bez Nového Zákona. |
|
|
|
Odoslaný - 15 máj 2007 : 19:54:14
|
Tak teda otvorim dve dalšie temy ktore sa budu tykať tretej a štvrtej otazky. |
Rímskokatolík |
Počet príspevkov: 4003 ~
Člen od: 15 máj 2007 ~
Posledná návšteva: 27 apríl 2022
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 máj 2007 : 21:03:25
|
1. Hriech, ktory clovek nelutuje zjavne nepovazuje za hriech. Ak dany skutok neopvazuje clovek za hriech, nema potrebu s nim prestat. Takze prvy krk bude uverit Bohu a olutovat hriech.
2. Tak ako sasulnik napisal - omsa je nebo na zemi a aj ked je Eucharistia vrcholom, nie je to vsak izolovana udalost. V tejto suvislosti odporucam knihu Scotta Hahna - Baránkova večera "Je to kniha o svätej omši, o jej podstate, význame a o jej mieste v živote kresťana - katolíka. A zároveň je to kniha o poslednej knihe Svätého Písma - o Apokalypse. Baránkova večera je náročná kniha, no nesmierne obohacujúca. Autor, bývalý protestantský pastor, akoby vynášal z pokladu Cirkvi veci staré i nové. Je pripomenutím pravdy, ktorá v Cirkvi vždy bola vyznávaná - že Zjavenie svätého Jána nemožno pochopiť bez liturgie a naopak, liturgiu nemožno úplne pochopiť bez Apokalypsy. „Potom som videl: Hľa, otvorené dvere v nebi" (Zjv 4, 1). A dvere sa otvorili na... nedeľnú omšu vo vašom farskom kostole..."
Ostatne body v prislusnych temach.
|
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 18 máj 2007 : 19:47:21
|
Azuritko, hriech odpúšťa Boh, nože sa spýtaj Jeho! |
|
|
|
Odoslaný - 21 máj 2007 : 22:40:20
|
citácia: Pôvodne poslal Azuritko
1. ako sa dá zbaviť hriechu ked ho človek nedokáže oľutovať? čo sa s tým dá robiť? Hriechu sa neda zbavit, hriechu mozes byt iba zbaveny. Tato udalost sa uz vlastne v skutocnosti stala, ty uz len mas umoznit jej uplatnenie aj v tvojom pripade.
citácia: 2. Ako je to so svätou omšou. S kamošom som viedol diskusiu a on si mysli že omša je dôležitá iba kôli prímaniu a že vraj všetko čo sa deje okolo toho je iba omáčka, tak tým pádom ked nemôže ísť na prijímanie nejde ani do kostola lebo je to zbytočné bez príjmania byť pri tom ostatnom. Ja si mylsým že to tak nie je že omša je hlavne na stretnutie sa s Bohom a príjmanie je velmi dôležité ale nie je to nevyhnutnosť. Tu sa, samozrejme, budem v nazoroch rozchadzat s inymi ucastnikmi tohoto fora, ale bohosluzba je akoby navsteva u rodicov, alebo ako spolocny nedelny obed v rodine.
Proste je to sviatocnejsia chvila spolocneho zivota s Bohom.
Sviatocne chvile aj s Bohom mozu byt rozne.
citácia: 3. Dalej som diskutoval o antikoncepcii a predmanželskom sexe. Neviem dobre argumentovať či to je zlé alebo nie ale kamoš si myslí že na tom nič zlé nie je a ani mna nenapadá velmi čo z prikázaní alebo z biblie sa tým porušuje ale myslím si že to asi nie je správne ale potrebujem lepšie info. Viacej k tomuto je v samostatnej teme, ale narazame tu na primarny problem ludstva: sebectvo. V skratke, vsetko, cim sledujeme primarne svoj prospech na ucet druheho, je minimalne podozrive.
Mozes ist ako o volne sukanie bez dosledkov, ako i zaobstaranie si potomstva pre emocionalne uspokojovanie.
citácia: 4. Ako je to zo zabitím pokial to človek neolutuje? to je asi isté zatratenie. Ale ako je súdený vojak ktorý bojoval napr. v druhej svetovej vojne a zabíjal ako je po smrti pred Bohom súdený? Potom ked bol Pápež Ján Pavol II. na slovensku tak ho strážili aj odstrelovači zo striech, ako budú oni súdený po smrti keby zastrelili človeka a zachránili tým Pápeža? A keby som bol v situácii že môžem zabiť niekoho jedného človeka a zachránim tým 10 ludí, bude to úmyselná vražda. A ako budem súdený potom lebo neviem či môže byť odpustené to čo človek spraví vlastne s radosťou ak niekoho videl trpieť alebo by mohol niekto trpieť? Napr. keby som mal možnosť na začiatku druhej svetovej vojny zabiť hitlera a zachrániť miliony ludí určite by ma tešilo že je mrtvy a bol by som za to zatratený? A podobné otázky aj ohladom samovraždy. Keby som bol mučený strašne mučený ja neviem že by ma mesiac v kuse pomali rezali a dalo by sa strašne veci robiť, a mal by som možnosť samovraždy tak čo by som si mal vybrať smrť ešte o mesiac neskôr v hroooznych mukách alebo okamžitú ale vlastnou rukou? nebol by som za to odsúdený do pekla?? Narocna filozoficka tema, ktoru som naposledy riesil v maturitnom rocniku, ked toto bola jednou z tem zo slohu.
Zrejme si to prejdeme v zvlastnej teme.
citácia: 5. Zatial som čítal asi tak prvých 300 strán biblie (prepáčte že to je neodborne už to bolo ale rok dozadu a nemam ju momentalne po ruke) a neviem ako mám chápať stvorenie sveta a to že vlastne svet sa rozšíril z dvoch ludí? Aj k tomuto tu mame samostatne temy. Nevidim vsak celkom tvoj problem.
Vo svete su dnes hlavne dve tezy: evolucia a stvorenie.
citácia: Potom dalej je Boh by som povedal dosť krutý až diktátorsky Starozakonny Jahve sa akymto skutocne javi a sam si nie som dost dobre vysporiadany s touto okolnostou.
Ja sa vsak skor zameriavam na Krista.
Mozno to mas ako s rodicmi, ked si maly, tak ta vychovavaju, hovoria co mas robit a co robit nemas, potom s tebou bojuju a ty s nimi atp. |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 máj 2007 : 19:31:19
|
Prispevok bol zmazany, nakolko bol v rozpore s Pravidlami fora, a autor si robil vysmech z Katolickej cirkvi |
Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda. <°)))))><( |
Počet príspevkov: 4769 ~
Člen od: 06 december 2003 ~
Posledná návšteva: 28 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|