Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Cirkev a jej denominácie
 co je svedectvo?
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Učení reformovaných církví Téma Next Topic: Plnosť pravdy.  

janka

Stav: offline

Odoslaný - 15 marec 2007 :  08:04:41  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
co je podla vas svedectvo a ako by podla vas malo take svedectvo malo vyzerat? o kom ma svedcit?
ako svedcil Pan Jezis?

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora 

mirecnr

Odoslaný - 15 marec 2007 :  11:55:28  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: mirecnr  Send mirecnr an AOL message  Odoslať ICQ správu pre: mirecnr  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: mirecnr  Pridať mirecnr do zoznamu priateľov
svedectvo? sam zivot by mal byt svedectvom, nie kopa slov...
rovnako Pan Jezis, s tymi ludmi bol, zil, radoval sa i plakal...a tak nieco povedal...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 2690  ~  Člen od: 06 november 2003  ~  Posledná návšteva: 04 marec 2018 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Ales

Odoslaný - 15 marec 2007 :  15:56:51  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
jedna prihoda zo zivota sv. Frantiska, asi som ju uz spominal:
sv. Frantisek zobral jedneho brata, novacika, a hovori mu: "Pod, brat moj, pojdme kazat." Brat isiel, cely den pomahali, pracovali, potesovali ludi a tak. Zvecerilo sa a isli domov. Tu sa ten brat ozval: "Brat Frantisek, a kedy budeme kazat?" "Brat môj, už sme kázali."

aj keď v podstate je to , čo už mirec spomínal.

Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 21 marec 2007 :  11:18:33  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Svedectvo, čo Boh vykonal v živote jednej populárnej speváčky.

Všetko môžem, ale nie všetko prospieva.

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 21 marec 2007 :  12:12:44  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Aj takéto svedectvá pripravuje Boh!

Počet príspevkov: 672  ~  Člen od: 20 máj 2006  ~  Posledná návšteva: 01 apríl 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 22 marec 2007 :  05:26:19  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Myslím, že nie som jediná, ktorá už dlhšiu dobu tuší, ktorým smerom sa to celé Tvoje pátranie po "moci biskupov", "plnosti pravdy" a teraz tu, Árpi, uberá a vlastne ukončí.
RKC nevyháňa Zlého takýmto spôsobom, nerobí z moci biskupov, či iných, ňou, resp. biskupmi poverených kňazov - exorcistov, šou pre kameru, kde "zázračným" spôsobom sa takto úchvatne vyliečia posadnutí, či obrátia hriešnici. Nerobí sa z toho večerný program, pretože takýto Boží Zásah je tak intímny, ako spoveď.
Ten, Kto má Moc, ju dokazuje očividne a každodenne cez svoju Cirkev, životmi jednotlivcov, svätcov, laikov a sú o tom knihy i svedkovia, ktorí pri tom boli a potvrdili. Mnohí z nás Jeho prítomnosť cítia niekedy výraznejšie, inokedy menej a niekedy vôbec - tak ako individuálne životy jednotlivcov toto prinášajú a ako Boh chce a dopustí.
Ak chceš vidieť reakcie vďaky ľudí za uzdravenie a obrátenie, stačí navštíviť nejaké pútnické miesto, tam je tá ich vďaka dosť verejná a impulzívna. Sú i prístupné šetrenia komisií a ich výsledky, ktoré potvrdzujú, či išlo o zázračné uzdravenie, obrátenie, či dokonca vyhnanie, čo opäť samozrejme súvisí s rozsahom a hĺbkou a tiež vážnosťou daných skutočností. Stačí ísť do kat-kníhkupectiev a kúpiť si literatúru, napísanú o týchto skutočnostiach.
Explóziu sily zázraku prežíva zachránený vo svojom vnútri a často tiež spočiatku takmer nemý od úžasu. Skôr to zverejnia tí druhí, ako podanú správu o zážitku s týmto človekom, než aby to on roztruboval.
Keby RKC robila čokoľvek, akokoľvek, nikdy by nebola v pozícii absolútne uznávanej, podobne ako Ježiš - aj Ten, nech robil, čokoľvek, vždy sa ktosi našiel, kto ho za to skritizoval a nakoniec zdiskreditoval až na Kríž!
Ale v poho, nie je probl tu rešpektovať Tvoj spôsob viery, ibaže Ty sa akosi nevieš zmieriť s tým, čoho sa tu dočítavaš a rešpektovať tým, RKC, jej kňazov, nás a našu vieru. To ale nie je náš problém, ale Tvoj a to najmä Tvojho problémového postoja ku...

