Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Duchovná časť
 Duchovný život
 svedectvo
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: Angélica Zambrano Mora - pápež je v pekle Téma Next Topic: Ako viete, že vám vysluhujú platné sviatosti?
Strana: z 12

Marcelllooo

Stav: offline

Odoslaný - 30 január 2006 :  15:53:40  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato
Uz dlhsie sa chystam poukazat na fakt, ze v case, ked si toto muah... vyhlasil za svoje, uz davno existovalo v plus paku pre MSN messenger aj s prislusnym zvukovym prejavom a teda v ziadnom pripade nemas narok povazovat sa za jeho autora.
Takze mas pravdu, je to kradosske, ale kradnut sa zacalo davno pred tym...

Hej, to neni prva vec, co Bill Gates schlamstol.

Dokonca nie je ani ziadnym vynimocnym tajomstvom, ze takymto smiechom sa smial Dr. Evil a Mojo Jojo.

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 30 január 2006 :  16:24:58  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
Az na to, ze Plus pack nema nic spolocne s Billom.
V kazdom pripade vsak priznavas, ze nie si autor.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 30 január 2006 :  16:57:39  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Mato

Az na to, ze Plus pack nema nic spolocne s Billom.

Ja neviem, MSN nesledujem.

quote:
V kazdom pripade vsak priznavas, ze nie si autor.

Ale kdeze, v kazdom pripade priznavam, ze sa moj smiesok pouziva aj inde, ze nie som jediny, co ho vyuziva.

Ze nie som autor si si iba domyslel, lebo sa ti to hodi, aby si mohol sa do mna navazat.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 09 február 2006 :  10:10:30  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
vcera som nasla odpovede na niektore otazky,ktore ma trapili...mozno preto je tak skoro,lebo su to odpovede nie len pre mna

niektory vedia,ze som mala nejake otazky,co sa tyka zivota s bohom, ci to ma zmysel,aj ked to nieje vzdy lahke...teraz viem,ze to ma zmysel
skusky su tu len pre nase dobro...je len na nas ako ich prijmeme a v com nas to pouci...ja som vcera vdaka bozej milosti spoznala,ked mi bolo v posledne dni naozaj zle, ze pan boh bol so mnou,ani na chvilku ma neosputil,ba dokonca mnoho veci vyriesil za mna,pretoze ja som toho nebola schopna....v tej chvili som to nevidela,pretoze ma problemy pohltili...bozia vernost je uzasna a my sa mame ucit od neho vernosti k nemu...chcem aj vas povzbudit a podelit sa s vami o tento dar pochopenia,ktoreho sa mi dostalo...bohu nie je nic nemozne a on jediny dokaze dat cloveku skutocny vnutorny pokoj...paci sa mu,ked clovek k nemu prichadza taky aky je, bez pretvarky a ak tam ta pretvarka je, dokaze ju odhalit,ukazat pravdu a ozivit vztah s nim...vdaka ti pane, ze si boh vernosti

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 09 február 2006 :  11:31:51  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

juja

Odoslaný - 09 február 2006 :  14:56:12  Zobraziť profil  Pridať juja do zoznamu priateľov
Jani, aj ja, ako Aniko, s Tebou súhlasím naplno o to skôr, že ani mne teraz nie je neviem ako veselo! Jedinú nádej mám práve len vo viere v Boha! Inak som stratená. Ale budem sa snažiť nebáť sa!!

Judith

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 3217  ~  Člen od: 30 október 2005  ~  Posledná návšteva: 30 máj 2020 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Asined

Odoslaný - 25 február 2006 :  12:52:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
chcem vám povedať niečo z môjho života s Bohom. Vôbec som neverila bohu aj napriek tomu, že som bola krstená, starká ma brala do kostola, chodila som na besiedku a do kostola, a na rôzne kresťanské akcie, a bola som konfiromvaná, a chodila som na kresťanské tábory. Jednoducho nič z tohoto ma neprivádzalo ku viere k bohu. a tak to došlo až tam, že som nechcela žiť, neznášala som všetkých týchch ľudí, ktorí chodili na také akcie, išlo mi to všetko na nervi. viem že rozhodnutie je vec slobodnej vôle a človek sa rozhoduje úple sám za seba. Asi pred rokom som, možno sa vám to zdá vymyslené, alebo príliš banálne, som sa neviem ako to, objavila na fare na stretnutí mládeže, ale ja ani sama neviem prečo som tak tam bežala.Predtým by ma tam nedostal nikto. Iba keď som sa spamätala a modlila ku bohu, a tak strašne som sa tešila, že sa to až nedá opísať...konečne som vedela čo mi v živote chýbalo, a v tedy som vedela že boh je tu. myslím že to bolo postupné uvedomovanie si boha, a viem že predtým aj potom som si poplakala, keď som sa modlila ku bohu, myslím že vtedy vo mne niečo lámal, boli to také prvé dotyky s bohom. skrátka vždy keď som sa modlila tak som plakala.ale ani to neviem prečo. nemyslím že prijatie boha je najký citový zážitok. je to aj rozhodnutei vôle. ja som však bola dosť tvrdohlavá, aj mi to zostalo, a tak mi to boh dával najavo všeliako, a nakoniec ma sám ku sebe pritiahol. bolo to pred vyše rokom, ale postupne som akože vytriezvovala, a nakoniec to smerovalo ku vyhoreniu. ale tú radosť z boha si predsa môžeme udržať aj keď je zle, myslím tú radosť a šťastie, keď sa nás prvý krát dotkol boh. myslím že, boh môže mlčať, ale vtedy keď mu prvý krát dáš život do jeho rúk, vtedy ti dá pocítiť, aj hovorí, že on je tu. a teraz v tomto období, veľa toho nechápem tak každého otravujem s otázami, ale už viem, že sa nemám trápiť nad otázami, ktoré nikam nevedú.
No a teraz by som vám rada povedala, ako som sa sem dostala. chodím na katolícku univerzitu do ružomberka. mali sme robiť seminárku, a ja som si vybrala jána husa, lebo ma to zaujímalo. dala som si na googli vyhľadať pojem ján hus, a zrazu ma to dalo na vašu diskusiu čo tu na tomto fóre v minulosti bola na túto osobu. nuž nie som katolík, a potom amerika1, tuším tam hovoril o mojej cirkvi ,že sme bludári a sektári atď. bola som zakomplexovaná v tom že všetci sa teraz na mňa budú tak na tejto škole pozerať, len preto že som evanielik. no moje obavy, a to som rada sa rozplynuli, celkom som rada a som šťastná že som na tejto univerzite. verte alebo nie, ale mne to nebráni aby som sa držala mojej viery, ale pritom tak trochu chápem aj iný pohľad na vieru. našťastie ma berú ľudia, a ja ich tiež beriem, a naozaj tam vidím v tom že tá podstata nás kresťanov spája. už sa tam cítim skoro ako doma, celkom ma to tam obohacuje, mám aj kamarátku ktorá štutuje nábožko.daľší môj komplex vycházal z toho, že som si začala namýšľať že sme ozaj sekta, ale už som sa z toho dostalal, a viem že žiadna cirkev nie je dokonalá.a najhoršie je v sebe hľadať chybu, viem to sama na sebe.viem, tu sa väčšinou hľadajú rozdiely. no ja som rada keď na omši, môžem byť medzi tými druhými aj ja, viete na naších službách božích sa nekľaká a mne sa to páči že sa u vás kľaká.
viem že luther bol antisemitista, a tak som si myslela že teraz ma tam začnú všetci nenávidieť, že preto, že nie som katolík, znova si budú myslieť že my môžeme za všetken ten antisemitizmus. našťastie ani toto sa mi nepotvridlo. postupne viac a viac vidím katolíkov ako bratov a sestry a vidím že máme jedného pána, len trochu inak mu slúžime,ale najviac sa teším keď vidím že viera všetkých kresťanov patrí jednému bohu. môžem sa vyjadriť ešťe ku ekumenozmu? tak teda nemyslím, že sa máme vzdávať tomu čo veríme, ale budovať na spoločnom základe. už to pomlaly začínam vidieť že sme všetci pre bohom rovnakí.neviem asi ste to nepochopili, lebo nie ste na mojom mieste.
stále síce hľadám boha, zatiaľ to pri tom že dačomu nerozumiem nevzdávam, aj keď viera môže byť raz tenká ako vlas a raz veľmi veľká. aj keď mám pochybnosti, neznamená, že práve tie pochybnosti ma odvádzajú od boha, niekedy aj naopak. viem od boha možno stále niečo očakávame, aby nám splnil, pre mňa ak mi vydrží viera, už to najcenejšie dal, a teda nemyslím si, že človeku, vtedy keď verí bude sa aj automatick dariť, celý život je skúška viery.
teraz viem, že keby ma aj postihlo hociaké nešťastie, sklamanie atď, je to úplne nič proti tomu, že potom môže prísť večný život pri jeho nohách.môže prísť hociaké utrpenieale myslím, že od boha nás to vôbec nemôže odlúčiť, samy sa však odlúčiť môžeme. mňa si získal boh svojou láskou, a stále akosi cítim akúsi túžbu po bohu akosi nedokážem byť skutočne šťatná bez boha. samozrejme vy sa dokážete baviť takmer o všetkom, a niekedy je to aj celkom smiešne, ale dá sa to čítať:
boh si ma vychováva, a viem že pre nás robí všetko z lásky, aj keď nám sa to tak nejaví.

