Fórum pre katolíkov
Vitajte na fóre.
Meno:
Heslo:
Ostať prihlásený

Registrovať sa
Zabudli ste heslo?
  Portál   Fórum   Zodpovední ľudia   FAQ     Registrovať sa
Aktívne témy | Aktívne ankety | Ďaľšie informácie | Reg. členovia | Prihlásení užívatelia | Zoznam avatarov | Hľadať
Zvoľte si vzhľad: 
 Všetky fóra
 Mimo pôvodnú myšlienku fóra
 Polemiky, filozofovanie
 Papez vyzval na boj proti sekularizmu
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia otvárať NOVÉ témy
   V tomto fóre môžu všetci užívatelia odpovedať na témy
Predchádzajúca strana
 Verzia pre tlač
Autor Previous Topic: GMKova staznost mimo temu Téma Next Topic: Sebevražda
Strana: z 2

rad.ek

Stav: offline

Odoslaný - 21 december 2006 :  01:49:55  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal legionar

Radek:
1. Ak niekto nechce pracovat v nedelu, nech si to VOPRED DOJEDNA so zamestnavatelom v PRACOVNEJ ZMLUVE, alebo nech si najde INU ROBOTU.
Iny 'liek' na to nemam. Alebo snad budeme brat ohlad aj na SOBOTY (Zidia), PONDELKY (ozrani), PIATKY (skoro vsetci) ... A ZAKOTVIME to aj do zakonov ? Kedy si uz konecne uvedomite, ze NIE STE NICIM VYNIMOCNI ?! Ze ste normalni, radovi OBCANIA. Vase svedomie predsa ostatnych nezaujima !

Zkusím to znovu.
Myslím, že lidé by měli jednat v souladu se svým svědomím (s tím co ve svědomí poznávají jako dobré) a v souladu s poznanou pravdou.
Neměli by být nuceni jednat proti svému svědomí a proti poznané pravdě.
Myslíš si něco jiného?
O té vyjímečnosti mě řadíš do jaké skupiny – těch kteří tvrdí, že člověk má jednat podle svého svědomí a v souladu s poznanou pravdou, nebo těch kteří tvrdí, že demokracie je dosud zřejmě nejméně špatný systém?

quote:
Pôvodne poslal legionar
2. Prepac, ale terminy ako 'poznana pravda' na mna nezaberaju. Proste - predaj v nedelu je uplne normalny a legitimny a nijake nabozenstvo sa do toho nema co montovat. Dokonca aj v niektorych zapadnych statoch, kde nie je zvykom predavat v nedelu, uz silneju hlasy po ZMENE.

Pokud tě nezajímá poznaná pravda, pokud Ti nejde o poznání pravdy, o co ti tedy jde?
O demagogii?

quote:
Pôvodne poslal legionar
3. A TY si zena ? A aj keby si bol - TY si zena, co chce ist na interupciu ? Nie si ! Tak preco sa do toho vobec montujes ? Ja som muz a mam 3 deti ! A keby slo o nejake riziko pre rodicku tak IDE o jej zivot. V prenesenom vyzname VZDY ide aj o moj zivot a zivot mojich UZ narodenych deti. (Pretoze nechapem zivot iba tak 'po krestansky' - tj. MUSI sa to porodit, a co bude POTOM, to nas uz NEZAUJIMA!)

Tím chceš říct co?
Že v podstatě máš právo připravit o život kohokoliv, protože v přeneseném významu vždy jde o Tvůj život?

quote:
Pôvodne poslal legionar
4. Teoreticka vyuka mravnosti je debilina. Skor ci neskor na to ludia pridu. Dovtedy sa budeme s tym ondiet v zakladnych skolach.
(Nase skolstvo: A reforma za reformou sa vali ...)
Zena, svokor aj svokra je/boli ucitelmi

Takže etika je podle tebe debilina.

Takže si to shrňme – nemyslíš si, že lidé mají právo žít podle svého svědomí.
Termíny jako „žít podle poznané pravdy na Tebe nezabírají“ (například na rozdíl od Sókrata).
Zřejmě máš právo připravit každého o život, protože v přeneseném významu vždy jde o Tvůj život.
Etika je podle tebe debilina.

Tak nám prozraď na základě jakých principů vlastně chceš žít?

