Všetky fóra
O fóre
Voľná diskusia
Pohanske modly |
|
V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 09:01:33
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 11:14:13
|
Nechce sa mi reagovat na kazdu koninu kde sa nejaky cloviecik v nejakej dedinke pohada s inym cloviecikom a maju medzi sebou volajaky nejasny podivny spor, bez ohladu na to ci je jeden z nich knaz, ucitel, starosta, ci cigansky vajda. Takze chcel náš zlaty Milan azda nieco povedat?
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 11:39:09
|
Šokujúce! (V prvom rade vylúčme, že ide o bulvár, keďže ide o verejno-právnu TV, ktorej 2. program je prešpikovaný náboženskými reláciami.) Ale nič mimoriadne, celkom bežná prax. Zaujímavé je na tom len jeden fakt - "súdny" katolík to okomentuje ospravedlnením, že nejde o postoj alebo konanie RKC, ale ide iba o súkromné správanie jedného pastierika resp. ovečky (nezáleží na výške stupienka v hierarchickom rebríčku, rovnako sú ospravedlňujú" aj tí na najvyššej spružle). Z množstva takýchto "obhajob" vyvstáva otázka: Iba pozitívne konania ľudí, ktorí tvoria RKC, sa klasifikujú ako konania RKC? |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 12:27:19
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
Nechce sa mi reagovat na kazdu koninu kde sa nejaky cloviecik v nejakej dedinke pohada s inym cloviecikom a maju medzi sebou volajaky nejasny podivny spor, bez ohladu na to ci je jeden z nich knaz, ucitel, starosta, ci cigansky vajda. Takze chcel nas Milan azda nieco povedat?
pierre zesa ti chce drat prsty..... proste ked nechces, nic nenapises... |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 12:48:01
|
quote: Pôvodne poslal Laco Iba pozitívne konania ľudí, ktorí tvoria RKC, sa klasifikujú ako konania RKC?
Ne. Pouze takové konání, které je v souladu s učením katolické církve, je konáním v souladu s učením katolické církve. Pokud katolíci nejednají v souladu s učením katolické církve, není to jednání v souladu s učením katolické církve, i když je to jednání členů katolické církve. A nebylo by to jednáním v souladu s učením katolické církve, i kdyby tak jednali všichni členové katolické církve.
Proč to někomu stále není jasné? |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 12:57:14
|
Kazda televizia sa v tychto publicistickych relaciach sprava trochu bulvarne. Uz len to vytahovanie roznych susedskych sporov a hadok je primitivny klebetny bulvar. Iba institucie na to urcene mozu verejne o takychto sporoch rozhodovat po dokladnom zvazeni vsetkych dokazov. Navyse v tej TV relacii sa ani v tak kratkom case takmer nikdy nemozu ukazat uplne vsetky fakty a dokazy, takze to zostrihaju a predlozia iba nieco, co je velmi neobjektivne a moze tendencne vyzniet v porspech ktorejkolvek strany, skratka klasicky bulvar.
A tu si este mozeme vsimnut ze vandalizmus, ktory sa stal, sa tak nejako kladie za vinu tomu knazovi, pekne bez sudu, bez vsetkeho sa to hodilo jemu na zodpovednost, a to len preto lebo mal voci tomu negativne vyjadrenie. Hoci ho nikto priamo neobvinil, ale je to spracovane a zostrihane tak aby to tymto smerom vyznelo. Je to priam ukazkovy bulvar.
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 13:00:41
|
A este k tomu co napisal radek, nech to lepsie pochopite. Ak by napriklad Svedok Jehovov niekoho zavrazdil, nebudeme to pripisovat tej jeho sekte, bolo to len jeho sukromne konanie v rozpore s ucenim sekty. Ale ak niekto zomrie lebo mu odmietol poskytnut krv, vtedy je to uz aj vina sekty, lebo ma take ucenie a dotycny sa spraval cisto v sulade s jej ucenim. |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 13:37:05
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek
quote: Pôvodne poslal Laco Iba pozitívne konania ľudí, ktorí tvoria RKC, sa klasifikujú ako konania RKC?
Ne. Pouze takové konání, které je v souladu s učením katolické církve, je konáním v souladu s učením katolické církve. Pokud katolíci nejednají v souladu s učením katolické církve, není to jednání v souladu s učením katolické církve, i když je to jednání členů katolické církve. A nebylo by to jednáním v souladu s učením katolické církve, i kdyby tak jednali všichni členové katolické církve.
Proč to někomu stále není jasné?
