Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Pohanske modly |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 11:06:15
|
Vlkodlak: Ja pred tym nez som sa pokrestancil, tiez som mal dojem ze ak by som sa mal vobec niekedy nejakou nahodou ku krestanom pridat, tak katolici boli ti posledni o ktorych by som uvazoval, tí boli pre mna najmenej prijatelni. Ono to uz tak byva, ateistovi je najkontrastnejsi protipol vacsinou prave katolik. Z katolickej cirkvi maju atesiti priam hrozu . |
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 11:19:30
|
Milan: Nezabudaj ze katolici maju dva zdroje, bibliu a apostolske ucenie ktore inak volame aj tradicia, pavelba ma vsak len jeden zdroj. Preto mame aj veci ktore z biblie tak jasne nevysvitaju, ludia co maju iba jeden zdroj, ako pavelba, tie dalsie veci uz jednoducho nepoznaju. No krestania mali vzdy tie dva zdroje az dokial neprisli takzvani "reformatori", ktori sa dokonca pokusali i bibliu okresat a povyhadzovat vecicky ktore im do svojich konstruktov nezapadali. |
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 11:40:55
|
Ja by som to este zjednodusil a povedal by som, ze my mame ako oporu a stlp pravdy Cirkev. A pravda ktoru nam Cirkev chrani a odovzdava je Bozie zjavenie, ktoreho vacsia cast bola (opat pod dohladom Cirkvi zapisana do Pisma) a cast ostala tako ako bola odovzdana od sameho pociatku - Tradicia. Ak niekto cast zjavenej pravdy hodi za hlavu nie je to jeho hrdinstvo, ani pozitivum, ale prave naopak...
A ateisti, ktori poriadne nepoznaju ani jedno ani druhe, sa instinktivne priklanaju k protestantkym sektickam s ich flexibilnou moralkou (vysvetlim si Pismo tak ako prave potrebujem, ved mam na to autoritu). |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 12:34:01
|
Milan: Az ked najdes Boha a pocitis ho, zacnes veci inak vnimat, a az potom ked sa tym zacnes zaoberat, pridas sa neskor k nejakej prastarej katolickej cirvi podobne ako tvoj syn. Ach veru, tiez som bol podbny ako ty, tiez som myslel ze katolicizmus nie, to nikdy, vsetko len nie katolici . |
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 12:46:35
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Milan: Nezabudaj ze katolici maju dva zdroje, bibliu a apostolske ucenie ktore inak volame aj tradicia, pavelba ma vsak len jeden zdroj.
Neviem, apostolske ucenie je tradicia ? Mne sa nezda. Ale ak sa mylim, nech ma opravia.
quote: Pôvodne poslal Pierre ... No krestania mali vzdy tie dva zdroje az dokial neprisli takzvani "reformatori", ktori sa dokonca pokusali i bibliu okresat a povyhadzovat vecicky ktore im do svojich konstruktov nezapadali.
Podla mna je to logicky system. Reformacia musela odmietnut ucitelsky urad cirkvy, pretoze tento ju(reformaciu) oznacoval ako blud. To ze to zdovodnovala kadejakymi talafatkami je nepodstatne. Ak by som ja zakladal cirkev s tym, ze by nepatrila do Cirkvy, takisto by som spochybnil Ucitelsky urad cirkvy, apostolsku postupnost a sviatosti. Ved ake ine by som mal moznosti ? Samozrejme, nasledovat musi novy vyklad Pisma, samozrejme uz ten spravny ... PS. Akurat tych spravnych vykladaov je uz nejako vela a navzajom si protirecia ... |
|
|
|
Odoslaný - 05 február 2007 : 12:52:56
|
Vlkodlak: No jasne, to ucenie zachovane od apostolov (co apostoli hlasali vacsinou ustne) a ktore sa v katolickych cirkvach od pociatku odovzdava z generacie na generaciu volame Tradicia. Viac o tom som ti hodil do uzavreteho fora. |
|
|
|
Odoslaný - 06 február 2007 : 10:22:05
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak .......
PS. Akurat tych spravnych vykladaov je uz nejako vela a navzajom si protirecia ...
- hej, ... toto som tu tvrdil stale... a preto som sa stale pytal jednej alebo druhej strany (netvrdim, ze len na tomto fore) preco prave je spravny ten ich vyklad ... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 06 február 2007 : 11:51:07
|
Milan, v tom by malo byt jasno ...
Ine vyklady ako vyklady Cirkvy maju systemovu chybu - podavaju ich nekompetentne autority.
RKC nema problem na zaklade apostolskej postupnosti najst spojnicu medzi ucitelskym uradom a aspostolmi a cez nich ku Kristovi
Odporucam ozaj dobru debatu medzi Amerikom a Palim na tuto temu. Je velmi dlha ale pre mna velmi-velmi poucna. http://www.kredo.sk/bforum/topic.asp?TOPIC_ID=557&whichpage=1
Priklad. Pozri, ked vyvstal problem reformacie a mnohi boli pomyleni ci zmateni a nevedeli kto ma pravdu, resp coho sa pridrzat a coho nie rozhodla kompetentna autorita(Tridentsky koncil). Ta niektore myslienky uznala ze su v sulade s ucenim Cirkvy, ine zavrhla.
Ak by som sa pokusil o analogiu, samozrejme iba v hrubych rysoch, mas nieco podobne ako keby sme sa bavili o mimozemstanoch, o moznosti zivota v kozme a pod. Predpokladam, ze tak ako ja ani ty v tom niesi odbornik - profesional. Vykladov na tuto temu je mnoho Od Soucka ci Denikena po ani-neviem-koho. Predpokladam, ze by si sa vedel zorientovat, kto by mohol byt kompetentnou autoritou, ktora by ti mohla podat objektivny vyklad.
Pri vykladoch Zjavenia je to podobne ako zo Souckom ci Denikenom. Oponenti nebudu v prvom rade namietat obsah, ale exkluzivitu vykladu. Zial Cirkev nema problem ukazat svoj "rodokmen" ktory zacina pri Kristovi, kdezto pri oponentoch sa da jednoznacen prist iba k zakladatelovi - heretikovi, kde svoje konanie vysvetluje vsetkym moznym, navonok posobiaco cnostne, ale co defacto mozme zhrnut pojmom nekompetentna neposlusnost - uzurpovanie si toho, na co nema pravo a z toho vyplivajucu neplatnost.
Opat priklad: Po uvolneni miesta Judasom musela kompetentna autorita rozhodnut kto ho nahradi a volba padla na Mateja. Nemohol iba tak niekto prist z ulice, sadnut na Judasove miesto a ostatnym oznamit, nech drzia klapacky, ze on ma tu moc ...
Pri pociatkoch tych "inych" zial mozno vidiet zgrupovanie s elanom, z presvedcenim a mozno i s dobrym umyslom, zial bez kompetencie - podobne ako ten trufalec z ulice. A teda v ponimani Cirkvy - neplatne.
Ked ti teda niekto ponuka vyklad vierouky a ty nie si zbehly na to, aby si vedel odhalit koreknost ucenia, mal by si skumat ci dotycny hovori kompetentne. |
|
|
|
Odoslaný - 06 február 2007 : 16:47:46
|
quote: Pôvodne poslal Vlkodlak
Milan, v tom by malo byt jasno ...
- Ok, vdaka za odpoved... mrknem na tu debatu ... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~