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 22 december 2006 :  08:15:43  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal GMK

quote:
Pôvodne poslal rad.ek
Chápu, že někdo nechce, aby jeho děti byly vychovávány proti jeho přesvědčení(u nás to je problém materialistického školství, kde materialismus jak správně píšeš, prosakuje všemi hodinami, a byl bych také raději, kdyby to byla etika).
ale nechápu, pokud má někdo něco proti výuce etiky, jako teoretického předmětu o mravnosti.

Problem je v tom, ze skola ma ucit, nie vnucovat detom ich presvedcenie.

Nie je spravne, ak je ideologizovana ci uz ateisticky, ci uz hocako inak.

S tím samozřejmě souhlasím.
Moje představa o etice ale není taková, že je to nauka na základě víry.
Myslím, že je to obecně vnímáno jako teoretická disciplína o tom, co je etické, mravné. O tom, jakým způsobem si společnost vytváří normy jednání.
Na to mají zcela jistě vliv filosofické či světonázorové postoje jednotlivých občanů a etika bude v jejich pojetí vždy vnímána různě.
A o tom, jaké jsou možnosti vnímámí mravnosti, by myslím měl být předmět etika.
Myslím, že takový předmět by neměl být proti svědomí nikoho (pokud samozřejmě nebude jen zástěrkou pro ovlivňování dětí nějakou konkrétní ideologií nabo náboženstvím)
Nebo se mýlím?

rad.ek

Počet príspevkov: 2120  ~  Člen od: 02 január 2006  ~  Posledná návšteva: 09 august 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Anička

Odoslaný - 22 december 2006 :  19:15:44  Zobraziť profil  Pridať Anička do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal legionar

Papez vyzval na boj proti sekularizmu.
A mnoho fanatikov sa toho hned s vervou chytilo. (Vid. napr. niektore prispevky vo fore Christ-net)

Myslim, ze to nie je od neho iba 'recnicky zvrat', ale skutocna, dobre pripravena, kampan.
Da sa to odvodit aj z faktu, ze napr. v radiu Lumen zacali pravidelne SKOLENIA z katolickeho katechizmu. A hned prva 'hodina' bola tak jasne ladena na ten 'boj', ze ma to az zarazilo. Za mojich mladych cias veru farari hovorili 'trosku inak'.

Som len zvedavy, kam to vsetko dospeje.

Otazka na pritomnych - co si predstavujete pod pojmom 'boj proti sekularizmu' a aky ma byt jeho 'konecny ciel' ?

Potom si to mozeme porovnat s tym, co si pod tym predstavuje papez, kuria a - nasi biskupi.

Boj proti sekularizácii, to je ako bojovať proti mravcom- nikdy sa ich nezbavíš, kým budeš ležť v mravenisku...čo je to sekularizácia??????????

Počet príspevkov: 13  ~  Člen od: 22 december 2006  ~  Posledná návšteva: 16 január 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

legionar

Odoslaný - 25 december 2006 :  18:24:41  Zobraziť profil  Pridať legionar do zoznamu priateľov
Radek:
'Zhrnas' to velmi svojskym sposobom :-)
Este raz to zopakujem: Jednat v sulade so svojim svedomim mozes VZDY ! Na to nepotrebujes nijaky zakon !
Ak si to dojednas so zamestnavatelom v PRACOVNEJ ZMLUVE (co sa da aj dnes!), NACO Ti je specialny zakon o vyhrade svedomia ?
A naopak - ak si to nedojednas, akym pravom chces NUTIT zamestnavatela, aby sa spraval PODLA TEBA a dokonca Ta NESMEL vyhodit, ked neurobis to, co MAS V ZMLUVE zakotvene ?
Myslim, ze k demagogii ma ovela blizsie to Vase 'dokazovanie', na co vsetko tu 'mate pravo' :-) Je to ale iba 'odzubavanie' ostatnych, nic ineho.

"Zřejmě máš právo připravit každého o život, protože v přeneseném významu vždy jde o Tvůj život. Etika je podle tebe debilina."

Tak napriklad TOTO ja povazujem za ukazku demagogie :-)

Etika NANUTENA kvoli tomu, aby sa mohlo nabozenstvo NATLACIT do zakladnych skol a mohli ste oficialne oblbovat deti uz odmala - TO JE DEBILINA !
O etike som povedal, ze ju maju ziaci NASAVAT NA KAZDEJ HODINE, ze nema by predmetom 'vyuky' ! A urcite nema mat NALEPKU nejakeho nabozenstva.
Ale aby si to spomenul, na to by si musel byt trosku korektnejsi v dialogu, ze ? Hodi sa prekrutit slova a urazat oponenta ...