Ešte raz si prečítaj pozornejšie najmä druhú časť mojej otázky. Usudzujem, že si ju prehliadol (pochybujem, že nepochopil). Položím ju ešte raz, trochu inak: Existuje aj konanie RKC? Pretože podľa skúseností, ak sa niečo udeje nie v súlade s učením KC, je to pripísané na vrub samostatne konajúceho jednotlivca a celá obec sa od jeho správania dištancuje. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 13:58:35
|
quote: Pôvodne poslal Laco
quote: Pôvodne poslal rad.ek
Proč to někomu stále není jasné?
Ešte raz si prečítaj pozornejšie najmä druhú časť mojej otázky. Usudzujem, že si ju prehliadol (pochybujem, že nepochopil). Položím ju ešte raz, trochu inak: Existuje aj konanie RKC? Pretože podľa skúseností, ak sa niečo udeje nie v súlade s učením KC, je to pripísané na vrub samostatne konajúceho jednotlivca a celá obec sa od jeho správania dištancuje.
Myslím, že opět nepíšeš pravdu. Pokud katolík nejedná v souladu s učením katolické církve, církev se od něho ani od jeho jednání nedistancuje. Jeho jednání odsoudí jako nekřesťanské a snaží se ho přimět k pokání, lítosti, smíření s Bohem, a k napravení zla které způsobil.
Upozorňuji na dvě věci: - nezávisle na tom, jak moc katolíci hřeší a kdykoliv hřešili, církevní učení se v závazných věcech víry a mravů nemění, a na základě tohoto učení je možné usvědčit kohokoliv z nekřesťanského jednání. - neexistuje křesťan, který nehřeší, ať má jakékoliv postavení v církvi (ať je jakýmkoliv údem Kristova těla). Pěstováním ctností je možné hřích u sebe velmi minimalizovat.
Nerozumím tomu proč si neustále hledáš kritéria, na základě kterých nás chceš přesvědčit o tom, že církev jedná špatně. Mám také hledat kritéria, na základě kterých budu chtít tebe (popřpadě tvou církev) usvědčit z toho, že jedná špatně? Myslíš, že když budu chtít, že si vždycky něco nenajdu, (podobně jako Arpád na katolickou církev)?
Na základě čeho chceš posuzovat jednání církve? - Na základě součtu špatného a dobrého jednání jejích členů ?(myslím, že kdybys to udělal a nehledal jen to špatné, tak na tom katolické církev tak zle nebude) - Na základě špatných rozhodnutí biskupů a dalších vedoucích členů církve (oni nemají osobní zodpovědnst to, co jim bylo svěřeno? Taky myslím, že kdybys udělal součet jejich dobrých rozhodnutí a součet jejich špatných rozhodnutí, zese na tom katolická církev tak špatně nebude)
Sám za sebe znovu opakuji, každý křesťan má zodpovědnost na církev a utváří její obraz. Ale i kdyby se všichni hrubě morálně zpronevěřili, na základě učení církve je každý z nás usvědčován, a bez pokání víme co nás čeká. I kdyby se všichni zpronevěřili (což je i není pravda - kdo není bez hříchu? někteří se nekají a nechtějí se obrátit), církev jako celek dál hlásá boží zjevení. Církev je tvořena hříšníky, je ale plná slávy Boží. Věřím, že je Bohem ustanovená, a hlásá Kristovo evangelium.
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 14:23:13
|
A este tak strucne by som povedal ze v sulade s ucenim RKC sa sprava ten co kona skutky ktore RKC ma definovane ako neutralne skutky a dobre skutky. Veri v co cirkev uci a snazi sa podla toho spravat. Dalo by sa to este lepsie a podrobnejsie rozvinut, ale takto zostrucnene to hadam staci pokial sa Laco pyta s dobrym umyslom a nehlada nejaku zadrapku.
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 14:56:58
|
quote: Pôvodne poslal Pierre
A este tak strucne by som povedal ze v sulade s ucenim RKC sa sprava ten co kona skutky ktore RKC ma definovane ako neutralne skutky a dobre skutky. Veri v co cirkev uci a snazi sa podla toho spravat. Dalo by sa to este lepsie a podrobnejsie rozvinut, ale takto zostrucnene to hadam staci pokial sa Laco pyta s dobrym umyslom a nehlada nejaku zadrapku.
Díky, Pierre, povedal si mi viac ako rad.ek, ktorý v každej otázke inoverca hľadá automaticky aj trocha semtexu. A k tej otázke - zostala stále nezodpovedaná, ale nečudujem sa - ani ja neviem na ňu nájsť uspokojivú odpoveď. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 15:21:46
|
quote: Pôvodne poslal Laco Díky, Pierre, povedal si mi viac ako rad.ek, ktorý v každej otázke inoverca hľadá automaticky aj trocha semtexu.
