|
Odoslaný - 29 október 2006 : 13:31:19
|
quote:
Dogma reformacie sola fides je blizkou pribuznou quietizmu v tom, ze odmieta reciprocnu rolu cloveka (cez poslusnost a dobre skutky) v procese spasy.
Toto tvrdenie nie je, samozrejme, pravdive.
Quitizmus je zalozeny na pasivite a vyzyva k pasivite. Pasivita vedie k dekadencii az smrti, duchovnej i fyzikalnej (dynamicky system je tym mrtvejsi, cim je paivnejsi).
ECAV naopak presadzuje aktivitu v duchovnych i kazdodennych veciach.
Uvedene tvrdenie je preto zavadzajuce a musi byt uvedene na pravu mieru (napriek Matovej ziadosti)
quote: Moderne paralely V sestnastom storoci citil podobne Martin Luther konflikt medzi skutkami Zakona a vierou evanjelia. Viedlo ho to, podobne ako Marciona, k odmietnutiu kanonickych knih Stareho zakona a k pokusu odstranit z Noveho zakona knihy, ktore neboli v sulade s jeho vnimanim evanjelia a k chybnym prekladom textov tak, aby vyhovovali jeho viere. Niektore z cirkvi, ktore Luther splodil pokracuju v sireni tohto pristupu, ktory zdielal s Marcionom. Vzdy ked pocujeme, ze moralne zakony Stareho zakona uz viac neplatia, pocujeme ozvenu Marcionizmu.
Bohuzial sme sa nevyhli dalsej ukazke tendencneho zavadzania. ECAV dava doraz na Evanjelium a zvesti Novej zmluvy, co vsak rozhodne neznamena, ze by bol kanon Stareho zakona neplatny.
Rovnako je chybnoym (a tendencne demagogickym) tvrdenie, ze by Luter plodil nejake cirkvi.
|
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2006 : 14:40:14
|
je prijatelnejsie napisat, namiesto plodil, ktorym dal vzniknut?
Skor som cakal, ze sa ohradis proti "k odmietnutiu kanonickych knih Stareho zakona a k pokusu odstranit z Noveho zakona knihy, ktore neboli v sulade s jeho vnimanim evanjelia a k chybnym prekladom textov tak, aby vyhovovali jeho viere" ale zrejme si prekvapivo este natolko objektivny, ze nepojdes proti historickej pravde. |
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 29 október 2006 : 14:47:09
|
quote: Pôvodne poslal Mato je prijatelnejsie napisat, namiesto plodil, ktorym dal vzniknut?
Mna splodil jedine moj otec, ale vzniknut mi dali aj dalsi moji predkovia...
Otazka vsak nie je ani tak o prijatelnosti ale o vecnej vernosti, kde sa vsak uz, bohuzial, dopustas tendencnej demagogie.
quote: Skor som cakal, ze sa ohradis proti "k odmietnutiu kanonickych knih Stareho zakona a k pokusu odstranit z Noveho zakona knihy, ktore neboli v sulade s jeho vnimanim evanjelia a k chybnym prekladom textov tak, aby vyhovovali jeho viere" ale zrejme si prekvapivo este natolko objektivny, ze nepojdes proti historickej pravde.
Nejdem sa vyjadrovat k tvojim obvineniam, vyjadril som postoj ECAV, kde som jasne uviedol ej postoj. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 október 2006 : 23:21:29
|
quote: Pôvodne poslal GMK Nejdem sa vyjadrovat k tvojim obvineniam
Rozumiem, tazko k tomu nieco rozumne povedat. Navyse terajsi postoj ECAV uz nie je totozny s postojom Luthera. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 31 október 2006 : 23:37:00
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal GMK Nejdem sa vyjadrovat k tvojim obvineniam
Rozumiem, tazko k tomu nieco rozumne povedat.
Hlavne je to irelevantne, nezaujima ma osobny postoj nejakeho jedinca, ktory so mnou nema nic do cinenia a nemam moznost posudit jeho prezivanie a vnimanie a ci sa zhoduje s tym, co mu vkladas.
quote: Navyse terajsi postoj ECAV uz nie je totozny s postojom Luthera.
To je mozne a irelevantne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 november 2006 : 18:21:39
|
quote: Pôvodne poslal GMK Hlavne je to irelevantne, nezaujima ma osobny postoj nejakeho jedinca, ktory so mnou nema nic do cinenia
Beriem to ako prvy krok k naprave, ze si sa distancoval od Luthera a drzim palce pri dalsich krokoch. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 november 2006 : 18:47:26
|
quote: Pôvodne poslal Mato Beriem to ako prvy krok k naprave, ze si sa distancoval od Luthera a drzim palce pri dalsich krokoch.
Mato, tvoja obsesia ti prerasta cez hlavu a tvoje predstavy zatemnuju rozum. Zaslo to tak daleko ze nerozoznavas realitu od svojich fantasmagorickych predstav a ako v pripade Hitlera, aj v tvojom sa to kristalizuje do nebezpecenstva hlavne pre teba sameho.
Distancovat sa mozes iba od niecoho/niekoho ku komu si sa pred tym hlasil, ci si bol s tym spaty. Kedze to nie je moj pripad, ze by som bol spaty s Luterom, nemam sa ani od coho distancovat.
Zlepsovat sa mozes iba vtedy, ked vies, ze stav, v ktorom si nie je optimalny a mas stav, ktory je lepsi. Kedze ja sa uz nachadzam v optimalnom stave a smer k tebe navrhovanom (RKC) zvysuje odchylku od optimality, nemozno hovorit ani o zlepsovani.
Vlastne, nieco ale pre seba zrobit mozem:budem sa distancovat od teba. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 november 2006 : 21:38:40
|
quote: Pôvodne poslal GMK Vlastne, nieco ale pre seba zrobit mozem:budem sa distancovat od teba.
Pravdu povediac, vzhladom na to, ako stracas aj tie posledne zvysky lucidity pri posudzovani omylnosti svojho posobenia, by som tento krok z Tvojej strany velmi uvital. Ale zaroven sa obavam, ze Ti to Tvoje egocentricke ego nedovoli... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 01 november 2006 : 23:46:53
|
quote: Pôvodne poslal Mato
quote: Pôvodne poslal GMK Vlastne, nieco ale pre seba zrobit mozem:budem sa distancovat od teba.
Pravdu povediac, vzhladom na to, ako stracas aj tie posledne zvysky lucidity pri posudzovani omylnosti svojho posobenia, by som tento krok z Tvojej strany velmi uvital. Ale zaroven sa obavam, ze Ti to Tvoje egocentricke ego nedovoli...
Tvoja obava zase nie je na mieste: Verejne sa od teba distancujem. Rovnako sa distancujem od tvojich zavadzajucich tvrdeni a lzi.
Co vsak neznaci, ze nepoukazem na tvoju obsedanciu az nenavistneho atakovania nonRKC zachadzajucu do takychto extremnych obludnych rozmerov, ako tu predvadzas. Ze nepoukazem na demagogiu a osocovanie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 02 november 2006 : 19:00:01
|
quote: Pôvodne poslal GMK Co vsak neznaci, ze nepoukazem na tvoju obsedanciu az nenavistneho atakovania nonRKC zachadzajucu do takychto extremnych obludnych rozmerov, ako tu predvadzas. Ze nepoukazem na demagogiu a osocovanie.
Co hovorim, nemozes si pomoct |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|