Počet príspevkov: 93  ~  Člen od: 19 december 2006  ~  Posledná návšteva: 30 január 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 26 december 2006 :  14:02:18  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal legionar

Radek:
'Zhrnas' to velmi svojskym sposobom :-)
Este raz to zopakujem: Jednat v sulade so svojim svedomim mozes VZDY ! Na to nepotrebujes nijaky zakon !
Ak si to dojednas so zamestnavatelom v PRACOVNEJ ZMLUVE (co sa da aj dnes!), NACO Ti je specialny zakon o vyhrade svedomia ?
A naopak - ak si to nedojednas, akym pravom chces NUTIT zamestnavatela, aby sa spraval PODLA TEBA a dokonca Ta NESMEL vyhodit, ked neurobis to, co MAS V ZMLUVE zakotvene ?
Myslim, ze k demagogii ma ovela blizsie to Vase 'dokazovanie', na co vsetko tu 'mate pravo' :-) Je to ale iba 'odzubavanie' ostatnych, nic ineho.

Zatím jsem ti tu nic nedokazoval, pouze reaguji na tvé podněty.
A jasně tu presentuji svůj názor - že demokracie je podlě mě nejméně špatné zřízení, a že v rámci demokracie je třeba garantovat to, že lidé nebudou nuceni jednat podle svého svědomí a proti poznané pravdě.
V tom není nic z nauky církve, a je to třeba zajistit každému, ne jen křesťanům.
Jak je to v demokracii s nucením a se svobodou je možná na dlouhou diskusi, ale v každém příadě tu nejde o žádné privilegování nějaké skupiny obyvatel. Nechápu tvé rozčilování.
Ale klidně s tím nesouhlas, tvoje věc, nemusíme se shodnout.
quote:
Pôvodne poslal legionar
"Zřejmě máš právo připravit každého o život, protože v přeneseném významu vždy jde o Tvůj život. Etika je podle tebe debilina."
Tak napriklad TOTO ja povazujem za ukazku demagogie :-)

Pokud to je podle tebe demagogie, tak napiš jak jsi to myslel s tím, že nenarozený lidský plod v přeneseném významu vždy ohrožuje tvůj život, ať to jde nějak pochopit, nepřesně vyjádřit se může každý.

quote:
Pôvodne poslal legionar
Etika NANUTENA kvoli tomu, aby sa mohlo nabozenstvo NATLACIT do zakladnych skol a mohli ste oficialne oblbovat deti uz odmala - TO JE DEBILINA !
O etike som povedal, ze ju maju ziaci NASAVAT NA KAZDEJ HODINE, ze nema by predmetom 'vyuky' ! A urcite nema mat NALEPKU nejakeho nabozenstva.
Ale aby si to spomenul, na to by si musel byt trosku korektnejsi v dialogu, ze ? Hodi sa prekrutit slova a urazat oponenta ...

Znovu bych Tě rád uporoznil, že žijete na Slovensku, stejně jako my v Čechách v, demokracii.
Osobně si nemyslím, že by bylo dobré, aby etika prosakovala každou hodinou. Náplň jednotlivých předmětů si myslím by měla být daná jadnotlivými předměty.
Myslím, že etika jako teoretický předmět, který se zabývá vznikem norem jednání ve společnosti je vhodné mít buď od ostatních oddělený, nebo žádný.
Pokud Tě něco z mého příspěvku urazilo, omlouvám se, ale rád bych pochpil co, a proč?
Pokud si přečteš i tento svůj příspěvek, myslíš, že to není napadání nějaké skupiny do které mě řadíš (možná těch kdo považují demokracii za nejméně špatný systém, možná těch kteří tvrdí, že lidé namíjí byýt nuceni žít v rozporu se svým svědomím a v rozporu s poznanou pravdou, možná křesťanů, možná katolíků...)?

rad.ek

Syseľ

Odoslaný - 26 december 2006 :  22:41:11  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal rad.ek

quote:
Pôvodne poslal legionar
Otazka na pritomnych - co si predstavujete pod pojmom 'boj proti sekularizmu' a aky ma byt jeho 'konecny ciel' ?

Aby křesťané žili v souladu se svou vírou, a ne jako ateisté.
Konečný cíl je žít v souladu s poznanou pravdou.

