|
Odoslaný - 19 september 2006 : 01:43:03
|
- na jednej debate ma zaujala jedna odpoved, dovolim si tu citovat cast z nej :
......Nik nepopiera, že medzi kňazmi, mníchmi a mníškami možno nájsť aj skutočných anjelov, ktorí sa celý život úprimne snažili a snažia pomôcť ľuďom, ako najlepšie vedia.
Praktická charitatívna činnosť kresťanských organizácií - nemocnice a vývarovne jedla pre chudobných, útulky pre bezdomovcov, utečencov, starých ľudí, opustené deti atď. - to je dielo, aké nemá porovnateľný rozmer v žiadnom inom náboženstve. Veď práve cez kresťanstvo si človek najviac uvedomil, že s chorými treba mať súcit a že im treba pomáhať a nie sa ich zbavovať ako nepotrebného spoločenského odpadu, ako sa to stále ešte robí napr. v Indii.
Mnohí jednotlivci v dejinách svojim obetavým životom a pozitívnym príkladom dokázali, že porozumeli Ježišovmu odkazu správne. Ale práve takí vždy najviac trpeli, pretože svojim bezúhonným príkladom siahali druhým v organizácii na pohodlný život. Svojou čistotou komplikovali ten dobre zabehnutý a pohodlný systém. Ježišovo učenie prinieslo nádej predovšetkým malému, zo všetkých strán bitému človeku, nie pokryteckým farizejom a zákonníkom, prisluhujúcim boháčom a vládnucej moci, ktorými sa aj súčasné náboženské organizácie len tak hemžia.
A cirkvi by si mali uvedomiť, že v tejto zložitej dobe nepotrebujeme duchovných na to, aby nám vysvetľovali teologické nezmysly, ktoré povymýšľali v minulosti jednotlivci na to, aby presvedčili seba i druhých, ako dobre konceptu rozumejú a ako usilovne intelektuálne pracujú. To možno pôsobilo na stredovekých analfabetov, ale my sme už schopní hľadať pravdu sami- iba s božou pomocou.
Kristovo učenie patrí všetkým a je nádejou pre všetkých ľudí na zemi. Jeho nasledovníkmi sú všetci tí, ktorí stoja na strane dobra, svetla a pravdy, bez ohľadu na to, do akého náboženstva patria, alebo či nepatria do žiadneho. Ježiš si za žiakov vybral jednoduchých, nevzdelaných ľudí, pretože tí nemali mysle zablokované teologickými dogmami a doktrínami, ktoré človeku oslepia myseľ natoľko, že potom už nie je schoný vidieť pravdu. Ježiš farizejov a zákonníkov nemilosrdne kritizoval a varoval ľudí pred ich pokrytectvom a falšou. Práve on vyhlásil, že neexistuje nič tajné, o čom by sa nemalo vedieť. Ježiš dobre vedel, že organizované náboženstvo pravdu vždy manipuluje tak, aby neuškodila jeho materiálnym ambíciám. Aj z chrámu vyhodil všetkých tých, ktorí z neho robili nedôstojný chliev obchodnými transakciami a handrkovaním o cenách, pretože nič nie je také nečisté, ako peniaze a všetko to, čo za nimi stojí. Pritom všetky náboženské organizácie sú dnes orientované na hromadenie peňazí a na politický vplyv natoľko, že už úplne prestali plniť pôvodný účel - prinášať ľuďom nádej a pozitívne ich duchovne viesť. Práve nedokonalosť kléru odvracia dnes od viery tých najkvalitnejších ľudí, ktorí majú dušu čistejšiu, než oni.
|
|
Krajina: Slovakia ~
Počet príspevkov: 1632 ~
Člen od: 16 máj 2005 ~
Posledná návšteva: 04 september 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 02:44:52
|
Takze s prvymi dvoma odstavcami suhlasim, ostatne su uz trochu chybne.
napr.: A cirkvi by si mali uvedomiť, že v tejto zložitej dobe nepotrebujeme duchovných na to, aby nám vysvetľovali
- Prave dnes treba vysvetlovat mozno viac nez inokedy, lebo sustavne vznikaju nove sekty prichadzajuce s vlastnym vysvetlenim a mnohe su sialene extremisticke a nebezpecne.
všetky náboženské organizácie sú dnes orientované na hromadenie peňazí a na politický vplyv natoľko, že už úplne prestali plniť pôvodný účel - prinášať ľuďom nádej
- Co je to za nezmysel? Katolicka ako i evanielicka cirkev stale ukazuje ludom nadej. A prostrednictvom svojich misionarov i siri tuto nadej po celom svete. A co si asi tak pisatel mysli, ze naco pouziva cirkev ziskane miliardy? Na vyvoj zbrani? Na nakup stihaciek a tankov? Casto je to prave na financovanie misionarov, na rozne charitativne projekty, financovanie nemocnic v najzaostalejsich kutoch sveta a pod. Akurat cirkev to robi v tichosti, nepotrebuje reklamu, a tak pisatel o tom ani netusi.
