|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 08:00:23
|
je manzelstvo jednym z cielov nasho zivota alebo je to sposob ako pracovat na sebe, je to cesta k cielu?
mnohym to je urcite jasne, ale mnohym nie, kedze som sa s tym stretla, preto tato tema
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 11:26:10
|
:) manzelstvo by nemalo byt cielom zivota... ale presne ako vravis, je to sposob, jedna z moznosti, ako pracovat na sebe. ucit sa tolerancii, pochopeniu, trpezlivosti, laske... je to cesta k večnemu zivotu, vyhodou je, ze mozes kracat ruka v ruke s niekym, koho milujes... |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 11:29:24
|
No krestania maju celkom urcite iny ciel, urcite nie dosiahnut manzelstvo a je hotovo . Ale inak tiez som si vsimol podobne myslenie, hlavne u dievcat, tie si manzelstvo ako zivotny ciel naozaj kladu a tak to casto aj vnimaju. No samozrejme manzelstvo je len jedna z moznych ciest k cielu. |
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 11:37:01
|
mirecnr vyhodou je, ze mozes kracat ruka v ruke s niekym, koho milujes...
- Ano, a to je aj dalsi z dovodov preco cirkev neodporuca miesane manzelstva (neveriaci/veriaca a pod.), v takych manzelstvach sa v duchovnom zivote kazdy snazi kracat uplne inym smerom. |
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 11:50:49
|
ano, to je pravda... ale vzdy to moze byt o uceni sa k tolerancii:) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 12:31:39
|
Ale potom ta vyhoda ze mozu k cielu kracat spolu ruka v ruke uz neplati, ba prave naopak mas to potom velmi tazke, lebo ten koho milujes kraca inym chodnikom. A hrozi i iste nebezpecenstvo, ze ta zvedie na svoj chodnik. |
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 13:04:57
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr
ano, to je pravda... ale vzdy to moze byt o uceni sa k tolerancii:)
Súhlasím. Neprerábať toho druhého na svoj obraz, brať ho, aký je, teda tolerovať ho. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 13:28:06
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Ale potom ta vyhoda ze mozu k cielu kracat spolu ruka v ruke uz neplati, ba prave naopak mas to potom velmi tazke, lebo ten koho milujes kraca inym chodnikom. A hrozi i iste nebezpecenstvo, ze ta zvedie na svoj chodnik.
lenze, rovnako (laci, neboj, bez akehokolvek prerabania, ci nasilia) je sanca, ze mozem partnera priviest na spravnu cestu, ze si uvedomi, ze moje hodnoty su o niecom inom, ako o konzume... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 14:33:36
|
quote: Pôvodne poslal mirecnr lenze, rovnako (laci, neboj, bez akehokolvek prerabania, ci nasilia) je sanca, ze mozem partnera priviest na spravnu cestu, ze si uvedomi, ze moje hodnoty su o niecom inom, ako o konzume...
Nevychádzam z predpokladu, že sa zoberú dvaja ľudia tak diametrálne odlišní v podstatných otázkach. Na to je to "chodenie", aby išli prípadne od seba po bližšom spoznaní sa jeden druhého. Ad správna cesta: Nezabúdaj, že ten druhý je rovnako presvedčený o správnosti tej svojej cesty ako ten, čo by ho rád priviedol na tú svoju. A už je tu konflikt. To, že nejdú po rovnakom chodníku, musia zistiť už počas "chodenia" a na prvom rázcestí ich fiktívneho, zidealizovaného chodníka sa rozlúčiť. Ak však idú dvaja rovnakou cestou, každý môže mať inú chôdzu, inak sa môže snažiť prekonávať prekážky. Tu treba byť tolerantný, nesnažiť sa prerábať toho druhého podľa svojej predstavy. Napr. po poznaní, že ten druhý je trochu nervóznejší, ho neprovokovať slovami, že čo zasa nervačíš, ale snažiť sa ho upokojiť, že veď o nič nejde atď. A je nemožné ho prerobiť na kľuďasa prostým napomínaním, prípadne vôbec. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 14:48:20
|
mirec Lenze, rovnako (laci, neboj, bez akehokolvek prerabania, ci nasilia) je sanca, ze mozem partnera priviest na spravnu cestu, ze si uvedomi, ze moje hodnoty su o niecom inom, ako o konzume...
- Hmm, tu obycajne vyhra ten dusevne zrelsi alebo aj prefikanejsi. Vieme aj ze laska sa da lahko zneuzit na vydieranie, dokonca taky druh vydierania je najuspesnejsi. Do tej pasce sa dostal a podlahol jej aj Šalamun, a to uz bol vraj dost mudry clovek. Preto je niekedy lepsie dat na radu cirkvi. Ty mas zivotne skusenosti len nieco vyse 20 rokov, no cirkev 2000, a este je aj riadena Duchom Svatym, vie moc dobre co vravi. |
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 16:04:52
|
viem, o com vravis, a je mi to jasne. nemal som na mysli ziadnu formu vydierania, ale rovnocenny vztah dvoch ludi, naozaj sa lubiacich a vzajomne si porovnavajucich, kto ide akou cestou. vztah, kde partner partnera respektuje. mozno idealizujem, ale je jasne, ze nik z nas ludi nie je dokonaly. a ked su zrejme rozdiely hned na zaciatku, je predpoklad, ze samy len tak nezmiznu... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 15 marec 2007 : 23:37:39
|
quote: Pôvodne poslal janka
je manzelstvo jednym z cielov nasho zivota alebo je to sposob ako pracovat na sebe, je to cesta k cielu?
Manzelstvo je jednym z povolani. Manzelstvo je obrazom Trojice (vid uvod do knihy Dobra zvest o manzelstve a sexe, najdes ho v katolickej sekcii). |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
|
|