Když myslíš. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 18:23:51
|
Šokujúce! (V prvom rade vylúčme, že ide o bulvár, keďže ide o verejno-právnu TV, ktorej 2. program je prešpikovaný náboženskými reláciami.) Ale nič mimoriadne, celkom bežná prax. Zaujímavé je na tom len jeden fakt - "súdny" katolík to okomentuje ospravedlnením, že nejde o postoj alebo konanie RKC, ale ide iba o súkromné správanie jedného pastierika resp. ovečky (nezáleží na výške stupienka v hierarchickom rebríčku, rovnako sú ospravedlňujú" aj tí na najvyššej spružle). Z množstva takýchto "obhajob" vyvstáva otázka: Iba pozitívne konania ľudí, ktorí tvoria RKC, sa klasifikujú ako konania RKC?
V prvom rade prijmime, že ide o bulvár.Je to úplne tendenčné, charakteristické pre účelové manipulovanie, ktoré prebieha v spoločnosti.Priehľadná snaha útočiť na náboženstvo.Vziať mediálnym útokom klérus so samozrejmími výrokmi, že na samotné náboženstvo sa "vôbec" neútočí, najlepšie, keď útočník prehlási, že sám je "hlboko" veriaci.Ovplyvniť tak vedenie náboženstva, podriadiť si masy veriacich na svoju stranu, s tým, že ide o ich ochranu,práva,"rovnosť,bratsvo,sloboda".Pomalý,nebadaný prevrat,revolúcia v náboženstve.Je to jednoduché a geniálne.
V druho rade nerozumiem tvojej otázke.Samozrejme, že zlé skutky sa neberú ako skutky RKC a dobré skutky sa berú ako skutky RKC.Veď keby si vyabstrahoval RKC na trebárs nejaké združenie podporujúce mravnosť,...a ľudia by sa tam prihlasovali, aby sa posilnili v mravnosti, tak je jasné, že dobré skutky členov idú na vrub združenia, veď to ich v tom posilňuje.A je jasné, že zlé skutky nemôžu ísť na vrub združenia, lebo to ich vystríha pred zlom a podporuje v dobrom. |
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 21:24:18
|
quote: Pôvodne poslal nikto V druho rade nerozumiem tvojej otázke...
Rozumieš, veď si ju zodpovedal celkom presne - organizácia plodí len dobré veci, nezávisle na dobrom či zlom konaní zložiek, ktoré ju tvoria. Viac ako čudné... Hm... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 január 2007 : 23:28:20
|
Tiež si myslím, že je to čudné.Sme podivné bytosti. |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 03:08:57
|
quote: Pôvodne poslal Pierre ....... Takze chcel náš zlaty Milan azda nieco povedat?
- ver alebo nie, ale nic mily Pierre ... ... ber to ako prispevok do do debaty ... |
|
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 05:58:15
|
Videl som to priamo v telke, cistou nahodou. a bolo to spracovane tendencne, doslova tu vinu davali na knaza, bolo vidno, ak nieco hovoril dalej a odstrihli to... nebol to objektivny pohlad. Vnimam to ako bulvar a nemam k tomu co dodat. |
Počet príspevkov: 2690 ~
Člen od: 06 november 2003 ~
Posledná návšteva: 04 marec 2018
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 08:15:22
|
Vzhľadom na to, že je tam nový riaditeľ, ktorý si nemôže dovoliť hneď na úvod kotrmelec, to bola podľa mňa pravdivá reportáž. Strihy sa robia nie len kvôli manipulácii, ale vystrihujú sa aj hluché alebo rušivé miesta. Je škoda sa tu dohadovať, na koľko percent šlo o pravdu alebo lož. Sú to len naše typy (voľakedy sa písalo tipy, už je to ujednotené). |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 08:46:32
|
quote: Pôvodne poslal nikto V druho rade nerozumiem tvojej otázke.Samozrejme, že zlé skutky sa neberú ako skutky RKC a dobré skutky sa berú ako skutky RKC.
Špatné skutky vydávají špatné svědectví o církvi, dobré skutky dobré svědectví. Ale vždy jsou to skutky jednotlivých křesťanů. Jde o to, že dobré skutky nedeformují poselství církve, špatné deformují (dobré skutky nemohou posunout hodnotu někam od průměru nahoru, špatné od průměru dolu, evangelium není průměrná hodnota. Jakékoliv zlo, už nejmenší, deformuje poselství církve, lidské skutky mohou pouze deformovat, pokud nejsou ve shodě s evangeliem).
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 09:10:14
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek ...Jakékoliv zlo, už nejmenší, deformuje poselství církve, lidské skutky mohou pouze deformovat, pokud nejsou ve shodě s evangeliem).
Nie je možné, že sa prekročí Sigma e (medza pružnosti)? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 10:27:00
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek ...Jakékoliv zlo, už nejmenší, deformuje poselství církve, lidské skutky mohou pouze deformovat, pokud nejsou ve shodě s evangeliem).