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 22 marec 2007 :  16:11:57  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
To je uz dlhsiu dobu jasne, arpad leti na pozlatko, na dobre pripravenu a propagovanu show (a tiez motorky ) a tak nemoze pochopit skutocne pouzivanie moci ako sluzbu...

A keď sa modlíte, nebuďte ako pokrytci, ktorí sa radi postojačky modlievajú v synagógach a na rohoch ulíc, aby ich ľudia videli. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 22 marec 2007 :  19:48:52  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
nebudte ako protestanti , ktori maju radi svedectva Vasa katolicka Cirkev vam podava najvacsie svedectvo

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 22 marec 2007 :  20:37:13  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
svedectvo nema byt o tom, ze niekto to z nejakeho dovodu rad pocuva...ale maju posilnovat vieru, neveracim nasadit chrobaka do hlavy...
a hlavne by podla mna mali byt o Bohu a nie o tom, ze henten je zly...
Katolicka cirkev ponuka najvacsie svedectvo a toto svedectvo sa stava zivym v zivote ludi
v Pisme je, ze: 11 Ale oni nad ním zvíťazili pre Baránkovu krv a pre slovo svojho svedectva; a nemilovali svoj život až na smrť

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 23 marec 2007 :  00:23:43  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
...a ďalšie svedectvá:

1.
2.
3.
4.

juja

Odoslaný - 23 marec 2007 :  00:51:34  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Arpi, toto poznáme i my, každý jeden z nás, dokonca i tu na fóre, by mohol rozprávať podobné zážitky a teda podávať takéto svedectvá - to je prosto život. len my necítime už natoľko potrebu rozprávať o sebe, radi by sme inak svedčili o Trojjedinom Bohu - nie minulosťou, ale prítomnosťou a láskou ku Nemu, ako aj ku Cirkvi, z ktorej sme vzišli, ušli - poniektorí a vrátili sa. Pretože zmena sa nekonala v zmene Cirkví, ale vo vnútornom vnímaní seba, Boha, nášho vzťahu ku Nemu. Preto už nie je natoľko dôležité písať o tom, aké to bolo, a aký veľký to bol zlom, to vieme všetci, že bol veľký, lebo sme ním fakticky ešte aj tu všetci (takmer), prešli. My sa snažíme ísť dopredu a podporiť sa v našej viere v Neho i v tejto Cirkvi, bez toho, aby sme museli iných inde stále presvedčovať, že sú na zlej strane!! Podstata zmeny je v zmene kvality vlastného života s dopadom navonok a nie v zmene životov iných s dopadom na Cirkev - teda jej výmene. Učíme sa a snažíme, meniť seba pre Boha a druhí nás môžu sledovať a eventuelne sa pridať. Nepresviedčame ich o nás, reč ani nie je o nás o našich preobráteniach (väčšinou z jednej do druhej..., ako sa to inde predkladá) - reč je o Ňom - to je náš cieľ! Ako hovorí jeden z apoštolov - už nie ja, lež Ty, Pane! Preto nie my sme dôležití, ani naše obrátenia nie sú dôležité, ani exorcizmus, ako taký nie je dôležitý a všetko to ostatné - všetko začína byť vedľajším, až celkom zmizne, a len On je dôležitý. Napr. sv. František z Assisi - nehovoril takmer vôbec o svojom obrátení, to sa raz stalo a život ide ďalej - ten nový život, nový človek nepotrebuje ostentatívne prezentovať svoje obrátenie, ani nepotrebuje prezentovať odchod z RKC, niekam inam - to je totižto svedectvo iba o sebe!
Ale už len Boha chce prezentovať a k tomu nepotrebuje reč o sebe. Dokonca vôbec nemusí hovoriť. Stačí žiť a robiť to, čo On chce - to je už dosť náročné, ale veľmi potrebné, pretože toto je najlepšie svedectvo. A stále dokola, reč nie je o nás, ale cez nás o Bohu!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 23 marec 2007 :  01:47:37  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Ale jedno veľmi krásne svedectvo Ti tu prekopírujem, nepoviem odkiaľ je, aby Ťa prstíky nesvrbeli - považujem ho za veľmi poučné možno i pre iných, o ktorých nevieme, že by im to mohlo pomôcť. A možno nebudeš veriť, ale je katolíčkou, hoci ani to nie je tak dôležité. Ostatných prosím o trpezlivosť a pochopenie, kvôli tak dlhému príspevku! Ďakujem!