Počet príspevkov: 126  ~  Člen od: 03 november 2005  ~  Posledná návšteva: 22 september 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 25 február 2006 :  12:56:55  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal juja

Jani, aj ja, ako Aniko, s Tebou súhlasím naplno o to skôr, že ani mne teraz nie je neviem ako veselo! Jedinú nádej mám práve len vo viere v Boha! Inak som stratená. Ale budem sa snažiť nebáť sa!!

Takze nie vztah s Bohom, ae utiekanie sa zo zufalstva.

Co vsak, ked zufalstvo pominie_?

Marcelllooo

Odoslaný - 25 február 2006 :  13:27:08  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Asined
a bola som konfiromvaná, a chodila som na kresťanské tábory.

Vitaj kolegynka evanjelicka. Ale ako si sa dostala na katolicku skolu? Co ta k tomuto viedlo?

Len aby si si za toto nevysluzila zopar nadavok.

quote:
objavila na fare na stretnutí mládeže

Mmm, Mladez a stretka v Martine - to boli casy. GMK aj tam viril hladinu pokojnych vod a nic si nerobil z vycitok a staznosti. Ale boli to supeer casy, ked som si spokojne s Bohom volkal. A s Gilbertom Becaudom.

quote:
ja ani sama neviem prečo som tak tam bežala.

Lebo tam je fajn. A mozes byt spokojne s Bohom a s kamosmi bez toho, aby ta rusili.

quote:
nemyslím že prijatie boha je najký citový zážitok.

A co teda? A tie silne citove spreivodne prejavy ako plac a radost a pod.?

quote:
je to aj rozhodnutei vôle.

Samozrejme: tak isto ako priatelstvo, ci manzelstvo. Z vole, sebectva a kvoli emociam, ktore s tym idu.

quote:
ja som však bola dosť tvrdohlavá, aj mi to zostalo, a tak mi to boh dával najavo všeliako, a nakoniec ma sám ku sebe pritiahol.

Ja som bol strasne zamilovany do jednej dioevciny, nuz a ta bola strasne tvrdohlava a chcel som ju lamat a pritiahnut k sebe. Neuspel som. Nuz co, musel som sa poobzerat po inej dievcine. Tak to chodi: Nie vsetky vztahy a tuzby budu naplnene.

quote:
bolo to pred vyše rokom, ale postupne som akože vytriezvovala, a nakoniec to smerovalo ku vyhoreniu.

Tak to byva pri hocijakych projektoch, do ktorych sa pustame entuziasticky. Je to aj jeden zo zakladnych problemov, ktorym musia celit manazeri HR. Tzv, burn-out.

quote:
ale tú radosť z boha si predsa môžeme udržať aj keď je zle, myslím tú radosť a šťastie, keď sa nás prvý krát dotkol boh.

Tak ako sio navzdy zapamatame prvy bozk a prvu lasku. Navzdy nam v hlavach ostane ich vona a zvuk. Nic to nemeni vsak na veci, ze su uz len a len minulostou a spomienkou na davno zasle casy.

quote:
myslím že, boh môže mlčať, ale vtedy keď mu prvý krát dáš život do jeho rúk, vtedy ti dá pocítiť, aj hovorí, že on je tu. a teraz v tomto období, veľa toho nechápem tak každého otravujem s otázami, ale už viem, že sa nemám trápiť nad otázami, ktoré nikam nevedú.

JKasne - aj tak tym nic nedosiahnes. Len riskujes, ze sa dozvies aj to, co nechces. Kto sa vela pyta, vela sa dozvie.

quote:
mali sme robiť seminárku, a ja som si vybrala jána husa, lebo ma to zaujímalo. dala som si na googli vyhľadať pojem ján hus, a zrazu ma to dalo na vašu diskusiu čo tu na tomto fóre v minulosti bola na túto osobu. nuž nie som katolík, a potom amerika1, tuším tam hovoril o mojej cirkvi ,že sme bludári a sektári atď. bola som zakomplexovaná v tom že všetci sa teraz na mňa budú tak na tejto škole pozerať, len preto že som evanielik.