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 13:31:34
|
quote: Pôvodne poslal Milan
......Nik nepopiera, že medzi kňazmi, mníchmi a mníškami možno nájsť aj skutočných anjelov, ktorí sa celý život úprimne snažili a snažia pomôcť ľuďom, ako najlepšie vedia.
ja mam dojem ako keby v kazdom knazovi a mnichovi, mniskach, bol skryty taky maly anjel . niekede mensi, neidkde vacsi a niekde taky malinkaty. |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 21:59:53
|
quote: Som len taky maly katolicky gauner... :-)
|
Všetko môžem, ale nie všetko prospieva. |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 22:41:33
|
Náhodou! Pekne mu to hreje uši. Aj by si si možno chcel i vyskúšať, šak ten klobúčik už máš, ta ne? |
Judith |
Počet príspevkov: 3217 ~
Člen od: 30 október 2005 ~
Posledná návšteva: 30 máj 2020
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 22:45:10
|
Dáko sa to rozšírilo. ale pápež JPII vtedy zožal sympatie a mne sa celkom táto fotka páči! Hej, ale to, čo si tu už nechal nenie to, na čo som reagovala, Ty beťároš
|
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 22:49:44
|
Nabudúce... |
Všetko môžem, ale nie všetko prospieva. |
|
|
|
Odoslaný - 19 september 2006 : 22:51:46
|
Čaffff |
Judith |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 20 september 2006 : 12:02:39
|
arpad, nesli by sme na jedneho takeho smadneho? coskoro sice budem aj ja taky ako ten mnich i ked skor iba vonkajsim vyzorom.... skooda |
Dostal som ban, nereagujte na moje prispevky prosim. |
Počet príspevkov: 10389 ~
Člen od: 09 december 2004 ~
Posledná návšteva: 11 november 2011
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 24 október 2006 : 16:21:49
|
A cirkvi by si mali uvedomiť, že v tejto zložitej dobe nepotrebujeme duchovných na to, aby nám vysvetľovali teologické nezmysly, ktoré povymýšľali v minulosti jednotlivci na to, aby presvedčili seba i druhých, ako dobre konceptu rozumejú a ako usilovne intelektuálne pracujú. To možno pôsobilo na stredovekých analfabetov, ale my sme už schopní hľadať pravdu sami- iba s božou pomocou
tak preco poveril ludi aby sirili a ucili evanielium?...to bol taky nepriezieravy a netusil, ze v dnesnych casoch budeme taky skvely, ze nepotrebujeme nic od nikoho vysvetlit?...
a ak pan jezis vedel, ze organizovane nabozenstvo vzdy manipuluje pravdu atd....preco nevystupil zo zidovstva, ale ostal az do smrti a aj je(pre tych co verime , ze zije) zidom???
|
Krajina: Hungary ~
Počet príspevkov: 5687 ~
Člen od: 27 január 2004 ~
Posledná návšteva: 07 január 2016
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 25 október 2006 : 08:44:52
|
quote: Pôvodne poslal janka tak preco poveril ludi aby sirili a ucili evanielium?...to bol taky nepriezieravy a netusil, ze v dnesnych casoch budeme taky skvely, ze nepotrebujeme nic od nikoho vysvetlit?...
Jedna vec je informovat (sirit evanjelium), dalsia vec je vysvetlovat a ucit cokolvek (aj evanjelium) a nieco uplne ine je maipulovat s informaciou jej dezinterpretaciou.
quote: a ak pan jezis vedel, ze organizovane nabozenstvo vzdy manipuluje pravdu atd....preco nevystupil zo zidovstva, ale ostal az do smrti a aj je(pre tych co verime , ze zije) zidom?
Ja sa spytam inak: Preco Jezis nebudoval organizovane nabozenstvo? Aspon o tom nemame informacie.
Odpoved, preco nevystupil zo zidovstva sa neskryva ani tak v organizacii nabozenstva, ako by si sa snazila nam podsunut, ako skor v tom, ze Boh predsa nepoprie to, co dal predtym, ze ano? |
GMK: Geniálny Marcelllooo Kráľ |
Krajina: Antigua and Barbuda ~
Počet príspevkov: 10311 ~
Člen od: 15 máj 2004 ~
Posledná návšteva: 05 marec 2009
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 22:53:33
|
quote: Pôvodne poslal GMK Ja sa spytam inak: Preco Jezis nebudoval organizovane nabozenstvo? Aspon o tom nemame informacie.