Milá Alenka!
Ďakujem za radu čo sa týka citovanej metódy. Vieš tým sa to vlastne všetko začalo. Túžila som odovzdať Pánovi aj túto oblasť a tak som navrhla manželovi tento spôsob. Nepochodila som. O niekoľko dní nahuckaný svojim kolegom mi dal ultimatum. Buď budem užívať antikoncepciu, alebo so mnou končí. Ja som nemohla prestúpiť vedome prikázanie nezabiješ. Zdôverila som sa kňazovi, ktorý bol aj mojim spovedníkom a on vediac, čo všetko som si preskákala v manželstve mi povedal, že ma nenahovára na zlé, ale vraj ak matka káže dieťaťu kradnúť, dieťa za to nie je zodpovedné. Nesúhlasila som. Neskôr neviem z akého dôvodu pristúpila som k sv. zmieranie u iného kňaza. Tesne pred odchodom zo spovedeľnice ma tento svätý kňaz oslovil otázkou či mám doma Sv. písmo. Dokonca svoju otázku spresnil, či mám doma Nový zákon. Odpovedala som, že mám. On na to: "Keď prídete domov, pomodlite sa k Duchu Svätému a otvorte Nový zákon. Prečítajte si čo je tam napísané."
Nechápala som čo to odo mňa chce. Ale urobila som presne to čo mi povedal. Otvorilo sa mi toto čítanie - List Rimanom 1,18-32 (odporúčam všetkým, aby si ho prečítali. Už po druhej vete mi začalimi začali chodiť zimomriavky po tele. Bol to najúžasnejší zážitok z čítania Sv. písma. Mala som pocit, že mi píše niekto kto ma skrz naskrz pozná, kto vie o mojom probléme. Doslova ma to postavilo z kresla. Poobzerala som sa po miestnosti a naplnila ma neskutočná Bázeň voči Pánovi. Okrem poznania som dostala silu k tomu, aby som mohla urobiť čo je správne. Nastalo peklo, ale ja som vedela, že nie som nato sama. Začala som s tou metódou. S odstupom času hovorím, že je to recept na futbalovú jedenástku. Po 13 mesiacoch som si strelila vlastný gól. Doma ďaľšie peklo. Lenže Pán dopustí, ale neopustí. Do farnosti došiel nový kňaz (teraz už najlepší priateľ akého som kedy mala). Povzbudzoval ma, aby som Bohu dôverovala, že on vie čo robí. Manžel ma v tom nechal samú. Ale spomínaný kňaz mi svojim postojom, ale hlavne modlitbami veľmi pomohol. Takže doma mám štvorročného kapitána futbalového mužstva a pokladám ho za najväčšiu milosť akú mi Pán doteraz udelil. K našim dvom starším dievčatám pribudol syn. Manželovi sa splnil najväčší sen. Náš chlapček sa musel narodiť, inak by som nevedela akým fantastickým ockom môže byť manžel. Pán vedel čo urobiť, aby nás spojil dohromady.
Manžel sa zmenil, ale i tak ešte to nebolo to pravé orechové. Huckaný svojim mladším kolegom stále čosi vymýšľal, ale už ma netrestal. Poprosila som opäť o radu iného kňaza, lebo ten môj priateľ po 9 mesiacoch z farnosti odišiel. A to som dostala rady, ktoré Teba tak veľmi pobúrili. Ver mi, to že sa rozpadajú manželstvá nie je tým, že manželky trucujú, ale preto že je v nich nedostatok lásky. Sex nie je lepidlom na manželstvo, ale jeho výsadou. Aby si manželia mohli aj zvláštnym spôsobom prejaviť lásku. Viem, že ma manžel miluje. Ale keď ma vezme do náručia, dá mi túto lásku precítiť aj telom. Potom toho už veľa robiť nemusí, aby ma urobil "šťastnou". Zle si si vysvetlila, čo som napísala o tom, že orgazmus nie je dôležitý. On len nemôžeže byť cieľom milovania. Má byť následkom aktu lásky.