Zvykaj si dievca, ze vzdy sa najdu taky primitivi, a zvycajne sa grupuju prave v RKC, ktora im dava zastitu moci i autority, ktoru by radi vyuzivali. IDeo tuzbu po moci a ovadani, ako opisal uz i Machiaveli.

quote:
no moje obavy, a to som rada sa rozplynuli, celkom som rada a som šťastná že som na tejto univerzite. verte alebo nie, ale mne to nebráni aby som sa držala mojej viery, ale pritom tak trochu chápem aj iný pohľad na vieru.

Co si sa naucila?

quote:
našťastie ma berú ľudia, a ja ich tiež beriem, a naozaj tam vidím v tom že tá podstata nás kresťanov spája.

Cize uspech v kolektive, to je to, co ta robi stastnou? To je to, po com si tuzila?

quote:
už sa tam cítim skoro ako doma, celkom ma to tam obohacuje, mám aj kamarátku ktorá štutuje nábožko.daľší môj komplex vycházal z toho, že som si začala namýšľať že sme ozaj sekta, ale už som sa z toho dostalal, a viem že žiadna cirkev nie je dokonalá.

To si az taka subtilna, ze ta jeden pako vie takto ovplyvnovat a mavat tebou? Naco si ho pripustas?

quote:
a najhoršie je v sebe hľadať chybu, viem to sama na sebe.viem, tu sa väčšinou hľadajú rozdiely. no ja som rada keď na omši, môžem byť medzi tými druhými aj ja, viete na naších službách božích sa nekľaká a mne sa to páči že sa u vás kľaká.

Modlis sa aj ruzenec? Aj Zdravas?

quote:
viem že luther bol antisemitista, a tak som si myslela že teraz ma tam začnú všetci nenávidieť, že preto, že nie som katolík, znova si budú myslieť že my môžeme za všetken ten antisemitizmus. našťastie ani toto sa mi nepotvridlo.

Co??? Ty si sa bala takejtoi somariny? Nuz Luter bol divny vo vela veciach, ale aby sopm sa za to ciil vinny? Ty si fakt lahko ovplyvnitelna.

quote:
postupne viac a viac vidím katolíkov ako bratov a sestry a vidím že máme jedného pána, len trochu inak mu slúžime,ale najviac sa teším keď vidím že viera všetkých kresťanov patrí jednému bohu.

Ty si si fakt myslela, ze je tomu inak?

quote:
môžem sa vyjadriť ešťe ku ekumenozmu? tak teda nemyslím, že sa máme vzdávať tomu čo veríme, ale budovať na spoločnom základe. už to pomlaly začínam vidieť že sme všetci pre bohom rovnakí.neviem asi ste to nepochopili, lebo nie ste na mojom mieste.

Jasne, ze chapem, este na Lyceu sme mavali ekumeniocke bohosluzby. Avsak zda sa mi, ze ekumenizmus je teraz skor diplomaciou, aby sa kazdemu vyhovelu a opatrne hovorilo miesto toho doleziteho.

quote:
stále síce hľadám boha, zatiaľ to pri tom že dačomu nerozumiem nevzdávam, aj keď viera môže byť raz tenká ako vlas a raz veľmi veľká.

Vlas je sice tenucky, ale je to velmi pevne vlakno. Ak by sme mali z vlasu lano, jeho vlastnosti by boli porovnatelne s ocelovymi.

quote:
aj keď mám pochybnosti, neznamená, že práve tie pochybnosti ma odvádzajú od boha, niekedy aj naopak.

Jasne: Len ked rozmyslas a spekulujes, len vtedy sa mozes naucit nieco nove a nove veci nachadzat.

quote:
teraz viem, že keby ma aj postihlo hociaké nešťastie, sklamanie atď, je to úplne nič proti tomu, že potom môže prísť večný život pri jeho nohách.

Ja sa tesim, ako budem s nim stolovat na hostine.

quote:
môže prísť hociaké utrpenieale myslím, že od boha nás to vôbec nemôže odlúčiť, samy sa však odlúčiť môžeme.

Tak-tak. Tic tac.

quote:
boh si ma vychováva, a viem že pre nás robí všetko z lásky, aj keď nám sa to tak nejaví.
]
A ja si idem po svojom bez toho, aby som komukolvek dovolil, aby ma vyhovaval.

Patrik

Odoslaný - 25 február 2006 :  17:17:24  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
quote:
No a teraz by som vám rada povedala, ako som sa sem dostala. chodím na katolícku univerzitu do ružomberka.

Nemam valnu mienku o ruzomberackej KU a vidim ze aj trochu opravnene. Aj tam hovoris ze Pismo obsahuje bajky a rozpravky? Len tak dalej..

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

amerika1

Odoslaný - 25 február 2006 :  21:37:43  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: amerika1  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: amerika1  Pridať amerika1 do zoznamu priateľov
môžem sa vyjadriť ešťe ku ekumenozmu? tak teda nemyslím, že sa máme vzdávať tomu čo veríme, ale budovať na spoločnom základe. už to pomlaly začínam vidieť že sme všetci pre bohom rovnakí.neviem asi ste to nepochopili, lebo nie ste na mojom mieste.
stále síce hľadám boha,

Hladas Boha , ale uz si odbornicka na ekumenizmus . Ako to ide dokopy to tazko pochopit .

Milovaní, veľmi som sa usiloval napísať vám o našej spoločnej spáse; a pokladám za nevyhnutné písať vám a napomenúť vás, aby ste zápasili za vieru, raz navždy odovzdanú svätým. Jud 1,3

Počet príspevkov: 8817  ~  Člen od: 15 február 2005  ~  Posledná návšteva: 24 december 2012 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Asined

Odoslaný - 26 február 2006 :  21:31:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
nie som žiadna odborníčka na ekumenizmus, ale hľadanie boha a ekumenizmus môže ísť ku sebe. boha hľadám a budem hľadať do smrti, ale ty si ho už našiel Amerika1, to si fakt dobrý.Amerika 1 tvoje názory na ostatné cirkvi už poznám, samozrejme neberiem ti ich, máš právo na svoj názor, s tebov o ekumenizme sa asi ťažko hovorí. ale dobre drž sa toho čomu veríš. ja sa s tvojich názorov vešať nepôjdem, nadávaj si koľko chceš, je predsa sloboda. vieš ja boha hľadám každý deň,a nič to nezmenilo ani to že som tam dala svedectvo o bohu a o mňe, že chcem kráčať za ním.ale ty si asi riadny odborník na ekumenizmus, jediná správna je katolícka cikev, ostatné sú sekty takže aj ja som zo sekty, dobre...je to tvoj názor.tu sa píšu svedectvá, no ty tu rozorberáš niečo iné.