A co podla Teba budoval, ked nie svoju Cirkev, ktora ma jasne danu hierarchiu a tym padom je organizovana? |
Počet príspevkov: 12062 ~
Člen od: 29 september 2003 ~
Posledná návšteva: 11 november 2023
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 22:57:27
|
quote: Pôvodne poslal Mato A co podla Teba budoval, ked nie svoju Cirkev, ktora ma jasne danu hierarchiu a tym padom je organizovana?
Budoval Kralovstvo Bozie. Sam to povedal. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 23:13:13
|
quote: Pôvodne poslal GMK Budoval Kralovstvo Bozie. Sam to povedal.
Mozes prosim zacitovat? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 23:15:26
|
quote: Pôvodne poslal Mato Mozes prosim zacitovat?
Teraz nie. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 23:20:58
|
Myslel som si.
A teraz? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 26 október 2006 : 23:23:48
|
quote: Pôvodne poslal Mato A teraz?
Stale nemozem. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 00:10:48
|
Uz mozes? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 00:12:02
|
quote: Pôvodne poslal Mato
Uz mozes?
Ne. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 09:51:55
|
Dal som si vyhľadať Kráľovstvo Božie v Juríkovom programe Theophilos (v Roháčkovom preklade). Z nájdených veršov vyplýva, že toto kráľovstvo je ohlasované, zvestované, očakávané, teda hotové, ktoré netreba budovať. Ján 14:2 - V dome môjho Otca je mnoho príbytkov; keby nebolo tak, povedal by som vám to... Vlastne, hľadajú sa už len obyvatelia Kráľovstva. Inak organizácia Ježišovej cirkvi bola ako u esénov - 1 hlavný, 3 podhlavný, dvanásti, stodvadsiati... |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
Počet príspevkov: 746 ~
Člen od: 24 október 2006 ~
Posledná návšteva: 31 máj 2007
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 10:24:10
|
quote: Pôvodne poslal Laco
Dal som si vyhľadať Kráľovstvo Božie v Juríkovom programe Theophilos (v Roháčkovom preklade). Z nájdených veršov vyplýva, že toto kráľovstvo je ohlasované, zvestované, očakávané, teda hotové, ktoré netreba budovať.
A ako sa nabralo_? Zrazu len tak z nicoho nic bolo_? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 10:57:45
|
To tvrdí Ján, že to povedal Ježiš, nie ja. Je hotová len materiálna časť Kráľovstva Božieho, bez obyvateľstva ním ešte nie je v pravom zmysle slova. Mal by tam byť zatiaľ len Henoch a Elijáš Tišbejský. |
Nedomnievajte sa, že som prišiel dať pokoj na zem; neprišiel som dať pokoj, ale meč. (Matúš 10:34) |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 11:18:12
|
quote: Pôvodne poslal Laco To tvrdí Ján, že to povedal Ježiš, nie ja.
Otazka plati stale.
quote: Je hotová len materiálna časť Kráľovstva Božieho
Nebeske kralovstvo je hmotne??? |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 11:36:53
|
Vzhľadom na to, že jeho obyvatelia by mali mať telesné schránky podobné anjelom, by tie príbytky nemali byť z hmoty, o ktorú by si nepozorný anjel pri manévrovaní rozbil hlavu. Ale aj tak je zaujímavé, že hmotný Henoch vo svojich 365 rokoch odišiel s anjelmi Samuelom a Raguelom do neba na 2-mesačný vedomostný kurz, potom mesiac pobudol doma, odovzdal múdrosti svojim trom synom a zasa, už definitívne, odišiel živý do neba (to je z mimobibl. prameňa). Keby som bol ateista, povedal by som, že ani Boh nevie odpovedať na Tvoju otázku. |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 11:53:13
|
Ešte by som doplnil, že my sme len také primitívne 3-rozmerné bytosti, čomu zodpovedá aj hmatateľný svet okolo nás, ktorý je pre nás hmotou. Skutočnosť z pohľadu dokonalejšej bytosti, napr. 4-rozmernej, je ale iná. Pre ňu naša hmota nemusí byť hmotou, takže je to otázka, či je Kráľovstvo Božie hmotné... |
|
Upozorniť moderátora
|
|
|
|
Odoslaný - 27 október 2006 : 12:16:31
|