Lenze je otazne, co je pravda, a co povazujes za pravdu ty a co ja. Kazdy si zijeme tu svoju pravdu. Lenze to by nas nemalo rozdelovat. Lebo niektori ludia vravia: "Ty mas svoju pravdu, ja svoju, takze sa nemame o com bavit."

Co ma ale neprijemne zaraza, je prva veta tvojho kratkeho prispevku. Ak sa dobre pamatam, tak jeden zo zakladnych principov krestanstva je veta, ktoru Kristus povedal jednemu "ucitelovi zakona" v Mt 22,39 nasledujuce "prikazanie": "Milovat budes svojho blizneho ako seba sameho." Pytam sa ta: napisal si: "Aby křesťané žili v souladu se svou vírou, a ne jako ateisté." Teda ateisti alebo vseobecne inoverci, resp. neverci nie su schopni tohto principu, t.j. nie su schopni lasky, sucitu a vsetkeho, co je prirodzene ludske? Lebo vyssie citovana stat s biblie je vyzvou k ludskosti.

"Pre Teba som ateista, pre boha lojalna opozicia"
(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 26 december 2006 :  22:47:32  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Pytam sa ta: napisal si: "Aby křesťané žili v souladu se svou vírou, a ne jako ateisté." Teda ateisti alebo vseobecne inoverci, resp. neverci nie su schopni tohto principu, t.j. nie su schopni lasky, sucitu a vsetkeho, co je prirodzene ludske? Lebo vyssie citovana stat s biblie je vyzvou k ludskosti.

v tomto příspěvku jsem nemluvil o ateistech, ale o křesťanech.
Myslel jsem to tak, že křesťané by měli žít jako křesťané, podle svého přesvědčení, ne jako ateisté, kteří mají přesvěčení jiné (jako pravdu poznávají zřejmě něco jiného, do svědomí jim nevidím, ale často mají názory na dobro a zlo velmi odlišné od křesťanských - pokud by důsledně žili svůj ateismus, bylo by logické žádné neměnné normy od nich neočekávat)
Myslím, že je nesmysl vybízet ateisty k boji proti sekularismu.
Co je na tom nepochopitelného?

rad.ek

pavelba

Odoslaný - 27 december 2006 :  06:03:47  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
To: rad.ek

Cit: 26 Dec 2006 : 14:02:18 možná těch kdo považují demokracii za nejméně špatný systém, možná těch kteří tvrdí, že lidé namíjí byýt nuceni žít v rozporu se svým svědomím a v rozporu s poznanou pravdou, možná křesťanů, možná katolíků...

Vidím, že i Ty správne od seba rozlišuješ tých ktorí sú kresťania a tých ktorí sú katolíci.

Jedine Boh, Jedine Viera, Jedine Písmo, Jedine Pravda.
<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

rad.ek

Odoslaný - 27 december 2006 :  13:35:16  Zobraziť profil  Pridať rad.ek do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba

To: rad.ek

Cit: 26 Dec 2006 : 14:02:18 možná těch kdo považují demokracii za nejméně špatný systém, možná těch kteří tvrdí, že lidé namíjí byýt nuceni žít v rozporu se svým svědomím a v rozporu s poznanou pravdou, možná křesťanů, možná katolíků...

Vidím, že i Ty správne od seba rozlišuješ tých ktorí sú kresťania a tých ktorí sú katolíci.

MYslím, že každý, kdo není slepý, vidí, že jsou na světě i jiní křesťané než katolíci.
Dá se to říci i tak, že katolíci jsou podmnožinou všech křesťanů.
Doufám, že jsi to myslel stejně.

rad.ek

pavelba

Odoslaný - 27 december 2006 :  17:21:38  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Cit: Dá se to říci i tak, že katolíci jsou podmnožinou všech křesťanů.
Doufám, že jsi to myslel stejně.

Dá sa to povedať i tak (a to som myslel a deklarujem to neustále tu i inde), že kresťan je človek, kristovec... človek, ktorý patrí medzi spasených, človek "naroubovaný" do tela Krista, človek patriaci medzi ovce nášho pastiera, človek ktorý je príslušníkom Cirkvi Kristovej a Nevesty Kristovej.

Nevylučujem, že i takíto ľudia sa nachádzajú v radoch KC, RKC, KZ, ECAV.... atd... podobne nevylučujem, že takíto ľudia nie sú medzi tými, ktorí sa hlásia, deklarujú svoju príslušnosť ku KZ, KC, RKC, ECAV atd...