Počet príspevkov: 126  ~  Člen od: 03 november 2005  ~  Posledná návšteva: 22 september 2006 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Asined

Odoslaný - 26 február 2006 :  22:10:04  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Patrik

quote:
No a teraz by som vám rada povedala, ako som sa sem dostala. chodím na katolícku univerzitu do ružomberka.

Nemam valnu mienku o ruzomberackej KU a vidim ze aj trochu opravnene. Aj tam hovoris ze Pismo obsahuje bajky a rozpravky? Len tak dalej..

Nerozprávam nikomu, že sú v biblii bájky a rozprávky, znova sme sa nepochopili. Povedala som to, ale asi preto, že som sa chcela hádať. A vidieť, ako by veriaci ľudia presvedčili, že to tak nie je, jaj nie skeptika, ale takého čo hľadá pravdu. Tým, že som vyslovila tú vetu,znevážila som vieru aj vlastnú aj vás ostatných. niečo také ako karikatúry mohameda. veľmi som chcela akože filozofovať, ale prehnala som to, tým že som niečo také povedala, akoby som poprela celú bibiu. uvedomujem si, že sa je to divné ako som mohla to povedať, a potom hovoriť svedectvo. viem, už sa to nedá vrátiť späť, ale týmto by som sa chcela všetkým ospravedlniť, ktorých som úmyslene či neúmyselne urazila. myslím že keď sa tak nad tým zamyslím, biblia sa nedá porovnávať s rozprávakami. snažila som sa nad tým pochybovať, myslím nad bibliou, a došlo to až ku tomu. ten príbeh o hadovi, eve, raji adamovi, nevedela som či to mám brať doslovne, či to je symbolicky napísané. viem, že keď veriaci ľudia by asi také slová nemali hovoriť. ale raz na strednej škole sme sa rozdelila trieda na dva tábory, a jedny verili a druhí nie vraveli to sú ako rozprávky, vtedy som tých ľudí nedokázala ničím presvedčiť že tomu tak nie je, chcela som to vedieť od vás. ale už viem, buď veríš alebo nie,alebo pochybuješ a chceš veriť, alebo pochybuješ a nechceš veriť. ja viem, že historicitu ľudí ktorí vystupujú nemožno poprieť. a asi by som to nepovedala v škole dákej osobe, lebo by ma tam vysmiali, neviem aká by bola reakcia, nemáme tam diskusné fórum. bola som nadšená, že sa tu o všetkom tom hovorí, ale už ma to prechádza, mám malé vedomosti, a väčšina ľudí, poľahky vyvracia moje názory. vidím svoje chabé pokusy o upútanie pozornosti ako nepatirace na toto fórum. patrik, pre mňa je bibia súčasne jednoduchá i zložitá. evanielovému posolstvu trochu rozumiem, ale stará zmluva to je dosť bieda. tie vety o biblii teraz skazili aj moje svedectvo, keď najprv som hovorila to , že biblia je rozprávka, a potom to svedectvo. spravila som z vlastnej unáhlenosti, chcela som sa o tom rozprávať. viem mám to v hlave riadne pomiešané a preto trepem dve na tri, ale žiadna kniha sa s bibliou porovnávať nedá, tam je predsa to v čo veríme nabudúce si klepnem radšej po prstoch, než vyslovím niečo nepodložené faktami, a čo by urážalo ostatných

Asined

Odoslaný - 26 február 2006 :  22:35:20  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
to patrik: v biblii sa "skrýva Boh", aj cez nu ku nám hovorí. na KU, má v podstate každý slobodu, len musí rešpektovať katolíckeho ducha, neprišla som sa sem ľutovať a hovoriť len o cirkvách ale predovšetkým sa dačo naučiť od vás, niečo povedať, hovorím čo si myslím a viem že môj názor môže byť aj chybný, ale na tomto fóre sa dá zistiť buď si ho zmeniť, alebo poopraviť,alebo potvrdiť. prosím ťa patrik nehnevaj sa už, ja som prišla hľadať skutočnú pravdu,a nie tú vlastnú. asi dakedy hovorím riadne bludy, ale ja si to ani dakedy neuvedomujem, a niekedy to vôbec nedokážem obhájiť pred vami. prídem radšej keď budem múdrejšia.

Patrik

Odoslaný - 26 február 2006 :  22:46:15  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Patrik  Odoslať ICQ správu pre: Patrik  Pridať Patrik do zoznamu priateľov
Ale ved ja sa nehnevam, ako si na to prisla? FOrum je od toho aby sa na nom diskutovalo a toto forum nepatri mne som tu rovnakym hostom ako Ty ci ktokolvek iny. Iba som si povedal svoj nazor na to co si pisala... niekedy sa mi pise tazko lebo nechcem nikomu ublizit ale niekedy nedokazem mlcat... neni dovod aby si prisla ked budes mudrejsia, vsetci sa mame co ucit a toto neni spolok katolickej inteligencie ale otvorene forum, jedine co je problem ze sa na vyslovene bludy skratka vzdy niekto ozve... ale neni to lepsie ako pochlebovanie a pritakavanie blbostiam?

Počet príspevkov: 1409  ~  Člen od: 06 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 02 január 2014 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Asined

Odoslaný - 27 február 2006 :  10:18:31  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal Asined
a bola som konfiromvaná, a chodila som na kresťanské tábory.

Vitaj kolegynka evanjelicka. Ale ako si sa dostala na katolicku skolu? Co ta k tomuto viedlo? nuž poradil mi to náš farár. chcela som ísť na filozofiu do bystrice, ale asi sa bál, lebo viem o ľudoch čo z toho preskočilo, má to blízko z domu, taže nemusím platiť interná, a pravdaže išla som tu preto, lebo tu môžem študovať to čo som chcela.

Len aby si si za toto nevysluzila zopar nadavok.
nadávky s tým som sa tu nestretla, skôr si môžem nadávať ja sama sebe, že som mala predsudky, tu ich voči mne necítim.
quote:
objavila na fare na stretnutí mládeže

Mmm, Mladez a stretka v Martine - to boli casy. GMK aj tam viril hladinu pokojnych vod a nic si nerobil z vycitok a staznosti. Ale boli to supeer casy, ked som si spokojne s Bohom volkal. A s Gilbertom Becaudom.
vidím, že si pochodil kus sveta, ja chodím na mládež severnejšie ako je martin.
quote:
ja ani sama neviem prečo som tak tam bežala.