S týmto určite nemáme problémy.
Nemusíš mať obavu, že manžel mi bude neverný. Milujem Pána a delím sa o túto božskú lásku s manželom prostredníctvom tohto objatia. A manželovi je to veľmi príjemné. On sám si ma nie raz postaví a začne ma objímať. A toto objatie nám zostane aj vtedy, keď už vyhasne sexuálna túžba.
A ešte Ti chcem odpovedať na Tvoju otázku prečo som si vybrala ja veriaca neveriaceho manžela. Asi Ťa teraz prekvapím, ale pre mňa ho vybral Pán.
Ked som mala osem rokov ochorela som. Samozrejme som trpela. Najhoršie to bolo v dospievaní. Moje staršie sestry mali deti, a ja som tie deti milovala. Predstava, že sa nebudem môcť vydať bola desná. Bola som žiadaným kusom u chlapcov, ale musela som ich odmietať. Až som stretla manžela. Ten sa do mňa beznádejne zamiloval. Chcela som to stopnúť, ale sestra do mňa hučala, aby som to nerobila. Čas plynul a ja som sa zamilovala. Nebolo už cesty späť. Neviem čo sa stalo, ale choroba zmizla. Myslím si, že ma uzdravila manželova láska. Máme sviatostné manželstvo. To ja som sa spreneverila Bohu. Zaslepená láskou k manželovi som mu skočila na všetko. Pretože nechcel, aby som chodila do kostola vzdala som sa toho. K Bohu som sa vrátila až keď ma manžel nechal s dvomi maličkými deťmi samu. Bola som zúfalá. Poprosila som Pána, aby niečo urobil, čokoľvek len nech niečo urobí. O dva roky nato som prežila obrátenie. A jeho logickým vyústením bolo, že som odpustila všetkým a všetko. Boh mi vrátil všetko, čo som ja svojou nerozumnosťou stratila. Dokonca zmenené. Vtedy som sa presvedčila o tom, že bez Božieho požehnania je márna naša snaha. Boh mal so mňou nekonečnú trpezlivosť a ja musím byť tiež trpezlivá, kedy si k sebe pritiahne aj manžela.
Otvorila som sa Ti preto, aby si sa poučila z mojich chýb.
Včera som sa modlila v breviári žalm, (asi si to presne nepamätám):
Márne sa namájaú stavitelia ak nestavia Pán,
Márne bdejú strážcovia ak Pán nestráži mesto .
Moje sily sú obmedzené, potrebujem pomoc, potrebujem Božie požehnanie, aby sa mi moje hniezdo lásky znovu nerozpadlo. Ako by som mohla žiadať o to Pána ak by som vedome prestupovala jeho prikázania. Ja som to poznanie mala, Ty možno až teraz. Je na Tebe či mu otvoríš aj túto oblsať svojho života.
Na záver. S hlbokou bolesťou som prijala správu, že od kolegu, ktorý huckal môjho manžela odišla jeho mladá manželka. Ich búrlivý intímny život ich nespojil, ale rozdelil. Darmo s jedlom rastie chuť! On tú hranicu posunul tak, že už nemal čo ponúknuť.
Dnes ráno som za Teba milá Alenka obetovala úmysel sv. omše. Prosila som Pána, aby Ti dal svetlo a pokoj do duše, ktorý som Ti ja zobrala. Je náhoda, že si zmazala tie riadky naplnené žlčou?!