Čo povieš, zhodneme sa?

<°)))))><(

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 4769  ~  Člen od: 06 december 2003  ~  Posledná návšteva: 28 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Laco

Odoslaný - 27 december 2006 :  17:54:43  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
...človek, ktorý patrí medzi spasených...

Asi myslíš ľudí, ktorí v túto chvíľu patria, presnejšie mohli by patriť medzi spasených. A naopak, medzi spasených môže patriť napr. aj Morphe (alebo aj ja), len Boh vie, ako to s ňou bude v posledných okamihoch života. Viď Šaula z Tarzu a jeho náprotivok Júdu Iškariotského, s celkom dobrou štartovou pozíciou.

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

pavelba

Odoslaný - 27 december 2006 :  19:32:48  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: pavelba  Pridať pavelba do zoznamu priateľov
Ano, myslím tých ktorí sú už teraz spasení a tým spasení navždy..... nie tých, ktorí sú v Božom pláne na rade byť spasení....

<°)))))><(

Laco

Odoslaný - 27 december 2006 :  20:56:54  Zobraziť profil  Pridať Laco do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal pavelba
Ano, myslím tých ktorí sú už teraz spasení a tým spasení navždy..... nie tých, ktorí sú v Božom pláne na rade byť spasení....

Chcem si byť na istom. V zapečatenej knihe života Baránka sú zapísané mená spásených, aj tých, čo sa ešte nenarodili. Áno? My (ja, pápež atď.) však nemôžeme o sebe tvrdiť, že sú tam aj naše mená. To sa uvidí až neskôr. Hm?

Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34)

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 746  ~  Člen od: 24 október 2006  ~  Posledná návšteva: 31 máj 2007 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Mato

Odoslaný - 28 december 2006 :  00:22:34  Zobraziť profil  Pridať Mato do zoznamu priateľov
My ostatni (s vynimkou pavlaba) v spasu dufame, pavolba si ju naordinoval povinne. Boh do toho nema co hovorit

Krajina: Slovakia  ~  Počet príspevkov: 12062  ~  Člen od: 29 september 2003  ~  Posledná návšteva: 11 november 2023 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 02 január 2007 :  09:55:23  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ
Lenze je otazne, co je pravda, a co povazujes za pravdu ty a co ja. Kazdy si zijeme tu svoju pravdu. Lenze to by nas nemalo rozdelovat. Lebo niektori ludia vravia: "Ty mas svoju pravdu, ja svoju, takze sa nemame o com bavit."

Dobre, takze znovu moralna relativizacia. Uz je to nudne.

quote:
Co ma ale neprijemne zaraza, je prva veta tvojho kratkeho prispevku. Ak sa dobre pamatam, tak jeden zo zakladnych principov krestanstva je veta, ktoru Kristus povedal jednemu "ucitelovi zakona" v Mt 22,39 nasledujuce "prikazanie": "Milovat budes svojho blizneho ako seba sameho." Pytam sa ta: napisal si: "Aby křesťané žili v souladu se svou vírou, a ne jako ateisté." Teda ateisti alebo vseobecne inoverci, resp. neverci nie su schopni tohto principu, t.j. nie su schopni lasky, sucitu a vsetkeho, co je prirodzene ludske? Lebo vyssie citovana stat s biblie je vyzvou k ludskosti.

Tvoj zaver je, samozrejme, nespravny.

Odpoviem mozno zosirsia a mozno sa bude zdat, ze nie celom suvisiaco. Uz som tu vcera napisal taku kratku uvahu, ze komunizmus a humanizmus su si velmi podobne, co do cielov, co do vnutornej ideologie, co do metodologie prace, odlisuju sa len v konkretnostiach. Komunizmus ma triedny boj, humanizmus ma napr. boj rovnosti pohlavi. Oba su vsak rovnako nebezpecne.

Oba rovnako pouzivaju na oko krasne a lakave principy - ved komu by sa nepacili, ze?

Humanizmus vsak ide na vec rafinovanejsie ako komunizmus a hlavne nie tak okato. Komunizmus sa snazil vsetko riesit revolucne, humanizmus 'evolucne', teda postupnou propagandou a zamenou prirodzeneho za umele. Konkretny priklad mame v tomto prispevku. Laska uz nie je laskou, uz je to 'ludskostou'. Prirodzeny vztah muza a zeny sa meni na "genderovu rovnost" a to , na com je zalozeny nie je vzajomna ucta a laska, ale vzajomne sexualn uspokojenie.