Lebo tam je fajn. A mozes byt spokojne s Bohom a s kamosmi bez toho, aby ta rusili. tommuto som zasa nepochopila ja.

[quote]nemyslím že prijatie boha je najký citový zážitok.

A co teda? A tie silne citove spreivodne prejavy ako plac a radost a pod.?
nečítaš katolícky katechyzmus však? ale potom by si vedel že: Keď v bežnej reči povieme: "Verím, že...", máme na mysli hmlistý, neistý poznatok. TAkto alebo podobne sa mnohí nazdávajú, že kresťanská viera je akési presvedčenie o pravdivosti vieroučných článkov, ktorú však nemožno dokázať. Mnohím preto pripadá viera ako nezrelý, detský postoj, podriadovanie sa autorite a nedostatok odvahy držať sa vlastného rozumu. Na druhej strane však vieme, že vo vzťahu k ľudom sme odkázaní na vieru a dôveru. Že nám niekto žičí alebo nás dokonca miluje, vieme nie na základe dôkazov, ale môžeme to iba veriť. Obdobne je to i vo vzťahu k Bohu.
Čo znamená viera v biblickom zmysle, objasní nám predovšetkým Abrahám, ktorým začínajú bohoľudské dejiny spásy a ktorého Sväté písmo nazýva otcom veriacich (porov. Rím 4, 12). Abrahám žije v chaldejskom Uri a uctieva si bohov svojho kmeňa, kým ho nezasiahne jedného dňa volanie Božie: "Odíď zo svojej zeme a od svojho príbuzenstva a zo svojho otcovského domu, do zeme, ktorú ti ukážem. A učiním z teba veľký národ, požehnám ťa a zvelebím tvoje meno a ty budeš požehaným...V tebe budú požehnané všetky pokolenia zeme (Gn 12, 1-3). Abrahám uveril Bohu a počítalo sa mu to za spravodlivosť. (Gn 15,6). abrahám uverí, t.j vyvodí z Božích slov dôsledky a vydáva sa na cestu. pritom riskuje všetko: dom i majetok. K vôli bohu sa zrieka aj vlasti (porov. Hebr 11,8- 14). Vydá sa napospas neznámej budúcnosti. Spolieha sa len na Boha a jeho slovo. navzdory všetkému je plný nádeje (porov Rim 4,18). Abrahámova cesta sa zavŕšila v ceste ježiša krista. veriaci je pozvaný nasledovať ho. ako je ježiš stále na cestách,nemajúc kde skloniť hlavu (porov . Mt 8,20),tak aj jeho učeníci majú "všetko zanechať, aby ho nasledovali (porov. Mk 10, 28). pozri aj ježiš bol poslušný až do konca otcovi a na kríž vola:" bože môj bože môj prečo si ma opustil? (porov. Mk 15, 24). a práve v okamihu smrti je boh pri ňom a vzkriesi ho ku životu. Tak sa stáva on, ktorý sa utrpením" naučil poslušnosti.(Heb 5,8), "základom a Dovŕšením viery (hebr 12,2). Preto sa v Novom zákone slová "viera" a "nasledovanie" kryjú.
Viera je teda cestov. treba po nej kráčať s nádejov,aby sme poznali cieľ. Je súčastne rizikom - zanechaním starých istôt a odvrítení sa od zvyčajných spôsobov myslenia a konania. toto všetko je možné iba preto, lebo viera je odpoveďou na predchádzajúce volanie. veriaci sa nan spolieha, dôveruje bohu a jeho slovu. prvým slovom viery preto nie je " verím, že.. ale "verím ti.. vtejto dôvernej oddanosti bohu sa mu otvoria oči. vo vonkanších slovách a úkonoch zjavenia objaví zjavujúceho sa Boha. viera sprostredkúva nové poznanie. a predsa verí nie preto, lebo poznáva, ale poznáva preto lebo verí. Nemôže inak odpovedať na lásku božiu, ktorú spoznal,ako láskou. viera je v určitom zmysle vyznaním lásky k Bohu. ešte raz. Čo je teda viera? Je všetko zahrňujúce existenciále zameranie a tomu zodopvedný život. veriaci má účasť na hbokom celoosobnostonom ježišovom živote. viera je dôvera vzhľadom na Ježiša krista, že boh bude človeku verný v každej životne situácii, že bude oporou a obsahom života. veriť znamená povedať bohu "amen" so všetými dôsledkami,znamená najhlbšiu premenu človeka, jeho sebachápania a života. vierou sa stáva v kristovi novým stvorením (porov. Gal 6,15; 2 Kor 5. 17), atď atď, nevedela som to napísať normálny písmo, tak dúfam, že si to tu našiel.
Dokonca sa zavše zdá, že nezymslenosť života, nespravodlivé utrpenie a ukrutná smrť sú výsmechom posolsvta o božej láske. veriaci nemá a nesmie utekať pre týmito a podobnými otázkami; nesmie však pred nimi kapitulovať. v konfrontácii s pochybnosťami, ktoré sa predstavujú v rôznych podobách sa viera upevňuje a overuje. môžeme vôči svetu postaviť svoju vieru. viera sa javý ako stretnutie, spoločenstvo s bohom a priateľstvo, človek sa tak stavia na cestu spásy. napriek tomu táto viera na ceste môže byť hľadajúca, pýtajúca a napádaná. tak ja neviem prečo som plakala, ale môže byť aj viera bez citových spriedodov,a tak ti stále musím oponovať, že viera, nie je len cit.
viera je odpoveďou človeka na božie zjavenie. nie je to hmlistý a bezobsažný pocit. má svoj obsah je ním boh sám. vatikánky koncilpovedal toto a ja s tým súhlasím:verou sa celý človek slobodne oddáva Bohu tým, že mu podriadil svoj rozum a vôľu a dobrovońe príma jeho zjavenie.(Dv 5). tá kniha sa volá Viem komu som uveril, z nemeckého originálu spracoval A. H. Mateje. ešte stále nechápeš čo je to viera? len sa pýtaj ja sa budem snažiť ti to vysvetliť. viem že som to tu napísala do zle formy,ale ja na to prídem, ako sa spárvne cituje...

Mato

Odoslaný - 27 február 2006 :  11:44:14  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Patrik
...vsetci sa mame co ucit...

Velka pravda, a cim viac sa cloek uci, tym viac zistuje, co vsetko mu este ostava skryte...