Boh Ti žehnaj! Aj tým, ktorí mali trpezlivosť dočítať tento siahlodlhý príspevok až do konca.

Judith

juja

Odoslaný - 23 marec 2007 :  06:01:39  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Maťo, Teba poprosím, ku koncu tohoto dňa, zmazať potom toto svedectvo, lebo vlastne nie o neho tu ide, neideme tu o jeho obsahu hovoriť. Len teda toľko, že existujú svedectvá a celkom čerstvé a tiež neideme súťažiť s nimi. Prosto, ako človek Bohu uverí a nech je to kdekoľvek, mení sa tým kvalita jeho života.

Judith

Vlkodlak

Odoslaný - 23 marec 2007 :  22:12:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Vlkodlak  Pridať Vlkodlak do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal amerika1

nebudte ako protestanti , ktori maju radi svedectva Vasa katolicka Cirkev vam podava najvacsie svedectvo

Amigo, zasa prispevok, ktory ma uzemnil.
V jednoduchosti je krasa.
Obdivujem ta.

Počet príspevkov: 1964  ~  Člen od: 05 marec 2005  ~  Posledná návšteva: 21 marec 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

arpad

Odoslaný - 25 marec 2007 :  20:17:38  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
juja,
quote:
My sa snažíme ísť dopredu a podporiť sa v našej viere v Neho i v tejto Cirkvi, bez toho, aby sme museli iných inde stále presvedčovať, že sú na zlej strane!!...

možno by tvoj výrok vyznel dôveryhodnejšie, keby napríklad aj v tomto fóre nebola téma na prvom mieste - "HEREZY".

quote:
nový človek nepotrebuje ostentatívne prezentovať svoje obrátenie, ani nepotrebuje prezentovať odchod z RKC, niekam inam - to je totižto svedectvo iba o sebe!

Mýliš sa - potrebuje! Každý veriaci potrebuje hovoriť nielen o svojom obrátení, ale o všetkom, čo v jeho živote vykonal Boh.

Iďte a postaviac sa hovorte v chráme ľudu všetky slová tohoto života. (Skutky 5:20)

Boh k tomu kresťanov povolal (Sk 1:8, Sk 2:40). Apoštol Peter, keď mu bránili, povedal:

Viac treba poslúchať Boha ako ľudí.
(Skutky 5:29)

A tvoja argumentácia, juja, sa presne podobá práci farizeov:

A farizeovia mu povedali: Ty svedčíš sám o sebe; tvoje svedoctvo nie je pravdivé. (Ján 8:13)

Ales

Odoslaný - 25 marec 2007 :  20:34:11  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
ale preco hovorit o sebe a nie o BOhu! Boh je to, ktory konal a dal milost obratenia, nie ja.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 10389  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 11 november 2011 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 26 marec 2007 :  06:03:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

ale preco hovorit o sebe a nie o BOhu! Boh je to, ktory konal a dal milost obratenia, nie ja.

Tým, že hovoríš svedectvo, ako Boh v Tvojom živote konal a koná, hovoríš o Bohu o Jeho oslávení sa.
Vaša cirkev tiež uznáva svedectvá, no až po "schvalovacom procese". Nie raz ste ma odkazovali na životy svätých, zaznamenaných i písomne, čo iné to je ako svedectvo jednotlivcov?
Na to aby boli zaznamenané, ich musel niekto zaznamenať a na to bolo potrebné aby ten človek o sebe a Bohu vydával svedectvo.

Zober si takého Pavla. Všade kde prišiel svedčil o tom ako Boh v jeho živote zasiahol, svedectvo o udalosti pred Damaškom, musel rozprávať možno tisíckrát... I keď v našich životoch sa bežne až takéto dramatické udalosti nedejú (i keď ani to nevylučujem), každý Boží zásah treba šíriť, oslavovať tým Boha a na sebe, žijúcom človeku, ukazovať Milosť, ktorej sa nám dostalo i kvôli tomu, aby sme boli svetlom, soľou, i kvôli tomu, aby sme Boha velebili a chválili.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 26 marec 2007 :  07:38:23  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
Vaša cirkev tiež uznáva svedectvá, no až po "schvalovacom procese".
NIE JE PRAVDA

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 26 marec 2007 :  08:29:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal janka

Vaša cirkev tiež uznáva svedectvá, no až po "schvalovacom procese".
NIE JE PRAVDA

A či vyhlásenie za svätého nepodlieha schvalovaciemu procesu?
Bavíme sa o svedectvách života svätých....

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 26 marec 2007 :  10:09:19  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
aha
to preto, aby sa nestalo, ze RKC da za vzor niekoho, kto nim v skutocnosti nema byt

pavelba

Odoslaný - 26 marec 2007 :  10:22:27  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Či ním má byť, alebo nemá... sa dá posudzovať z viacerých hľadísk. osobne sa domnievam, že prípade polemiky o tom či svedčiť, ako svedčiť, čím svedčiť nezáleží na tom, či mi to niekto odobrí...