Na oko sa zda, ze je su tu tieto snahy na mieste, ved fenomeny ako zneuzivanie moci zo strany RKC, ktore dalo humanizmu zamienku na masovy nastup bolo skutopcnostou, podobne je aj skutocnostou zneuzitie postavenia muza vo vztahu. Negativne externality boli vyuzite na nastup este zlejsieho.

Vratim sa teda spat: Klucom k rieseniu je pomenovat veci pravymi menami, nepristupit na takuto hru a lasku volat stale "laskou". Mozno aj toto je dovod, preco sa treba pridat k papezovej vyzve a bopjovat so sekularizmom, ktory si vzal humanizmus ako svoju ieologicku zastitu.

Na koniec si dovolim este jednu otazku, hovoril si nieco o ludskej prirodzenosti - aka je?

GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 02 január 2007 :  16:01:16  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Nepochopil som, preco si si ma zaskatulkoval za humanistu. Ale chcem ti odpovedat na tvouju otazku. Ludska prirodzenost je vsetko, co je cloveku prirodzene robit doslova od prirody, to co je mu prirodzene dane a co je spolocne kazdemu cloveku. Nie su to len pudy a reflexy od nizsich zivocichov, ale aj city ako laska a pod., ktorych je schopny. Asi tolko tato kratka definicia ludskej prirodzenosti.

(Allen)

Počet príspevkov: 230  ~  Člen od: 19 september 2005  ~  Posledná návšteva: 07 marec 2010 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Marcelllooo

Odoslaný - 02 január 2007 :  16:19:13  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ

Nepochopil som, preco si si ma zaskatulkoval za humanistu.

Kde som nieco take urobil?

Len som pouzil tvoju vypoved ako odrazovy mostik pre svoju uvahu.

quote:
Ale chcem ti odpovedat na tvouju otazku. Ludska prirodzenost je vsetko, co je cloveku prirodzene robit doslova od prirody, to co je mu prirodzene dane a co je spolocne kazdemu cloveku. Nie su to len pudy a reflexy od nizsich zivocichov, ale aj city ako laska a pod., ktorych je schopny. Asi tolko tato kratka definicia ludskej prirodzenosti.

Tak uz vidim, ze si mylis termin prirodzenost a potencial.

Krajina: Antigua and Barbuda  ~  Počet príspevkov: 10311  ~  Člen od: 15 máj 2004  ~  Posledná návšteva: 05 marec 2009 Upozorniť moderátora  Na začiatok stránky

Syseľ

Odoslaný - 04 január 2007 :  17:29:15  Zobraziť profil  Odoslať ICQ správu pre: Syseľ  Pridať Syseľ do zoznamu priateľov
Ale vychadzas z nespravnej premisy. Ze kedze v mojej vypovedi su pouzite okrem ineho aj myslienky humanizmu blizske, som humanista. Rovnako dobre ale potom mozem byt aj krestan, kedze som pouzil aj myslienky krestanske, aj agnostik, lebo som pouzil myslienky blizske agnostikom. A kludne aj buddhista. Aj rad.ek inde pise, ze zdanie moze klamat.

(Allen)

Marcelllooo

Odoslaný - 07 január 2007 :  19:47:42  Zobraziť profil  Navštíviť domácu stránku užívateľa: Marcelllooo  Odoslať ICQ správu pre: Marcelllooo  Zobraziť adresu v MSN Messengeri pre: Marcelllooo  Pridať Marcelllooo do zoznamu priateľov
quote:
Pôvodne poslal Syseľ

Ale vychadzas z nespravnej premisy. Ze kedze v mojej vypovedi su pouzite okrem ineho aj myslienky humanizmu blizske, som humanista. Rovnako dobre ale potom mozem byt aj krestan, kedze som pouzil aj myslienky krestanske, aj agnostik, lebo som pouzil myslienky blizske agnostikom. A kludne aj buddhista. Aj rad.ek inde pise, ze zdanie moze klamat.

Zdanie teraz klame teba.

Kde uvadzam do suvisu teba a humanizmus?>

Strana: z 2 Previous Topic: GMKova staznost mimo temu Téma Next Topic: Sebevražda  
 Verzia pre tlač
Predchádzajúca strana
Choď na:
 Image Forums 2001 Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.06