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

janka

Odoslaný - 27 február 2006 :  11:59:15  Zobraziť profil  Pridať janka do zoznamu priateľov
ja som si pri tvojom svedectve asined aj poplakala
prajem ti,aby si mala s panom doverny vztah a rada si sa s nim rozpravala

Krajina: Hungary  ~  Počet príspevkov: 5687  ~  Člen od: 27 január 2004  ~  Posledná návšteva: 07 január 2016 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Aniko

Odoslaný - 27 február 2006 :  12:51:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Aniko  Pridať Aniko do zoznamu priateľov
Pôvodne poslal Asined

Abrahám žije v chaldejskom Uri a uctieva si bohov svojho kmeňa, kým ho nezasiahne jedného dňa volanie Božie...
Hej, tak to s nami bolo.

prvým slovom viery preto nie je " verím, že.. ale "verím ti.. vtejto dôvernej oddanosti bohu sa mu otvoria oči. vo vonkanších slovách a úkonoch zjavenia objaví zjavujúceho sa Boha. viera sprostredkúva nové poznanie. a predsa verí nie preto, lebo poznáva, ale poznáva preto lebo verí.
Možno je to pri Bohu tak akosi naraz. Aj Ho spoznáš /a naďalej spoznávaš viac/ aj uveríš /a veríš viac a viac/. Neviem, či sa dá niekomu veriť, koho ani trošku nepoznáš.

tak ja neviem prečo som plakala, ale môže byť aj viera bez citových spriedodov,a tak ti stále musím oponovať, že viera, nie je len cit.
Určite nie. City sa menia. Ale Boha bez citov by sme milovať nemohli.

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 1311  ~  Člen od: 10 jún 2005  ~  Posledná návšteva: 23 február 2022 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 27 február 2006 :  13:15:45  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Asined
nečítaš katolícky katechyzmus však?

A to je zle, alebo nejaky nedostatok?

quote:
ale potom by si vedel že: Keď v bežnej reči povieme: "Verím, že...", máme na mysli hmlistý, neistý poznatok.

Viera nie je poznatok, viera je proste presvedcenie o niecom. Verim napr. ze:
• na tohtorocne olympiade ziskaju nasi hokejisti zlato,
• pri hode kockou padne 'sestka'
• zajtra nebude prsat.

Vsetkym tymto veciam verim a predsa je medzi nimi kvalitativny rozdiel. Pekne od konca:
Ze zajtra nebude prstat verim, ale nie len tak, ze som si to tipol, ale je to zalozene na predpovedi pocasia s istu uspesnostou, je to teda prtavdepodobny odhad.

Hod kockou je uz proces nahodny s rovnomernym rozdelenim - neda sa odhadnut, co padne, je to len tip, o ktorom mozem byt presvedceny, ze vujde.

A to poskledne - to je viera zalozena na nevedomosti, skratka neviem, ze sme to s Cechmi poriadne prepasli a uz je o vitazovi rozhodnute.

quote:
TAkto alebo podobne sa mnohí nazdávajú, že kresťanská viera je akési presvedčenie o pravdivosti vieroučných článkov, ktorú však nemožno dokázať.

A zase mame rozdielne kvality viery u kazdeho jednotlivca. U niekoho je to len tip, u dalsieho skusenost osobn, u dalsieho dost dobry odhad. Neda sa generalizovat, je to cisto subjektivna zalezitosat a nam asi ani neprinalezi to hodnotit.

quote:
Mnohím preto pripadá viera ako nezrelý, detský postoj, podriadovanie sa autorite a nedostatok odvahy držať sa vlastného rozumu.

Ano, aj takto to moze vyzerat, hoci nemusi nutne.

quote:
Na druhej strane však vieme, že vo vzťahu k ľudom sme odkázaní na vieru a dôveru. Že nám niekto žičí alebo nás dokonca miluje, vieme nie na základe dôkazov, ale môžeme to iba veriť. Obdobne je to i vo vzťahu k Bohu.

Zabudla si na dolezity aspekt medziludskej interakcie: skusenost. Verime a doverujeme na zaklade nasej skusenosti s dotycnym clovekom. Verime tomu, kto nas nesklamal a robi vsetko aby nas uspokojil a naopak neverime tomu, co to nerobi.

quote:
pozri aj ježiš bol poslušný až do konca otcovi a na kríž vola:" bože môj bože môj prečo si ma opustil?

Lahko je byt poslusny, ked vies, ako to dopadne, zo Jezis ako Boh vedel a vedel, ze bude spaseny a ze pojde do nebies.

Napadla ma taka otazka: Preco verime, ze JK bol v pekle? Nepovedal azda lotropvi vedla, ze s nim este toho dna bude v NK?

quote:
Preto sa v Novom zákone slová "viera" a "nasledovanie" kryjú.

Hej, je to z dovodu, praktickej pragmatickosti. Je mi na nic viera, ktora nekona skutky.

Asined

Odoslaný - 06 marec 2006 :  08:05:55  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
To GMK: Pokiaľ ide o ruženec alebo zdravas nemám nič proti, pozri ja sa snažím vidieť to, že všetky cirkvi sú rovnocenné. že ja nemám čisto evanielickú alebo katolícku vieru,ale že všetky cikrvi čo sú kresťanské oslavujú Pána, len iným spôsobom a každý je dobrý, lebo máme tú istú bibliu aj Ježiša aj Boha a keď som s katolíckymi priateľmi robým to čo oni a keď som zasa s evanielickými robím to čo oni, skrátka ja sa cítim členom každej cirkvi, viem sa stotožniť aj s tým aj s tým a vôbec nemusím odsudzovať druhú stranu. Jedny si nemôžu bez tých vecí ani predstaviť svoju vieru iní si zasa nemôžu predstaviť s tými a daľšími vecami vieru... Ja však vidím kresťanov ako rodinu viem byť aj na jednej strane aj na druhej, tí druhí sa nesmú bať spoznávať tých druhých. a ja musím vysvetľovať že katolícka a evanielická viera je v podstate o tom istom, aby si všetci nemysleli že čo sme to za sekta. ja si ctím katolíckych ľudí, spievam s týmito ľudmi mládežnícke piesne, modlím sa s nimi, dodržiavam takú liturgiu akú majú oni v kostole, aby videli, že ja niesom proti ich viere ale pritom som aj pri svojej viere.držíme sa všetci na omši za ruky a to mi pripomína takú jednotu.

Marcelllooo

Odoslaný - 06 marec 2006 :  09:15:54  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Asined
Pokiaľ ide o ruženec alebo zdravas nemám nič proti, pozri ja sa snažím vidieť to, že všetky cirkvi sú rovnocenné.