Uvediem už starý známy príklad alebo prípad?:

Môj syn našiel peňaženku s takmer 14 tisíckami. Bez toho aby sa radil so mnou, alebo so ženou, podľa dokladov našiel dotyčnú pani a peniaze jej vrátil. Veľmi však chcel počítač ako veriaci sa za to modlil... peniaze sme nemali, iste existovalo viacero spôsobov ako by doma zdôvodnil prečo sa peniaze nedali vrátiť. Neurobil tak. O týždeň si u ženy v robote kúpil šéf nový PC a sám sa opýtal, či ten "starý" nechceme pre syna....(zadarmo!) domnievaš sa, že toto nie je svedectvo o zásahu Boha? Domnievaš sa, že na to, aby som to niekomu vyrozprával potrebujem sa presvedčiť, či môj syn je "vzorom"?

Svedecto... za svedectvá považujem príklady ako Boh v našich životoch koná. Ak budem chcieť svedectvo o sile viery v literatúre i to viem kde nájsť, napr. Příběh křtencú,spisy Royovej... ale medzi bratmi a sestrami sa bežne hovoria svedectvá osobného charakteru...

<°)))))><(

juja

Odoslaný - 26 marec 2007 :  10:25:08  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Síce sa nebavíme len o svedectvách svätých, ale aj. Svedectvá ako také sa neschvaľujú, používajú sa na dokazovanie a overuje sa a schvaľuje sa to, o čom svedčia - teda, ak o zázraku, tak o tom, ak o svätom živote - tak o tom - nemôže byť niekto len tak vyhlásený za svätého, ale aby bolo jednoznačne isté, že sa dotyčný tak aj správal, je to pomerne dlhý proces, prebiehajúci niekoľkými stupňami (proces kanonizácie, proces blahorečenia a proces svätorečenia), čo má svoje opodstatnenie kvôli pravovernosti a pravdivosti, teda, aby nešlo o nejaký trik, či iný podvrh - napr. čo sa týka zázrakov. A keby sa tak nedialo, neskritizoval by si zas to?
Ani osobné svedectvá individuálneho života bežného veriaceho, zatiaľ nepodliehajú žiadnym schvaľovaniam a aj bežne si ich ľudia hovorievajú práve ako dôkaz pôsobenia samotného Boha. Ale raz už povedané, sa potom nemusí stále opakovať s nebezpečenstvom, že nakoniec celé to zostane len v polohe týchto svedectiev a k učeniu a Evanjeliám sa nakoniec nedostaneme. Prosto ide o to, aby človek "nezaspal na vavrínoch" svojho svedectva, ale aby sa uberal ďalej.

Judith

arpad

Odoslaný - 28 marec 2007 :  18:40:52  Zobraziť profil  Pridať arpad do zoznamu priateľov
Juja,
nikde v Božom Slove nenachádzame dôvod, ani návod na to, že by mali kresťania vykonávať proces kanonizácie, proces blahorečenia a proces svätorečenia.

Naprotitomu každý kresťan je povolaný rozhlasovať svoju vieru:

Teda nebojte sa ich! Lebo nič nie je skryté, čo by nemalo byť odkryté, ani tajné, čo by sa nemalo zvedieť.
Čo vám hovorím vo tme, povedzte na svetle, a to, čo počujete v ucho, hlásajte na domoch.
Matúš 10:26-27

A prikázal nám, aby sme hlásali ľudu a dôrazne svedčili, že on je tým od Boha určeným sudcom živých aj mŕtvych. Skutky 10:42

Ales

Odoslaný - 28 marec 2007 :  20:01:28  Zobraziť profil  Pridať Ales do zoznamu priateľov
to znamena ze by sme mali iba rozpravat? cci ako je to myslene to svedcit?

sasulnik

Odoslaný - 29 marec 2007 :  07:50:35  Zobraziť profil  Pridať sasulnik do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal alesko

to znamena ze by sme mali iba rozpravat? cci ako je to myslene to svedcit?

Kto vie, možno naozaj sa nedá svedčiť životom ... alebo že by predsa sa len dalo ...

Počet príspevkov: 1677  ~  Člen od: 09 december 2004  ~  Posledná návšteva: 06 marec 2015 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky
  Previous Topic: Učení reformovaných církví Téma Next Topic: Plnosť pravdy.  
 Verzia pre tlač
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06