Nie je možné, že sa prekročí Sigma e (medza pružnosti)?
Nějak jsem nepochopil návaznost. |
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 11:43:06
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek Nějak jsem nepochopil návaznost.
Asi nie si strojár. Bol to pokus o veselie. Materiál (viem, že viera nie je hmota) je do určitého zaťaženia pružný, nenastáva deformácia trvalá, po odstránení záťaže sa vracia do pôvodnej polohy. Nesmie sa však prekročiť medza pružnosti. Potom je deformácia trvalá... atď., až do pretrhnutia materiálu. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 11:45:55
|
quote: Pôvodne poslal Laco Z množstva takýchto "obhajob" vyvstáva otázka: Iba pozitívne konania ľudí, ktorí tvoria RKC, sa klasifikujú ako konania RKC?
a tiez
A k tej otázke - zostala stále nezodpovedaná, ale nečudujem sa - ani ja neviem na ňu nájsť uspokojivú odpoveď.
To je preto, ze otazka je nespravne polozena. Na nespravnu otazku sa neda najst spravna odpoved. Je to podobne ako otazka je kocka dlhsia, alebo hranatejsia?
Ulohou Cirkvi je v prvom rade zachovat a odovzdavat ucenie Krista, tzv. Zjavenie v jeho uplnosti a v neporusenosti a ucit vsetky narody. A toto robi pod vedenim Ducha svateho uz viac ako 2000 rokov a bude robit az do skoncenia sveta. Hriesnost, alebo svatost jej clenov toto ucenie Cirkvi nijako nemeni. Moze vsak odradit niektorych ludi, od toho, aby prijimali Pravdu, ktoru Cirkev hlasa. Ti ludia, ktori su za taketo odradzanie a pohorsenie zodpovedni budu skladat ucty, lebo vieme ze od tych, ktori vela dostali sa bude aj vela ziadat a beda tomu, z koho pokusenie pochadza. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 11:46:58
|
quote: Pôvodne poslal Milan - ver alebo nie, ale nic mily Pierre ... ... ber to ako prispevok do do debaty ...
No ja to vnimam ako dalsie potvrdenie toho, ze si zavisly na bulvare... Myslim ale, ze uz to vsetci vieme, tak to nemusis dalej dokazovat. |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 12:20:49
|
quote: Pôvodne poslal rad.ek Nějak jsem nepochopil návaznost.
Asi nie si strojár. Bol to pokus o veselie. Materiál (viem, že viera nie je hmota) je do určitého zaťaženia pružný, nenastáva deformácia trvalá, po odstránení záťaže sa vracia do pôvodnej polohy. Nesmie sa však prekročiť medza pružnosti. Potom je deformácia trvalá... atď., až do pretrhnutia materiálu.
Tak potom mluvíme o rozdílných věcech. Já se snažím upozornit na to, že každý z křesťanů deformuje evangelium (každý hřeší). Ale milostí Boží přesto má každý přístup k nezkreslenému Božímu zjevení - evangeliu. Je v tom od založení církve napětí. A nezkreslenost poselství nezáleží na míře deformace či napětí, ale vždy na milosti Boží - stojí za tím Bůh nebo je to jen lidské dílo (ať už chválené nebo haněné)? Kdo to poselství nechce hledat, je mu hříšnost křesťanů zřejmě dostatečným ospravedlněním na nevěrohodnost církve, a tím i nevěrohodnost celého křesťanství. Někdo může sektářsky namítnout, že špatná je jen katolická církev, protože "toho má na svědomí nejvíc", ale my jsem "čistí" nebo slespoň "čistější". Přijde mi to jako smutný a nepravdivý argument (nepravdivý proto, že nikdo není čistý).
|
rad.ek |
|
|
|
Odoslaný - 26 január 2007 : 13:27:02
|
Laco: Vzhľadom na to, že je tam nový riaditeľ, ktorý si nemôže dovoliť hneď na úvod kotrmelec, to bola podľa mňa pravdivá reportáž.
- Ono ani za minuleho riaditela tí redaktori neboli cirkvi kto vie ako priaznivo nakloneni, a teraz vidia ze si mozu dovolovat este viac, tak si dovoluju. Bez sudu, bez vsetkeho bola hodena zodpovednost a vina vandalizmu na toho knaza, len preto lebo mal k tym socham v minulosti nejake negativne vyjedrenie, nepovedali to priamo ale velmi vyrazne to naznacovali, presne ako sa na bulvar patri. A ty hovoris ze pravdiva reportaz. Ani ma to u teba neptrekvapuje, ta tvoja obrovska dovera v media je nam tu uz davno znama.
No nic, aj s Milanom si laskavo chod na ine forum! Chod si uz konecne medzi seberovnych!
|
|
|
|
|
|
|