Tvoji katolicky bratia vsak nezdielaju tuto tvoju rovnostarsku predstavu.

quote:
že ja nemám čisto evanielickú alebo katolícku vieru

To ani ja - ja si dovolujem tvrdit, ze mam krestansku vieru. O sklamani z ECAV, o RKC ani nehovoriac, som sa tu uz viacero razy rozpisoval.

quote:
ale že všetky cikrvi čo sú kresťanské oslavujú Pána, len iným spôsobom a každý je dobrý, lebo máme tú istú bibliu aj Ježiša aj Boha

Dovolim si nesuhlasit. Podobne argumentuju aj moslimovia, ze aj oni oslavuju rovnakeho Boha. Ci Zidia. Nemyslim si, ze by tu bola az taka zhoda.

quote:
a keď som s katolíckymi priateľmi robým to čo oni a keď som zasa s evanielickými robím to čo oni, skrátka ja sa cítim členom každej cirkvi, viem sa stotožniť aj s tým aj s tým a vôbec nemusím odsudzovať druhú stranu.

Cize: kade vietor, tade plast? Podla porekadla "kto chce svlkmi byt/zit, musi s nimi vyt/pit"?

quote:
Jedny si nemôžu bez tých vecí ani predstaviť svoju vieru iní si zasa nemôžu predstaviť s tými a daľšími vecami vieru...

Ano, to je v poriadku, i ja som za roznorodost a slobodu aj v krestanskom vierovyznani. Lenze nie kazdy zdiela takyto nas liberalizmus.

A povedzme si otvorene, ci ta roznorodost niekde a niekedy nepresahuje iste hranice?

quote:
Ja však vidím kresťanov ako rodinu viem byť aj na jednej strane aj na druhej, tí druhí sa nesmú bať spoznávať tých druhých.

Ano, takto to vidim aj ja.

quote:
a ja musím vysvetľovať že katolícka a evanielická viera je v podstate o tom istom, aby si všetci nemysleli že čo sme to za sekta.

A to musis vysvetlovat prave preto, ze niektori "elitarski krestania" nezdielaju taketo nase predstavy a davaju to patricne aj na javo. Hrubym osocovanim a urazkami. Takymi amerikanskymi.

quote:
ja si ctím katolíckych ľudí, spievam s týmito ľudmi mládežnícke piesne, modlím sa s nimi, dodržiavam takú liturgiu akú majú oni v kostole, aby videli, že ja niesom proti ich viere ale pritom som aj pri svojej viere.držíme sa všetci na omši za ruky a to mi pripomína takú jednotu.

Hej, lenze vies, ze na dvoch stolickach sa sediet neda.

Asined

Odoslaný - 06 marec 2006 :  22:23:49  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
to:GMK. ako vidím vieš všetko vyvrátiť čo poviem,ale toto tu je na svedectvá. ja to vidím tak že ekumenizmus existuje, existujú extrémisti na jednej i druhej strane, dôležitý je dialóg medzi cirkvami, to čo bolo bolo veľa chýb sa v minulosti spravilo, katolíci sú naši starší bratia, nikto nech sa zbytočne nepodceňuje ani nepredceňuje. nie je až také podstatné do akej cirvi patríš, ale či si uveril evanieliu. a ešte raz hovorím sme všetci člemni jednej veľkej všeobecnej kresťanskej cirkvi.tiež ma to napadlo to stými vlkmi, ale neviem neviem keby som to spravila naopak že by som sa správala presne tak ako sa správam u druhých a pri tých druhých zasa ako pri tých druhých.ja predsa neverím cirkvi ale bohu, aj keď to vyzerá ako na dvoch stoličkách, všetci máme chyby, vravím cirkvi by nemali stavať múry ale komunikovať a hľadať čo je správne. toto nie je o ekumenizme len som ti chcela ešte odpovedať, tak nechajme to tak.môžno by amerika 1 si mal nájsť nejakých kamarátov z inej cirkvi, možno by zmenil názor.každý máme názor na vec aj amerika1, ale nie všetci ho majú ako on.každý môže pracovať pre cirkev a pritom byť aj kam vietor tam plášť, mám to všetko zmiešané uznávam všetkých. je dobré sa rešpektovať a hlavne nepociťovať nenávisť voči tým druhým, ale to čo káže Ježiš a to bez ohľadu na cirkev.budem hovoriť práve naopak čo sa mi na tej druhej strane páčilo tým druhým a naopak. vyvracať viera sa dá hociaká,ale kto má skutočne pravdu asi nikto nevie naisto povedať.veď čo je dôležitejšie keď je človek člen cirkvi a či ten čo skutočne verí? samozrejme je najlepšie keď je hneď aj člen cirkvi a tak to aj je. vieš my nemáme pápeža ale ja veľmi obdivujem Jána Pavla II. a všetkých tých ľudí čo boli a sú, veď aj dejiny cirkvi sú tie isté.
Človek nemôže za to čím sa narodil, myslím že nikto sa nemusí vzdávať svojej viery ale môže pritom pochopiť aj toho druhého. veď je dobré keď neveriaci uverí skrze takého alebo takého človeka, hlavne že verí.

Marcelllooo

Odoslaný - 06 marec 2006 :  22:59:30  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Asined

to:GMK. ako vidím vieš všetko vyvrátiť čo poviem,ale toto tu je na svedectvá.

Lenze svedectvo by malo mat nejake vlastnopsti: ma byt doveryhodne a preukazne.

quote:
nie je až také podstatné do akej cirvi patríš, ale či si uveril evanieliu. a ešte raz hovorím sme všetci člemni jednej veľkej všeobecnej kresťanskej cirkvi.

Este raz hovorim, ja s tebou tento nazor zdielam, bohuzial vsak nasi starsi katolicky bratia uz celkom nie. Oni boli vychovavani v duchu monopolizmu RKC na poli krestanstva a tuto doktrinu dosledne prebrali a prijali. Myslim, ze aj na tychto strankach najdes pre to dostatok dokazov.

quote:
tiež ma to napadlo to stými vlkmi, ale neviem neviem keby som to spravila naopak že by som sa správala presne tak ako sa správam u druhých a pri tých druhých zasa ako pri tých druhých.

Cim davas za pravdu slovam GMKovym.

quote:
toto nie je o ekumenizme len som ti chcela ešte odpovedať, tak nechajme to tak.môžno by amerika 1 si mal nájsť nejakých kamarátov z inej cirkvi, možno by zmenil názor.

Lenze on nazor menit nechce a uz vobec nebude vyvijat nejaku aktivitu, ktora by to mohla zmenit. A myslim, ze radsej sa necha hodit nahy do koprivy, aby si hladal kamosopv medzi heretickymi bludarmi.

quote:
každý máme názor na vec aj amerika1, ale nie všetci ho majú ako on.

A nie vsetci, co ho taki ako on maju aho tak ako on otvorene aj povedia.

quote:
je dobré sa rešpektovať a hlavne nepociťovať nenávisť voči tým druhým, ale to čo káže Ježiš a to bez ohľadu na cirkev.budem hovoriť práve naopak čo sa mi na tej druhej strane páčilo tým druhým a naopak.

R.E.S.K.E.P.T.

quote:
Človek nemôže za to čím sa narodil, myslím že nikto sa nemusí vzdávať svojej viery ale môže pritom pochopiť aj toho druhého.

Vieru nedovstavas vrodenu, tu si budujes a formujes sama. A aby si nahodou si neosvojila nieco, co si nezelaju ti, co si robia na teba narok (rodicia, cirkev, kamarati) vyvijaju na teba tlak, aby dosiahli u teba zelne vysledky. U rodicov je tymto tlakom vychova a skus sa spravat po svojom... U cirkvi je to zase vyucovanie a socialny natlak. U kamaratov socialny a emociopnalny tlak.

quote:
veď je dobré keď neveriaci uverí skrze takého alebo takého človeka, hlavne že verí.

Pre koho je to dobre a v com?

Asined

Odoslaný - 15 marec 2006 :  20:03:58  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Asined  Pridať Asined do zoznamu priateľov
to GMK: : Nie som ako kam vietor tam plášť, ani sa necítim ako medzi vlkmi, že keď chcem medzi nim žiť tak s nimi musím viť.
Jednoducho som chcela veriť aj obidvom stranám, chcela som dať do kopy katolícku a evanielckú vieru, a to v čom boli rozdiely som jednoducho neriešila a zatiaľ neriešim. Možno raz sa na týchto veciach dohodnú.Možno je aj to dobré, že je veľa kresťanských cirkví, každá môže dačo dať.
Vo vnútri má stále taký konflikt, človek, skrátka nemôže len tak sa prispôsobiť navonok, ale dať do toho srdce, musí veriť úplne celý.
ja vidím tie rozdiely, ale skrátka ich nevnímam, keď som
tými ľudmi, keď som s nimi a aj keď niesom cítim a vidím nás ako deti boha, a zrazu tam nevidím rozdiely. Na najdôležitejši otázky majú cirvi rovnaké odpovede a tak som z toho rada.
Nedá sa mi však roštiepiť a spraviť zo seba dve srdcia, aby jedno malo evanickú a jedno katolícku vieru, a tak sa stotožňujem zatiaľ s tými spoločnými vecami.
nikomu som v škole nechcela povedať čo som zač, už len preto, aby ma nebrali ako cudzinca, a tak to väčšina ľudí nevie.
Keď sa to už dozvedela spolužiačka tak mi povedala:"Ja nevyvrátim tvoju vieru a ty moju". No a ja som si pomyslela, ja ti nič nechcem vyvracať, veď máme v podstate tú a jednu vieru.Ešte sa niektorí čudovali, že či aj my máme prímanie (U katolíkov je to Eucharistia u nás Večera Pánova).
Ku tým bludárom asi toto: stretávaš ľudí, žiješ s nimi, ktorí sú RKC, tí ti dávajú svojím správaním najavo ako ťa berú. Ja som sa túto otázu spýtala na škole ľudí, tak ma vysmiali, že nie sme sektári, bludári, zatiaľ máme ďaleko do satanistov. Samozrejme môžu byť takí ľudia, ale majú skreslený pohľad, nikdy sa neboli pozrieť do protestanskej cirkvi, a tak si myslia ,že proti všetkému protestujeme,čo nie je pravda. Spýtaj sa tvojich kamarátov z inej cirkvi, či si myslia , že protestanti sú bludári, alebo si daj nezávislý prieskum na ulici čo odpovedi ľudia. Tvojím kamarátom ťa ani nenapadne pokladať za bludára, také názory sú smiešne. Netreba si to brať príliš osobne, lebo nie je to príjemný pocit sa tak cítiť. Ak máš aj kamaráta z inej kresťanskej cirkvi, a rozumieš si s ním ako človek, zisťuješ že aj vaše viery sú tie isté,a naopak.
Máš pravdu nedá sa sedieť na dvoch stoličkách. a tým,že som chcela byť doma všade, súhlasiť s každou cirkvou, nepatrila som nikde. a predsa potrebujem spoločenstvo, kde by som sa mohla zdieľať s druhými. na každej cirkvi sa mi dačo páči a s dačím nesúhasím a tak by som si v hlave vytvárala akúsi zmiešaninu toho všetého, čo nie je správne. Preto použije teraz E. Roterdamského-"Prímam cirkev taká je, v nádeji, že sa raz zmení, lebo aj ona ma prímala takého aký som, v nádeji, že sa raz zmením." Nevylučujem,že tam zostanem do konca života, ťahá ma to ak do RKC, ale čas ukáže. Keby som sa teraz mala rozhodnúť kde patrím, nevedela by som to, neviem, viem sa stotožniť s každou. v provom rade dúfam, že sa nájdem pri kristovi, ale ani to neviem. viem, jednoducho sa nedá naraz povedať na isté veci áno aj nie, zatiaľ som teda neistá, cirkvi sú na dobrej ceste ku sebe.
A terar to posledné čo si sa pýtal: Dobré je to v tom, že je jedno, či človek uverí skrze, babtistu, kalvína, katolíka, anglikána, boh sa teší z každého človeka. Pred ním sú všetci rovní. Ja by som naraz chcela veriť každej cirkvi,a aj verím. Je to relativizácia, vieš keď sa ti zdá,že každá cirkev má pravdu. Nakoniec dačo ku prvému tvojmu konštatovaniu. Súhlasím, že by svedectvo malo byť dôveryhodné, ale ak nechceš veriť tak jednoducho nebudeš veriť, a tak sa ti to zdá nedôveryhodné,aj tak sa mi zdá že si celkom nerozumieme.ja už neviem, čo mám povedať aby to bolo aspoň trocha dôveryhodné, ja už pochybujem takmer o všetkom. Už len existenciu Boha, neviem vyvrátiť.

Strana: z 12 Previous Topic: Angélica Zambrano Mora - pápež je v pekle Téma Next Topic: Ako viete, že vám vysluhujú platné sviatosti?  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana | Nasledujúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06